Naturavetal Logo

Mijn hond eet gras - wat kan ik doen?

Toevoegen aan favorietenlijst

Gras eten is een wijdverbreid fenomeen bij honden, dat waarschijnlijk elke hondeneigenaar wel kent. Elke hond eet wel eens gras. Maar wanneer is gras eten bij honden onderdeel van normaal hondengedrag en wanneer duidt het op diepere problemen?

In dit advies leggen we het onderwerp "Honden eten gras" uit en presenteren we mogelijke oorzaken van gras eten bij honden.

Naturavetal® advies telefoon

Onze deskundigen geven je graag persoonlijk advies.

Als je vragen hebt over dit onderwerp, geven we je graag uitgebreid advies. 

Je kunt ons bereiken van maandag t/m vrijdag
van 9 tot 17 uur

Waarom eet mijn hond gras? De meest voorkomende redenen en oorzaken 

Het feit dat honden af en toe gras eten is prima en niets om je zorgen over te maken. Zelfs wolven eten af en toe gras, dus dit gedrag zit als het ware "in de genen van de hond".

Veel puppy's zien hun moeder of andere volwassen honden al gras eten, imiteren het en nemen het zo op in hun eigen gewoontes. Soms eten honden gras om zichzelf bezig te houden en als tijdverdrijf, in andere gevallen dient het om stress te compenseren.

Er zijn echter veel andere mogelijke oorzaken voor honden die gras eten, aangezien er nog steeds geen wetenschappelijke verklaring is voor het gedrag.

Wat zijn de redenen waarom honden gras eten? 

Er zijn dus waarschijnlijk verschillende factoren, die ervoor kunnen zorgen dat een hond gras eet en het kan ook een combinatie van verschillende factoren zijn die bepalen of gras eten bij honden al dan niet een teken van ziekte is. Enkele vermoedelijke oorzaken van gras eten bij honden zijn:

 • De hond heeft honger of dorst.
 • Gras smaakt gewoon lekker.
 • Hij eet het gras als "zelfmedicatie" (dit is niet ongewoon in het dierenrijk - sommige dieren zoeken instinctief naar speciale kruiden of eten boomschors als ze bijvoorbeeld last hebben van parasieten). 


Zelfmedicatie kan verschillende doelen dienen:

 • De hond wil misschien een tekort aan voedingsstoffen compenseren, bijvoorbeeld aan vitaminen, mineralen of vezels.
 • Hij wil zichzelf innerlijk reinigen.
 • Hij voelt zich ziek en wil overgeven.
 • Hij heeft last van spijsverteringsproblemen en de bitterstoffen die erin zitten helpen hem bij indigestie, winderigheid en andere problemen in het spijsverteringskanaal.
 • Hij heeft een vreemd voorwerp ingeslikt en wil het graag uitbraken.


Naast de vermoedelijke nutritionele en fysiologische redenen waarom honden gras eten, zijn er ook psychologische oorzaken die het ongewenste gedrag kunnen uitlokken. Deze omvatten onder andere:

 • Compensatie - de hond eet gras omdat hij niet het gedrag mag vertonen dat hij eigenlijk zou willen. Gras eten dient hier dan als compensatie.
 • Stress - de hond verlicht stress door naar gras te zoeken en op gras te kauwen.
 • Verveling - Gras eten kan een teken van verveling zijn bij honden.

Kan gras eten wijzen op maagdarmproblemen of andere ziekten? 

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor gras eten bij honden. Het is daarom niet mogelijk om over de hele linie te zeggen dat een grasetende hond per definitie maag- en darmproblemen heeft of aan een andere ziekte lijdt. Het is daarom belangrijk om goed in de gaten te houden wanneer je hond gras eet, omdat dit kan helpen om het probleem te beperken.

Aan het einde van dit artikel vind je een lijst met vragen die je kunnen helpen in je gesprek met je dierenarts of (voeding)deskundige. De antwoorden op deze vragen kunnen een eerste aanwijzing geven waarom je hond gras eet.    

Canis Extra Mineralmoor - Veendrenkstof voor een gezonde spijsvertering 

Canis Extra Mineralmoor - Veendrenkstof levert verschillende waardevolle voedingsstoffen zoals calcium, magnesium en zink en bevat een hoog aandeel humuszuren. Humuszuren kunnen het spijsverteringskanaal ondersteunen door een beschermende film te vormen op de slijmvliezen, die dan minder gevoelig zijn voor irritatie, bijvoorbeeld voor spijsverteringssappen. Ze zijn in staat om verschillende toxines te binden, die vervolgens worden uitgescheiden in de feces. Als leverancier voor verschillende waardevolle voedingsstoffen kunnen ze ook de algehele voedingsopname bevorderen. Dit kan een positieve invloed hebben op het bekende gras- en vuil-etende gedrag van honden. 

Kan overmatig gras eten een teken zijn van een voedingsstoffen tekorten bij honden? 

Er wordt verondersteld dat honden gras eten als "zelfmedicatie", omdat ze een gebrek aan voedingsstoffen willen compenseren, bijvoorbeeld vitaminen, mineralen of vezels.

Een tekort aan voedingsstoffen bij honden kan door verschillende factoren worden veroorzaakt en hoeft niet per se met hun voeding te maken te hebben - het is mogelijk dat een voeding de hond niet voldoende voedingsstoffen geeft als deze bijvoorbeeld niet uitgebalanceerd is, inferieure bijproducten bevat zoals klauwen, veren, stengels of plantenafval, voornamelijk uit graan bestaat of een speciaal dieetvoer is dat alleen gedurende een bepaalde periode gevoerd mag worden. Het is ook mogelijk dat het voer niet voldoet aan de individuele behoeften van de hond, bijvoorbeeld omdat de hond bijzonder sportief is of in een herstellende fase zit. De hond kan ook een lichte intolerantie hebben voor een ingrediënt in het voer en daardoor constant poepen of afhankelijk zijn van een speciaal dieet vanwege een eerdere ziekte. Dit gebeurt vaak als de hond, bijvoorbeeld door allergieën, gedurende langere tijd alleen een eenzijdige voeding krijgt, zoals paard en aardappel, en er geen extra voedingsstoffen worden toegevoegd.

Wat we echter steeds vaker tegenkomen in onze consulten is dat fysiologische factoren heel vaak een grote rol spelen als het gaat om de voedingsstoffenvoorziening van de hond. Als het spijsverteringskanaal bijvoorbeeld geïrriteerd is door een antibiotica, pijnmedicatie, stress, enz., de spijsverteringsorganen niet goed kunnen werken, parasieten het organisme belasten of de darmflora verzwakt is, kunnen de voedingsstoffen uit de voeding niet goed worden benut en kan de hond tekorten krijgen.

Aangezien er nog steeds geen wetenschappelijke verklaring is voor gras eten bij honden, is het redelijk om te vermoeden dat, naast mogelijke gedrags- en fysiologische oorzaken, ook voedingsgerelateerde redenen een rol kunnen spelen. Als de hond een tekort probeert te compenseren, dan moet het gras bepaalde voedingsstoffen bevatten die de hond probeert op te nemen. Welke voedingsstoffen krijgt de hond binnen als hij gras eet en wat is gras precies?

Naturavetal®-Info

Wat zit er precies in gras?

Botanisch gezien behoren alle planten die gewoonlijk grassen worden genoemd tot de orde van de zoete grassen (Poales). Gras bevat in wateroplosbare koolhydraten, d.w.z. suikers zoals zetmeel, sucrose of fructanen (deze laatste zijn bij veel paardeneigenaren bekend), eiwitten (bijv. albuminen, globulinen, glutelinen, prolaminen), ruwe celstof en mineralen zoals calcium, magnesium, zwavel, molybdeen en ijzer. Chlorofyl, bitterstoffen zoals cumarines en kiezelzuur zitten er over het algemeen ook in.

Dus als de hond een tekort aan voedingsstoffen probeert aan te vullen door gras te eten, kan het zijn dat hij een tekort heeft aan voedingsstoffen zoals calcium, magnesium, zwavel, molybdeen of ijzer. Het is echter ook mogelijk dat de hond blij wordt van de in wateroplosbare koolhydraten - d.w.z. suiker - omdat onze geliefde honden ook echte zoetekauwen kunnen zijn.

Naturavetall® Tip: Voedingsstoffen aanvullen met Canis Extra Mineralmoor – Veendrenkstof

Onze Canis Extra Mineralmoor Veendrenkstof bevat van nature verschillende ingrediënten zoals calcium, ijzer, kalium, magnesium, natrium, zink, koper, mangaan, chroom, molybdeen en humuszuren. Humuszuren kunnen het immuunsysteem versterken door de darmslijmvliezen te helpen regenereren en zo een gezonde darmflora te behouden. Hierdoor kan het lichaam zich verdedigen tegen bacteriën, virussen en andere schadelijke invloeden van buitenaf.

De bitterstoffen die het bevat, zoals cumarines, zouden ook een rol kunnen spelen. Bitterstoffen kunnen de spijsvertering op veel manieren ondersteunen - ze bevorderen onder andere de activering van de slijmvliezen in het spijsverteringsstelsel, ondersteunen de vorming van gal en maagsap en kunnen ook de lever en alvleesklier helpen bij hun taken.

Naturavetall® Tip: Bitterstoffen aanvullen met Canis Extra Duizendgroen - Biologische kruiden voor BARF/ vers vlees

Canis Extra Duizendgroen - Biologische kruiden voor BARF bevat veel waardevolle kruiden, zoals paardenbloem en oregano, die bekend staan om hun hoge gehalte aan bitterstoffen. Kamillebloemen, artisjokkruid, brandnetelkruid en zwarte bessen maken het volwaardige recept af. De geconcentreerde biologische kruiden zijn echte krachtpatsers en voorzien het lichaam van waardevolle vitaminen, mineralen en fytonutriënten.

De vezels die het bevat kunnen ook een rol spelen. Voedingsvezels zijn vezelrijke bestanddelen van planten die niet direct verteerd kunnen worden, maar dienen als voeding voor de darmflora. Aangezien de darmflora op zijn beurt verantwoordelijk is voor de synthese van verschillende stoffen, die allemaal essentieel zijn voor het organisme, is het des te belangrijker dat honden voldoende vezels opnemen in hun dagelijkse voeding.

Naturavetal® Tip: Waardevolle voedingsvezels aanvullen

Vezelrijke supplementen zoals Canis Extra Bessenkracht, Canis Extra Top-Fit Mix en Canis Extra Vit/Min vlokken kunnen het voedingsvolume verhogen, de darmperistaltiek bevorderen en ook een waardevolle voedingsbasis vormen voor de darmflora. Dit kan niet alleen een positieve invloed hebben op het bekende gras eten bij honden, maar ook op het legen van de anaalklieren. Als je meer wilt weten over anaalklieren bij honden, kijk dan hier.

Is gras eten gevaarlijk en op welk punt is het gedrag twijfelachtig?

Veel hondeneigenaren vinden het juist prettig, als de hond zich kan bezighouden met gras eten, bijvoorbeeld als ze vrienden tegenkomen op de hondenuitlaatplaats met wie ze graag een praatje willen maken. Veel honden verminderen stress door gras te eten en zijn daarom over het algemeen meer ontspannen tijdens de hondenwandeling. Oppervlakkig gezien zou je kunnen denken dat je je hond gewoon gras moet laten eten, omdat dat comfortabeler is dan je hond constant bij je roepen. Hierbij moet echter het volgende worden opgemerkt: Ongeacht of de hond heel zelden of heel vaak gras eet, en ongeacht of hij veel of weinig eet, er zijn risico's verbonden aan het eten van gras waar je je als hondeneigenaar bewust van moet zijn. 

Gras eten kan om verschillende redenen gevaarlijk zijn voor je hond

 • Het gras kan besmet zijn met wormeitjes of andere parasieten zoals Giardia - je hond kan besmet raken met parasieten door het eten van gras. (Hier vind je meer informatie over Giardia bij honden. Meer informatie over wormen bij honden vind je hier).
 • hoofdwegen, worden blootgesteld aan veel vervuilende stoffen die door auto's worden uitgestoten - dit kunnen uitlaatgassen van auto's zijn, kleine vuildeeltjes, bijvoorbeeld door bandenslijtage, en natuurlijk ook olie, ruitenwisservloeistof en andere vloeistoffen die uit auto's druppelen en vervolgens door regen van de weg naar de grasbermen worden gespoeld.
 • Grassen in stadsparken, volkstuinen of op landbouwgrond kunnen vervuild zijn met meststoffen, herbiciden of pesticiden.
 • Grassen kunnen scherp gerand zijn, vooral als ze pas gemaaid zijn, en er zijn ook grassen die van nature robuust en scherp gerand zijn. Daarom bestaat er ook een risico op verwonding voor de hond als hij het gras opeet.
 • Honden die manisch gras eten, kiezen vaak niet meer goed welke grassprieten ze eten. Ze eten ze in plukjes en soms samen met de aanhangende aarde. Een pluk gras kan echter ook planten bevatten die de hond niet zo goed verdraagt of die zelfs giftig zijn.
 • Als er extreem veel gras en aarde wordt opgenomen, kan dit het spijsverteringskanaal zwaar belasten en in het ergste geval een darmverstopping veroorzaken. (Darmverstopping is een medisch noodgeval, dat onmiddellijk door een dierenarts moet worden behandeld).
 • Onverteerde grasresten kunnen worden uitgescheiden in de ontlasting, en het kan gebeuren dat een deel van de grasspriet al is uitgescheiden terwijl het andere deel nog ver in de darm zit. Het simpelweg uittrekken van de grasspriet brengt dan een groot risico op letsel aan de darmen en anus met zich mee vanwege het risico op snijden.

Wanneer begint een hond gras te eten?

Hoeveel gras een hond veilig kan eten, hangt af van zijn grootte en natuurlijk of hij al dan niet een gevoelige maag heeft. Je moet er ook rekening mee houden, dat er een risico bestaat dat de hond besmet raakt met parasieten of andere schadelijke stoffen binnenkrijgt wanneer hij gras eet, zelfs als hij maar een paar grassprietjes eet - het is dus nooit helemaal veilig voor honden om gras te eten. Onverteerde grassen kunnen verstrengeld raken in het spijsverteringskanaal en dan een darmverstopping veroorzaken.

Naturavetal®-Info

Darmobstructie bij honden 

Als de darm van een hond gedeeltelijk of volledig geblokkeerd is en voedsel, vloeistoffen en gas er niet meer normaal doorheen kunnen, staat dit bekend als een darmobstructie. Darmobstructies kunnen worden veroorzaakt door vreemde lichamen, tumoren, ontstekingen of verdraaiing van de darm. De symptomen die de hond vertoont zijn heel verschillend. Aanvankelijk kan er sprake zijn van braken, winderigheid, diarree en buikpijn, later kan uitdroging en apathie optreden en kan de hond in een levensbedreigende shock raken. Darmobstructie is een medisch noodgeval dat onmiddellijke diergeneeskundige behandeling vereist.

Welke grassoorten mag mijn hond eten?

In de regel geven honden de voorkeur aan sappige, zoete grassen, vooral de malse en nog jonge scheuten. Sommige honden zijn echter zo manisch in hun gedrag, dat ze niet meer opletten welk gras en hoeveel ze ervan eten. Deze honden krijgen veel grond of zelfs scherpe grassen binnen en zoals je al hebt gelezen, kan dit om verschillende redenen gevaarlijk zijn voor je hond (parasieten, snijwonden in de bek en het spijsverteringskanaal, gifstoffen, enz.) Dus als je je hond gras wilt laten eten, moet je letten op de omgeving, waarin je hond gras eet en hoeveel gras hij eet.

Maar zelfs bij zacht gras, waar het risico op verwondingen niet zo hoog is, weet je niet wat je hond naast het gras nog meer binnenkrijgt, want als de hond gras eet, kan hij schadelijke stoffen of parasieten binnenkrijgen.

Welke andere planten kunnen gevaarlijk zijn voor honden als ze die eten?

Verschillende planten zijn moeilijk verteerbaar of zelfs giftig voor honden. Dit zijn bijvoorbeeld klimop, taxus, lelietje-van-dalen, buxus, varens en blauweregen. 

Wees ook voorzichtig met paddenstoelen, want ook al zijn er onschadelijke soorten paddenstoelen, sommige zijn giftig voor honden. Afhankelijk van de lichaamsgrootte van je hond kunnen zelfs kleine hoeveelheden ernstige vergiftigingsverschijnselen veroorzaken. Paddenstoelen zijn in het hoogseizoen, vooral in de herfst (hoewel andere seizoenen ook bepaalde soorten paddenstoelen produceren) en hun meestal aangename geur, maakt ze interessant voor honden. Omdat paddenstoelen niet alleen in bossen groeien, maar ook in weiden, verscholen tussen verschillende grassoorten, kan het gebeuren dat een hond die hier gretig gras eet, per ongeluk paddenstoelen eet, die giftig voor hem kunnen zijn.

In onze Advies "In één oogopslag: Giftige voedingsmiddelen voor honden" vind je meer informatie over voedingsmiddelen die giftig kunnen zijn voor honden.

Welke invloed heeft voeding op gras eten bij honden? 

In principe moet hondenvoeding altijd natuurlijk en licht verteerbaar zijn. De fabrikant zou openlijk moeten verklaren, geen inferieure dierlijke of plantaardige bijproducten te gebruiken zoals klauwen, verenmeel, bladeren of stengels, noch synthetische vitaminen of conserveringsmiddelen, maar alleen ingrediënten van hoge kwaliteit, zoals het geval is bij Canis Plus®. Synthetische toevoegingen zoals conserveringsmiddelen of vitaminen, inferieure bijproducten zoals klauwen of bladeren, verborgen suikers en een algehele samenstelling van het voer die niet is aangepast aan de behoeften van de hond, belasten de stofwisseling van het dier, kunnen het spijsverteringskanaal irriteren en dragen ertoe bij, dat het lichaam uit balans raakt, waardoor de hond sneller geneigd raakt om gras te eten.

Door de verscheidenheid aan mogelijke oorzaken van gras eten bij honden, zijn er echter ook veel verschillende mogelijkheden, om het eten van te veel gras, te stoppen. Onze ervaring leert dat er geen pasklare oplossing bestaat. Maar, voordat je op verdenking ergens van, naar een medicijn grijpt, raden we je aan om eerst een diagnose te laten stellen door je dierenarts of diernatuurgeneeskundige. In de tussentijd kun je de voeding van je hond onder de loep nemen en natuurlijke supplementen proberen zoals Canis Extra Mineralmoor of Canis Extra Duizendgroen - Biologische kruiden voor BARF als je je hond van gras wilt afwennen. Soms moet je gewoon verschillende benaderingen uitproberen en combineren tot je de optimale oplossing voor je hond vindt, en dat begint met voeding.

Terwijl de ene hond beter koudgeperste droogvoeding eet, heeft een andere hond natvoeding nodig, en ook hier zijn er verschillen die van invloed kunnen zijn op het vermogen van een hond om gras te eten. Een normaal actieve hond zou een voeding moeten krijgen met ongeveer 70% vlees en 30% plantaardige supplementen, zoals het geval is bij onze Canis Plus® Compleet Menu's. Een vleesgehalte van 70% kan echter te hoog zijn voor gevoelige of oudere honden. Deze kunnen reageren met maagdarmirritatie, wat gepaard kan gaan met gras eten. In dergelijke gevallen kun je onze Canis Plus® Compleet Menu's aanpassen door onze Canis Extra Top-Fit-Mix of Vit/Min-Variëteiten vlokken toe te voegen voor een lager vleesgehalte, of je kunt direct overschakelen op onze Canis Plus® Puur Vlees variaties en deze mengen met onze vlokken en een natuurlijke bron van calcium en olie.

Naturavetal® Tip: Gras eten en BARF/ Vers vlees

Het voeden van rauw vlees, verse groenten en fruit, aangevuld met waardevolle kruiden en andere natuurlijke supplementen, is een prachtige vorm van soortspecifieke hondenvoeding. We merken echter keer op keer dat gevoelige honden problemen ontwikkelen, met het gebruik van rauw vlees zodra het vleesgehalte van BARF over een langere periode te hoog wordt ingesteld of wanneer de honden langzaam ouder worden en dan veel gras gaan eten. In deze gevallen adviseren wij het volgende:

 • Verminder het aandeel vlees.
 • Schakel over op lichter verteerbare vleesbronnen zoals kip, lam of vis.
 • Schakel over op behoedzaam gegaard vlees, bijvoorbeeld onze Puur vlees in blik of vleesrollen.
 • Vul gedurende 2-4 weken aan met Canis Extra Mineralmoor - Veendrenkstof om de spijsvertering van je hond te ondersteunen.

Wat kan ik doen als mijn hond gras eet en daarna braakt?  

Sommige honden eten gras en braken het daarna weer uit. Als dit af en toe gebeurt, je hond gewoon gras met wat vloeistof uitbraakt en zijn algemene conditie goed is, dan hoef je je in eerste instantie geen zorgen te maken. Gebeurt dit echter regelmatig of braakt je hond voortdurend zowel zijn eten als gras uit, dan moet je een dierenarts raadplegen.

Als je je hond gras hebt zien eten en zijn algemene toestand verslechtert (onmiddellijk of met enige vertraging) en hij daarna regelmatig begint te braken, moet je onmiddellijk een dierenarts raadplegen. Je hond kan naast het gras ook een vreemd voorwerp of gif hebben binnengekregen.

Kan ik mijn hond trainen om te stoppen met gras eten? 

Als je op zoek bent naar alternatieven voor gras eten, dan moet je je hond observeren om te kunnen beoordelen waarom en wanneer je hond gras eet. Als je merkt dat je hond veel gras eet zodra hij gestrest, verveeld of gefrustreerd is, dan is het gras eten van je hond gedragsmatig. Je kunt nu proberen te voorkomen dat je hond in situaties komt, die hem op deze manier stress bezorgen of, eventueel met hulp van een hondentrainer, met je hond gaan trainen om hem alternatief gedrag aan te leren. Hij kan bijvoorbeeld leren om eerst contact met jouw te zoeken, voordat hij uit pure stress of frustratie een hoop gras gaat eten.

Naturavetal®-Tip: Gedrag en voeding

Voeding heeft een enorme invloed op zowel de fysieke als de mentale gezondheid van je hond. Natuurlijk spelen de opvoeding en de leefomgeving ook een grote rol, maar er zijn ook andere dingen die tot gedragsproblemen leiden, variërend van genetica en omgevingsfactoren tot de bijwerkingen van medicijnen. Al deze factoren kunnen negatief of positief beïnvloed worden door voeding. Als hondeneigenaren kunnen we niet alles wat mogelijk schadelijk is weghouden, bij onze honden - maar we kunnen wel elke dag hun voeding beïnvloeden en onnodige chemicaliën vermijden door natuurlijk en gezond te voeden. Dit kan een positieve invloed hebben op het algemene gedrag van honden. 

Eet je hond gras? - observeer je hond goed!

Hier vind je een lijst met vragen om je te helpen tijdens je consult met je dierenarts of (voeding)deskundige. De antwoorden op deze vragen kunnen je dierenarts of (voeding)deskundige helpen om nauwkeuriger te beoordelen of het gras eten van jouw hond normaal gedrag is of dat er misschien meer aan de hand is.

Ze zijn geen vervanging voor een bezoek aan de dierenarts, vooral niet als je hond plotseling van gedrag verandert of onwel wordt.

Is je hond van gedrag veranderd? 

 • Mijn hond eet eigenlijk heel weinig gras en gedraagt zich buiten ineens als een grazende koe.
 • Mijn hond eet gras sinds hij een maagdarminfectie heeft gehad of een medicijn/wormkuur heeft gekregen.
 • Mijn hond eet gras sinds ze loops is.
 • Mijn reu eet gras sinds er loopse teven in de buurt zijn.


In welke situaties eet je hond gras? 

 • Wanneer ik vrienden ontmoet voor een praatje, een telefoongesprek voer of op een andere manier wordt afgeleid tijdens het uitlaten van mijn hond
 • Nadat ik hem corrigeerde.
 • Wanneer hij gestrest is.


Wanneer eet je hond gras?

 • Bij elke gelegenheid.
 • Direct na het opstaan.
 • Na het eten.
 • Alleen in een bepaalde tijd van het jaar.
 • Alleen op een bepaald moment van de dag.
 • Alleen op warme dagen of nadat hij bijzonder actief is geweest.


Welk gras eet je hond?

 • Alleen als het pas gemaaid is.
 • Alleen de uiteinden van de grasscheuten.
 • Hij eet hele graspollen.
 • Hij eet gras en aarde.
 • Hij eet elk soort gras.
 • Het eet alleen bepaalde soorten gras.


Hoe eet je hond gras?

 • Hij kauwt een paar keer op gras en spuugt het dan uit.
 • Hij kauwt op gras en slikt het dan door.
 • Hij eet gras zonder er eerst goed op gekauwd te hebben.

Meer informatie en veelgestelde vragen (FAQ) over gras eten bij honden

Is het normaal dat honden gras eten?

Het is normaal, dat honden af en toe gras eten. Maar als je hond buiten alleen oog heeft voor graspollen en zich gedraagt als een grazende koe, dan moet je opletten, want dit gedrag is niet normaal. Ook als je hond zelden aan gras knabbelt en dan plotseling veel gras begint te eten - met andere woorden, hij verandert zijn normale gedrag - moet je bedacht zijn.

Kan gras eten bij honden een teken van ziekte zijn?

Het is nog niet wetenschappelijk bewezen, waarom honden gras eten. Het enige dat duidelijk is, is dat niet al het gras eten per se een teken is van een lichamelijke ziekte bij je hond. Er zijn verschillende hypotheses die gras eten bij honden proberen te verklaren, maar het is erg moeilijk om dit gedrag precies te onderzoeken.

Elke hond is uniek. De genetische basis, lichamelijke behoeften, het karakter, de leeftijd, het geslacht en de leefomstandigheden kunnen van hond tot hond sterk verschillen - met al deze factoren moet je rekening houden, als je het gras eten nauwkeuriger wilt verklaren. Het is daarom niet mogelijk om een algemene uitspraak te doen, dat een grasetende hond lichamelijk ziek moet zijn.

Jij kent jouw hond het beste en kunt precies inschatten wanneer zijn gedrag verandert. Als hij normaal 2-3 keer per week wat gras eet en dan plotseling verandert in een grazende koe, dan moet je daar nota van nemen en een dierenarts raadplegen om na te gaan of je hond ziek zou kunnen zijn. 

Kan gras eten een teken van stress of angst zijn bij honden?

Als je hond last heeft van stress of angst, dan kan dit samen met andere factoren verantwoordelijk zijn voor het eten van gras. Veel honden lossen stress op door te kauwen, en het is ook een goede afleiding als de hond zich kan bezighouden met gras eten. Langdurige stress kan ook een negatief effect hebben op het hele lichaam en, net als bij ons mensen, "de maag raken" - gras eten is dan niet langer alleen een manier om stress te compenseren, het kan ook een indicatie zijn van een probleem in het spijsverteringskanaal dat door stress is veroorzaakt.

Kan gras eten een teken van verveling zijn bij honden?

Verveling kan ook oorzaak zijn, dat honden gras eten. Veel honden eten alleen gras als de eigenaar afgeleid is, bijvoorbeeld omdat ze aan het praten of telefoneren zijn.

Heeft het eten van gras invloed op de spijsvertering van mijn hond?

Ja, gras eten kan de spijsvertering van je hond op veel manieren beïnvloeden, omdat je hond besmet kan raken met parasieten of zich zelfs kan verwonden aan het gras. Je kunt hier meer over lezen, in deze Adviezen. Onze advies "Natuurlijke voeding bij wormbesmetting bij hond en kat" geven je ook nuttige tips over wormbesmetting bij hond en kat.

Mocht je vragen hebben, neem dan gerust telefonisch contact met ons op. Wij helpen je graag met uitgebreid advies. Je kunt ons van maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur bereiken op 06 - 57490903 (NL)/ 04 - 92 310 922 (B) of per e-mail naar: info@naturavetal.nl.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in deze berichten

Naturavetal® proefzakjes

We sturen je graag voedermonsters en helpen je de juiste variëteit te kiezen.

De Naturavetal® nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren wij je over het laatste nieuws over gezonde voeding voor honden en katten.