Naturavetal Logo

Koudgeperst puppyvoer – gezonde voeding vanaf het begin

Toevoegen aan favorietenlijst

Wanneer een schattige pup lid wordt van het gezin, is alles nieuw en spannend voor zowel de kleine hond als zijn mensen. Er rijzen veel vragen over de verzorging en voeding van het harige vriendje: Heeft een puppy andere voeding nodig dan een volwassen hond? Hoeveel en welke puppyvoeding is geschikt? Welke ingrediënten zitten er in goede hondenvoeding voor jonge honden? En moet het nat- of droogvoeding zijn? Deze en andere vragen beantwoorden wij voor je op in dit stuk.

Naturavetal® advies telefoon

Onze deskundigen geven je graag persoonlijk advies.

Als je vragen hebt over dit onderwerp, geven we je graag uitgebreid advies. 

Je kunt ons bereiken van maandag t/m vrijdag
van 9 tot 17 uur

Waarom heeft een puppy speciale voeding nodig?

Pasgeboren puppy’s zijn blind, doof en volledig afhankelijk van hun moeder. Ze openen hun ogen pas voor het eerst als ze twee tot drie weken oud zijn. De kleintjes worden regelmatig verzorgd tot ze acht weken oud zijn. De moedermelk van de hond bevat alle essentiële vitaminen en mineralen en is zeer voedzaam, waardoor de pups snel groeien en aankomen. Wanneer ze echter geen melk meer krijgen, hebben ze nog steeds totaal andere behoeften dan volwassen dieren. Daarom is er ook speciale puppyvoeding die de energiebehoefte dekt zonder te veel voedingsstoffen in één keer toe te voegen. De groei van botten, de ontwikkeling van spieren en de ontwikkeling van organen moeten op natuurlijke wijze gebeuren. Wie te snel te groot wordt, krijgt later last van gezondheidsproblemen.

Welke ingrediënten maken goede puppyvoeding?

Veel hondenbezitters breken hun hoofd over deze vraag. Wat heeft de pup nodig, wat is goed voor hem, wat kan hem schaden? Het aanbod aan puppyvoer is enorm divers en het aantal ingrediënten is schrikbarend groot. Als de hond vanaf jonge leeftijd conserveringsmiddelen en smaakstoffen via zijn dagelijkse voer binnenkrijgt, stapelen deze stoffen zich na verloop van tijd op in het lichaam. In de loop van het leven van een hond kunnen veel kwesties samenkomen, met onzekere gevolgen. Daarom bestaat goede puppyvoeding uit natuurlijke ingrediënten die zo behoedzaam zijn verwerkt, zodat de toevoeging van synthetische toevoegingen overbodig is. Goede puppyvoeding is soortspecifiek en natuurzuiver, vooral als het:

  • Het eiwit- en koolhydraatgehalte wordt afgestemd op de leeftijd van de jonge hond
  • wordt geproduceerd zonder synthetische toevoegingen en conserveermiddelen
  • heeft een hoog aandeel vers vlees of vis (ruim 65 procent)
  • Naast vlees bevat het ook fruit, groenten en kruiden 
  • is uitsluitend afhankelijk van één dierlijke eiwitbron.

    We sturen je graag een proefzakjes  

Canis Plus® voor pups en jonge honden

In de Naturavetal® Shop kun je kiezen uit het complete puppy voedingsprogramma: van Canis Plus® droogvoeding voor pup's en jonge honden in verschillende brokgroottes tot nat puppyvoeding, de Canis Plus® pupmenu's in verschillende varianten.

De juiste eetmomenten en hoeveelheden voeding

In de eerste levensweek drinkt een pup wel twaalf keer per dag van zijn moeder. De frequentie neemt van week tot week af totdat hij alleen maar vast voedsel eet. Maar hoe vaak en wanneer moet een pup gevoerd worden? Voor jonge honden tot drie maanden oud worden drie of vier maaltijden per dag aanbevolen, bij voorkeur 's morgens, tijdens de lunch, 's middags en 's avonds. Drie maaltijden zijn ideaal tot de zesde maand en twee of drie maaltijden tot de eerste verjaardag. Maar ook de latere grootte van het volwassen dier speelt een rol. Ras specifieke kenmerken spelen een rol als het gaat om de hoeveelheid puppyvoeding.

Hoeveel voeding en dus hoeveel energie een pup per dag nodig heeft, hangt grotendeels af van het ras, het geslacht en de puppyvoeding zelf. De volgende tabel geeft een advies voor droogvoeding, waarbij het eindgewicht van de volwassen hond als basis voor de berekening dient:

Het Naturavetal® voedingsadvies Canis Plus® voor pups en jonge honden

* Gewicht volwassen hondLeeftijd van de pup in maanden
 2-34-67-1213-20
5 kg80-100 g100-120 g120-130 g 
10 kg120-150 g150-180 g180-210 g 
15 kg150-180 g180-210 g210-240 g 
20 kg200-240 g240-270 g270-300 g 
25 kg240-300 g300-330 g330-360 g360-400 g
30 kg300-350 g350-380 g380-420 g420-480 g
35 kg350-450 g450 -480 g480-500 g500-540 g
40 kg450-540 g540-580 g580-600 g600-640 g
50 kg540-600 g600-640 g640-670 g670-700 g
60 kg600-700 g700-740 g740-780 g780-800 g
meer dan 65 kg700-750 g750-780 g780-800 g800-900 g

* Alle gewichtsgegevens hebben betrekking op het te verwachten gewicht van de volwassen hond.

De aangegeven gemiddelde waarden zijn vanuit praktijkervaring vastgesteld. De optimale hoeveelheid voeding voor de hond hangt af van zijn leeftijd, temperament en activiteitenniveau.

Puppyvoeding – hoe lang is het gezond voor het dier?

Het is afhankelijk van het ras, hoe lang het duurt, voor een pup om te volgroeien. Puppyvoeding moet daarom worden gevoed zolang de hond nog in de groei is, om hem de best mogelijke verzorging te geven. Kleine rassen zijn sneller volgroeid dan grote rassen. Over het algemeen kan onze puppyvoeding in de eerste twaalf levensmaanden worden gevoerd. In individuele gevallen kan de overstap naar volwassen hondenvoeding soms ook eerder of, bij grote hondenrassen, later plaatsvinden. Voor de zogenaamde reuzenrassen wordt het voeden van puppyvoeding zelfs tot de twintigste levensmaand aanbevolen.

Welke maat brok voor mijn pup?

Jonge honden kunnen de grote brokken ook krijgen als ze deze accepteren. Als de pup of jonge hond ook op snacks kauwt, kan hij meestal goed overweg met de grote brokken. Veel jonge honden van kleinere rassen accepteren ook graag de grotere brokvariant. De kleine brokjes zijn een alternatief voor kleine hondenrassen of zeer jonge, kleine pups die door de fokker eerst aan droogvoeding moeten wennen. Wanneer de jonge hond echter de voorkeur geeft aan kleine brokjes, is het uiteraard prima om de kleinere brokvariant te voeden.

Canis Plus® – stabiele groei voor pups en jonge honden

De voedingssamenstelling in puppyvoeding beïnvloedt de groeisnelheid. Vooral bij grotere rassen leiden snelle groei en ongewenste groeispurten vaak tot gezondheidsproblemen. Daarom biedt Naturavetal® ook speciale voeding voor pups en jonge honden. De voedingssamenstelling in puppyvoeding beïnvloedt de groeisnelheid. Vooral bij grotere rassen leiden snelle groei en ongewenste groeispurten vaak tot gezondheidsproblemen. Daarom biedt Naturavetal® ook speciale voeding voor pups en jonge honden.

Geen van de Naturavetal® voedingsvarianten bevatten synthetische toevoegingen of conserveermiddelen. Daarnaast garanderen wij de kwaliteit van zowel de geselecteerde grondstoffen als van de productieprocessen. Eén van de bijzondere kenmerken van de voedingsvariant Canis Plus® Pups & jonge honden is de op elkaar afgestemde samenstelling van de ingrediëntenverhoudingen. Een disbalans hiervan in het voer is er vaak verantwoordelijk voor dat de pup te snel groeit.

Zo is Naturavetal® volkorenrijst een langzame energiebron die bedoeld is om een teveel aan energie te voorkomen. Deze puppyvoeding kan groeispurten voorkomen. Het vet- en eiwitgehalte van de voeding is precies afgestemd op de behoeften van zeer jonge honden. Een extra portie DogProMin- combinatie met algen en kruiden zorgt voor een optimale toevoeging van mineralen aan het organisme. Niet alleen puppy's profiteren hiervan, maar ook drachtige en lacterende teven.

Tijd om te groeien met Naturavetal® puppyvoeding

Naturavetal® pupvoeding begeleidt honden en eigenaren tijdens de pup- en jonge hondenjaren, totdat ze gezonde volwassen honden worden. De vreugde van deze tijd van samen opgroeien wordt ondersteund door consistente en voortdurende groei, die van fundamenteel belang is voor de gezondheid op volwassen leeftijd. De samenstelling van de voeding moet de pup de tijd geven die zijn skelet nodig heeft voor een optimale ontwikkeling. Langzame botvorming zorgt voor een langdurige gezondheid en een goede stabiliteit. Met een uitgebalanceerd aanbod van voedingsstoffen beginnen de pup en zijn eigenaar aan een spannend hondenleven vol gedeelde avonturen. Met natuurlijke en soortspecifieke pup voeding legt de hondeneigenaar de basis voor een zorgeloze puppytijd, een gezond leven en een lange tijd samen.

Viseiwitbron voor gevoelige pups

Naast onze klassieke Canis Plus® Pups & Jonge Honden Gevogelte hebben wij voor de gevoeligere dieren een variant met zalm samengesteld. De beproefde glutenvrije receptuur met een hoog visgehalte is perfect afgestemd op de behoeften van de pup. Het natuurlijke gehalte aan voedingsstoffen en vitale ingrediënten van pup voeding wordt afgerond door de toevoeging van kruiden, zeewier en mineralen. Vis is vanwege de hoge biologische waarde bijzonder geschikt als gezonde eiwitbron. Zelfs bij voedselintoleranties en allergieën wordt onze koudgeperste droogvoeding zeer goed geaccepteerd. Door de koude persing zwelt het voedsel niet in de maag. Door de speciale samenstelling wordt voorzien in de behoefte van de pup aan eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen tijdens de groeifase. Ontsloten gierst dient als langzame energiebron in dit voedsel. De licht verteerbare en goed verdraagbare zalm kenmerkt zich bovendien door het hoge gehalte aan essentiële vetzuren. Als hoogwaardige voedingsstoffenleverancier met een hoge tolerantiegraad is deze voeding niet alleen geschikt voor de puppy fase, maar wordt het ook sterk aanbevolen voor voedselgevoelige volwassen honden. De bewezen samenstelling van de puppyvoeding vindt je ook terug in het de volledige Canis Plus® zalm, zodat de overgang naar volwassen voeding soepel verloopt.

Natvoeding of droogvoeding: wat is beter voor een pup?

Zowel natvoeding als droogvoeding hebben voordelen, die per pup kunnen verschillen. In veel gevallen hebben deze ook te maken met de voorkeuren van de hondeneigenaar. Het belangrijkste is dat de pup voeding van hoge kwaliteit, soortspecifiek en natuurlijk gezond is. Of het nu nat of droog is, deze eigenschap blijft secundair. De grootste voordelen van droogvoeding zijn de gemakkelijke manier van bewaren en het voeden ervan. Met slechts een kleine hoeveelheid voeding wordt in de benodigde energiebehoefte voorzien, wat prettig is als je de droogvoeding mee wilt nemen op reis. Het nadeel is echter dat de voeding minder water bevat en de hond absoluut voldoende moet drinken. Goedkope puppyvoeding bevat vaak te veel graan van lage kwaliteit, waardoor de vertering langer duurt en tot een opgeblazen gevoel kan leiden. Natvoeding heeft als voordeel dat de jonge hond tijdens het eten veel vocht opneemt. Het is sappig en daarom geliefd bij de meeste dieren. Geopende blikken zijn vanwege hun korte houdbaarheid niet altijd geschikt voor op reis. Daarom is het altijd zinvol om voor de pup een individuele afweging te maken tussen droog- en natvoeding of een combinatie van beide voedingsmethoden in aparte maaltijden.

Het juiste voer kiezen: BARF/ Vers Voeding voor pups?

Het BARF-concept is gebaseerd op een hoog aandeel rauw, vers vlees, fruit, groenten, kruiden en olie. Bij het BARFen van pups is het erg belangrijk dat de kleine hond, via de voeding, alle voedingsstoffen binnenkrijgt, die hij nodig heeft voor een gezonde groei. Ook bij gedeeltelijke BARFen is het belangrijk ervoor te zorgen dat het dier voldoende natuurlijk calcium opneemt. Bij twijfel kunnen ondersteunende supplementen helpen.

Wat mogen pups absoluut niet eten?

Sommige voedingsmiddelen die goed smaken voor mensen, zijn niet te verteren of zelfs gevaarlijk voor honden. Volwassen dieren, maar ook pups en jonge honden mogen geen druiven en rozijnen, cacao en chocolade, avocado's, uien, rauwe aardappelen, aubergines en tomaten eten. Bovendien komt er een groot gevaar van suikervervangers zoals xylitol, berkensuiker, of suikervervangers die in veel bewerkte voedingsmiddelen kunnen voorkomen, van snoep tot gebak tot kant-en-klare sauzen. Als de hond er iets van heeft opgegeten, kunnen de eerste symptomen zoals braken en toevallen, als gevolg van een lage bloedsuikerspiegel, binnen tien minuten verschijnen. Een bezoek aan de dierenarts is dan onvermijdelijk. Omdat nieuwsgierige pups graag knabbelen aan alles wat tussen hun pootjes komt, vooral tijdens de tandwisseling van de derde tot de achtste levensmaand, is waakzaamheid gedurende deze tijd geboden. De kleine hond kan zowel in huis en in de tuin als tijdens het wandelen in contact kan komen met giftige planten. Deze omvatten lelietjes-van-dalen, klimop, buxus, taxus, geluksveer (kamerplant), herfstmonnikskap en kerstster. Je viervoeter mag de bladeren en bloemen niet in hun geheel knagen of opeten. In dit advies lees je meer over de giftige voedingsmiddelen voor honden: In één oogopslag: “Giftige voedingsmiddelen voor honden”.

Het beste voor de pup

Bij Naturavetal® weten we dat hondeneigenaren vanaf het begin het beste voor hun hond willen. Met onze puppyvoeding proberen wij dit streven te ondersteunen door ervoor te zorgen dat de kleine viervoeter in zijn dagelijkse voeding alles binnenkrijgt wat hij nodig heeft om gezond op te groeien. 

Meer informatie en veelgestelde vragen (FAQ) over voeding voor pups en jonge honden

Waarom is koudgeperste hondenvoeding beter?

Ons koudgeperste Canis Plus® droogvoeding zwelt niet op in de maag, maar valt uiteen in zijn natuurlijke bestandelen. Dankzij ons uniek koude persproces kunnen we zonder synthetische toevoegingen en bieden we hoogwaardige, puur natuurlijke compleet voeding aan. Meer hierover lees je op onze pagina "Waarom koudgeperst hondenvoer?".

Is koudgeperst hondenvoeding beter dan geëxtrudeerd?

Het koude persproces biedt de mogelijkheid om ingrediënten zeer behoedzaam te verwerken en daardoor de van nature aanwezige voedingsstoffen daarin optimaal te behouden. Hierdoor zijn synthetische toevoegingen zoals kunstmatige vitaminen overbodig, omdat je hond op natuurlijke wijze wordt voorzien van alle voedingsstoffen die hij nodig heeft. Ons koudgeperste droogvoeding zwelt niet op in de maag, wat een enorme verlichting kan bieden voor de spijsvertering van je hond en bovendien betekent dat je onze voeding kunt combineren met verschillende soorten voeding zoals BARF of natvoeding. In onze advies “Deels vers voeden: De gulden middenweg of helemaal niet en niets half?“ lees er meer over.

Wat is geëxtrudeerd hondenvoer?

Extrudaten zijn hondenvoer soorten, die onder hoge druk en hitte worden geperst. Er worden temperaturen boven de 140°C bereikt, waardoor veel vitale vitaminen en voedingsstoffen veranderen of vernietigd worden. Om toch voor voldoende aanbod te zorgen, worden deze vervolgens weer kunstmatig toegevoegd. In ons voedingsadvies vind je meer informatie over de verschillende productiemethoden van droogvoeding.

Wat is koudgeperst droogvoer?

Een koudgeperste droogvoeding is “gewoon” een voeding waarbij de brokjes bij lage temperaturen in vorm worden geperst. Het is echter belangrijk dat de fabrikant niet alleen gebruik maakt van het koude persproces, maar ook dat hij geen synthetische toevoegingen zoals kunstmatige vitamines of conserveermiddelen gebruikt. Om dit te doen, moeten de ingrediënten zorgvuldig in afzonderlijke stappen worden bereid om de natuurlijk aanwezige voedingsstoffen zo goed mogelijk te behouden. Op onze pagina “De Canis Plus® bijzonderheden" lees je meer over wat een hoogwaardig koudgeperst droogvoeding kenmerkt.

Wat is de beste koudgeperste hondenvoeding?

Een soortgeschikt, koudgeperst droogvoeding mag slechts één dierlijke eiwitbron bevatten, mag geen inferieure dierlijke of plantaardige bijproducten bevatten en mag geen synthetische toevoegingen bevatten zoals kunstmatige vitamines of conserveermiddelen - net als Canis Plus®.

Hoogwaardige grondstoffen moeten individueel zorgvuldig worden verwerkt: het vlees wordt gegaard en gemalen, de koolhydraatbronnen zoals boekweit of bruine gierst worden via waterdamp ontsloten, zodat hun waardevolle voedingsstoffen zo goed mogelijk behouden blijven. De ruwe vezelstructuren worden van elkaar gescheiden zonder te worden vernietigd – alleen zo kunnen ze optimaal door je hond worden verteerd en kunnen ze een gezonde darmperistaltiek bevorderen. Groenten, fruit en kruiden worden behoedzaam aan de lucht gedroogd en in deze vorm direct vóór de koude persing toegevoegd - omdat alleen luchtdrogen een zo goed mogelijk behoud van de verschillende voedingsstoffen garandeert.

Kunnen puppy's melk drinken?

Er is niets mis mee om uw puppy zo nu en dan melk aan te bieden. Je moet alleen voorzichtig zijn met producten gemaakt van koemelk, omdat veel jonge honden deze slecht verdragen. Geitenmelk is wel een bijzonder voedzaam en gemakkelijk alternatief om te gebruiken. Meer informatie over de juiste puppyvoeding vind je in onze advies “Gezonde puppyvoeding: vanaf het begin soortspecifiek”.

Welke melk is geschikt voor puppy's?

Het kan verschillende gezondheidsvoordelen voor jouw puppy hebben, wanneer je hem af en toe wat melk in de vorm van geitenmelk aanbiedt of als speciaal tussendoortje geitenmelkpoeder gemengd met een beetje lauw water geeft. Canis Extra volle geitenmelkpoeder wordt bijzonder aanbevolen omdat het 100% natuurlijk is en gemakkelijk en snel als geitenmelk kan worden gemaakt.

Mocht je vragen hebben, neem dan gerust telefonisch contact met ons op. Wij helpen je graag met uitgebreid advies. Je kunt ons van maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur bereiken op 06 - 574 909 03 (NL)/ 04 - 923 109 22 (B) of per e-mail naar: info@naturavetal.nl.

Naturavetal® proefzakjes

We sturen je graag proefzakjes toe en helpen je de juiste variant te kiezen.

De Naturavetal® nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren wij je over het laatste nieuws over gezonde voeding voor honden en katten.