Naturavetal Logo

Voeding omschakelen voor katten & verdere tips

Toevoegen aan favorietenlijst

Katten leven al duizenden jaren naast de mens en zijn altijd een eigenzinnig en onafhankelijk roofdier gebleven. Als hij gaat jagen op kleine zoogdieren zoals muizen, vogels of zelfs insecten, is de kat altijd vooral geïnteresseerd geweest in hun vlees. Tot op de dag van vandaag is de kat een echte carnivoor gebleven - maar wat wel is veranderd, is zijn leefomgeving.

Het lichaam van de kat bestaat voor twee-derde uit water. Daarom is het zo belangrijk, om je kat voornamelijk natvoeding te geven - Droogvoeding mag alleen een aanvullende rol spelen. Bij het veranderen van voeding is het vleesaandeel in de maaltijd van cruciaal belang - voor een soortspecifieke verhouding hebben katten elke dag minstens 85 tot 90% vlees in hun etensbak nodig om de essentiële voedingsstoffen op te nemen. Naast spiervlees levert hoogwaardig orgaanvlees ook het noodzakelijke taurine gehalte om het hart en de scherpe ogen op lange termijn gezond te houden.

Naturavetal® advies telefoon

Onze deskundigen geven je graag persoonlijk advies.

Als je vragen hebt over dit onderwerp, geven we je graag uitgebreid advies. 

Je kunt ons bereiken van maandag t/m vrijdag
van 9 tot 17 uur

Vlees op de eerste plaats:

Voeding van de kat omstellen naar Felins Plus®

Met een vleesgehalte van meer dan 85% zijn onze Felins Plus® Menu-rollen perfect afgestemd op de behoeften van katten, die als echte carnivoren voornamelijk vlees te eten moeten krijgen. Er zijn vier heerlijke smaken verkrijgbaar, waarvan er drie, elk slechts één vleesbron bevatten en dus ook zeer geschikt zijn voor katten met een allergie. Naast licht verteerbare kip bevat één smaak ook koolvis, die de voeding verrijkt met waardevolle omega-vetzuren.


Alle vier varianten zijn uitgebalanceerd, op de behoeften afgestemde compleet voeding met hoogwaardig vlees, vis, vitaminen, mineralen, taurine en eierschaalpoeder voor gevarieerde maaltijden van je kat. Ze zijn ideaal in combinatie te geven met onze koudgeperste Felins Plus® Gevogelte & Vis, maar kunnen net zo goed gevoed worden als aanvulling op BARF/vers vlees of als BARF/vers vleesvervanger op vakantie. Wil je meer weten over hoe je een kat BARF/vers vleesmaaltijden kan geven? Kijk dan hier.

Onze koudgeperste Felins Plus® Gevogelte & Vis biedt katten het enorme voordeel, dat het niet zwelt in de maag of het spijsverteringskanaal en dus geen vloeistoffen bindt tijdens de vertering.

Toch is het cruciaal voor de gezondheid van de kat, dat droogvoeding slechts maximaal 20% van de dagelijkse voedingshoeveelheid uitmaakt - de kat moet daarom voornamelijk natvoeding krijgen, zoals onze Felins Plus® Menu-rollen.

Naturavetal® tip voor droogvoeding

Ben je overdag niet thuis? Of vind je het moeilijk om de natvoeding of de BARF/vers vleesmaaltijd de hele dag buiten te laten staan – vooral, omdat katten over het algemeen hun eten het liefst vers aangeboden krijgen? Dan is het aanbieden van een kleine hoeveelheid van onze Felins Plus® Gevogelte & Vis een heel goed alternatief. Dankzij het koude persproces kan onze natuurlijke droogvoeding voor katten heel goed naast BARF/vers vlees of natvoeding worden gegeven. 

Het dieet van je kat veranderen: Hoe het werkt!

Omdat katten al op jonge leeftijd gewend zijn aan één soort voeding en daar meestal de rest van hun leven de voorkeur aan geven, moeten katten langzaam wennen aan een natuurlijke voeding. Vooral als de kat gewend is aan smaakstoffen in zijn eten, heeft hij vaak maar weinig tijd en geduld nodig om de overstap succesvol te maken.

  • 1. Menu-rollen introduceren
    Je kunt de Menu-rollen langzaam introduceren door ze de eerste paar dagen te mengen met het oude natvoer. Het vorige voer wordt dan beetje bij beetje verminderd, afhankelijk van hoe de kat het accepteert, terwijl je de hoeveelheid van onze Menu-rollen in verhouding verhoogt.
  • 2. Droogvoeding door de natvoeding mengen
    Als je kat onze Menu-rollen of zijn natvoeding graag eet, maar onze droogvoeding weigert, kun je de acceptatie van de droogvoeding verbeteren door regelmatig een paar brokjes door de natvoeding te mengen. Ondertussen kan de droogvoeding als een eenmalige maaltijd aangeboden blijven worden. Als de kat eenmaal gewend is aan de nieuwe smaak, zal hij na korte tijd de droogvoeding eten zonder dat er natvoeding bijgemengd hoeft te worden.
  • 3. Droogvoeding spelenderwijs interessanter maken
    De eerste dagen kun je je kat spelenderwijs een paar brokjes van onze koudgeperste Felins Plus® Gevogelte & Vis geven. Je kunt brokjes gooien, zodat ze erachteraan kan rennen of droogvoeding in de kamer verstoppen, zodat ze het kan zoeken. Als je de voeding wilt omstellen, is het belangrijk om het oude droogvoer niet te mengen met de nieuwe in één bakje, maar om de maaltijd in z’n geheel te vervangen.
  • 4. Verrijk de smaak
    Je kunt de lege menuverpakking omspoelen met een klein beetje warm water, zodat het vet in de verpakking kan oplossen. Meng vervolgens deze vloeistof door de voeding. Ook zalmolie, vis (bijvoorbeeld uit onze Felins Plus® Finest Vismaaltijden), volle geitenmelkpoeder of kokosolie kunnen de acceptatie van de nieuwe voeding van je kat verhogen.
  • 5. Speciale etensplek
    Veel katten eten liever op een verhoogde positie uit platte keramische kommen.


Dit zijn maar een paar voorbeelden van hoe een verandering van voer succesvol kan zijn. Jij kent je kat het beste: beslis welke van deze tips het meest waarschijnlijk tot succes zal leiden en probeer het eerst. Als je daarna nog vragen hebt, neem dan contact op met ons team van experts. Hetzelfde geldt voor bestaande ziekten en symptomen. 

Naturavetal®-info

Voor een gezonde spijsvertering

Omdat het omstellen van voeding bij de kat gepaard gaat met een nieuwe prikkeling van de darmflora, kan de eerste paar dagen van de verandering gepaard gaan met meer of zachtere ontlasting. Afhankelijk van de kat zal dit zich echter binnen een paar dagen vanzelf reguleren.

Voedingsadvies

Voor Felins Plus® Menu-rollen

Kittens mogen zoveel eten als ze willen; vanaf de 6e maand voed je ongeveer 5% van het lichaamsgewicht per dag en voor senioren geldt 3,5-5%.

Deze richtlijnen moeten individueel worden aangepast aan het temperament en de leeftijd van de kat.

Naturavetal®-info

De optimale voedingshoeveelheid 

De optimale voedingshoeveelheid is afhankelijk van verschillende factoren zoals activiteitsniveau, leeftijd, seizoen, lichamelijke en geestelijke gezondheid en nog veel meer en moet individueel worden aangepast. Informeer naar het gezonde gemiddelde gewicht van je kat. Helaas lijden veel te veel katten tegenwoordig aan overgewicht.

Voedingsadvies voor Felins Plus® Gevogelte & Vis

Voedingsadvies voor Felins Plus® Droogvoeding voor katten
Als aanvulling op onze Felins Plus® menu rollen of BARF/vers voeding

Gewicht van de katFelins Plus® Gevogelte & Vis per dag
Kittens en jonge katten (tot 12 maanden)Alleen als gelegenheids toevoeging*
Katten tot 3 kgTot ongeveer 15 g per dag*
Katten van 4 - 6 kgTot ca. 15 - 20 g per dag*
Katten van 7 - 10 kgTot ongeveer 20 - 25 g per dag*

*Als aanvulling op de dagelijkse hoeveelheid natvoeding.

Felins Plus® Gevogelte & Vis is de optimale aanvulling op BARF/vers voeding of de Felins Plus® menu rollen, omdat de hoofdvoeding van een kat altijd natvoeding hoort te zijn.

Tips om nat- en droogvoeding te bewaren

De menurollen moeten na opening in de koelkast worden bewaard en binnen 3 tot 4 dagen opgebruikt worden. Je kunt porties maken en ze dan invriezen. Bij temperaturen tot 25°C hoeven de onaangebroken Felins Plus® Menurollen niet gekoeld te worden. Ze kunnen dan eenvoudig in de kast bewaard worden.

De droogvoeding hoeft na het openen niet in een andere ton te worden overgegoten. Het beste laat je de voeding eenvoudig in de originele zak en kreukel je deze eenvoudig dicht. Wie wilt, kan de papieren zak in een eigen bewaardoos zetten, maar deze mag dan niet luchtdicht afgesloten worden. Wanneer je een maatbeker gebruikt, moet je deze twee keer per week afwassen. Pak geen voeding uit de zak met de handen, om te vermijden dat ziektekiemen van buitenaf in de voeding terechtkomen. Felins Plus® Gevogelte & Vis wordt bij ons regelmatig gecontroleerd op mijten.

Naturavetal®-info 

Verdere voedingstips voor katten

  • Een koudgeperste droogvoeding mag niet gemengd worden met een geëxtrudeerd droogvoer – het omstellen moet in één keer gaan. Gevoelige katten met allergieën hebben baat bij het voeden van slechts één dierlijke eiwitbron per dag. Dit betekent dat niet alleen de hoofdmaaltijd, maar ook de snacks van één diersoort afkomstig moeten zijn. Meer informatie over geschikte snacks voor katten vind je hier.
  • Gun je kat rust tijdens het eten.
  • Meerdere katten eventueel beter stressvrij apart voeden.
  • Verschillende kleine maaltijden zijn gezonder dan één grote maaltijd.
  • Te warm of te koud voedsel kan diarree of braken veroorzaken. De optimale voedingstemperatuur is dezelfde als kamertemperatuur.

Meer informatie en veel gestelde vragen (FAQ) over het omstellen van de voeding van je kat

Waarom van kattenvoeding veranderen?

Het omstellen van voeding van je kat kan om verschillende redenen nodig zijn. De kat verdraagt zijn oude voer niet meer, heeft een allergie of andere ziekte ontwikkeld, waardoor het oude voer niet meer geschikt is of je wilt hem gewoon een betere voeding geven die meer soortspecifiek is - in al deze gevallen is het zinvol om over te stappen op gezonde natuurlijke voeding.

Hoe lang duurt de omstelling van voeding bij een kat?

Het omstellen van de voeding van een kat kan van een paar dagen tot een paar weken duren, afhankelijk van hoe sterk de kat gewend is aan zijn oude voer. Daarnaast spelen factoren zoals leeftijd, toegang tot de buitenlucht en het karakter van de kat ook een rol bij het omstellen van voeding van de kat. Wil je meer weten, over waar je op moet letten bij het voeden van oudere dieren? Kijk dan hier.

Waarom heeft een kat diarree als hij van voeding verandert?

Als een kat diarree krijgt bij het omstellen van voeding, kan dit een teken zijn dat hij het nieuwe niet goed verdraagt. Je moet echter onderscheid kunnen maken: Als de kat ernstige diarree heeft, is dit geen goed teken. Als hij echter zachtere ontlasting heeft dan hij gewend is, is dit vaak een teken dat de darmflora van de kat gewoon moet wennen aan de nieuwe voeding. De ontlasting wordt dan vanzelf weer vaster binnen een paar dagen.

Waarom eet mijn kat de nieuwe voeding niet?

Als je kat zijn nieuwe voeding weigert te eten, kan dit verschillende oorzaken hebben. De kat kan gewend zijn aan lok- en smaakstoffen van zijn voer. Als de nieuwe voeding van je kat vrij is van deze kunstmatige toevoegingen, heeft hij gewoon wat tijd nodig om eraan te wennen. Het is echter ook mogelijk dat de kat de voeding weigert, omdat het een onbekende consistentie heeft, waaraan hij eerst moet wennen.

Katten krijgen meestal op jonge leeftijd maar één soort voer te eten en geven daar dan meestal de rest van hun leven de voorkeur aan. Als de kat een onbekende vleessoort krijgt, kan dit ook de reden zijn waarom hij de voeding in eerste instantie weigert. Wees geduldig en probeer je kat langzaam aan de nieuwe voeding te laten wennen. Zalmolie of volle geitenmelkpoeder kunnen in moeilijke gevallen de omschakeling ondersteunen.

Kan ik persoonlijk advies over voeding krijgen?

We geven je graag uitgebreid advies over soortspecifieke voeding voor je kat.

Mocht je vragen hebben, neem dan gerust telefonisch contact met ons op. Wij helpen je graag met uitgebreid advies. Je kunt ons van maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur bereiken op 06 - 574 909 03 (NL)/ 04 - 923 109 22 (B) of per e-mail naar: info@naturavetal.nl.

Naturavetal® proefzakjes

We sturen je graag proefzakjes toe en helpen je de juiste variant te kiezen.

De Naturavetal® nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren wij je over het laatste nieuws over gezonde voeding voor honden en katten.