Naturavetal Logo

Welke supplementen zijn nuttig voor de darmen, allergieën en immuunsysteem?

Toevoegen aan favorietenlijst

Alles draait om de darmen. Of je hond nu groot of klein is, jong of oud - de darm is het centrale orgaan voor de gezondheid en het belangrijkste orgaan, bij het zoeken naar ziekteverwekkende factoren in het lichaam bij diarree of andere ziekten.

Door het grote aantal lymfecellen bevat de darm een groot deel van de immuunfuncties. Het darmslijmvlies huisvest een onvoorstelbaar groot aantal bacteriën. De darmflora van de hond kan echter alleen in een gezond evenwicht de ziekteverwekkers en parasieten afweren. Alleen dan kan ze uit voeding haar eigen lichaamsbestandelen opbouwen. Door je hond op dit gebied te ondersteunen, leg je de basis voor een langdurige gezondheid.

Heeft je hond last van stofwisselingsproblemen, allergieën, auto-immuunziekten, verzuring? Of is hij vatbaar voor infecties? Een disbalans in de darmmicrobioom kan hiervoor de reden zijn. Langdurige stress, medicijnen zoals antibiotica, onzekerheden, agressie en onjuist of tekortschietend voer leiden vaak tot schade aan het darmslijmvlies of de darmflora. Maar ook de inname van synthetische toevoegingen in voer van lage kwaliteit is een mogelijke trigger voor de disbalans in de darmen van de hond. Om de darmbalans te herstellen, levert een weldadig darmherstel een waardevolle bijdrage aan de hond en verhoogt de levenskwaliteit.

Darmherstel met onze aanvullende supplementen – het advies 

Je moet de term darmherstel niet opvatten als een vast en altijd zelfde proces, maar eerder als iets dat individueel kan worden aangepast aan behoeften van jouw hond. In principe laten onze adviezen voor het darmherstel je de juiste volgorde van de afzonderlijke stappen zien - hoe lang je de afzonderlijke stappen moet volgen, hangt af van jouw hond.

Fase 1

Voeding optimaliseren

Voordat je met het darmherstel begint, moet je overwegen of een verandering van voeding nodig kan zijn. Als je hond allergisch is of een zeer gevoelige maag heeft en zijn huidige voer niet goed verdraagt, is het zinvol om zijn voeding te optimaliseren, voordat het darmherstelproces begint, zodat het oude voer het organisme niet verder kan irriteren en zo het algehele darmherstel kan verstoren.

Fase 2

Wormbesmetting controleren 

Voordat je begint met darmherstel en de darmflora van de hond opbouwt, moet je altijd de ontlasting van je hond laten onderzoeken - zijn er wormen, Giardia of andere parasieten die het spijsverteringskanaal belasten? Deze problemen moeten eerst onder controle zijn, voordat je begint met het opbouwen van de darmen. Als je meer informatie nodig hebt over de juiste voeding bij een wormbesmetting, lees dan ons gedetailleerde advies.

Fase 3

Ontgiften van het lichaam

Nadat je ervan verzekerd bent, dat je hond geen parasieten, zoals wormen of Giardia heeft, start het ontgiften, door de darmreiniging van je hond te bevorderen en zo het gehele lichaamseigen ontgiften te ondersteunen.

Canis Extra Chlorella en Canis Extra Mineralmoor worden gedurende 2-3 weken dagelijks in aparte maaltijden gevoed. Dit bevordert het ontgiften van het lichaam, terwijl het herstel van de slijmvliezen in het spijsverteringskanaal wordt ondersteund.

Wanneer je hond door onbekende oorzaak darmgassen heeft, zijn voeding niet optimaal verwerkt of buiten iedere keer weer viezigheid eet, kan Canis Extra Darmverzorging een snelle darmreiniging opstarten en bevorderen.

Naturavetal®-Tip: Darmreiniging voor geïrriteerde darmen

Canis Extra Darmverzorging bevat appelazijn. Canis Extra Darmverzorging mag daarom niet worden aangevuld bij ziekten die gepaard gaan met irritatie van de slijmvliezen in het spijsverteringskanaal. Als je hond een zeer gevoelige maag heeft of een ontsteking in het spijsverteringskanaal heeft, kun je het darmherstelproces het beste beginnen met Mineralmoor en Chlorella, zoals hierboven beschreven.

Als je hond een stabiele maag heeft en toch de hierboven genoemde problemen vertoont, kun je de Darmverzorging aan het begin van het darmherstel gedurende 10 dagen combineren met Chlorella en Mineralmoor, volgens het voedingsadvies. Na 10 dagen moet je de Darmverzorging pauzeren en verder blijven aanvullen met Chlorella en Mineralmoor zoals hierboven beschreven.

Fase 4

Het opbouwen van de darmen

Heb je de darmreiniging al 2-3 weken toegepast en wil je nu beginnen met het opbouwen of wil je de darmen van jouw hond preventief ondersteunen, bijvoorbeeld als onderdeel van een voorjaarsbehandeling, dan kun je dit doen met Canis Extra Petflora en Canis Extra Mineralmoor.

Petflora kan in één maaltijd worden gegeven of in twee maaltijden worden verdeeld, afhankelijk van het voedingsadvies. Als je het wilt verdelen, geef dan Mineralmoor en de helft Petflora in één maaltijd en de andere helft Petflora bij de tweede maaltijd. 

Voor gevoelige honden dien je van Petflora gedurende de eerste 3-5 dagen slechts de helft van het voedingsadvies te geven. Geef dit dan verdeeld over 2 maaltijden. Als je hond dit goed verdraagt, kun je de normale berekende hoeveelheid geven.

Nadat je Petflora minimaal 6-8 weken hebt gegeven, of 3 maanden bij ernstigere problemen, en je hond zich beter voelt, kun je Mineralmoor weglaten en beginnen met het afbouwen van Petflora. Hierbij verlaag je het oorspronkelijke voedingsadvies van Petflora elke 3 dagen met 25%.

Fase 5

Verbeter het gebruik van voedingsstoffen: Bevorder het immuunsysteem

Na een uitgebreide darmreiniging worden de voeding en voedingsstoffen uit supplementen vaak beter opgenomen. Dus als je hond voorheen te maken had met tekorten aan voedingsstoffen, dan is dit het perfecte moment om te beginnen met het aanvullen met Canis Extra Biologische Duizendgroen Kruiden voor BARF/ Vers voeding, Canis Extra Bessenkracht of Canis Extra Actief en een hoogwaardige olie zoals Canis Extra 3- 6-9 BARF-olie om te starten. De supplementen stimuleren de stofwisseling van de hond, vullen de reserves aan en versterken in het algemeen het gezonde immuunsysteem.

Naturavetal®-Tip: 

Bevorder een wormvijandig darmmilieu na darmreiniging

Na een darmreiniging is het nuttig gebleken om een kuur met Canis Extra Vermprevet te geven om in de gereinigde darm een milieu te bevorderen, waarin wormen moeilijk kunnen nestelen.

Mocht je vragen hebben, neem dan gerust telefonisch contact met ons op. Wij helpen je graag met uitgebreid advies. Je kunt ons van maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur bereiken op 06 - 57490903 (NL)/ 04 - 92 310 922 (B) of per e-mail naar: info@naturavetal.nl.

Naturavetal® proefzakjes

We sturen je graag voedermonsters en helpen je de juiste variëteit te kiezen.

De Naturavetal® nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren wij je over het laatste nieuws over gezonde voeding voor honden en katten.