Naturavetal Logo

De natuurlijke voedingsstoffen

Natuurlijke voedingsstoffen zijn essentieel voor de gezondheid van honden en katten. Echte, originele ingrediënten en de natuurlijke voedingsstoffen die ze bevatten, zoals vitaminen en mineralen, worden het beste door het lichaam benut. Ze hebben de afgelopen millennia de ontwikkeling van een sterk afweersysteem en de prestaties van dieren mogelijk gemaakt. Daarom bevat soortspecifieke voeding alleen natuurlijke voedingsstoffen, dat wil zeggen pure vitaminen en mineralen, zonder enige synthetische toevoegingen.

Naturavetal® advies telefoon

Onze deskundigen geven je graag persoonlijk advies.

Als je vragen hebt over dit onderwerp, geven we je graag uitgebreid advies. 

Je kunt ons bereiken van maandag t/m vrijdag
van 9 tot 17 uur

De voordelen van natuurlijke voedingsstoffen in onze voeding 

Natuurlijke voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen, die van nature in planten voorkomen, bieden de beste biologische beschikbaarheid voor het lichaam. De verscheidenheid aan natuurlijke voedingsstoffen in een plant is zeer breed en juist het samenspel van verschillende voedingsstoffen is zeer waardevol voor de gezondheid van het dier. 

In de tabel zie je welke ingrediënten in onze koudgeperste droogvoeding welke voedingsstoffen leveren, om jouw dier op natuurlijke wijze te voorzien, van alles wat het nodig heeft, voor een gezond en vitaal leven.

Natuurlijke vitaminen in voeding

Vitaminen ondersteunen verschillende processen in het lichaam en elke individuele vitamine vervult specifieke taken. Zonder voldoende vitamineaanbod kunnen er tekorten optreden, maar een overschot kan ook de gezondheid van je dier in gevaar brengen. Veel honden- en kattenbezitters kijken altijd alleen naar de hoeveelheden van de afzonderlijke vitaminen op de voedertabellen, in de overtuiging dat hun dier optimaal van grote hoeveelheden wordt voorzien. De cruciale vraag is echter niet “hoeveel”, maar “hoe goed” – omdat dit afhangt van de biologische beschikbaarheid van de vitaminen.

Mineralen in voeding 

Mineralen behoren ook tot de natuurlijke voedingsstoffen van veel verschillende planten. Ze hebben veel verschillende fysiologische functies voor de hond en de kat. Ze zijn onder meer verantwoordelijk voor de structuur en stabiliteit van het skelet en de tanden, spelen een belangrijke rol bij de overdracht van zenuwimpulsen en spiercontractie en zijn belangrijk voor het reguleren van het zuur-base-evenwicht.

Het samenspel van de natuurlijke voedingsstoffen 

Het is erg belangrijk om niet alleen geïsoleerde stoffen, zoals individuele synthetische vitaminen, als voedingsstoffen in een voeding te gebruiken, maar ook om de essentie van een plant te benutten. Dit betekent dat al hun natuurlijke voedingsstoffen, zoals de vitaminen, mineralen, vetzuren en belangrijke fytonutriënten, als geheel in de voeding terechtkomen. Natuurlijke voedingstoffen vullen elkaar aan en beïnvloeden elkaar, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat een andere natuurlijke voedingstof bijzonder goed of slecht door het lichaam kan worden opgenomen. Een goed voorbeeld hiervan is de in vet oplosbare vitamine A; als natuurlijke voedingstof in planten kan het niet in water worden opgelost en moet het samen met vetten worden opgenomen, zodat het lichaam het kan gebruiken.

Fytonutriënten behoren tot de natuurlijke voedingstoffen van een plant

Iedereen die zich bezighoudt met gezonde, natuurlijke voeding kan steeds meer lezen over belangrijke fytonutriënten zoals bitterstoffen, tannines en flavonoïden en hun goede en belangrijke eigenschappen. Maar wat betekenen deze veelgebruikte termen eigenlijk?

De natuurlijke voedingsstoffen van planten en bessen omvatten niet alleen vitaminen, mineralen en sporenelementen. Planten bevatten een breed scala aan voedingsstoffen, waarbij elk van deze natuurlijke voedingsstoffen een specifieke functie vervult.

Bitterstoffen als natuurlijke voedingsstoffen van planten

Bitterstoffen worden ook wel Amara genoemd. De eigenschappen van bitterstoffen zijn bijzonder waardevol voor de spijsverteringsorganen. Als natuurlijke ingrediënten zoals paardenbloem of artisjok stabiliseren ze onder meer de vorming van gal en maagsap. Maar ze kunnen ook de gezonde functie van de alvleesklier en de lever bevorderen. De lever is een orgaan, waarvan de taak bestaat uit het afbreken en uitscheiden van gifstoffen. Bitterstoffen ondersteunen ook de activering van de slijmvliezen in het spijsverteringsstelsel - hier behouden ze hun elasticiteit en mobiliteit. Vooral met het ouder worden neemt de functie van de spijsverteringsklieren vaak af, en bitterstoffen kunnen een waardevolle en puur natuurlijke ondersteuning bieden!

Naturavetal®-Info

Bitterstoffen

De bekendste bitterstoffen vind je in artisjok, paardenbloem, duizendblad, gentiaan, duizendguldenkruid, kamille en vele andere planten.

Flavonoïden als natuurlijke voedingstoffen van planten

Flavonoïden zijn de pigmenten van planten - van heldergeel tot rood. Als natuurlijke voedingstoffen in planten worden ze dagelijks met het voedsel geconsumeerd. De verzamelnaam flavonoïde staat voor verschillende stoffen met dezelfde chemische structuur – zij het van volledig natuurlijke oorsprong. Het gebruik van flavonoïden is divers. Planten of bijzondere delen van planten, zoals hun vruchten en bessen, worden al eeuwenlang door mensen verzameld en verwerkt. Door de jaren heen zijn de opgedane ervaringen van generatie op generatie doorgegeven. Tegenwoordig zijn planten, hun natuurlijke ingrediënten en hun toepassingsgebieden steeds meer van wetenschappelijk belang. Flavonoïden in selderij en frambozen kunnen worden gebruikt als voedingsondersteuning bij kankertherapie, de rutine in paardenkastanje kan helpen de gezondheid van de aderen te behouden, en de flavonoïden in meidoorn kunnen een positieve bijdrage leveren aan de hartactiviteit. Berk en guldenroede bevatten flavonoïden, die kunnen helpen de gezondheid van de nieren en de blaas te behouden. Flavonoïden kunnen de ontstekingsremmende werking, de bloedsomloop en de afbraak van door ziekte beschadigd weefsel ondersteunen, en spelen ook een rol bij de pigmentatie. Groene bladgroenten zoals spinazie en basilicum, maar ook bramen en Johannes bessen zijn bijzonder rijk aan flavonoïden.

Tannines als natuurlijke voedingstoffen van planten

Tannines hebben een zeer karakteristieke eigenschap: de samentrekkende werking, die niet alleen bij de lederproductie wordt gebruikt. Tannines kunnen, als natuurlijke voedingstoffen in planten, zowel intern als extern worden gebruikt. Inwendig ondersteunen ze bijvoorbeeld het behoud van het gezonde darmslijmvlies en zijn ze nuttig bij diarree. Tannines worden uitwendig gebruikt, bijvoorbeeld bij ontstekingen van het tandvlees, wonden of zelfs huidproblemen, omdat de tannines een gerichte verbinding vormen met de eiwitstoffen van de huid en slijmvliezen en zo kunnen beschermen tegen de opname van bacteriën en gifstoffen.

Vitaminen, mineralen, fytonutriënten enz. voor honden en katten - de variëteit aan natuurlijke voedingstoffen telt

Met een uitgebalanceerde voeding van hoogwaardige natuurvoeding voorzie je je dier van natuurlijke voedingstoffen zoals vitaminen, mineralen en fytonutriënten. Je kunt de maaltijd nog steeds verrijken, vooral als de behoefte aan voedingsstoffen toeneemt, bijvoorbeeld tijdens herstel of de rui. In fases van verhoogde behoefte is het logisch dat jouw dier meer natuurlijke voedingstoffen verbruikt dan hij normaal gesproken nodig heeft.

Canis Extra

Supplementen voor honden

Felins Plus®

Supplementen voor katten

Meer informatie en veel gestelde vragen (FAQ) over natuurlijke voedingstoffen in Canis Plus®

Op welke natuurlijke voedingstoffen moet je letten in hondenvoeding?

Als het om hondenvoeding gaat, moet je ervoor zorgen dat het alleen natuurlijke ingrediënten bevat, die qua voedingswaarde waardevol zijn voor de hond. Dit betekent dat het geen verborgen suikers mag bevatten, zoals melasse of andere dierlijke of plantaardige bijproducten van lage kwaliteit, zoals klauwen, veren, bladeren of plantaardige afvalproducten. Het moet ook vrij zijn van kunstmatige vitaminen, kleurstoffen, conserveringsmiddelen en smaakstoffen. 

Hoe herken ik goede hondenvoeding?

Een goede hondenvoeding kenmerkt zich door het feit dat het openlijk wordt verklaard, geen inferieure dierlijke of plantaardige bijproducten, zoals veren, klauwen, stengels of wortels bevat en geen chemische toevoegingen zoals synthetische vitaminen of kunstmatige conserveringsmiddelen bevat. Meer hierover kun je hier vinden.

Welke hondenvoeding bevat het meeste vlees?

Over het algemeen kan gesteld worden, dat natvoeding doorgaans een hoger vleesgehalte heeft dan droogvoeding. De reden hiervoor is simpel: een droogvoeding is altijd afhankelijk van een bepaald aandeel koolhydraten, zodat het geperst kan worden. Omdat natvoeding niet in vorm hoeft te worden geperst, is het koolhydraatgehalte overeenkomstig lager.

Hondenvoeding is echter niet automatisch goed, omdat het een hoog ruw eiwitgehalte heeft, wat duidt op een hoog vleesgehalte. De kwaliteit van het verwerkte vlees speelt een cruciale rol, evenals de juiste verhouding vlees in verhouding tot de overige ingrediënten. Te veel vlees kan, bij een gevoelige hond, voor verzuring veroorzaken of een nerveuze hond nog onrustiger maken. Voedsel kan het gedrag van de hond op verschillende manieren beïnvloeden. Meer informatie over het onderwerp kun je hier vinden.

Wat is de beste graanvrije hondenvoeding?

De beste graanvrije hondenvoeding moet hoogwaardige alternatieven gebruiken zoals boekweit, gierst of amarant en ingrediënten, zoals peulvruchten of aardappelen vermijden om organen zoals de alvleesklier niet onnodig te belasten. Will je er echter zeker van zijn dat je jouw hond minder koolhydraten geeft, dan kunt u het beste natvoeding gebruiken. Graanvrije natvoeding varianten, zoals de Canis Plus® Compleet Menu’s bieden de beste optie als je jouw hond koolhydraatarm wilt voeden. Meer informatie over graanvrije hondenvoeding vindt je hier.

Welke voeding is het beste voor mijn hond?

Elke hond is uniek en heeft zijn eigen individuele behoeften. Er kan in principe niet voor iedere hond één perfecte hondenvoeding bestaan. Er zijn echter fundamentele kenmerken die een goede hondenvoeding kenmerken: het moet bestaan uit hoogwaardige ingrediënten met puur natuurlijke ingrediënten en moet synthetische toevoegingen zoals kunstmatige vitaminen, conserveringsmiddelen of smaakstoffen vermijden. Inferieure bijproducten zoals veren, klauwen, bladeren of plantaardig afval mogen niet worden verwerkt en de fabrikant moet open en transparant verklaren wat hij in zijn voedsel gebruikt.

Als je niet zeker weet welke voeding het beste is voor jouw hond, kijk dan hier.

Mocht je vragen hebben, neem dan gerust telefonisch contact met ons op. Wij helpen je graag met uitgebreid advies. Je kunt ons van maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur bereiken op 06 - 57490903 (NL)/ 04 - 92 310 922 (B) of per e-mail naar: info@naturavetal.nl.

Naturavetal® proefzakjes

We sturen je graag voedermonsters en helpen je de juiste variëteit te kiezen.

De Naturavetal® nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren wij je over het laatste nieuws over gezonde voeding voor honden en katten.