Naturavetal Logo

Naturavetal® voedingswijzer: Het hangt van de voeding af!

Gebruik onze voedingsgids om alles te lezen over wat belangrijk is aan voeding. Of het nu voor een energieke hond is of een bankhanger (‘couch potato’): de optimale, natuurlijke voeding is essentieel als je je hond gezond, evenwichtig en vol levensvreugde oud wilt zien worden. Idealiter voed je hoogwaardige voeding die vrij is van toevoegingen - die belastend zijn voor de stofwisseling - en op natuurlijke manier de benodigde energie levert voor vrolijke honden die zich goed voelen.

Naturavetal® advies telefoon

Onze deskundigen geven je graag persoonlijk advies.

Als je vragen hebt over dit onderwerp, geven we je graag uitgebreid advies. 

Je kunt ons bereiken van maandag t/m vrijdag
van 9 tot 17 uur

Wat is belangrijk als het om eten gaat

Als huisdiereigenaar wil je het beste voor je huisdier. Maar door de vele verschillende manieren van voeden en het grote aantal voersoorten die aangeboden worden, zie je door de bomen het bos niet meer. Veel huisdiereigenaren vinden het daardoor steeds lastiger om het juiste voor hun huisdier te kiezen. Als er ziektes of allergieën optreden, neemt de onzekerheid toe, omdat dan de juiste voeding van groot belang is.

Voor ons is het fundament altijd geweest om kennis te bundelen en holistische voedingsconcepten te ontwikkelen, die kunnen worden aangepast aan de individuele behoeften van elke hond en kat. Bovendien is het voor ons altijd belangrijk om deze kennis aan onze klanten over te dragen. In onze voedingsgids hebben we basisachtergrondinformatie verzameld die je een eerste overzicht geeft over de ingrediëntenlijst, toevoegingen, natuurlijke voedingsstoffen en andere onderwerpen.

Welke productieprocessen zijn er?

In de droogvoersector is het meest geproduceerde droogvoer het zogenaamde geëxtrudeerd voer, dat in een extruder wordt geproduceerd. Daarnaast is er ook gebakken droogvoer en koudgeperste droogvoeding, en de zogenaamde droge BARF/ vers voeding wordt steeds populairder.

Productieprocessen

Onze koudgeperste voeding

Het speciale aan onze koudgeperste voeding is onder andere dat de ingrediënten apart en zorgvuldig worden bereid: Het vlees wordt gedroogd en gemalen, zodat het geperst kan worden. Het graan wordt via een uniek bereidingsproces boven hete waterdamp ontsloten en daardoor verteerbaar gemaakt. De groenten en kruiden worden in luchtgedroogde vorm direct vóór koude persing toegevoegd. Dit zorgt voor een bijzonder hoge biologische beschikbaarheid van de afzonderlijke ingrediënten. 

Bij een koude persing wordt gebruik gemaakt van een korte omgevingsdruk. Hierdoor blijven vitaminen, mineralen en fytonutriënten grotendeels behouden. Onze koudgeperste voeding zet niet uit in de maag, waardoor het risico op maagkanteling wordt verkleind. Koudgeperst is van nature geschikter.

Extrudaten

Geëxtrudeerd is honden- en kattenvoer dat onder hoge druk en grote hitte wordt geperst. Hierbij worden temperaturen tussen ca. 140 en 200°C bereikt. Bij deze temperaturen worden veel essentiële vitaminen en voedingsstoffen veranderd of vernietigd. Deze worden dan opnieuw kunstmatig toegevoegd. Daarnaast worden vaak additieven zoals kleur- en smaakstoffen gebruikt om de acceptatie te vergroten. 

De massa wordt met hoge druk door een mal geperst en vervolgens bespoten met vet en een conserveermiddel. Dit zorgt ervoor dat de brokken er mooier uitzien voor de eigenaren, voorkomt dat ze ranzig worden, vermijdt dat de brokken verkruimelen en is tevens bedoeld om de acceptatie te vergroten. Veel toevoegingsmiddelen kunnen medeoorzaak zijn van stofwisselingsstoornissen en allergieën. 

Gebakken droogvoer

De afzonderlijke grondstoffen worden bij gebakken droogvoer gemalen en fijngehakt en meestal onder toevoeging van water tot een pasta gemengd. Van deze pulp worden vervolgens stukken gevormd of gesneden. Deze worden vervolgens in de oven gebakken. Bij dit proces worden temperaturen tot ca. 150 °C gebruikt, totdat het oorspronkelijk rauwe deeg volledig gebakken is. 

Het voordeel van dit productieproces is dat de ontstane brokken weinig tot geen zwelgedrag vertonen. Het nadeel is echter dat de hoge temperaturen die gedurende langere tijd op de brokken hebben ingewerkt, essentiële voedingsstoffen en vitaminen vernietigen of veranderen, waardoor ze kunstmatig moeten worden toegevoegd.

Droge BARF

Droge BARF is afgeleid van BARF/ vers voeding, maar de afzonderlijke ingrediënten zijn niet rauw en vers, maar gedroogd. Hierdoor blijven ze aanzienlijk langer houdbaar. Door het droogproces verandert ook het volume van de afzonderlijke ingrediënten en moet de hoeveelheid altijd een tijdje in water wellen, voordat de hond het kan eten.

Onze bereidingsmethode voor natvoeding

Het vlees wordt rauw gemalen en samen met de overige ingrediënten van onze menu’s, koud gevuld en vervolgens in de verpakking kort gegaard. Dit zorgt voor een traditionele productiemethode die het gebruik van conserveermiddelen overbodig maakt.

Etiketteringsvoorschriften – zo lees je het etiket

Er zijn tal van EU-regelgevingen, evenals nationale regelgeving, wetten en richtlijnen over hoe diervoeding moeten worden geëtiketteerd. Op de etikettering (d.w.z. de verklaring) kun je de volgende informatie vinden: samenstelling, ingrediënten, additieven, voedingsinstructies en optionele vrijwillige informatie.

Etiketteringsvoorschriften

Ingrediënten lijst

Wettelijk is vastgelegd dat de volgorde van de op de verpakking vermelde ingrediënten overeenkomt met hun aandeel in het voer. Het ingrediënt dat als eerste wordt genoemd, moet daarom het hoofdbestanddeel van het voedsel zijn. Hierbij moet onderscheid worden gemaakt tussen een open en een gesloten declaratie.

Open declaratie

De afzonderlijke ingrediënten worden vermeld in de volgorde waarin ze in het voeding voorkomen. Bij Naturavetal® wordt alles open en transparant aangegeven!

Gesloten declaratie

Bij een gesloten declaratie worden de ingrediënten samengevoegd in voedingsmiddelengroepen. Dit betekent dat bijvoorbeeld "granen" kunnen worden aangegeven. Volgens de voedingstoffenlijst kan dit van alles betekenen, omdat het niet specificeert welke graansoort of welk deel van de plant. 

Hier worden vaak voor economische redenen minder hoogwaardige plantendelen gebruikt. Om hier exact te weten wat men voert, moet men de fabrikant vragen.

Dierlijke en plantaardige bijproducten

Deze termen kunnen niet alleen waardevolle ingrediënten zoals hart, lever, gierst of rijst bevatten, maar juist ook de minder hoogwaardige, voedingskundig twijfelachtige of slecht verteerbare onderdelen, zoals vacht, veren of schillen (van b.v. aardappelen), bladeren, wortels of stengels. Bij ons is het gebruik van deze bijproducten ondenkbaar. 

Als er dus achter de term "bijproducten" geen verklaring staat, moet je altijd sceptisch zijn - een verantwoordelijke fabrikant die hoogwaardige ingrediënten verwerkt, zal deze niet willen verbergen.

Vleesbronnen en wat er achter de termen verborgen kan zijn

Hoewel het soort vlees vaak wordt vermeld op de verpakking, betekent dit niet automatisch dat er hoogwaardig kwaliteitsvlees in het voer zit. Een voorbeeld: een blik dat wordt gepromoot met de smaak "lam" moet volgens de wet maar 4% lam bevatten. De rest kan van varken, rund en andere vleesbronnen zijn. Dit kan een probleem zijn voor een hond met allergieën. Bovendien is niet duidelijk of de 4% lam of de rest van de inhoud van hoge kwaliteit zijn of uitsluitend uit minderwaardig slachtafval bestaat.

Vleesbronnen

Herkomst van het vlees en voedselkwaliteit

Op bepaalde etiketten lees je vaak termen als "vlees van dieren bedoeld voor menselijke consumptie". Belangrijk om op te merken is, dat iedere fabrikant van honden- en kattenvoer gebruik maakt van vlees, die ook als voeding voor mensen wordt gebruikt. 

Op het moment dat het vlees wordt verwerkt tot diervoer, behoort het automatisch tot de zogenaamde categorie 3 en verliest het predicaat "humane voedselkwaliteit", al komt het van hetzelfde geslachte dier, waarvan het vlees voor menselijke consumptie is geproduceerd. Deze indeling is wettelijk bepaald, waar alle diervoederfabrikanten zich minimaal aan moeten houden. Ongezonde, ongeschikte slachtdieren mogen niet worden gebruikt bij de voedselproductie voor mensen, noch bij de productie van diervoer (in Europa). 

De mooiste delen ervan, zoals de perfecte stukjes filet, worden voor de mens gebruikt. Het overige vlees waaronder spiervlees-, vet en orgaanvlees als hart, lever, nieren en longen, wordt gebruikt voor de productie van onze diervoeding. 

Inferieure dierlijke bijproducten, zoals veren, nagels of hoorn, worden niet gebruikt in Canis Plus® en Felins Plus® hoogwaardige voeding. Controleer daarom de kwaliteit van de voeding die je kiest, door ervoor te zorgen dat deze openlijk is vermeld en dat je het gebruik van inferieure dierlijke bijproducten, zoals nagels- of verenmeel en alle synthetische toevoegingen vermijdt. Voor een lang en gezond leven, zijn de kwaliteit van de gehele voeding en een soortspecifieke receptuur belangrijk.

Gevogelte

Achter deze term gaat vaak alle onderdelen van het gehele dier schuil, inclusief snavel, nagels, veren etc. Deze worden vóór het drogen gewogen, waardoor het percentage gevogelte lijkt toe te nemen. Als gevogelte alleen maar het vlees zou zijn, zou het als zodanig kunnen worden aangegeven.

Gevogeltevlees

Dit zijn de vleesbestanddelen van gevogelte. Het wordt vóór het drogen als vers vlees gewogen, omdat het gewicht hoger is dan na het drogen, vanwege het vocht/ water, dat in het vlees zit. De klant koopt echter droogvoer en het zou niet relevant moeten zijn hoeveel gewicht het vlees had toen het nog 60-70% water bevatte. 

De fabrikant kan nu echter gevogelte op de eerste plaats in de samenstelling zetten. Deze truc suggereert de klant dat gevogeltevlees het hoofdbestanddeel van het voer is.

Gevogelte vleesmeel

Hier wordt het vlees na het drogen gewogen. Ondanks dezelfde hoeveelheid vers vlees van gevogelte is deze waarde lager en komt alleen verder terug in de samenstelling voor. Omdat deze informatie echter wel het meest eerlijk is, gebruiken wij deze vorm van aangifte.

Gevogeltemeel

Hier geldt hetzelfde als onder gevogelte - alleen niet gewogen vóór maar na het drogen.

Granen en andere koolhydraatbronnen

De afgelopen jaren heeft hondenvoer dat granen bevat een steeds slechtere reputatie gekregen. Veel eigenaren zijn zich er niet van bewust wat dit precies betekent. Er bestaat een algemene opvatting dat granen slechts één inferieur ingrediënt zijn, simpelweg omdat je ooit iets slechts over granen hebt gehoord. Welke planten tot graan behoren is vaak onbekend. Er zijn zinnen als: “Ik geef alleen graanvrij hondenvoer. Als ik mijn hond blij wil maken, meng ik er voor hem een beetje rijst door”, wat laat zien hoeveel onwetendheid hier is. Ook andere mythen zijn wijdverspreid, en die willen we hieronder nader toelichten.

Granen en andere koolhydraatbronnen

Granen en allergieën

Een allergie kan alleen ontstaan door een eerste contact (meer hierover lees je hier). Omdat vroeger het meeste hondenvoer graan bevatte, kwam een overeenkomstig aantal metabolisch zwakke dieren, in eerste instantie in contact met een graansoort en ondervonden veel dieren een allergische reactie op graan. Tegenwoordig, nu graanvrij voeren een trend is en steeds meer huisdiereigenaren graanvrij droogvoer voeren, waar aardappelen of iets dergelijks in zitten, zien we hoe steeds meer honden plotseling allergisch zijn voor aardappelen, maar juist bepaalde graansoorten wel goed kunnen verdragen. De allergiesituatie volgt dus de trend.

Voor een normaal, gezond dier is het geen enkel probleem als er graan in het voeding zit, zolang de hoeveelheden maar kloppen en de fabrikant hoogwaardige grondstoffen gebruikt, zorgvuldig verwerkt en geen plantaardige bijproducten zoals als stengels of wortels. Wij hebben bijproducten altijd vermeden en vertrouwen op de voedingsstoffen in volkoren graan, dat licht verteerbaar is, zodat de waardevolle ruwe vezels behouden blijven. Wil je er meer over weten, kijk dan hier.

Indien er een bestaande graanallergie is, is het uiteraard noodzakelijk om jouw hond graanvrij te voeden. Meer hierover lees je in ons advies "Graanvrij hondenvoer, meer dan een trend".

Graanallergie of glutenintolerantie?

Veel honden die zogenaamd allergisch zijn voor graan reageren echter helemaal niet op de graansoort, maar zijn over het algemeen gevoelig voor gluten die in het graan zitten. 

Het probleem met glutenintolerantie is ook wijdverspreid onder ons mensen. Zelfs mensen die gluten redelijk goed verdragen, krijgen vaak spijsverteringsproblemen na het nuttigen van grote hoeveelheden, en ook onze honden kunnen gevoelig zijn voor gluten. Het is belangrijk op te merken dat er ook granen zijn die geen gluten bevatten, zoals gierst, rijst of quinoa. Houd er rekening mee, dat een glutenintolerantie anders is dan granenintolerantie. Daarom gebruiken wij uitsluitend glutenvrije ingrediënten in onze voeding.

Graan- en vleesgehalte

Ieder droogvoer heeft een hoger plantaardig deel dan natvoer, omdat deze verhouding ervoor zorgt dat de brok samen te persen is. Koolhydraten zijn hiervoor essentieel. Als je een zo hoog mogelijk vleesgehalte of een zo laag mogelijk koolhydraatgehalte wilt voeden, moet je in de regel het voeden van droogvoer vermijden. Natvoeding zoals Canis Plus® Compleet menu's zijn dan veel geschikter voor de hond.

Graan en de opgewonden hond

Als de hond een voer krijgt met een hoog gehalte aan snelle koolhydraten en tegelijkertijd te weinig ruwe celstof, kan er een te snelle stijging van de bloedsuikerspiegel optreden. Als het voer bovendien te veel vet en eiwit bevat, kan de hond opeens veel meer energie tot zijn beschikking krijgen, dan hij eigenlijk nodig heeft. Als hij al erg onrustig en hyperactief is, kan de overmaat aan energie hem gemakkelijk óveractief maken. Het is echter niet alleen het graan op zich, dat hiervoor verantwoordelijk is, maar eerder de kwaliteit van het verwerkte graan, de andere ingrediënten en de gehele samenstelling, die waarschijnlijk niet geschikt is voor de hond. Meer informatie over hoe voer hondengedrag kan beïnvloeden vind je in ons advies "Het verband tussen voeding en gedrag bij honden".

Met onze Canis Plus® zorgen we ervoor, dat de grondstoffen die we gebruiken, hoogwaardige voedingsstoffen bevatten. De graansoorten worden behoedzaam ontsloten, zodat de hond ze goed kan verteren - wij gebruiken bijvoorbeeld volkoren rijst in plaats van witte, gepolijste rijst. Volkoren rijst bevat veel meer voedingsstoffen en ook veel meer ruwe celstof dan witte gepolijste rijst. Onze recepten zijn afgestemd op de behoeften van de hond en zijn zo ontworpen dat ze hem niet met "snelle" energie "overspoelen", maar hem juist langzaam voorzien van relatief constante energie - dit betekent dat een plotseling overschot aan energie en impact op het gedrag van de hond kan voorkomen.

Houd echter rekening met het volgende: Veel honden zijn liefhebbers van eten en laten dit direct na het eten aan hun baasjes zien door vrolijk rond hun benen te rennen - als dit gedrag positief wordt beloond, is het goed mogelijk dat de hond dit steeds meer gaat laten zien. Dit is aangeleerd gedrag en geen teken van doorgedraaid gedrag.

Wat zeggen de analytische bestanddelen?

De analytische bestanddelen is verplichte informatie volgens de EU-wetgeving inzake diervoeders. Het omvat de Weende-analyse waarin ruw eiwit, vetgehalte, ruwe as en ruwe celstof worden geanalyseerd. Bij voer met een vochtgehalte meer dan 14% moet ook het vocht worden vermeld.

Analytische bestanddelen

Ruw eiwit

Achter de vermelding ruw eiwit gaat de som van de stikstofverbindingen schuil. Omdat alle eiwitten (dierlijk én plantaardig) in de analyse voor komen, zegt de hoeveelheid eiwitten niets over de kwaliteit ervan. De essentiële aminozuren zijn vooral nodig voor de opbouw en het behoud van lichaamseigen stoffen, omdat deze via de voeding moeten worden opgenomen. 

Het overmatig voeden van eiwitten van lage kwaliteit kan de oorzaak zijn van veel ziekten. Als echter dezelfde hoeveelheid hoogwaardige eiwitten uit spiervlees en orgaanvlees wordt gevoed, is er voldoende aanvoer van essentiële aminozuren. De beste voeding is niet het voer met het hoogste ruwe eiwitgehalte, maar juist voeding met de hoogste kwaliteit eiwitten en een passend totaalgehalte, zoals bij ons assortiment het geval is.

Vetgehalte

Het vetgehalte omvat alle vetten dat in de voeding aanwezig is. Ook hier kun je uit deze informatie niet opmaken om welk soort vet het gaat. Vet is de belangrijkste energiebron. Vet dient ook om voedingsstoffen te transporteren en organen en zenuwen te beschermen. 

Sommige vetzuren kan het lichaam niet zelf synthetiseren; deze moeten via de voeding worden verkregen (essentiële vetzuren). De term dierlijke vetten bevatten voornamelijk verzadigde vetzuren. De waardevolle onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren komen daarentegen vooral uit vissen en bepaalde planten. Een te veel aan energie/vet wordt opgeslagen als reserve in het lichaam.

Ruwe celstof

Dit verwijst naar het vezelaandeel dat absoluut belangrijk is voor de darmperistaltiek en dus voor een gereguleerde spijsvertering. Ruwe vezels ondersteunen onder andere de goede darmbacteriën en creëren zo een gezond darmmilieu.

Ruwe as

De ruwe as bevat de anorganische componenten van de voeding, waaronder mineralen en sporenelementen. De bepaling wordt uitgevoerd door verbranding in een oven bij 550°C. Het verschil tussen de droge stof en de ruwe as vertegenwoordigt de organische stof: ruw eiwit, vetgehalte, ruwe celstof en stikstof-vrije extracten. 

De algemene opvatting dat een hoge waarde van ruwe as de nieren zwaarder belast, geldt alleen voor kunstmatige vitaminen en mineralen. Onze voeding bevat uitsluitend hoogwaardige grondstoffen met vitaminen en mineralen uit de natuurlijke ingredienten. Daarom vormt de waarde van ruwe as een positief criterium voor een ideale voorziening van mineralen en sporenelementen voor de dieren.

Wat zijn voedingsstoffen?

Voeding bestaat in principe uit eiwitten (eiwit), vetten (lipiden), koolhydraten (sachariden), maar ook uit vitaminen, mineralen, sporenelementen en water. Deze voedingsstoffen zijn cruciaal voor een soortgeschikt en gezond leven; de lichamen van honden en katten zijn ervan afhankelijk om optimaal te kunnen functioneren.

Voedingsstoffen

Vitaminen

Natuurlijke vitaminen vervullen in hun oorspronkelijke vorm zeer specifieke functies. Onze verschillende soorten voeding zijn op natuurlijke wijze voorzien van vitaminen en mineralen uit volledig natuurlijke ingrediënten. Veel huisdiereigenaren baseren hun voedingstabellen echter ten onrechte voornamelijk op de hoeveelheden van de afzonderlijke vitaminen om te bepalen of hun huisdier voldoende voeding krijgt. 

Wat echter belangrijk is, is niet de hoeveelheid, maar eerder de daadwerkelijke biologische opneembaarheid van deze vitaminen en mineralen. Het is echter waarschijnlijker dat eigenaren van gezelschapsdieren de hoeveelheid opmerken en deze willen gebruiken om een verondersteld tekort te dekken. Na verloop van tijd kan er een overschot ontstaan, dat ziekten kan veroorzaken als er meer wordt geconsumeerd dan alleen de vitaminen die daadwerkelijk nodig zijn. 

Kunstmatige, synthetische vitaminen missen de natuurlijke diversiteit. Ze worden slecht door het lichaam verwerkt en hebben een ernstig metabolisch effect op de lever en de nieren. Synthetische vitaminen zijn op de verpakking te herkennen, bijvoorbeeld aan de vermelding additieven of toevoegingen. Omdat er in onze voeding geen kunstmatige vitaminen verwerkt zijn, staat deze term uiteraard niet vermeld.

"Kleine vitaminen naslag voor honden en katten" geeft je meer informatie over vitaminen.

Mineralen

Mineralen zijn betrokken bij verschillende taken in het lichaam. Ze ondersteunen b.v. de botontwikkeling en bevorderen het immuunsysteem.

Meer informatie over het onderwerp mineralen vind je in onze "Kleine mineralen gids voor honden en katten".

Calcium - fosfor

Calcium, één van de belangrijkste mineralen in het lichaam van dieren, wordt grotendeels opgeslagen in botten en tanden en is in kleine hoeveelheden in het bloed aanwezig. Het is essentieel voor de opbouw en het onderhoud van het skelet en de tanden, ondersteunt de bloedstolling en zorgen voor het goed functioneren van spieren en zenuwen. Fosfor is een elementaire partner van calcium en een bouwstof voor botten en tanden. Het is van groot belang voor de gehele stofwisseling en essentieel voor het zuur-base-evenwicht. 

In onze voeding zorgt de uitgebalanceerde Ca/ P-verhouding uitsluitend uit natuurlijke calciumbronnen voor de noodzakelijke balans voor een optimale gezondheid. Door de natuurlijke grondstoffen is een teveel uitgesloten, terwijl tegelijkertijd een tekort wordt voorkomen.

Wat zijn additieven?

Additieven zijn stoffen die aan een diervoeder worden toegevoegd, wanneer de ingrediënten alleen niet in staat zijn een bepaald doel te bereiken. Het doel kan zijn om het voer een bijzonder aantrekkelijke kleur of een verleidelijke, smakelijke geur te geven, maar ook om het een speciale consistentie te geven of om het langer houdbaar te maken. Helaas worden tegenwoordig veel te vaak additieven gebruikt, omdat ze een kostenbesparende manier zijn om tekorten te compenseren die door inferieure ingrediënten worden veroorzaakt. In de regel zijn dit synthetische, d.w.z. chemisch geproduceerde stoffen.

Additieven

Sensorische additieven

Deze stoffen worden aan conventioneel voer toegevoegd om de organoleptische respectievelijk optische eigenschappen van het voer te verbeteren of te veranderen. Onder deze categorie behoren de kleurstoffen en smaakstoffen.

Nutritionele fysiologische toevoegingen

Dit zijn stoffen die nutritionele betekenis hebben voor het voer en het dier, zoals vitaminen, provitaminen, sporenelementen, aminozuren.

Conserveermiddelen

Conserveermiddelen worden vaak vermeld onder “EG-additieven” of “met antioxidanten”. De studies die aantonen dat conserveermiddelen allergieën kunnen veroorzaken en het immuunsysteem kunnen veranderen, zijn zorgwekkend. Bovendien kunnen ze zelfs kanker bevorderend zijn. 

Droogvoer hoeft eigenlijk niet geconserveerd te worden. Om het lekkerder en aantrekkelijker te maken, worden er meestal achteraf vetten op het eten gespoten. Deze vetten worden bij warm weer en na korte tijd ranzig en moeten daarom conserveringsmiddelen bevatten. Wij vermijden dit bewust en daarom bieden wij onze voeding zonder opgespoten vetten en zonder conserveringsmiddelen aan.

Mocht je vragen hebben, neem dan gerust telefonisch contact met ons op. Wij helpen je graag met uitgebreid advies. Je kunt ons van maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur bereiken op 06 - 574 909 03 (NL)/ 04 - 923 109 22 (B) of per e-mail naar: info@naturavetal.nl.

Naturavetal® proefzakjes

We sturen je graag proefzakjes toe en helpen je de juiste variant te kiezen.

De Naturavetal® nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren wij je over het laatste nieuws over gezonde voeding voor honden en katten.