Naturavetal Logo

Mijn hond is allergisch – wat nu?

Toevoegen aan favorietenlijst

Onze honden zijn al zo ver in de menselijke samenleving geïntegreerd dat ook zij kunnen worden belast met allerlei ziekten door permanente milieuvervuiling en onzuivere voedingsbronnen. Huisdieren kunnen vele ziekten of intoleranties ontwikkelen waaraan mensen lijden. Allergieën zijn hier een levendig voorbeeld van.

Omdat juist dit fenomeen wordt beschouwd als een van de meest voorkomende verschijnselen van onze tijd. Voedselallergieën voor tarwe en andere granen zijn tegenwoordig een groot probleem bij honden, maar onze huisdieren hebben b.v. ook last van pollenallergieën. Omdat hondenbezitters deze feiten kennen, is een natuurlijke en soort specifieke voeding vanaf het begin belangrijk, zodat er geen prikkels zijn om überhaupt klachten te kunnen veroorzaken. Zodra de diagnose is gesteld, worden de eisen aan optimale voeding echter nog hoger. Allergie bij honden kan doorgaans aan omgevingsfactoren, zoals slechte voeding, te herleiden zijn.

Naturavetal® advies telefoon

Onze deskundigen geven je graag persoonlijk advies.

Als je vragen hebt over dit onderwerp, geven we je graag uitgebreid advies. 

Je kunt ons bereiken van maandag t/m vrijdag
van 9 tot 17 uur

De beste voeding voor mijn allergische hond

We weten dat hondenbezitters het beste voor hun huisdier willen. Met onze voeding proberen we dit streven te ondersteunen door ervoor te zorgen dat de hond als vleeseter alles, via zijn dagelijkse voeding, krijgt wat hij nodig heeft voor een vitaal leven. Onze voeding is zeer geschikt voor allergische honden, omdat we géén synthetische of kunstmatige toevoegingen gebruiken. Als het huisdier een allergie heeft ontwikkeld, mag het risico op verdere intolerantie niet worden onderschat. Dus zelfs als de diagnose ‘pollenallergie’ is, is een verandering van het dieet naar natuurlijk zuivere voeding aan te raden. Want toevoegingen, die alleen het uiterlijk en een hogere acceptatie van het voer dienen, zijn onnodige additiven die het organisme belasten als mogelijke allergie triggers.

Onze hondenvoeding bevat geen tarwe-, soja- of zuivelproducten en wij gebruiken geen kleur-, smaak- of conserveringsmiddelen bij de productie ervan. We gebruiken ook geen inferieure ingrediënten zoals verenmeel, klauwen of nagels. Voeding voor honden met allergieën moet ook glutenvrij zijn en slechts één enkele eiwitbron bevatten. Zo’n dieet is de beste preventie tegen leefstijlziekten. Optimale voeding maakt de weg vrij voor een symptoomvrije kwaliteit van leven voor honden die al ziek zijn. De eetlust van de hond zal laten zien dat het heerlijk smaakt. En de eigenaar kan zien hoe goed het voor hem is aan de glanzende vacht, de sterke spieren, de levensvreugde en de gezonde vitaliteit van zijn hond.

Gezond hondenleven ondanks allergieën

Allergiesymptomen kunnen ondragelijk en zeer stressvol zijn voor mens en dier. De zoektocht naar de allergietrigger kan een lange en zware weg zijn. Als eindelijk het de optimale hondenvoeding voor de allergielijder is gevonden, mag de eigenaar geen verdere veranderingen in het dieet aanbrengen. U kunt immers niet uitsluiten dat er meer allergietriggers zijn. In het geval van een allergie bij honden zijn experimenten behoorlijk riskant. De bezorgde hondenbezitter is alleen aan de veilige kant als hij voeding heeft gevonden dat hij kan vertrouwen. Naturavetal® garandeert de kwaliteit van zowel de grondstoffen als het fabricageproces voor alle soorten voeding

Er worden alleen goed verteerbare, originele ingrediënten gebruikt. Hierdoor kunnen we ervoor zorgen dat aan de energie- en voedingsbehoeften van de hond wordt voldaan. Onze natuurlijk zuivere en soort specifieke voeding zorgt voor goede verteerbaarheid, beschikbaarheid en tolerantie, die de actieve stofwisseling nodig heeft. Deze eigenschappen stellen het hondenorganisme in staat om een gezonde en stabiele darmflora op te bouwen. De hondeneigenaar kan geen betere profylaxe voor de gezondheid geven. Daarom is natuurlijke voeding van hoge kwaliteit het meest geschikt voor honden met allergieën. Kwaliteitsfabrikanten kunnen de constante samenstelling van de voeding garanderen, waardoor honden met allergieën een blijvend gezond hondenleven hebben.

Onderzoek naar de allergietrigger

Hondenallergieën kunnen moeilijk te diagnosticeren zijn. Niet-specifieke symptomen kunnen op tal van oorzaken wijzen, een bijkomende complicatie is dat de hond de vragen van de dierenarts niet kan beantwoorden. Als er een vermoeden bestaat van een voeding allergie, begint de moeilijke zoektocht naar de oorzaak.

Bewerkt hondenvoer bevat een onoverzichtelijk groot aantal ingrediënten, waardoor het uitsluitingsdieet niet veelbelovend is. Er zijn honden die de gluten en andere stoffen in granen niet kunnen verdragen en die allergieën ontwikkelen, voornamelijk door tarwe. Daarom hebben we tarwe en andere granen met gluten altijd al vermeden. Ook bieden wij in ons assortiment verschillende mogelijkheden hoe u uw hond volledig graanvrij of met hoogwaardige, glutenvrije graanalternatieven kunt voeden – zowel met droog- als natvoeding.

Onze droogvoeding variëteiten Canis Plus® Zalm (ook verkrijgbaar als kleine brok) en Canis Plus® Rundvlees bevatten het bijzonder goed te verdragen en te verteren, gepelde en ontsloten gierst als glutenvrij alternatief. Onze bruine gierst is rijk aan ruwe voeding vezels, voor een gezonde darmwerking en een bron aan verschillende mineralen, vitamines, sporenelementen en vooral het waardevolle silicium. Wil je echter helemaal zonder graan, dan kun je onze Canis Plus® Konijn voeden met boekweit, een graanvrije plant uit de duizendknoop familie. Boekweit bevat wederom geen gluten en is bijzonder rijk aan voedingsstoffen en essentiële aminozuren.

Als u vermoedt dat uw eigen hond een allergie of intolerantie heeft ontwikkeld en u graag droogvoeding wilt geven, kunt u het beste onze Canis Plus® Zalm of Canis Plus® Konijn voor allergische honden proberen. Deze bevatten geen bekende allergenen. De kans om hiermee het doel te bereiken wordt vele malen groter. Misschien kunt u de allergische hond een uitsluitingsdieet, dat enkele maanden kan duren, besparen. Onze Canis Plus® Pups & Jonge Honden Zalm is zeer geschikt voor allergische pups en jonge honden.

Voor extreem allergische honden die slechts één eiwitbron kunnen verdragen, biedt onze Canis Plus® InsectVetal® ook de mogelijkheid om eenzijdige voeding te mijden, zo dat de voeding met de geaccepteerde eiwitbron en de bijbehorende supplementen te variëren is met Canis Plus® InsectVetal®. Ons eerste koudgeperste droogvoer Canis Plus® InsectVetal® ontstaan door behoedzame bereiding van insecteneiwit (Hermetia illucens larve), pure, natuurlijke ingrediënten en voedingsrijke plantaardige supplementen. Insectenlarven zijn voor de hond vaak volstrekt onbekend als voedingsbron, en ontsloten volkorenrijst heeft van nature maar een klein allergisch potentieel, waardoor Canis Plus® InsectVetal® een geschikte voedingsbron is, zelfs voor zeer allergische of gevoelige honden.

Hoogwaardige, natuurlijke voeding voor honden met allergieën heeft als voordeel dat het de grootst mogelijke veiligheid kan garanderen. Enerzijds omdat het geen allergene stoffen bevat, maar anderzijds omdat de hond met zo’n dieet alles krijgt wat zijn organisme nodig heeft.

Sommige honden, met een zeer gevoelige of zwaarbelaste spijsvertering, kunnen beter overweg met een koolhydraatarm dieet. Hier bevelen we vooral de graanvrije Canis Plus® Compleet-menu’s aan of onze graanvrije vleesrollen en puur vleesblikken met daarbij enkele supplementen. Hier kunt u zelf het aandeel eiwit, vet en koolhydraten bepalen. U kunt eenvoudig zelf groente en fruit bereiden of één van onze vlokkenmixen gebruiken: Onze Canis Extra Top-Fit-Mix is volledig graanvrij en onze Canis Extra Vit/ Min vlokkenvariëteit bevat de reeds ontsloten en daardoor licht verteerbare gierst als waardevolle bron van vezels.

Naturavetal®-Info

Elke eiwitbron die de hond in het verleden heeft gegeten, kan een allergische reactie veroorzaken als de hond een intolerantie of allergie ontwikkelt. Om deze reden worden eiwitbronnen gebruikt die bij de hond voorheen onbekend waren – hij heeft ze nooit gegeten, noch in de hoofdvoeding, noch als tussendoortje. Omdat klassieke vleesbronnen zoals gevogelte of rundvlees vaak al gevoed zijn, zijn vleesbronnen zoals paard, geit, buffel of konijn hier ideaal, omdat deze vaak nog onbekend zijn.

Reageert de hond echter ook op de meeste van deze vleesbronnen, dan biedt voeding met insecteneiwit de mogelijkheid om het menu te verrijken met een uitgebalanceerde voeding. De ervaring leert dat de mogelijkheid bestaat, dat honden, die gedurende een periode maar één vleesbron krijgen ook op deze vleesbron reageren en dit als gevolg van de eenzijdige voeding niet meer verdragen. Ons InsectVetal® biedt een alternatief om niet eenzijdig te voeden, waardoor verdere intolerantiereacties kunnen worden vertraagd of geheel vermeden worden.

Geschikte eiwitbronnen voor honden met allergieën

Onze Canis Plus® Vleesrollen Paard, Geit of Konijn zijn erg praktisch, omdat ze kunnen worden gebruikt als basisvoeding. Om dit te doen, voegt u stuk voor stuk verschillende soorten groenten en fruit toe om erachter te komen wat uw hond goed kan verdragen. Kauwsnacks mogen ook alléén afkomstig zijn van de vleesbron, die ook wordt gebruikt voor voeding.

Canis Plus® Compleet-menu Paard is zeer populair door de gekozen eenvoud, want naast hoogwaardig paardenvlees bevat het alleen courgette, pompoen, zalmolie en biologisch eierschaalpoeder als calciumbron. Dit speciale recept maakt ons Compleet-menu Paard tot een aanbeveling voor honden met allergieën en overgevoeligheid en kan gemakkelijk worden geïntegreerd in een eliminatiedieet.

Ons Canis Plus® Compleet-menu Buffel is zeer geschikt voor honden met allergieën, aangezien buffel een vleessoort is dat nog relatief zelden in hondenvoeding wordt verwerkt.

Canis Plus® Pups Menu met Lam wordt aanbevolen voor allergische en voedselgevoelige pups en jonge honden. Lam is ook een zelden verwerkte vleesbron en wordt daarom vaak gemakkelijk en goed verdragen.

Canis Plus® InsectVetal® kan worden gecombineerd als aanvullende voeding met onze blikken puur vlees en vleesrollen, maar ook met al onze Compleet-menu’s om zo het menu van allergische en gevoelige honden te verrijken.

Ons expert-team helpt u graag verder.

Diagnose door de dierenarts of de therapeut

Bij niet-specifieke symptomen die gedurende een lange periode aanhouden, dient altijd de dierenarts of een therapeut te worden geraadpleegd. Als een allergie ziekte wordt vermoed, werken hondenbezitters en diagnostica nauw samen om de oorzaak te onderzoeken. Bij een voeding allergie kan een soms langdurig eliminatiedieet (zoals de hierboven genoemde Canis Plus® vleesrollen of Canis Plus® Blikken puur vlees) helpen. Andere triggers zoals pollenallergie kunnen ook worden opgespoord door een bloedtest of bio-resonantie analyse.

Naturavetal®-Info

Voeding allergieën kunnen echter vanuit de basis en langdurig worden verlicht door een verandering in de voeding. Een hoogwaardige, natuurlijke voeding voor honden met allergieën vormt al de basis van de therapie, maar wordt echter profylactisch aangeraden. Omdat met een gezonde, holistische voeding op natuurlijke en soort specifieke basis de gezondheid van de hond op de best mogelijke manier wordt ondersteund

De gunstige darmreiniging bij allergieën

Het darmmicrobioom in verzwakte toestand, zoals bij een allergie, heeft ondersteuning nodig om het evenwicht tussen zijn eigen en andere microben te herstellen. Als dit evenwicht gedurende langere tijd verstoord is, kunnen allergische huidreacties en overgevoeligheid voor diverse stoffen optreden. Omdat allergieën hun oorsprong hebben in een verstoorde darmflora, dient men ook de darm te ondersteunen bij alle allergieën. 

Om het darmmicrobioom weer in een gezond evenwicht te brengen, kan het nodig zijn om, naast een soort specifieke, natuurlijke voeding als onmisbare basis, de goede darmbacteriën in de vorm van natuurlijk aanvullende voeding gedurende een periode van weken tot maanden te voeden. Canis Extra Petflora is hiervoor geschikt, omdat het de darmbalans ondersteunt met lactobacillen, vitamines en mineralen, evenals bèta-glucanen voor het immuunsysteem. Hierover leest u meer in ons adviezen “Darmherstel bij honden: meer levenskwaliteit voor je hond”.

Mocht je vragen hebben, neem dan gerust telefonisch contact met ons op. Wij helpen je graag met uitgebreid advies. Je kunt ons van maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur bereiken op 06 - 574 909 03 (NL)/ 04 - 923 109 22 (B) of per e-mail naar: info@naturavetal.nl.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in deze berichten

Naturavetal® proefzakjes

We sturen je graag proefzakjes toe en helpen je de juiste variant te kiezen.

De Naturavetal® nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren wij je over het laatste nieuws over gezonde voeding voor honden en katten.