Naturavetal Logo

Natuurlijk hondenvoeding voor een soortspecifieke voeding

Toevoegen aan favorietenlijst

Honden verrijken ons leven en geven ons zoveel vreugde. De hond is onze trouwe metgezel in alle situaties, familielid en beste vriend(in). Voor je beste vriend(in) wil je natuurlijk ook alleen het beste en daar hoort een optimaal uitgebalanceerde en gezonde voeding bij. Om het beste hondenleven te garanderen & vanaf het begin soortspecifiek - richten wij onze activiteiten op het bieden van goede dingen, zodat dieren gezond en gelukkig kunnen zijn. Want als de hond gezond is, en als de hond gezond eet, is zijn mens gelukkig. 

Maar niet al het eten is hetzelfde! De verschillen in de kwaliteit van de afzonderlijke grondstoffen en de productieprocessen zijn aanzienlijk en kunnen zeker van invloed zijn op de gezondheid van onze dieren. Veel ziekten zijn genetisch bepaald, maar een groot deel is gebaseerd op omgevingsfactoren, waarbij voeding een doorslaggevende rol speelt. Het toenemende aantal allergieën, gewrichtsproblemen, huid- en haarproblemen, kanker, maag-darmziekten, nier- en leverziekten en spijsverteringsstoornissen kunnen zeker in verband worden gebracht met een ongezonde, verkeerde voeding. Vooral bij talrijke voedselallergieën en gevoelige honden moet de eigenaar op zoek gaan naar voeding dat de betreffende allergenen niet bevat. Hier is het raadzaam om een voeding te kiezen met een glutenvrije receptuur en een voeding dat slechts één eiwitbron bevat, zoals bedoeld toen Canis Plus® werd ontworpen en zoals aanbevolen door dierenartsen en diernatuurgeneeskundigen.

De basis voor een lang, vitaal leven

De toename van honden met gedragsproblemen is niet alleen te wijten aan onjuiste verzorging en training, maar is ook het gevolg van te veel chemie in de voeding, omdat neurotoxische stoffen in synthetische conserveermiddelen het gedrag van honden kunnen veranderen. Maar, de hondeneigenaar heeft het zelf in de hand,  om met hoogwaardige voeding direct invloed te hebben op de gezondheid van zijn dier. 

Bovendien moet biologisch passende voeding overeenkomen met de natuurlijke levensstijl van de dieren. Voeding afgestemd op de individuele behoeften en levensomstandigheden is de basis voor een lang en vitaal leven. Om deze reden: Iedereen die in harmonie met de natuur van de hond volwaardige voeding voedt, wordt door zijn viervoeter beloond met levensvreugde en een gezond organisme.

Naturavetal® advies telefoon

Onze deskundigen geven je graag persoonlijk advies.

Als je vragen hebt over dit onderwerp, geven we je graag uitgebreid advies. 

Je kunt ons bereiken van maandag t/m vrijdag
van 9 tot 17 uur

Natuurlijke hondenvoeding voor een soortspecifieke voeding

Wat je je hond te eten geeft, heeft een grote invloed op zijn gezondheid en welzijn. Niet alle hondenvoeding is hetzelfde. Verschillende recepten bevatten soms meer vlees, soms meer graan en vaak ook synthetische toevoegingen. Niet alles wat in zogenaamd soortspecifiek hondenvoer zit, is ook daadwerkelijk goed voor het dier. Bij Naturavetal® zijn we ervan overtuigd dat natuurlijke hondenvoeding het beste is, omdat het uitsluitend uit natuurlijke ingrediënten bestaat. In dit artikel laten wij zien wat er precies wordt bedoeld met natuurlijke hondenvoeding, welke stoffen daarin niet thuishoren en hoe je hond baat heeft bij een natuurlijk gezond voedingspatroon!

Natuurlijk – wat betekent dat?

Als iets natuurlijk is, behoort het tot de natuur, komt het voor in de natuur en/of vloeit het voort uit de natuurwetten. Belangrijk is ook: er is iets natuurlijks in de natuur gegroeid en niet kunstmatig in een laboratorium geproduceerd. Voor natuurlijke hondenvoeding betekent deze definitie, dat het bestaat uit ingrediënten die ongewijzigd uit de natuur zijn gehaald. Noch dierlijke noch plantaardige componenten zijn genetisch gemanipuleerd of zijn hun eigenschappen vervormd door synthetische stoffen. De verwerking van deze natuurlijke ingrediënten vereist de grootste zorg. Als ze bijvoorbeeld tijdens de productie van droogvoer te veel worden verwarmd, zoals het geval is bij extrudaat voer, kunnen vitaminen en voedingsstoffen verloren gaan. Deze moeten dan onvermijdelijk worden vervangen door kunstmatige toevoegingen. Dergelijk onnatuurlijk voer kan in de maag van de hond opzwellen en stofwisselingsstoornissen veroorzaken - geheel tegen de natuur in.

Ingrediënten van natuurlijke hondenvoeding

Natuurlijke hondenvoeding is precies wat de viervoeter nodig heeft, op het gebied van soortspecifieke voeding, en bevat uitsluitend natuurlijke ingrediënten. Daarom is vlees het belangrijkste ingrediënt. In tegenstelling tot katten zijn honden niet uitsluitend carnivoren, maar is het hoofdbestanddeel van hun voeding, dierlijk. De oorsprong van deze voeding is te zien bij de wolf: hij eet zijn prooi met huid en haar. Dit omvat ook de betreffende maaginhoud, die bij herbivoren uit plantaardige bestanddelen bestaat. Natuurlijke hondenvoeding moet daarom veel vlees bevatten voor een evenwichtige, op de soort afgestemde voeding, maar ook fruit, groenten, kruiden en/of kiemen. Let op: noch een wilde wolf, noch een gedomesticeerde hond zou op het idee komen om de stengels in een tarweveld af te knabbelen en zo hun lunch te krijgen. Daarom horen overmatige hoeveelheden graan niet in natuurlijke hondenvoeding.

Wat is er mis met ‘slechte granen’?

Grote hoeveelheden granen zoals tarwe, rogge of gerst horen niet thuis in kwalitatief hoogwaardige hondenvoeding. In principe, zit er veel energie in granen; het bevat vitaminen, mineralen en sporenelementen. Maar als de verhouding niet klopt of er plantaardige bijproducten zoals wortels of schillen worden verwerkt, dan is het niet soortgeschikt voor hondenvoeding. Bovendien reageren veel honden allergisch op verschillende soorten granen of kunnen ze gluten in granen niet verdragen. Daarom heeft Naturavetal® granen die gluten bevatten altijd vermeden. Onverteerd graan is moeilijk te verteren - het leidt niet alleen tot constipatie of diarree op de korte termijn, maar kan ook leiden tot langdurige ziekten van het maagdarmkanaal en andere organen. Te veel graan kan leiden tot diarree en honden chronisch ziek maken, bijvoorbeeld door nierbeschadiging. Naturavetal® gebruikt daarom vooral kwalitatief hoogwaardige granen zoals gierst en boekweit, die een waardevolle bijdrage leveren aan de voeding.

De granen en graanalternatieven die wij in ons assortiment gebruiken, komen uit de EU en worden volgens wettelijke normen geteeld.

Wij gebruiken alleen granen en graanalternatieven die niet genetisch gemodificeerd zijn. 100% vrij van genetische manipulatie kan echter niet worden gegarandeerd, omdat omgevingsfactoren en transportroutes toch kleine besmettingen kunnen veroorzaken, die helaas niemand tegenwoordig kan vermijden.

De granen of graanalternatieven die in onze Canis Plus® voeding worden gebruikt, worden volgens de strengste kwaliteitscriteria getest en bereid door middel van een stoomproces. Hierdoor kunnen ze optimaal door de hond verteerd worden en bieden ze diverse voedingsstoffen als bijgerecht bij vlees, groenten, fruit en kruiden. Tijdens de strenge kwaliteitscontroles wordt de grondstof meerdere malen gereinigd, zodat alleen het waardevolle graan overblijft en wordt gebruikt voor de productie van ons koudgeperste voeding. Inferieure plantaardige bijproducten zoals stengels of bladeren worden gesorteerd als onderdeel van deze kwaliteitscontroles. Ook het gehalte aan microtoxinen, waaronder aflatoxinen, wordt streng gecontroleerd.

Waarom is slechts één dierlijke eiwitbron nuttig?

Wanneer we de wolf als wild familielid van de hond bekijken, wordt al snel duidelijk waarom slechts één dierlijke eiwitbron per maaltijd overeenkomt met natuurlijk eetgedrag. De wolf kiest een specifiek dier als prooi. Of het nu een hert of een konijn is, geen van beiden zal vlees van andere dieren in zijn maag hebben. Herten noch konijnen zijn carnivoren, maar voeden zich met grassen of kruiden. Dit betekent dat de wolf alleen het vlees van zijn prooi eet en slechts één soort dierlijke eiwitten consumeert. Aangepast aan natuurlijk gedrag en voorkeuren vertrouwt Naturavetal® ook voor zijn koudgeperste droogvoeding op één enkele dierlijke eiwitbron. Zelfs in de compleet menu's bevatten de meeste recepten één dierlijk eiwit, maar voor de fijnproevers, die geen overgevoeligheden hebben, zijn er ook 3 varianten die verschillende, licht verteerbare dierlijke eiwitbronnen bevatten.

Vermijd synthetische en schadelijke stoffen

Naturavetal® gebruikt géén van de volgende ingrediënten, omdat deze niet thuishoren in natuurlijke hondenvoeding:

 • Smaakversterker
 • Chemische conserveermiddelen
 • Kunstmatige kleuren
 • Kunstmatige smaken
 • Lokstoffen
 • Plantaardige bijproducten
 • Dierlijke bijproducten
 • Synthetische bindmiddelen


Plantaardige bijproducten zijn bijvoorbeeld pindadoppen, stro, bietenpulp, wortels en melasse. Dierlijke bijproducten kunnen verenmeel, klauwen, snavels of hoeven zijn. Beide categorieën bevatten afvalproducten die als goedkope vulstof worden gebruikt. Daarom wordt bij hondenvoer van slechte kwaliteit vaak niet gesproken over de werkelijke ingrediënten, maar eerder over plantaardige of dierlijke bijproducten.

De voordelen van natuurlijke hondenvoeding

De basis voor natuurlijke hondenvoeding ligt in eersteklas grondstofkwaliteit. Naturavetal® gebruikt alleen pure, hoogwaardige ingrediënten en bereidt deze volgens behoedzame productieprocessen. Dit betekent dat alle natuurlijke vitaminen behouden blijven en verteerbaar zijn voor de hond. Het spreekt voor zich dat we genetisch gemodificeerde ingrediënten en goedkope vulstoffen zoals tarwe, soja, zuivelproducten, suiker in de vorm van bieten of melasse vermijden. Ook synthetische vitaminen, smaak, geur of lokstoffen en conserveermiddelen horen niet thuis in natuurlijke hondenvoeding. Dit levert tal van voordelen op voor de gezondheid van de hond. Als je kiest voor natuurlijke hondenvoeding, draag je actief bij aan het gezond houden van je huisdier!

In één oogopslag

Naturavetal® hondenvoeding is

 • natuurlijk
 • soortgeschikt
 • holistisch
 • hoge kwaliteit
 • licht verteerbaar
 • gezond

Mocht je vragen hebben, neem dan gerust telefonisch contact met ons op. Wij helpen je graag met uitgebreid advies. Je kunt ons van maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur bereiken op 06 - 57490903 (NL)/ 04 - 92 310 922 (B) of per e-mail naar: info@naturavetal.nl.

Naturavetal® proefzakjes

We sturen je graag voedermonsters en helpen je de juiste variëteit te kiezen.

De Naturavetal® nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren wij je over het laatste nieuws over gezonde voeding voor honden en katten.