Naturavetal Logo

Parasieten bij honden – preventie & hygiëne door natuurlijke maatregelen

Toevoegen aan favorietenlijst

Of het nu gaat om vlooien, teken, mijten of giardia - parasieten brengen de gezondheid van jouw hond in gevaar, en kunnen ook gevaarlijk zijn voor jou als hondeneigenaar en liggen helaas overal op de loer. Onafhankelijk wat je doet, vroeg of laat komt jouw hond in contact met parasieten. Of je nu op pad bent met de honden, met andere honden speelt, aan het gras snuffelt of met plezier gras eet - contact is niet te vermijden en parasieten kunnen ziekten overbrengen.

Als hondeneigenaar kun je echter op twee manieren invloed uitoefenen op hoe gevaarlijk dit contact voor jouw hond wordt: 

  • Enerzijds kun je natuurlijke voedings- en verzorgingssupplementen gebruiken om ervoor te zorgen dat jouw hond een sterk immuunsysteem kan opbouwen of dat parasieten door de geur worden afgeschrikt en uit de buurt van jouw hond blijven.
  • Aan de andere kant kun je, door chemische middelen, tegen parasieten, te vermijden, jouw hond helpen, zijn natuurlijke afweer zo goed mogelijk te ontwikkelen, vrij van stoffen die de stofwisseling kunnen belasten en juist het immuunsysteem kunnen irriteren.


Let op: Elke hond kan parasieten krijgen, maar de kans op besmetting kan individueel sterk verschillen. Daarbij, gelden er verschillende richtlijnen, waar je als hondeneigenaar ook rekening mee moet houden. Zo heeft een actieve jachthond een hoger risico op een worminfectie dan een gezinshond, tenzij hij regelmatig vuil, gras of aarde eet. Een therapiehond daarentegen moet vanwege zijn activiteit vaker gecontroleerd worden op parasieten dan de normale gezinshond. Daarom adviseren wij om de preventie aan te passen aan het individuele risico, van jouw hond, op een parasitaire besmetting.

Je hebt ook de mogelijkheid om jouw hond te helpen een gezond immuunsysteem op te bouwen door middel van voeding, omdat juist de gezondheid van invloed kan zijn op hoe aantrekkelijk jouw hond is voor parasieten.

Naturavetal® advies telefoon

Onze deskundigen geven je graag persoonlijk advies.

Als je vragen hebt over dit onderwerp, geven we je graag uitgebreid advies. 

Je kunt ons bereiken van maandag t/m vrijdag
van 9 tot 17 uur

Een natuurlijke voeding die geen synthetische toevoegingen zoals kunstmatige vitaminen en conserveermiddelen bevat, vormt de basis waarop je kunt voortbouwen met natuurlijke supplementen en verzorgingsproducten. Gelukkig biedt de natuur verschillende manieren om honden op natuurlijke wijze te ondersteunen bij de verdediging tegen parasieten.

Huidparasieten – basisinformatie over mijten, vlooien, teken, bacteriële overgroei en schimmels

Parasieten zoals mijten, vlooien of zelfs schimmels veroorzaken bij veel honden problemen. Het valt het vooral op, dat ze meestal jongere, oudere of honden met een zwak immuunsysteem treffen.

Vanuit een holistisch perspectief wordt de darmgezondheid en daarmee de gezondheid van het immuunsysteem weerspiegeld op het de bovenste laag van het lichaam, namelijk de huid. Een verzwakte darm gaat vaak gepaard met een verzwakt immuunsysteem en dit kan impact hebben op de gezondheid van de huid en slijmvliezen en zie je hier ook terug. Niet alleen de darm heeft een individuele darmflora, maar ook de huid heeft een huidflora, die er onder meer, door een individuele pH-waarde en individuele bacteriële kolonisatie, voor zorgt dat pathogene factoren zoals ziektekiemen, schimmels en diverse parasieten zich niet verspreiden, of niet gemakkelijk het organisme binnendringen.

Het lichaam komt dagelijks in contact met deze potentieel schadelijke invloeden van buitenaf en bestrijdt ze of houdt ze op afstand. Er kan zelfs worden aangenomen, dat er altijd wel ergens op de huid van de hond een paar parasieten zitten. Als zij in de minderheid zijn, is dat helemaal geen probleem. Als de huidflora echter verzwakt is, bijvoorbeeld als gevolg van een darminfectie of na antibiotica, functioneert de natuurlijke afweer niet meer goed. Het is dan heel gemakkelijk voor parasieten om zich op de huid te vermenigvuldigen en vervolgens problemen te veroorzaken.

Dit geldt niet alleen voor parasieten zoals mijten, teken en vlooien, maar ook voor bacteriën of schimmels die problemen op de huid kunnen veroorzaken. 

Als jouw hond terugkerende problemen zoals deze heeft, moet je altijd controleren hoe goed zijn gezondheid in het algemeen is. Zijn er afwijkingen – verstoorde vachtwisseling, sporadische jeuk, terugkerende diarree? Heeft hij last van allergieën of intoleranties? Gebruikt hij medicijnen of zijn er andere factoren, zoals ziekten, die zijn stofwisseling actief houden en kunnen bijdragen aan de voortdurende belasting van zijn immuunsysteem? Drinkt jouw hond vaak uit plassen buiten, eet hij aarde, ga je vaak met hem wandelen langs de straat of heeft jouw hond over het algemeen een rusteloos, angstig karakter? Al deze factoren kunnen een negatieve invloed hebben op de gezondheid van jouw hond en zijn stofwisseling belasten.

Om deze reden raden wij, vooral gevoelige honden, aan om ze regelmatig te ondersteunen met natuurlijke supplementen die het immuunsysteem kunnen versterken en een gezonde darmmicrobioom kunnen bevorderen. Alleen als het lichaam over voldoende voedingsstoffen beschikt, kan het gebruik maken van zijn zelfherstellend vermogen en natuurlijke afweermechanismen en dit kan van invloed zijn op hoe aantrekkelijk de hond is voor verschillende parasieten of hoe snel hij kan herstellen na een besmetting.

Naturavetal®-Tip

Versterkt het immuunsysteem van uw hond op natuurlijke wijze

Mijten - herfstgrasmijten, oormijten en teken - vervelende plagen die niet alleen jeuk veroorzaken 

Jaarlijks vanaf juni tot aan de eerste sterke nachtvorst kunnen vooral de pootjes van honden worden aangetast door herfstgrasmijten of ook wel bekend als oogstmijten. Helaas is er in de reguliere geneeskunde of natuurgeneeskunde geen 100% effectief middel tegen herfstgrasmijten bekend. Herfstgrasmijten hebben echter moeite met strenge nachtvorst, waardoor een echte winter ieder jaar het einde van het herfstgrasmijtenseizoen inluidt.

Met onze Canis Extra Petflora versterk je het immuunsysteem van de hond, terwijl Canis Extra Biologische Duizendgroen kruiden voor BARF / vers voeding hem voorziet van waardevolle vitaminen, mineralen en fytonutriënten. Een hond met een sterk immuunsysteem heeft doorgaans minder last van parasieten zoals mijten, teken of vlooien dan een hond met een zwak immuunsysteem. Daarom zijn de darmstructuur en een optimale toevoer van voedingsstoffen in deze tijd zo belangrijk voor de hond. Wij raden aan om 2-4 weken voor de start van het herfstgrasmijtenseizoen te beginnen met het bijvoeden ervan , zodat de hond zo goed mogelijk voorbereid aan het seizoen kan beginnen.

Als extra verdediging tegen parasieten kun je onze Canis Extra Egyptische Biologische Zwartkummelolie aan de voeding toevoegen. Dit helpt ook bij darmproblemen. Ook kun je delen van de huid die last hebben van huidirritaties met onze Canis Extra Mineralspray inspuiten of reinigen met een wattenschijfje. Een kleine hoeveelheid Canis Extra Biologische Kokosolie kan vervolgens op het aangetaste huid worden gemasseerd om verder bij te dragen aan de huidverzorging.

Canis Extra Oorverzorging

Oormijten – vervelende parasieten die de oren van de hond aantasten 

Oormijten groeien in de oren van de hond en veroorzaken ernstige jeuk, wanneer ze de gehoorgangen en oorschelpen van de hond koloniseren. De hond krabt vaker aan zijn oren, er vormen zich korsten en er kan een slechte oorgeur ontstaan doordat de oormijt huidirritatie veroorzaakt, wat vervolgens kan leiden tot ontstekingen in de oren. Naast het opbouwen van de darmen en het ondersteunen van het gezonde immuunsysteem door middel van voeding, kun je met gerichte verzorging ook de oren ondersteunen om zo het oormijtprobleem weer onder controle te krijgen.

Teken bij honden 

Teken zijn bloedzuigende parasieten die zich het liefst op dunnere delen van de huid van de hond nestelen en zich hechten. Tijdens dit proces kunnen ziekten van de teek op de hond worden overgedragen. Teken zijn ook gevaarlijk voor de mens, omdat ze ook ziekten op de mens kunnen overbrengen. Al in de lente ontwaken deze parasieten, die gevaarlijk zijn voor zowel honden als mensen - het ritueel voor tekenpreventie begint in de lente.

Een natuurlijke voeding vormt feitelijk de basis voor een sterk immuunsysteem dat minder aantrekkelijk is voor parasieten. Daarnaast kun je jouw hond zowel in- als uitwendig ondersteunen bij het weren van teken en ander ongedierte.

Van voedingsgerelateerde ondersteuning, bijvoorbeeld via onze Egyptische Biologische Zwartkummelolie, Biergist en Biologische Kokosolie, tot natuurlijke afweer en basisimmunisatie in de vorm van Canis Extra Afweercomplex - wij hebben het juiste natuurlijke behandeling voor je klaar.

Naturavetal®-Tip

Sommige van onze natuurlijke middelen tegen parsieten kunnen heel goed met elkaar gecombineerd worden, bijvoorbeeld in gebieden waar veel teken voorkomen. Hier kan het zinvol zijn om de hond zowel intern als extern te ondersteunen. Meer hierover lees je in onze advies “Natuurlijke hulp tegen teken”.

Vlooien – een ongenode gast komt zelden alleen

In tegenstelling tot mijten zijn vlooien geen spinachtigen, maar insecten. Dat maakt ze helaas niet minder vervelend voor honden. Zodra een vlo zijn weg naar jouw huis vindt, begint hij zich zeer snel te vermenigvuldigen. Een groot probleem is dat de vlo bloed opzuigt bij jouw hond, maar zich anders eerder in de omgeving van de hond bevindt (bijvoorbeeld op de ligplaatsen van de hond, je meubels, het tapijt, etc.). Kortom, als je hond symptomen van een vlooienbesmetting vertoont en je vindt één vlo op je hond, dan kun je er beter van uitgaan dat er nog eens 99 vlooien in de omgeving van je hond aanwezig zijn. Jouw hond begint zichzelf steeds vaker te krabben - dit kan zelfs zo ver gaan dat hij zichzelf tot bloedens toe krabt en bijt - wat kan leiden tot huidinfecties.

Sommige honden reageren allergisch op vlooienspeeksel - naast de toch al vervelende jeuk is er ook een allergische reactie die kan resulteren in jeukende huidontsteking (een zogenaamde dermatitis). Ook bestaat het risico dat de hond via de vlooien besmet raakt met wormen als hij, in een wanhopige poging om de jeuk te stillen, een vlo vangt en daarin bijt.

Als je een vlooienplaag onder controle wilt krijgen, zijn er dus twee dingen waarmee je rekening moet houden: jouw hond moet op natuurlijke wijze worden beschermd tegen het vervelende ongedierte, zodat hij hem niet langer als voedselbron kan gebruiken.

Canis Extra parasietenomgevingsspray

Daarnaast moet je ook de omgeving behandelen, want daar verblijven de meeste vlooien en hun eitjes en larven. Een goede omgevingshygiëne is van cruciaal belang als het gaat om het onder controle krijgen van een vlooienplaag. Je moet regelmatig de ruimtes waar je hond tijd doorbrengt schoonmaken, gedurende minimaal 3-6 weken. Meerdere keren per dag stofzuigen kan ook helpen de totale vlooienpopulatie te verminderen. Je hebt dan de mogelijkheid om je meubels en de ligplaatsen van je hond daarnaast te behandelen met onze Canis Extra Parasieten Omgevingsspray.

Canis Extra Biologische Kokosolie

Bij pups en jonge honden, maar ook bij honden met een zwakke stofwisseling en in een huishouden met meerdere honden waar de honden elkaar schoonmaken, moet je ervoor zorgen dat je zo voorzichtig mogelijk handelt tegen parasieten zoals vlooien en mijten. Hiervoor raden wij Canis Extra Biologische Kokosolie aan. Je kunt eenvoudig een kleine hoeveelheid olie op je handen smeren en vervolgens je hond masseren, vooral langs de wervelkolom, zodat de kokosolie door de haren zijn huid kan bereiken. Parasieten zoals vlooien en teken mijden honden die plaatselijk zijn behandeld met kokosolie. Kokosolie is veilig voor honden, dus als je meerdere honden of puppy's hebt die elkaar likken, is er geen probleem.

Natuurlijke voeding bij wormbesmetting 

Waar dieren in het wild zelf op zoek zouden gaan naar kruiden voor een natuurlijke ontworming om darmproblemen op te lossen, zijn onze honden afhankelijk van onze hulp. Hondenbezitters moeten hier verantwoord handelen, want ongeacht de bijwerkingen veroorzaakt door chemische antiparasitaire middelen is er het extra probleem van de ontwikkeling van resistentie.

Omdat hondenbezitters dit vaker willen vermijden en de voorkeur geven aan natuurlijke producten, worden steeds vaker natuurlijke producten gevoed ter ondersteuning van ernstige endoparasieten besmettingen. Daarom bieden wij voor honden twee aanvullende supplementen aan die een nutritioneel positief effect hebben op het darmmilieu en zo de hond kunnen ondersteunen om op natuurlijke wijze wormvrij te blijven. Herbesmetting kan worden voorkomen door een darmomgeving te creëren die vijandig is voor wormen.

Belangrijk in ieder geval: Iedere hond kan wormen krijgen, maar de kans op besmetting kan per individu sterk verschillen. Voor een jachthond is het risico groter dan voor een gezinshond, tenzij hij regelmatig viezigheid, gras of aarde eet. Omdat chemische ontwormingsbehandelingen de stofwisseling van de hond kunnen belasten, raden wij aan om goed af te wegen hoe hoog het individuele risico voor jouw eigen hond is. Vaak reageren honden gevoelig op chemische ontwormingsbehandelingen en moeten deze zo zelden mogelijk worden gebruikt. Wij raden aan om regelmatig een ontlastingsonderzoek te laten doen om er zeker van te zijn dat de hond echt wormvrij is.

Als er sprake is van een verhoogde wormbesmetting kan Vermcurat® gevoed worden als ondersteuning voor de darmreiniging, waarbij wormen via de ontlasting kunnen worden uitgescheiden. Onze Vermcurat® is geschikt voor honden vanaf 4 maanden.

Om de darmflora regelmatig te ondersteunen, waardoor wormen zich moeilijk kunnen nestelen of vermenigvuldigen, adviseren wij regelmatig Vermprevet® te voeden. Vermprevet® is ook geschikt voor honden vanaf 4 maanden.

Naturavetal®-Tip

Wortelgranulaat en kokosolie voor de eerste levensmaanden

Wormen hebben een drastischer effect op puppy's dan op volwassenen. Ze kunnen in de baarmoeder of via de melk besmet raken en meer last hebben van de parasieten, omdat hun immuunsysteem nog niet volledig opgebouwd is. Het is daarom belangrijk dat puppy’s door middel van voeding een gezonde darmflora ontwikkelen en een darmmilieu creëern, dat parasieten zoals wormen vermijdt, door zo zacht en natuurlijk mogelijke supplementen te gebruiken. Je kunt je puppy bijvoorbeeld regelmatig onze biologische kokosolie en vers geraspte wortels aanbieden vanaf het moment dat hij vaste voeding begint te eten en zijn eerste uitstapjes naar buiten maakt - ook al is het maar de voortuin. Daarnaast dien je regelmatig een ontlastingsonderzoek te laten uitvoeren op parasieten, om te controleren dat je pup wormenvrij is.

Al vanaf de 4e maand kun je je pup Canis Extra Vermcurat® en Canis Extra Vermprevet® voeden voor de inwendige darmreiniging, ter ondersteuning van de wormuitscheiding en ter bevordering van een wormvijandig darmmilieu.

De hond heeft Giardia - wat te doen? 

Helaas komt het tegenwoordig heel vaker voor, dat honden last hebben van Giardia. De kleine protozoa in het spijsverteringskanaal veroorzaken bijvoorbeeld terugkerende diarree of winderigheid. Vanwege het hoge risico op herbesmetting is het vaak moeilijk om op de lange termijn van Giardia af te komen - maar je kunt je hond ook ondersteunen bij het bestrijden ervan, door middel van voeding waarbij het vleesgehalte in de natvoeding gedurende enkele weken verhoogt wordt en herstellende en ondersteunende maatregelen voor de darmen te nemen.

Naturavetal®-Tip

in onze online advies “Giardia bij honden”. Ons adviesteam beantwoordt graag al je vragen.

Omgevings hygiëne bij een parasitaire besmetting 

Niet alleen bij vlooien, maar ook bij giardia, mijten en andere parasieten is het belangijk om de omgeving van de hond regelmatig schoon te houdenen speelt omgevingsbehandeling een cruciale rol: alle plekken waar je hond komt, zijn etensbakken, speelgoed, knuffeldekens, plassen waar hij regelmatig uit drinkt etc. zijn potentieel plekken waar hij opnieuw besmet kan raken met parasieten. Let daarom vooral op de volgende maatregelen:

  • Meerdere keren per dag stofzuigen: Wanneer je bijv. de vlooienpoep wegzuigt, zullen de vlooienlarven geen voedsel meer kunnen vinden, omdat deze zich voeden met vlooienpoep. Door zorgvuldig te stofzuigen ontneem je de larven hun voedselbron, waardoor je invloed kan uitoefenen op de ontwikkeling van de vlooienpopulatie.
  • Kook de etensbak van de hond uit
  • Ruim de ontlasting van je hond op, zodat hij niet opnieuw geïnfecteerd kan raken
  • Laat je hond niet drinken uit plassen of bloempotten in jouw tuin als hij Giardia heeft; hij kan opnieuw besmet raken met Giardia
  • Laat jouw hond geen aarde, gras of uiteraard de uitwerpselen van andere dieren eten.

Canis Extra Parasietenomgevingsspray

Voor de natuurlijke behandeling van de omgeving van de hond

Canis Extra Parasieten Omgevingsspray is een natuurlijke verdedigingsspray tegen mijten, luizen, vlooien en zelfs stafylokokken. Je besproeit de plaatsen van jouw hond (manden, dekens, autostoelen, stoffering, tapijten, enz.) regelmatig om parasieten, hun larven en eieren snel te elimineren. 

Heb je vragen over onze natuurlijke verzorgingsproducten, voedingssupplementen of ons voedingsadvies, bijvoorbeeld omdat jouw hond speciale ondersteuning nodig heeft vanwege eerdere problemen? Neem gerust contact met ons adviesteam op, we beantwoorden graag al jouw vragen. 

Mocht je vragen hebben, neem dan gerust telefonisch contact met ons op. Wij helpen je graag met uitgebreid advies. Je kunt ons van maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur bereiken op 06 - 574 909 03 (NL)/ 04 - 923 109 22 (B) of per e-mail naar: info@naturavetal.nl.

Naturavetal® proefzakjes

We sturen je graag proefzakjes toe en helpen je de juiste variant te kiezen.

De Naturavetal® nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren wij je over het laatste nieuws over gezonde voeding voor honden en katten.