Naturavetal Logo

Hoogwaardig en zorgvuldig bereid: De Naturavetal®-bereidingswijze

Toevoegen aan favorietenlijst

Om droogvoeding te produceren is er een minimaal aandeel aan koolhydraten nodig, omdat deze ervoor zorgen dat de droogvoeding geperst kan worden. Daardoor is het in principe zo, dat droogvoeding een hoger aandeel koolhydraten bevat dan natvoeding.

Om droogvoeding te produceren is er een minimaal aandeel aan koolhydraten nodig, omdat deze ervoor zorgen dat de droogvoeding geperst kan worden. Daardoor is het in principe zo, dat droogvoeding een hoger aandeel koolhydraten bevat dan natvoeding.

Omdat de hond nog steeds heel dicht bij de wolf staat en het hoofdbestanddeel van zijn voeding vlees zou moeten zijn, is het natuurlijk van belang dat de koolhydraten, die de hond met de droogvoeding binnenkrijgt, dan ook van hoogwaardige kwaliteit zijn. Het moeten daarom goed verteerbare energiebronnen zijn, die bovendien veel voedingsstoffen voor de hond en zijn darmflora bevatten.

De afgelopen jaren is hondenvoer op graanbasis steeds meer in diskrediet geraakt, vaak ten onrechte geassocieerd met koolhydraten. De heersende mening is dat alleen de granen het inferieure ingrediënt zouden zijn. Er zijn veel honden die echter gluten en andere stoffen in granen niet verdragen en die, vooral door tarwe, allergieën ontwikkelen. Wat naast graan, het hondenvoer in diskrediet heeft gebracht, is het buitensporige grote aandeel aan minderwaardige ingrediënten.

Naturavetal® advies telefoon

Onze deskundigen geven je graag persoonlijk advies.

Als je vragen hebt over dit onderwerp, geven we je graag uitgebreid advies. 

Je kunt ons bereiken van maandag t/m vrijdag
van 9 tot 17 uur

Houd echter rekening met het volgende: als een bepaald voer aardappelen bevat in plaats van rijst, kan het mogelijk worden omschreven als "graanvrij" - maar in geen geval als "koolhydraatvrij". De doorslaggevende factor zou daarom niet moeten zijn of een plant botanisch gezien wordt als een graansoort. Doorslaggevend zou moeten zijn hoe hoog de kwaliteit van de koolhydraten is en in welke hoeveelheid een fabrikant deze gebruikt.

Wij gebruiken alleen gezonde granen in onze voeding en bereiden deze zorgvuldig, om op de juiste wijze verteerd te kunnen worden. Volkoren rijst, haver, ontsloten maïs, ontsloten gierst en boekweit zijn hoogwaardige energiebronnen voor honden die bovendien waardevolle voedingsstoffen bevatten. Normaal gesproken kunnen honden geen enkel soort graan verteren. Honden kunnen ze alleen als waardevolle energiebron en vezelrijk spijsverteringshulpmiddel gebruiken, wanneer we ze behoedzaam stomen en te openen (ontsluiten).

In ons assortiment bieden wij echter ook diverse mogelijkheden aan om je hond geheel graanvrij of met hoogwaardige, glutenvrije graanalternatieven te voeden, zowel op het gebied van droogvoeding als op natvoeding

Volkorenrijst

De Naturavetal® rijst voor het Canis Plus® Compleet voedingsassortiment wordt in een behoedzaam bereidingsproces ontsloten. Maar deze innovatieve bereiding alleen, maakt nog geen gezonde hondenvoeding. Voor de leek is het vaak lastig om onderscheid te maken tussen de verschillende rijstsoorten:

  • Ongepelde rijst (Paddy) wordt direct van het veld geoogst - het bevat nog alle schillen en dus ca. 8 - 9% ruwe celstof
  • Als het eerste vlies wordt verwijderd, krijg je volkorenrijst. Ook dit wordt nog afgedekt door een vlies.
  • Pas als het laatste vlies wordt weggeslepen, ontstaat er witte rijst
  • Verschillende soorten hebben ook verschillende namen, zoals: v.b. langkorrelige enz. 


De ongepelde rijst (Paddy) voor Naturavetal® hondenvoeding wordt na de veldoogst gereinigd om vervolgens onder luchtdruk en warmte geblazen te worden (vergelijkbaar met popcorn). Dit betekent dat de ruwe vezelstructuren van elkaar worden gescheiden zonder te worden vernietigd. Een uniek drukproces stabiliseert het product, zonder toevoeging van conserveermiddelen. Omdat alle ongepelde bestanddelen met al hun vitaminen en mineralen aanwezig zijn, wordt dit volkorenrijst genoemd. In overig diervoer verbergt men achter de term ‘met rijst’ vaak alleen de volledig gepolijste (witte)rijst. Hierin zitten nauwelijks mineralen of ruwe celstoffen. Onze verwerkte, gezonde ongepelde rijst, voorzien van alle vliesjes, bevat waardevolle ruwe vezels en cellulose, die de darmperistaltiek ondersteunen en vocht uit de darm opnemen. Dit zorgt voor een stevige, reguliere vertering en reiniging van het darmslijmvlies.

Haver

Ook hier hebben we te maken met ruwe haver. Dit wordt schoongemaakt en geschild, omdat de buitenste schil te moeilijk te verteren zou zijn voor de hond. Na het behoedzaam stomen zien de haverkorrels eruit als havervlokken en zijn daarom zeer licht verteerbaar.

Maïs

Maïs is glutenvrij, bevat veel B-vitaminen en andere mineralen, die vooral belangrijk zijn voor hart en zenuwen en levert bovendien gemakkelijk beschikbare energie. Bovendien wordt onze maïs door luchtdruk ontsloten, waarbij de voedingsstoffen die erin zitten zo goed mogelijk behouden blijven. Eventuele negatieve argumenten tegen maïs met betrekking tot gedragsverandering kunnen wij bij onze voeding niet bevestigen. Onjuist voer kan echter het gedrag van je hond wel degelijk beïnvloeden. 

Gierst

Volkoren gierst is een van de oudste gecultiveerde planten. Het heeft een donker, hard vlies en wordt sinds mensenheugenis beschouwd als gezond, natuurlijk voedsel dat rijk is aan micronutriënten. Bij de verwerking wordt alleen het buitenste vlies verwijderd omdat deze onverteerbaar is voor het dier. Zo blijven niet alleen vezelrijke volkoren delen aanwezig in de voeding, die voor een gezonde darmwerking zorgen, maar ook bevat het waardevolle voedingsstoffen zoals mineralen, vitaminen, sporenelementen en het zeer waardevolle silicium.

Boekweit

Boekweit is géén graansoort, maar een duizendknoopplant en dus ook glutenvrij. Het bevat alle essentiële aminozuren voor honden en is over het algemeen rijk aan voedingsstoffen. Het ondersteunt de leverfuncties en is betrokken bij de regulering van het cholesterol- en bloedsuikerspiegel.

Herkomst en kwaliteit van onze ingrediënten

De granen en graanalternatieven die wij in ons assortiment gebruiken, komen uit de EU en worden volgens wettelijke normen geteeld.

Wij gebruiken alleen graan en graanalternatieven die niet genetisch gemodificeerd zijn. 100% vrij van genetische manipulatie kan echter niet worden gegarandeerd, omdat milieufactoren en transportroutes kleine besmettingen kunnen veroorzaken, die tegenwoordig helaas niemand kan vermijden.

De granen en graanalternatieven die in onze Canis Plus® en Felins Plus® voeding worden gebruikt , zijn getest volgens de strengste kwaliteitscriteria en worden verwerkt via een behoedzaam stoomproces. Ze zijn optimaal opneembaar voor het dier en bieden een verscheidenheid aan voedingsstoffen als begeleider van vlees, groenten, fruit en kruiden. Tijdens de strenge kwaliteitscontroles wordt de grondstof meerdere malen gereinigd, zodat alleen het waardevolle graan overblijft en wordt gebruikt voor de productie van onze koudgeperste voeding. Inferieure plantaardige bijproducten zoals stengels of bladeren worden tijdens deze kwaliteitscontroles al verwijderd. Ook het gehalte aan microtoxinen, waaronder ook aflatoxinen, wordt ten strengste gecontroleerd.

Wanneer de verwerkte graansoorten dus van hoge kwaliteit zijn en in de juiste verhouding in de voeding zitten, dan is het niet nodig om je hond graanvrij te voeden. Als je hond echter een bepaalde graanallergie heeft, moet je hem wel graanvrij voeden. Hoe je dit kunt doen met Naturavetal® lees je in ons advies “Mijn hond is allergisch – wat nu?“. 

Mocht je vragen hebben, neem dan gerust telefonisch contact met ons op. Wij helpen je graag met uitgebreid advies. Je kunt ons van maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur bereiken op 06 - 57490903 (NL)/ 04 - 92 310 922 (B) of per e-mail naar: info@naturavetal.nl.

Naturavetal® proefzakjes

We sturen je graag voedermonsters en helpen je de juiste variëteit te kiezen.

De Naturavetal® nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren wij je over het laatste nieuws over gezonde voeding voor honden en katten.