Naturavetal Logo

Mijn hond eet poep – wat kan ik doen?

Toevoegen aan favorietenlijst

Dat honden de ontlasting van andere carnivoren of herbivoren eten is een veel voorkomend fenomeen en wordt door de eigenaar als irritant of onaangenaam ervaren. Dit wordt coprofagie genoemd. De natuur laat echter zien dat de wolf en wilde honden soms op boomschors knagen, ongewone kruiden eten die ze anders vermijden en ook uitwerpselen eten van hun eigen of een vreemde soort, wat nuttig kan zijn door de verscheidenheid aan resterende voedingsstoffen. Zelfs wetenschappelijk wordt het zogenaamde “zelfmedicatie” van dieren nader bekeken en in sommige gevallen ook onderzocht. De veronderstelling dat de hond iets mist en daarom de uitwerpselen van anderen eet, is een mogelijkheid.

Naturavetal® advies telefoon

Onze deskundigen geven je graag persoonlijk advies.

Als je vragen hebt over dit onderwerp, geven we je graag uitgebreid advies. 

Je kunt ons bereiken van maandag t/m vrijdag
van 9 tot 17 uur

Wanneer de hond ontlasting eet, kan het door darm problemen komen

Een veel voorkomende reden voor coprofagie is dat de hond een verstoorde darmflora heeft. In de gezonde darm leven verschillende goede bacteriën die een aantal slechte, dus pathogene bacteriën worden verdragen en in toom gehouden. Coprofagie kan de verdediging van de darm helpen, omdat er vreemde pathogenen of wormen aanwezig zijn en het immuunsysteem geactiveerd moet worden. Helaas zijn er veel redenen die dit evenwicht helaas in stand houden ten gunste van de slechte darmbacteriën. Zodra deze cyclus is gestart, kan een vicieuze cirkel ontstaan – met daaropvolgend huideczeem, allergieën en darmaandoeningen als gevolg. De hond voelt echter al vroeg dat er “iets niet meer lekker zit” in zijn darmen en probeert zijn eigen microbiële flora met goede bacteriën aan te vullen met uit de mogelijk bestaande darmbacteriën in de ontlasting van andere soortgenoten.

Hond eet uitwerpselen van vreemde honden

Helaas is het tegenwoordig zo dat veel industrieel geproduceerde voedsel worden gemaakt met aromastoffen en smaakversterkers – die vervolgens ook weer terug gevonden worden in de ontlasting van de hond. Deze lokstoffen kunnen zo overtuigend zijn, voor de neus van de hond, dat de hond het instinctief begint te eten, zelfs in goede gezondheid. De hond herkent de geur eerder als “aantrekkelijk” en niet als onwelriekend.

Onze hond kan zijn werkelijke doel om zijn goede darmbacteriën te stimuleren echter hiermee niet helpen, omdat de ontlasting van industrieel geproduceerd voer met synthetische additieven zeer ongezond is. Onvoldoende goede darmbacteriën kunnen worden gedetecteerd in deze feaces, die dienovereenkomstig geen ondersteuning kunnen bieden voor de darmflora van andere honden. Bovendien wegen de gevolgen van inferieure grondstoffen en de synthetische stoffen zeer zwaar.

Aangezien de meeste honden nog steeds dagelijks industrieel geproduceerd voedsel krijgen, is het belangrijk om onze dieren de uitwerpselen van andere dieren niet te laten eten, maar het te voorkomen door eerlijke en consistente opvoeding.

Andere mogelijke redenen voor het ontlasting eten – worminfectie

Een sterke worminfectie kan een triggerfactor zijn voor frequentere ontlasting, omdat dit de spijsverteringsprocessen van een hond aanzienlijk kan verstoren. In dit geval raden we een feacesonderzoek aan en passen we alleen bij worminfectie ontworming toe. Omdat elke onnodige chemische wormbehandeling de darmflora beschadigt en niet tot verbetering leidt kan in het geval van milde worminfecties kan Canis Extra Vermcura® de innerlijke darmzorg ondersteunen door het middel toe te voegen aan de voeding. Als er geen wormen aanwezig zijn, wordt Canis Extra Vermprevet® aanbevolen tot bevordering van een gezond darmmilieu en evenwicht in de darmbacteriën.

Andere mogelijke redenen voor hondenfaeces eten – pancreasaandoening

Bovendien kan een pancreasaandoening, een pancreasinsufficiëntie – EPI (onvoldoende functioneren van de alvleesklier) ertoe bijdragen dat de hond de ontlasting begint op te eten. Hypofunctie van de pancreas veroorzaakt onvoldoende productie van spijsverteringsenzymen, zoals amylase voor koolhydraatsplitsing, trypsine en chyrotrypsine voor eiwitsplitsing en lipasen voor vetafbraak. Als de hond deze enzymen mist, kan hij beginnen ontlasting te eten. Als er geen andere redenen te vinden zijn, kan de eigenaar de functie van de alvleesklier laten onderzoeken.

Mijn hond eet uitwerpselen, maar ik weet niet waarom

Probeer de volgende vragen te stellen om de redenen om het gedrag beter in te schatten:

  • Welk voedsel krijgt onze hond?
  • Kan een voeding tekort aanwezig zijn?
  • Is het een gedragsprobleem, zoals oude gewoontes of imitatie van andere honden die uitwerpselen eten?
  • Voor welke uitwerpselen is de hond geïnteresseerd?
  • Kun je hieruit misschien een tekort concluderen?
  • Hoe lang vaak doet dit probleem zich voor?
  • Heeft de hond op puppyleeftijd al een goede darmflora kunnen opbouwen door hoogwaardige, soort specifieke voeding te geven?


Natuurlijk, als het een echte tekortkoming is, zal het moeilijk zijn om uit te zoeken wat de hond mist zonder een gedetailleerde bloedtest – maar je kunt de voeding van je huisdier optimaliseren door een van nature rijk supplement toe te voegen. Als de hond stopt met het eten van ontlasting, ben je al een grote stap verder.

Naturavetal®-Tip

Canis Extra Actief – voedingssupplement met mineralen, vitamines en sporenelementen, kan voedingstekorten voorkomen en wanneer nodig aanvullen

Canis Extra Mineraal Moor – De verscheidenheid aan voedingsstoffen kan de mineralenbalans stimuleren, wat een positief effect kan hebben op de voeding gerelateerde ontlasting eten van de hond en helpt om dit gedrag te voorkomen. De unieke samenstelling van de veendrenkstof stimuleert het metabolisme, draagt bij aan een stimulatie van de darmflora en bevordert zo de algehele voedingsopname en vertering.

Mijn hond is gezond, eet nog steeds ontlasting - hoe kan ik het stoppen?

Bij sommige honden is de “ontlasting eten” ook een aandacht gedrag. Vooral bij honden die zich niet bewust zijn van hun sociale positie in het gezin, of degenen die vaak alleen zijn. Deze honden realiseren zich snel dat ze, door hun ontlasting te eten in aanwezigheid van de eigenaar, snel het ongenoegen opwekken en zo haar aandacht trekken.

Het kan moeilijk zijn om de coprofagie van een hond kwijt te raken. Hier zijn een paar waardevolle tips die u kunnen helpen om zich te ontdoen van de gedragsproblemen van de dagelijkse praktijk.

Als de hond aangelijnd blijft, kan de eigenaar de wandeling regelen en kan de hond niet in de struiken of op het veld verdwijnen waar de eigenaar niet langer kan ingrijpen.

  • Als de eigenaar de hond terughaalt tijdens het eten van de ontlasting, moet hij een verrassend geluid maken of een kort geluid maken om de aandacht van de hond af te leiden van de uitwerpselen en ze verwijderen.
  • Een later afstraffen werkt niet, dit kan alleen tijdens de actie zelf gebeuren.

Mocht je vragen hebben, neem dan gerust telefonisch contact met ons op. Wij helpen je graag met uitgebreid advies. Je kunt ons van maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur bereiken op 06 - 57490903 (NL)/ 04 - 92 310 922 (B) of per e-mail naar: info@naturavetal.nl.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in deze berichten

Naturavetal® proefzakjes

We sturen je graag voedermonsters en helpen je de juiste variëteit te kiezen.

De Naturavetal® nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren wij je over het laatste nieuws over gezonde voeding voor honden en katten.