Naturavetal Logo

Sportvoeding voor de actieve hond

Toevoegen aan favorietenlijst

Elke hond is anders. Niet alleen in relatie tot ras en leeftijd, elk dier heeft zijn speciale voedingsbehoeften. De hond leeft alleen gezond, wanneer de eigenaar daarvoor zorgt en hem op een soort specifieke manier voedt. Daarom is er geen advies voor één standaard voeding of één voedingsmethode en/ of -hoeveelheid. Het is echter wel belangrijk dat de droogvoeding natuurlijk en koudgeperst is, zoals Canis Plus®. 

Dit geldt vooral voor honden, die dagelijks veel moeten doen. Dit betreft werkhonden, die altijd in dienst staan van mensen, zoals bij de politie, reddingsacties, civiele bescherming of bij de jacht en daarbij van grote hulp zijn. Ze verbruiken een bovengemiddelde hoeveelheid energie. Zelfs dieren die heel behendig en actief in de sport zijn, hebben meer energierijke hondenvoeding nodig dan een hond die de halve dag voor de open haard dommelt. Voeding die bijzonder veel energie levert, wordt ook wel sporthondenvoeding genoemd. Wij noemen het Canis Plus® Sport – het koudgeperste, natuurlijke compleet voeding met extra gevogeltevlees. In dit advies lees je voor welke honden de energierijke sportvoeding geschikt is en waar je op moet letten bij het voeden.

Naturavetal® advies telefoon

Onze deskundigen geven je graag persoonlijk advies.

Als je vragen hebt over dit onderwerp, geven we je graag uitgebreid advies. 

Je kunt ons bereiken van maandag t/m vrijdag
van 9 tot 17 uur

De individuele onderhouds- en prestatie-eisen van de hond

Hoeveel koolhydraten en eiwitten een hond moet eten om gezond te blijven, verandert meerdere keren in zijn leven, omdat de pup andere hoeveelheden in de voeding nodig heeft dan de volwassen of senior. Daarnaast moet bedacht worden, dat bij het volwassen dier onderscheid wordt gemaakt tussen onderhouds- en prestatie-eisen. De onderhoudsbehoefte geeft de energie aan die de hond nodig heeft om zijn gewicht constant te houden. De andere kant omvat de prestatiebehoefte, de extra energie, die nodig is voor het werken als sledehond, politiehond of bij andere inspannende activiteiten. De individuele energiebehoefte van een hond hangt ook af van vijf belangrijke factoren:

 • Gewicht en grootte
  Een kleine hond heeft in verhouding tot zijn gewicht meer energie nodig om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden in vergelijking met een grote hond. Het is daarom onjuist om aan te nemen dat kleine honden over het algemeen een lage energiebehoefte hebben. Ook de voedingstoestand is van belang: als het dier al te zwaar is, heeft het minder energie nodig dan bij het ideale gewicht.
 • Leeftijd
  De voeding voor een pup moet beduidend hoger zijn in energie en voedingsstoffen dan voor een senior. De veranderingen in de stofwisseling en verminderde activiteit van het oudere dier spelen hierbij een rol.
 • Seizoen
  In de winter is het voor een hond met een vrij dunne vacht veel moeilijker om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden dan in de zomer. Daarom speelt het seizoen over het algemeen een belangrijke rol in de energievraag. Zelfs honden met een lange, dikke vacht hebben in de koude helft van het jaar meer energie nodig. Dit geldt vooral wanner ze buiten worden gehouden.
 • Ras
  Ondergewicht en overgewicht zijn schadelijk voor alle honden. Daarom moet bij de individuele energiebehoefte van het dier ook rekening worden gehouden met de ras-gerelateerde gemoedstoestanden.
 • Individuele bijzonderheden
  Net als bij mensen heeft elke hond individuele eisen aan zijn soort specifieke en natuurlijk gezonde voeding. Als het dier last heeft van stress, is het energieverbruik ook hoger. Hetzelfde geldt voor bijzonder hyperactieve of onstuimige persoonlijkheden.

Naturavetal®-Info 

Bovenstaande punten beschrijven alleen de factoren die de individuele energiebehoefte van de hond beïnvloeden. Dit betekent niet per se dat je automatisch moet overstappen op energierijke voeding. Als je op het punt staat te veranderen of niet zeker bent, kun je het beste even kort overleggen met ons team van experts.

Welke honden hebben een verhoogde energiebehoefte en hebben ook sporthondenvoeding nodig?

Het is moeilijk om een algemene uitspraak te doen over welke hond bijzonder energierijke hondenvoeding nodig heeft. De individuele dieren zijn te verschillend om een standaard advies te geven. Er zijn honden die door een meer ontspannen gemoedstoestand ook een lagere energiebehoefte hebben dan andere honden. Dit kunnen zowel kleine als grote honden zijn. Als dit echter honden zijn die regelmatig werken, zoals reddingshonden, zullen ze nog steeds een hoger energieverbruik hebben vanwege de verhoogde beweging en concentratie en zullen ze waarschijnlijk sporthondenvoeding nodig hebben.

Een verhoogde energiebehoefte kan ook nodig zijn bij honden met een zwakker zenuwgestel, omdat ze sterker reageren op omgevingsprikkels en vaak bewegelijker zijn. Voordat je in dergelijke gevallen echter overgaat op sporthondenvoeding, moet je rekening houden met het volgende: Als een nerveuze, rusteloze gezinshond sporthondenvoeding krijgt, dat hem meer energie geeft dan hij door activiteit kan omzetten, kan dit een negatief effect hebben op zijn gedrag. De overtollige energie kan dan leiden tot overprikkeling en nog meer onzekerheid. De stress veroorzaakt door constante nervositeit en rusteloosheid bij honden kan op de lange termijn leiden tot een verzwakking van hun hele lichaam en vooral hun immuunsysteem. 

In dit geval moet je naar een hondentrainer gaan en aan het gedrag werken, want een doordachte training helpt mensen en honden om zekerder en rustiger te worden. Een sporthondenvoeding is in dit geval niet geschikt. Als je echter een hond hebt die constant gewicht en spiermassa verliest, ook al heb je de aanbevolen hoeveelheid van “normale” hondenvoeding al aanzienlijk verhoogd, dan kan sporthondenvoeding zinvol zijn. De voeding moet dan energierijker zijn, zodat de hond geen grote hoeveelheden hoeft te eten, wat het spijsverteringskanaal kan belasten. Sporthondenvoeding zou dan meer geschikt zijn, omdat het de energie concentreert op een normale hoeveelheid voeding.

Wat is een werkhond en heeft hij sportvoeding nodig?

De term werkhond is geen denigrerende, maar eerder een waarderende term: de hond wordt gebruikt voor een specifieke activiteit. Dit gebruik heeft betrekking op wetshandhaving, jacht, zoek- en reddingsacties, rampenbestrijding, kuddes hoeden en drugsdetectie. De honden moeten vaak een test afleggen voor hun vakgebied. Het gaat om het oppikken van een geur en het volgen van het spoor, ondergeschiktheid en gehoorzaamheid, zoals bij verdediging in de beschermingsdienst. Daarnaast moet het individuele dier qua lichaamsbouw en karakter aan bepaalde eisen voldoen. 

Werkhondenrassen zijn onder meer:

 • Duitse herder
 • Duitse bokser
 • Duitse jachtterriër
 • Rottweiler
 • Hovawart
 • Reuze Schnauzer
 • Dobermann
 • Australische Kelpie
 • Border Collie
 • Belgische herders, zoals de Mechelaar


Er zijn ook bepaalde hulphondenrassen. Hulphonden zijn speciaal opgeleid om drugs, explosieven, munitie, brandbommen, geld en mensen op te sporen. Ze worden gebruikt door politie, leger, douane en opsporingsdiensten. Naast de meeste van de reeds genoemde werkhondenrassen, omvatten ze ook de:

 • Vlaamse Bouvier
 • Airedale Terriër
 • Hollandse Herdershond


Door hun bezigheden hebben werkhonden een verhoogd energieverbruik en een verhoogde behoefte. Sporthondenvoeding is ideaal voor politiehonden, jachthonden en honden die kuddes hoeden.

Wanneer is droogvoeding Sport geschikt voor mijn hond - en wat zit erin?

Ook als je hond geen dagelijks werk doet, kan energierijke hondenvoeding toch de juiste keuze voor hem zijn. Dit treft meestal honden die veel trainen. Hondensport is divers en omvat verschillende disciplines zoals:

 • Agility
 • Eventing sport
 • Trek/ Slede hondensport
 • Gehoorzaamheid
 • Hondendansen
 • Disc dogging of flyball


Natuurlijk is regelmatig en intensief joggen met de hond ook één van de sportieve activiteiten die meer energie vergen. Voor de hoge energievoorziening bevat Canis Plus® Sport een extra hoeveelheid vlees en vet – en voor een optimale verteerbaarheid alleen uit één waardevolle eiwitbron. Het aandeel vers kippenvlees is ruim 70 procent.

Voor werkhonden met gevoelige spijsvertering die intoleranties vertonen, op gebruikelijke graansoorten, is ons Canis Plus® Rund een uitstekend alternatief, voor een licht verteerbare maar energierijke voeding. Naast puur rundvlees bevat Canis Plus® Rund ook veel rundervet en een gezond deel direct beschikbare energie uit kokosvet voor een hoge energievoorziening.

Onze natuurlijke droogvoeding varianten zijn allemaal koudgeperst. Bij deze productiemethode blijven alle belangrijke voedingsstoffen behouden en worden ze niet vernietigd door hoge temperaturen. Als je je sportieve hond onze energieke voeding aanbiedt, dan voed je deze passend bij zijn soort en bovendien op een hele gezonde en natuurlijke manier!

Waarop moet worden gelet bij het geven van sporthondenvoeding?

Wil je de voeding van je hond omschakelen naar sporthondenvoeding? Doe dit dan zonder overgangsperiode wanneer je eerder een zogenaamd geëxtrudeerd voer hebt gegeven. Omdat een mix van het voorgaande en onze droogvoeding Sport door de verschillende samenstelling en productiemethode tot spijsverteringsproblemen kan leiden.

Het is echter essentieel dat je de aanbevolen voedingshoeveelheid in acht neemt – we hebben de informatie voor je verzameld in de tabel:

De optimale hoeveelheid voeding hangt af van verschillende factoren, zoals activiteitenniveau, leeftijd, seizoen, lichamelijke en geestelijke gezondheid en nog veel meer en moet altijd individueel worden beoordeeld.

Aanbevolen voedingshoeveelheid voor Canis Plus® Sport

Gewicht van de hondHoeveelheid voeding per dag
5 kg80 g
10 kg125 g
15 kg165 g
20 kg215 g
25 kg250 g
30 kg280 g
35 kg340 g
40 kg370 g
45 kg410 g
50 kg450 g
60 kg510 g
70 kg600 g

Welke supplementen zijn er voor honden met een verhoogde energiebehoefte?

Iedereen die bovengemiddeld actief is, stelt zijn lichaam ook bloot aan extra stress, wat gepaard kan gaan met verhoogde gewrichtsslijtage, een verhoogde neiging tot verzuring van het lichaam en een verhoogde behoefte aan voedingsstoffen en energie.

Als er meer energie wordt omgezet, betekent dit ook altijd dat de hond ook meer energie moet opnemen d.m.v. zijn voeding. Dit is wanneer het toevoegen van onze Canis Extra 3-6-9 BARF-olie een waardevolle ondersteuning kan bieden. Oliën van 7 verschillende vissoorten en hennepzaadolie zijn gecombineerd in één product. Deze hoogwaardige melange levert energie die vooral nuttig is voor sportieve honden en honden die de neiging hebben om af te vallen of moeilijk aan te komen.

Het bewegingsapparaat moet regelmatig nader onderzocht worden, omdat meer of overmatige belasting bij activiteiten zich kan uiten in kreupelheid, verandering in houding en dergelijke. Als dit het geval is, kunnen supplementen zoals Canis Extra Groenlipmosselpoeder, Canis Extra Vitale Gewrichten, Canis Extra Biologische Rozenbottelpoeder of Canis Extra Krilloliecapsules waardevolle ondersteuning bieden. Deze supplementen kunnen ook afwisselend gevoed worden.

Supplementen zoals Canis Extra DuizendGroen of Canis Extra Bessenkracht completeren de voeding met waardevolle plantaardige ingrediënten en zorgen voor een brede variëteit aan voedingsstoffen. Regelmatige, kuren kunnen helpen om de extra voedingsbehoeften van sportieve honden op peil te houden. Daarnaast ondersteunen de bessen en de kruiden het immuunsysteem en bevorderen ze ook de bloed aanmaak.

Sportvoeding is niet geschikt voor deze honden

Sommige honden kunnen geen genoeg krijgen van veel eten, volle voedingsbakken en veel beloningen. Sommige rassen zoals Beagles, Labradors, Golden Retrievers en Cocker Spaniels hebben de neiging om te zwaar te worden en zullen graag meer eten dan goed voor hen is. Als het dier te veel vet op zijn ribben heeft, is een langdurige verandering van voeding nodig. Met de natuurlijke en soort specifieke Canis Plus® Hondenvoeding en voldoende beweging kun je je huisdier helpen af te vallen.
Meer informatie over honden met overgewicht hebben we voor je verzameld in ons artikel “Voeding voor honden met overgewicht: wanneer is een hond te zwaar?”

Naturavetal®-Info

Sportvoeding is niet het juiste middel om af te vallen, omdat er geen verhoogde energiebehoefte is. Zelfs als je hond lijdt aan pancreasinsufficiëntie of andere ziekten en ondanks een goede eetlust blijft afvallen, moet je hem niet simpelweg meer voeden of meer energie geven, maar neem contact op met ons voor individueel advies.

Mocht je vragen hebben, neem dan gerust telefonisch contact met ons op. Wij helpen je graag met uitgebreid advies. Je kunt ons van maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur bereiken op 06 - 57490903 (NL)/ 04 - 92 310 922 (B) of per e-mail naar: info@naturavetal.nl.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in deze berichten

Naturavetal® proefzakjes

We sturen je graag voedermonsters en helpen je de juiste variëteit te kiezen.

De Naturavetal® nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren wij je over het laatste nieuws over gezonde voeding voor honden en katten.