Het is een bijzonder spannende tijd voor elke hondeneigenaar wanneer de teef drachtig is en pups verwacht. Een zwangerschap duurt gemiddeld 63 dagen – soms een paar dagen meer en soms een paar dagen minder. In deze periode verandert het lichaam van de teef door de pups die in haar groeien, door de baring en vervolgens wanneer ze de pups zal zogen met haar moedermelk – hoe kun je de teef hier het beste op voorbereiden en hoe kun je haar het beste ondersteunen?
In deze gids geven wij informatie over hoe de teef op de dracht kan worden voorbereid, welke voeding ze tijdens de dracht nodig heeft en ook hoe ze kan worden ondersteund zodra de pups zijn geboren en door haar gezoogd worden.
Onze deskundigen geven je graag persoonlijk advies.
Als je vragen hebt over dit onderwerp, geven we je graag uitgebreid advies.
van 9 tot 17 uur
Voorbereiding van de teef - Voor de bevruchting
De teef zou een natuurlijke, soort specifieke voeding moeten krijgen, zonder synthetische toevoegingen en/of conserveringsmiddelen. Deze kunnen zich ophopen in het lichaam, de stofwisseling verstoren en zo het immuunsysteem aantasten en de ontwikkeling van allergieën en intoleranties bevorderen. Als je al een natuurlijke voeding geeft, zoals één van onze Canis Plus® variaties, dan kun je deze gewoon blijven voeden. Het voeden kan met onze koudgeperst Canis Plus® droogvoeding of ons Canis Plus® natvoeding, of je kunt de soorten voeding combineren.
Naturavetal®-Info
Zwangerschapsvoorbereiding van de teef
Indien de teef voor de dekking een antibioticum, een chemisch ontwormingsmiddel of een chemische anti- tekenbehandeling heeft gekregen, of indien er om andere redenen moet worden ontgift, dan is het zeer belangrijk dat te doen (en deze ontgiftingskuur te voltooien) voordat ze wordt gedekt. Er zijn verschillende manieren om het lichaam te ondersteunen bij het ontgiften. Hoe er met ontgiften moet worden begonnen en in welke mate, hangt altijd af van de gezondheid en de stress waaraan de hond is blootgesteld.
De natuur biedt vele mogelijkheden om behoedzaam te ontgiften en ons Advies-team kan jou helpen om samen de juiste manier voor je hond te vinden. Bel ons gerust. Je kunt ons van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur bereiken op tel: 06 57 490 903 (NL) of +32 492 310 922 (B).
Het is zeer belangrijk dat vóór de teef wordt gedekt er een ontlastingsmonster wordt genomen om te controleren of ze vrij is van wormen, aangezien er soorten wormen zijn die de pups reeds van hun moeder kunnen oppikken tijdens de zwangerschap. Hier geldt: hoe gezonder de moederhond en haar darm microbioom is, mede door een op de soort afgestemde voeding zonder synthetische toevoegingen, hoe zeldzamer het is om überhaupt een wormbesmetting bij de pups aan te treffen.
Als de darm van de moederhond toch een besmetting heeft, dan helpt Canis Extra Vermcurat® om het snel onder controle te krijgen. Natuurlijk kan de moeder ook in aanraking komen met wormen tijdens de dracht – bel ons in dergelijke gevallen en wij kunnen een aangepast voeding advies bespreken.
De zwangerschap van de teef: de juiste voeding
Ons assortiment biedt verschillende manieren om drachtige en zogende teven te voorzien van alles wat ze nodig hebben. Nat- en droogvoeding kunnen gemakkelijk worden gecombineerd, bij voorkeur in aparte maaltijden. Ze kunnen Canis Plus® Pup- en Jonge hondenvoeding krijgen en je zou er vlees bij kunnen voeden. Rauw vlees is hiervoor geschikt of ook de Canis Plus® Compleet menu’s voor pups, Canis Plus® Compleet Menu’s, Canis Plus® Weidelam met gierst en volle geitenmelk of onze Canis Plus® Puur vlees in blik of -rollen met onze lucht gedroogde vlokkenmixen Canis Extra Top-Fit-Mix of Canis Extra Vit/Min en een calciumbron zoals onze Canis Extra Biologisch Eierschaalpoeder. Dit geldt ook voor de lactatieperiode.
Naturavetal®-Info
Voeding voor de drachtige teef
In het algemeen raden wij aan Canis Plus® Pupvoeding te geven aan drachtige teven en later ook aan de zogende teven, omdat het een extra portie mineralen, sporenelementen en een hoger vlees aandeel bevat. Hierdoor krijgt de teef hoogwaardige energie, die zorgt voor een gezonde groei van de pup.
De optimale hoeveelheid voeding voor een drachtige teef hangt af van verschillende factoren – het aantal pups dat zij heeft is van doorslaggevende invloed.
De teef voeden vanaf het moment dat ze zwanger is
Het is bewezen dat de hoeveelheid voeding niet moet worden verhoogd, wanneer de teef op haar ideale gewicht is – tenzij het een teef betreft die reeds aan de ondergrens van haar gewicht zit. Pas vanaf ongeveer het tweede derde deel van de zwangerschap kan een grotere hoeveelheid pup- en jonge hondenvoeding worden gegeven – eerst slechts een kleine verhoging, vanaf de 5e week van de zwangerschap ongeveer 30% meer. Houd de teef goed in de gaten, want ze mag niet te veel aankomen tot de geboorte, anders zal het voor haar moeilijker zijn om te bevallen. In het laatste derde deel van de dracht kan de hoeveelheid voeding weer worden verhoogd, met ongeveer 50% van de normale behoefte, omdat men hier meestal aan de hand van de echo weet hoeveel pups er zullen zijn. Hoe meer pups, hoe hoger het de hoeveelheid moet zijn. Met een klein nest, is de hoeveelheid voeding aanzienlijk minder.
Voorbereiding op de geboorte
Voordat het tijd is dat de pups ter wereld komen, moet je een aantal voorbereidingen treffen, zodat de geboorte ontspannen kan verlopen. De teef heeft een gemoedelijke plek nodig die haar veiligheid biedt, waar zij de pups kan baren – zogenaamde werpkisten zijn zeer nuttig. De werpkist moet vroeg worden opgezet, zodat de teef eraan kan wennen. Je kunt ook nagaan of er in huis geen gevaarlijke voorwerpen, blootliggende kabels, enz. zijn die gevaarlijk kunnen zijn voor de pups wanneer zij hun eerste stappen buiten de werpkist zetten. Het is ook bijzonder belangrijk om voorbereid te zijn als de teef niet genoeg melk heeft voor de pups of niet wil zogen. Als je de teef wilt helpen bij het zogen van haar pups, kun je dit doen met behulp van ons Canis Extra Volle Geitenmelkpoeder door er puppymelk van te maken en het aan de pups te voeden als aanvulling op hun moedermelk. Indien de pups echter helemaal geen melk van hun moeder krijgen, is het zeer belangrijk hen de eerste dagen colostrum te voeden en pas daarna de puppymelk van onze volle geitenmelkpoeder te maken.
De teven hebben er ook baat bij om tussen de geboorten door de Canis Extra Volle Geitenmelkpoeder, vermengd met lauw water en geroerd tot geitenmelk, te drinken te geven om zo nieuwe energie op te doen tijdens het gehele geboorteproces.
Achtergrondinformatie: Het geboorteproces
Je hebt waarschijnlijk al veel geleerd over het geboorteproces van eerdere bezoeken of onderzoeken bij de dierenarts. De dierenarts zal je het een en ander hebben laten zien, uitgelegd en je hebben voorbereid op hoe je de moederteef tijdens de bevalling kunt ondersteunen. Dus je hebt waarschijnlijk al schone handdoeken en een warmtelamp klaarstaan. Wanneer je merkt dat de bevalling op het punt staat te beginnen, moet je je dierenarts of de dierenkliniek inlichten, zodat je snel terecht kunt als de bevalling complicaties heeft.
De periode voor de geboorte
Enkele dagen voor de geboorte kan bij de drachtige teef een zwelling van de schaamstreek optreden en bij sommige teven daalt de lichaamstemperatuur 6-24 uur voor de geboorte tot onder 37°C. Daarom moet tussen de 50e en de 55e dag van de dracht tweemaal per dag de lichaamstemperatuur van de teef worden gemeten. Normaal moet de temperatuur vergelijkbaar zijn met de normale metingen en slechts licht schommelen, maar als er grote verschillen zijn, moet je alert zijn.
De baring en de periode na de bevalling
Als de teef onrustig wordt, meer likt, naar haar buik blijft kijken, eventueel voeding weigert en vaginale afscheiding heeft, zal zij waarschijnlijk in de komende 6-12 uur bevallen. Sommige teven hebben ook last van diarree of braken. Zodra de eerste buikpers duidelijk is, moet de eerste pup binnen een uur geboren worden. Tussen twee geboorten liggen ongeveer 30-60 minuten, die de teef gebruikt om de eerder geworpen pup uit de vruchtzak te bevrijden, de navelstreng af te knabbelen en hem door voortdurend likken aan te moedigen zelfstandig te gaan ademen. Een gezonde pup zal beginnen de tepels van de moeder te zoeken en colostrum (eerste melk) te drinken.
Naturavetal®-Info
De rustfase tussen geboortes
De rustfase tussen twee bevallingen kan iets langer duren dan 60 minuten. Men moet dan echter oplettend worden, want een langer uitstel kan ook een aanwijzing zijn voor een zware bevalling. Als de teef een verhoogde rusteloosheid vertoont, geen aandacht schenkt aan de reeds geboren pups of als er buikpersen waarneembaar zijn die niet door een geboorte worden gevolgd, moeten de teef en de pasgeboren pups zo snel mogelijk naar een dierenarts worden gebracht.
Elke geboren pup wordt gevolgd door een nageboorte, die de teef meestal direct opeet. Dit kan diarree of overgeven veroorzaken. Pups kunnen hun eigen lichaamstemperatuur nog niet op peil houden en zijn afhankelijk van de lichaamstemperatuur van hun moeder. Als je de pups enige steun wilt bieden, kun je een warmtelamp zo plaatsen dat een beperkt gebied in de werpkist wordt verwarmd, waar de pups naar toe kunnen kruipen als ze dat willen. Directe verwarming door een rode lamp moet worden vermeden.
De pasgeboren pups
De pups moeten verschillende keren per dag door hun moeder worden gezoogd en elke dag ongeveer 5-10% van hun lichaamsgewicht aankomen. Zo hebben ze binnen een week meestal het dubbele van hun oorspronkelijke lichaamsgewicht bereikt. Wil je meer weten over wanneer je kunt beginnen met het omschakelen van de pups en ze te laten wennen aan vast voedsel? Kijk dan ook eens naar onze fokkersspecial: Pups opvoeden met Naturavetal® – Natuurlijk goed vanaf het begin.
Voeding van de teef tijdens de lactatiefase
Tijdens de lactatiefase hangt de hoeveelheid voeding ook af van het aantal pups dat de teef heeft. In nesten met 8 of meer pups is de voedingsbehoefte van de teef extreem hoog en neemt zij van week tot week toe. Met deze nestgrootte kan de teef 4-5 keer de hoeveelheid voeding nodig hebben (altijd pups- & jonge hondenvoeding). Vaak kan het moeilijk zijn om het gewicht van de teef op peil te houden. Een zogende teef met een groot nest mag in principe zoveel eten als zij wil. Pas wanneer de pups gevoed worden, controleer je de hoeveelheid voeding van de moederteef verder. Zogen is een topsport voor de teven. Als ze niet genoeg krijgen, zullen ze snel vermageren. Als de worp echter uit 2-3 pups bestaat, is de voedingsbehoefte wellicht niet veel hoger dan normaal.
Waardevolle supplementen voor drachtige en zogende teven
Het is een goed idee om elke dag een theelepel tot eetlepel (afhankelijk van het lichaamsgewicht van de teef) van onze Canis Extra Volle Geitenmelkpoeder aan haar voeding toe te voegen als extra energiebron. En onze Canis Extra Mineralmoor kan ook tijdens de dracht en tijdens de zoogfase worden bijgevoerd om de teef te voorzien van een verscheidenheid aan waardevolle voedingsstoffen. Canis Extra Bessenkracht kan worden gebruikt ter ondersteuning van de bloedvorming door de aangegeven dagelijkse hoeveelheid 2-3 keer per week aan de voeding te geven tijdens de zwangerschap.
Hoe zit het met parasietenpreventie voor drachtige of zogende teven en hun pups?
Als fokker die lid is van een fokvereniging, kan het soms moeilijk zijn om te beslissen over natuurlijke manieren van parasietenpreventie, omdat de vereniging duidelijke eisen heeft waaraan de fokker moet voldoen als hij lid van de vereniging wil blijven. Zelfs als de fokker een succesvolle maar natuurlijke parasietenpreventie kan aantonen, is dat vaak niet voldoende om zijn nest geaccepteerd te krijgen. Zo wordt aanbevolen de moederhonden tijdens de dracht 2-3 maal te ontwormen, ongeacht of er al dan niet sprake is van een wormbesmetting. Bovendien moeten pups dan vanaf de tweede levensweek om de twee weken worden ontwormd en tijdens de basisimmunisatiefase worden gevaccineerd. Zo stapelt zich in korte tijd veel op, wat een belasting voor het jonge lichaam kan vormen. Het vasthouden aan deze methoden en voorschriften door sommige fokverenigingen wordt al lang bekritiseerd en velen wachten op een heroverweging ten gunste van de gezondheid van de pups.
Naturavetal®-Info
Anti-parasieten behandeling voor drachtige teven
Wij zijn ons bewust van de verplichtingen die de fokker heeft binnen een fokvereniging. De volgende voedingsinstructies zijn alleen bedoeld om mogelijkheden te laten zien van hoe preventie van parasieten er op een natuurlijke manier uit kan zien. Het kan dienen als een waardevolle aanvulling, zodat de moederhond en de pups zich zo vrij mogelijk van eventueel schadelijke stoffen kunnen ontwikkelen.
Parasietenpreventie bij teven vanaf de worp
Om de drachtige teef te beschermen tegen parasieten zoals teken, vlooien en mijten, adviseren wij om te beginnen met onze Canis Extra Biologische Kokosolie. Dit kan zowel door de voeding worden gemengd als uitwendig in de vacht worden gemasseerd. Als dit niet voldoende is, kunt je ons Canis Extra Parasietencomplex gebruiken (volg de gebruiksaanwijzing). Als de teef tot nu toe zonder problemen ons Canis Extra Afweer Complex heeft verdragen, is dit product ook zeer geschikt. Zoals hierboven beschreven, moet de teef vóór de worp op wormen worden gecontroleerd en wormvrij zijn – tijdens de dracht mag alleen worden ontwormd als dat echt nodig is.
Teken- en vlooienprofylaxe tijdens lactatie
Zowel voor de pups als voor de moeder, hoe zachter hoe beter. Dit komt doordat de moeder haar pups verzorgt en zich dus in een uiterst vermoeiende fase bevindt en het immuunsysteem van de jonge honden nog in ontwikkeling is en velen ook midden in de basis inentingsfase zitten. Canis Extra Biologische Kokos Olie is een zeer behoedzame manier om zeer jonge honden en ook de moeder te beschermen tegen parasieten.
Vanaf de 4e levensmaand kan Canis Extra Egyptische Zwartkummelolie aan de voeding van de pups worden toegevoegd, maar dit mag slechts gedurende een beperkte periode en niet permanent worden gegeven. De moeder kan weer met Canis Extra Biologisch Egyptische Zwartkummel Olie worden gevoed, zodra de pups nauwelijks nog melk van haar drinken, want hiervoor geldt hetzelfde: het mag slechts kuursgewijs en gedurende een beperkte periode worden gevoerd, niet permanent.
Vanaf de 6e levensmaand kunnen de pups dan ook behandeld worden met ons Canis Extra Afweer Complex en voor het moederdier geldt het volgende: Zodra de pups uit huis zijn, kan ons Canis Extra Afweer Complex ook weer gebruikt worden.
Wormprofylaxe tijdens lactatie
Bij het begin van het regelmatige eten van vast voedsel en de eerste uitstapjes in de natuur – al is het maar de voortuin – zou je regelmatig een verzameling ontlastingsmonsters kunnen inleveren en ontlastingstests op parasieten laten uitvoeren. Moeder en pups moeten ook dagelijks iets krijgen ter preventie. Onze Canis Extra Biologische Kokosolie en Wortelgranulaat zijn hiervoor geschikt.
De volgende voedingsaanbevelingen zijn bedoeld om een eerste oriëntatie te geven over hoe dergelijke voeding gerelateerde steun eruit kan zien. Het is echter mogelijk dat de hoeveelheden afzonderlijk moeten worden aangepast. Als je vragen hebt, neem dan contact op met ons deskundig team.
Canis Extra Organische Kokosolie
Voedingsadvies voor worm preventie bij de moederteef
- Honden tot 5kg: 1⁄2 – 1 theelepel
- Honden van 5 – 15kg: 1–1 1⁄2 theelepels
- Honden van 15 – 30kg: 2-3 theelepels
- Honden vanaf 30kg: 3–4 theelepels
Versgeraspte wortelen:
Geef de eerste 2 dagen een halve theelepel van de geraspte wortelen. Daarna wordt de hoeveelheid voeding aangepast aan het lichaamsgewicht:
- Vanaf 5 kg – 1 volle theelepel
- Vanaf 10kg - 1-2 volle theelepels
- Vanaf 15kg – 1 1⁄2 volle eetlepels
- Vanaf 20kg – 2 volle eetlepels
- Vanaf 25kg – 2-3 volle eetlepels
- Vanaf 30kg – 3–4 volle eetlepels
Zodra de pups zelfstandig eten en nauwelijks nog melk van de moeder drinken – ze zijn dus bijna gespeend – kan de moeder indien nodig opnieuw gevoed worden met onze Canis Extra Vermcurat® en kan ook onze Canis Extra Vermprevet® gevoed worden volgens het voedingsadvies.
Canis Extra Biologische Kokosolie
Voedingsadvies voor wormpreventie bij pups en jonge honden
- 1ml kokosolie/kg lichaamsgewicht/dag (1ml kokosolie staat gelijk aan ca. ⅓ theelepel).
Versgeraspte wortelen of Canis Extra Wortelgranulaat:
Geef de eerste 2 dagen een halve theelepel van de versgeraspte wortelen, ongeacht het lichaamsgewicht van de pup. Pas daarna de hoeveelheid voeding aan het lichaamsgewicht aan:
- Pups vanaf 5kg – 1 volle theelepel
- Pups vanaf 10kg – 1-2 volle theelepels
- Pups vanaf 15kg – 1 1⁄2 volle eetlepels
- Pups vanaf 20kg – 2 volle eetlepels
- Pups vanaf 25kg – 2-3 volle eetlepels
De bovenstaande voedingsadviezen kunnen dagelijks aan pups worden gegeven, vanaf het moment dat zij vast voedsel beginnen te eten. Tel hiervoor het gewicht van alle pups bij elkaar op en meng de resulterende hoeveelheid kokosolie en fijne wortelschaafsel gelijkmatig in een portie natvoeding. Dit wordt dan verdeeld over de pups en aan hen gevoerd in aparte kommen, zodat elke puppy dezelfde hoeveelheid voeding krijgt. Onze Canis Plus® Compleet menu’s voor pups zijn bijzonder geschikt om te voeden. Tot de pups minstens 4 maanden oud zijn, biedt deze combinatie de mogelijkheid om ze zo behoedzaam mogelijk tegen wormen te beschermen.
Vanaf de 4e maand kunnen de pups dan Canis Extra Vermcurat® of Canis Extra Vermprevet® gevoed krijgen voor een inwendige darmreiniging of om de wormuitscheiding te ondersteunen.
- Canis Extra Vermprevet®
- Canis Extra Afweer Complex, als de teef dat tot nu toe nog niet heeft gekregen
- Canis Extra Biologisch Egyptische Zwart Kummelolie, noch inwendig noch uitwendig
- ontgiftende supplementen zoals het gericht voeden van Canis Extra Chlorella en Canis Extra Spirulina
Mocht je vragen hebben, neem dan gerust telefonisch contact met ons op. Wij helpen je graag met uitgebreid advies. Je kunt ons van maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur bereiken op 06 - 574 909 03 (NL)/ 04 - 923 109 22 (B) of per e-mail naar: info@naturavetal.nl.