Naturavetal Logo

Darmherstel bij honden: meer levenskwaliteit voor je hond

Toevoegen aan favorietenlijst

Alles draait om de darmen. Het maakt niet uit of je hond groot of klein is, jong of oud – de darm is het centrale orgaan voor gezondheid en het eerste aanknopingspunt bij het zoeken naar ziekteverwekkende factoren in het lichaam bij diarree of andere ziekten. Door het grote aantal lymfecellen neemt de darm een groot deel van de immuun functies over. Het darmslijmvlies bestaat uit een onvoorstelbaar groot aantal bacteriekolonies. De darmflora van de hond is echter alleen in staat ziekteverwekkers en parasieten te bestrijden wanneer deze in een gezonde balans is.

Deze balans kan alleen ontstaan en zich in standhouden als de juiste voedingsbodem aanwezig is.
Heeft je hond last van stofwisselingsproblemen, allergieën, auto-immuunziekten, verzuring of is hij vatbaar voor infecties? Een disbalans in het darmmicrobioom kan hier de oorzaak van zijn. Langdurige stress bij zwerfdieren, onzekerheden, agressie, verkeerd voer of te kort aan voedingsstoffen leiden vaak tot beschadiging van het darmslijmvlies. Maar ook de constante aanvoer van synthetische stoffen in het inferieure voer, chemisch ontwormen, medicatie en antibiotica zijn mogelijke triggers van de disbalans in de darm van de hond. Om de balans weer te herstellen, levert een heilzaam darmherstel een waardevolle bijdrage voor het dier en verhoogt het de kwaliteit van leven en vitaliteit.

Een natuurlijk darmherstel bij een verder gezonde hond is zinvol na:

 • Vaccinatie(s)
 • Antibiotica
 • Cortisonen
 • Medicijnen die de darmflora aantasten
 • Giardia
 • Chemische ontwormen
 • Alle maagdarmklachten
 • Pups geboren via keizersnede
Naturavetal® advies telefoon

Onze deskundigen geven je graag persoonlijk advies.

Als je vragen hebt over dit onderwerp, geven we je graag uitgebreid advies. 

Je kunt ons bereiken van maandag t/m vrijdag
van 9 tot 17 uur

Darmherstel bij honden met allergieën

In een beschadigde toestand heeft het darmmicrobioom ondersteuning nodig om de balans tussen eigen en vreemde bacteriekolonies te herstellen. Als het evenwicht gedurende een lange periode wordt verstoord, kunnen allergische huidreacties en overgevoeligheid voor grassen en pollen bij de hond optreden – omdat allergieën hun oorsprong vinden in een verstoorde darmflora. Elke allergie verzwakt ook de darmen en vermindert zo de levenskwaliteit van de hond. Een darmreiniging is dan ook sterk aan te raden.

Om de darmflora van de hond weer in balans te brengen, is een soortspecifieke, natuurlijke voeding de onmisbare basis. In sommige gevallen is het ook nodig om de goede darmbacteriën gedurende een periode van weken tot maanden bij te voeden in de vorm van een natuurlijk supplement. Canis Extra Petflora is hiervoor zeer geschikt, omdat het de darmbalans van de hond ondersteunt met melkzuurbacteriën, vitaminen en mineralen en bèta- glucanen voor het immuunsysteem.

Hoe melkzuur bijdraagt aan een gezond darmslijmvlies

Door fermentatie met melkzuurbacteriën ontstaat een puur natuurlijk melkzuur (pH 3,0). Dit verbetert de biologische beschikbaarheid van de voedingsstoffen en actieve ingrediënten, waardoor het de natuurlijke gastro-intestinale functie ondersteunt. Het doel: een gereguleerde spijsvertering, een goed werkend immuunsysteem en een gestimuleerde stofwisseling. Het melkzuur verbetert de celregulatie, werkt tegen ziekteverwekkende bacteriën in de darmflora van de hond en voorkomt infecties door de lichaamseigen afweer te activeren. De melkzuurbacteriën koloniseren tijdelijk de darmen en ontwikkelen hun positieve werking op het oppervlak van het darmslijmvlies, zodat de bindingsplaatsen niet meer kunnen worden gebruikt door pathogene micro-organismen. De melkzuurbacteriën worden geen onderdeel van het lichaamseigen microbioom, maar kunnen zich door gerichte, herhaalde voeding ervan elke keer weer een belangrijke ondersteuning zijn, en werkzaam blijven samen met de enorme verscheidenheid aan lichaamseigen bacteriestammen.

Darmherstel voor de hond met frisse kracht door minerale veendrenkstof

Hoogwaardig, natuurlijk veendrenkstof, zoals in Canis Extra Mineraal Moor heeft bewezen het maag-darmkanaal te ondersteunen. Het helpt geïrriteerde slijmvliezen te kalmeren en biedt ook een enorme verscheidenheid aan gezonde mineralen. Niet voor niets wordt veendrenkstof ook wel zwart water of zwart goud genoemd: het ontstaat door een puur natuurlijk biologisch afbraakproces gedurende duizenden jaren en bevat een ware cocktail van meer dan 350 verschillende vitale stoffen: planten, kruiden, zaden, bladeren en andere organische stoffen zijn erin terug te vinden. Deze unieke samenstelling van onze veendrenkstof stimuleert de stofwisseling van de hond, zorgt voor een verbetering en stimulering van de darmflora en draagt zo bij aan een betere opname van voedingsstoffen in de voeding.

Ons veendrenkstof kan echter slechts zo rijk zijn aan stoffen, als de natuurlijke bron bevat: ingrediënten, kwaliteit en consistentie hangen altijd af van de locatie, de plaatselijke vegetatie en de specifieke omgevingsomstandigheden. Ons rijke minerale Canis Extra Mineraal Moor komt uit Leopoldskron in Salzburg (goedgekeurd volgens de SBG. Heilvorkommen- & Kurortgesetz 1997) en wordt beschouwd als een van de hoogste kwaliteit veendrenkstof in heel Europa.

Naast de positieve invloed op de spijsvertering en het immuunsysteem, heeft onze Canis Extra Mineraalmoor uitstekend succes bij fokkers, bij vruchtbaarheidsstoornissen, drachtproblemen en bij gebrek aan eetlust. Het zorgt voor een glanzende vacht en een gezonde huid. De verscheidenheid aan voedingsstoffen stimuleert de mineralenbalans en het bekende ‘poep eten’ van honden kan ook met succes worden gestopt (meer informatie over het onderwerp “ontlasting eten” bij honden vindt je hier in ons advies “Mijn hond eet poep – wat kan ik doen”).

Canis Extra Mineraalmoor is geschikt voor elk ras en elke leeftijd en wordt zonder problemen geaccepteerd. Mineraalmoor kan gebruikt worden als gezondheid bevorderende ondersteuning bij diverse voedingsmethode of diëten. Ons Advies-team helpt je graag met vragen en informatie specifiek voor jou hond.

Naturavetal®-Tip

Voor honden die overdag weinig drinken, is het nuttig gebleken om eenvoudig 5-10 ml Canis Extra Mineraal Moor door het drinkwater te mengen. Dit motiveert veel honden om te drinken en ze nemen bovendien ook waardevolle mineralen op. Ook als Canis Extra Mineraal Moor al door de voeding wordt gemengd op basis van het voedingsadvies, kan er rustig nog 5-10 ml extra door het water worden gemengd. Ook honden die vuil of ontlasting eten, hebben er baat bij om Canis Extra Mineraalmoor gedurende een periode te krijgen.

Natuurlijke voeding is de basis voor een succesvol darmherstel

Bij alle allergieën, infecties, gastro-intestinale klachten, na antibioticatherapie, na chemisch ontwormen of na ondervoeding en vooral bij het overschakelen op soortspecifieke voeding of BARF, is darmherstel altijd nuttig!

Een darmreiniging heeft echter alleen zin als de hond natuurlijke voeding krijgt zonder synthetische toevoegingen, omdat synthetische stoffen uit voer, maar ook uit medicijnen, ontwormingsmiddelen of antibiotica de “goede” darmbacteriën nadelig kunnen beïnvloeden en in het ergste geval zelfs kunnen verdringen.

Naast de natuurlijke en soortspecifieke Canis Plus® Hondenvoeding maken veel frisse buitenlucht, voldoende beweging, ventilatie in huis en regelmatige rusttijden, het programma voor een succesvolle darmreiniging van elke hond compleet.

Hoe doe je een darmherstel bij een hond?

Het darmherstel bij honden heeft niet steeds een vast of zelfde proces, maar is iets dat individueel kan worden aangepast aan de behoeften en eisen van de hond. Elke hond heeft zijn eigen geschiedenis. Constante winderigheid bij pups en volwassen honden, gastro-intestinale problemen met terugkerende diarree, langere doses antibiotica en/ of chemische ontwormingsmiddelen of zelfs na een Giardia-besmetting (meer informatie over Giardia bij honden vind je hier) kunnen een darmherstel noodzakelijk maken. Hieronder willen we je laten zien hoe een uitgebreid darmherstel voor de hond eruit kan zien. Als je het echter individueel op maat van jouw hond wilt hebben, neem dan contact op met ons advies-team voor een telefonisch consult. 

Hoe kan ik de darm helpen herstellen, wat is goed voor de darmflora bij honden?

Voordat je aan een darmherstel begint en de darmflora opbouwt, moet je altijd de ontlasting van je hond laten onderzoeken – zijn er wormen, Giardia of andere parasieten die het spijsverteringskanaal belasten? Zorg eerst dat deze problemen onder controle zijn voordat je begint met de opbouw van de darmconditie. (Meer informatie over wormbesmetting bij honden vind je hier).

Ook is het van groot belang om vooraf te bedenken of een verandering van voeding noodzakelijk is. Als je hond intolerant of allergisch is, een zeer gevoelige maag heeft en zijn vorige voer niet goed verdraagt of verteert, is het zinvol om voor aanvang van het darmherstel over te stappen op een natuurlijke voeding zoals Canis Plus ®, zodat het oude voer het organisme niet verder kan irriteren en daarmee het algehele darmherstel verstoort. Daarnaast kan het darmherstel de hond helpen om de voedingsomstelling beter te doorlopen.

Naturavetal®-Info

Conserveringsmiddelen kunnen de darmflora aantasten

Ook wanneer je hond niet intolerant of allergisch is en ook niet gevoelig is op de maag, adviseren we over te stappen op een natuurlijke voeding zoals bijvoorbeeld Canis Plus®. Veel conventioneel hondenvoer bevat naast synthetische vitaminen ook conserveermiddelen die de stofwisseling kunnen belasten. In welke mate deze het spijsverteringskanaal, het darmslijmvlies of de darmcellen en darmbacteriën kunnen aantasten, is tot vandaag nog onduidelijk. Wel duidelijk is, dat conserveringsmiddelen aan het voer worden toegevoegd om lange tijd te voorkomen dat het bederft door schimmels of bacteriën – wat kan dit betekenen voor de darmflora?

Vanuit een holistisch oogpunt heeft het weinig zin om de darmen uitgebreid en tijdrovend te reinigen, terwijl de dagelijkse voeding hen herhaaldelijk confronteert met stoffen zoals conserveermiddelen of kunstmatige vitaminen, die hun positieve ontwikkeling zouden kunnen verstoren.

Hoe start ik het darmherstel van de hond?

Aan het begin van het darmherstel van de hond, dien je de reiniging van de darmen van je hond te bevorderen en zo de lichaamseigen ontgiften te ondersteunen. Tegelijkertijd begin je de darmconditie op te bouwen.

 • Canis Extra Chlorella – ondersteunt het ontgiften van het lichaam op natuurlijke wijze
 • Canis Extra Mineral Moor – ondersteunt een gezonde maag-darmfunctie, bevordert het herstel van de slijmvliezen en levert een groot aantal belangrijke mineralen

Hoe lang duurt een hondendetox?

Canis Extra Chlorella en Canis Extra Mineral Moor worden gedurende 2-3 weken dagelijks in aparte maaltijden gegeven. Op deze manier wordt het ontgiften van het lichaam bevorderd, terwijl de slijmvliezen in het spijsverteringskanaal al worden ondersteund tot herstel.

Naturavetal®-Info

Darmreiniging bij speciale behoeften zoals winderigheid

Als je hond om onbekende redenen voortdurend last heeft van winderigheid, zijn voeding niet optimaal verteert of buiten steeds vuil eet, waardoor zijn maag van streek raakt, dan kan Canis Extra Darmverzorging een snelle darmreiniging bevorderen en aanvullend worden gebruikt om het darmherstel in te leiden.

Canis Extra Darmverzorging bevat appelazijn. Canis Extra Darmverzorging mag daarom niet worden toegevoegd bij ziekten die gepaard gaan met irritatie van de slijmvliezen in het spijsverteringskanaal. Wanneer je hond een zeer gevoelige maag heeft of er is een ontsteking in het spijsverteringskanaal, dan kun je de darmreiniging het beste starten met alleen Mineraal Moor en Chlorella, zoals hierboven beschreven. Als je hond een stabiele maag heeft en toch bovengenoemde problemen vertoont, dan kun je vanaf het begin van het darmherstel volgens het voedingsadvies 10 dagen Darmverzorging combineren met Chlorella en Mineraalmoor. Laat na 10 dagen Darmverzorging achterwege en ga door met het aanvullen van Chlorella en Mineralmoor zoals hierboven beschreven.

Hoe kun je de darmflora bij honden weer opbouwen?

Nadat je Canis Extra Chlorella en Canis Extra Mineraal Moor gedurende 2 tot 3 weken gevoed hebt, laat je de Chlorella weg en begin je met het aanvullen van Canis Extra Petflora volgens het voedingsadvies. Canis Extra Petflora kan in één maaltijd gegeven worden of verdeeld over twee maaltijden. Wil je het verdelen, voed dan Canis Extra Mineral Moor en de helft van het voedingsadvies van Canis Extra Petflora in de ene maaltijd en de andere helft van Canis Extra Petflora in de tweede maaltijd. Canis Extra Petflora en Canis Extra Mineralmoor worden op deze manier minimaal 6-8 weken gevoed.

Naturavetal®-Tip: De darmflora opbouwen bij gevoelige honden

Voor gevoelige honden is het raadzaam Petflora langzaam op te bouwen en het voedingsadvies te verdelen over 2 maaltijden. Het is geen probleem als Mineral Moor en Petflora dan samen in één maaltijd gevoed worden. Verhoog iedere 2 tot 3 dagen de hoeveelheid Petflora voor kleine honden (tot 5 kg lichaamsgewicht) met 1 ml, voor middelgrote honden (5-25 kg lichaamsgewicht) met 2-3 ml en voor grote honden (vanaf 25 kg lichaamsgewicht) met 5 ml.

Voor een kleine hond van 3,5 kg zou dit bijvoorbeeld betekenen dat je:

 • eerste 2-3 dagen 1 ml
 • vanaf dag 4-6  2ml
 • vanaf dag 7-9  3ml
 • vanaf dag 10-12 4ml
 • vanaf de dertiende dag 5,25 ml voed (de hoeveelheid hou je dan aan tot aan het einde van het darmherstel, dan kun je eventueel stoppen of de Petflora geleidelijk afbouwen.)


Als je ondertussen merkt dat je hond Petflora probleemloos verdraagt, dan kun je de hoeveelheid ook eerder verhogen – elke hond reageert hier anders, afhankelijk van zijn gevoeligheid.

Hoe lang duurt het darmherstel bij een hond?

Een uitgebreid darmherstel voor de hond kan enige tijd duren. De darmflora heeft tijd nodig om te herstellen na ernstige irritatie. Pas wanneer deze hersteld is en een gezond evenwicht is bereikt, begint de eigenlijke opbouw, die ertoe bijdraagt dat de darmflora zich op lange termijn kan stabiliseren. Plan hier dus minimaal 2 maanden voor in.

Als je problemen door langdurig antibiotica gebruik, na meerdere reguliere behandelingen tegen Giardia of na langdurige maagdarminfecties, is het zinvol om Canis Extra Petflora en Canis Extra Mineralmoor gedurende 3 maanden te gebruiken.

Hoe voltooi ik het darmherstel bij de hond?

Nadat je Canis Extra Mineraal Moor en Canis Extra Petflora minimaal 6-8 weken hebt gevoed, of 3 maanden bij ernstigere problemen, en je hond zich beter voelt, kun je stoppen met het geven met Canis Extra Mineralmoor en beginnen met het afbouwen van Canis Extra Petflora. Verlaag hiervoor de berekende aanbevolen hoeveelheid van Petflora dan elke 3 dagen met 25%.

Als je hond bijvoorbeeld 25 kg weegt en je geeft hem de volledige 37,5 ml Petflora, geef hem dan ongeveer 28 ml gedurende 3 dagen, ongeveer 19 ml voor de volgende 3 dagen, dan 10 ml totdat je Petflora na 10 dagen volledig stopt. Zo kan de darmflora wennen aan het feit dat er geen externe ondersteuning meer is voor de innerlijke balans en het zichzelf weer leren reguleren.

Naturavetal®-Tip: Gevoelige spijsvertering - Hoe versterk ik de darmen van de hond op de lange termijn?

Als je merkt dat je hond veel baat heeft gehad bij het voeden van Canis Extra Petflora, bijvoorbeeld, omdat de ontlasting weer beter is geworden nadat het darmherstel hebt beëindigd, dan kun je Petflora ook bij andere afwijkingen of zelfs voor ernstigere gevallen, een langere periode dan de gespecificeerde 6-8 weken of 3 maanden gebruiken. Zo is het mogelijk om Canis Extra Petflora 2-3 keer per week aan te bieden, al naar gelang het voedingsadvies of de hoeveelheid voeding die goed werd verdragen, en als het ware permanent als een “onderhoudsdosis” te geven. Neem gerust contact op met ons advies-team als je vragen hebt.

Voor een succesvol darmherstel bij honden is het belangrijk dat het organisme zich kan concentreren op het herstel. Controleer daarom van tevoren of je hond last heeft van wormen of parasieten en behandel deze indien nodig. Je kunt overmatige kauwsnacks, veranderingen in de voeding of andere traktaties die de hond niet eerder heeft gekend, beter vermijden. Dit betreft ook nieuwe ingrediënten die voorheen onbekend waren bij de hond, evenals kauwsnacks van eiwitbronnen die de hond niet eerder kende.

Hoe voltooi ik het darmherstel van de hond?

Als aansluiting op het darmherstel heeft het zich bewezen om Canis Extra Vermprevet® te geven, om in de herstelde darm vervolgens een milieu te creëren, waarin wormen zich moeilijk kunnen nestelen. Canis Extra Vermprevet® kan zijn positieve eigenschappen bijzonder goed ontwikkelen in een herstelde, gereinigde en versterkte darm. Aangezien het 4 keer per jaar gedurende 14 dagen om de dag gevoed moet worden en de darmreiniging ongeveer 3 maanden duurt – waarin je Vermprevet niet moet geven, zodat het spijsverteringskanaal zich volledig kan concentreren op het herstel – is het nu de perfecte tijd om Canis Extra Vermprevet® met regelmaat te gaan geven.

Naturavetal®-Tip: Het perfecte moment voor een voedingsbooster

Na een uitgebreid darmherstel, met voorafgaande de reiniging, de bevordering van het herstel van de slijmvliezen en de ontwikkeling van de darmflora, kan het spijsverteringskanaal zijn taak van vertering doorgaans beter uitvoeren dan vóór de darmreiniging. Daarom worden supplementen die bedoeld zijn om de absorptie van voedingsstoffen te stimuleren, nu bijzonder effectief. Denk hierbij aan Canis Extra Actief, Canis Extra Spirulina, Canis Extra Bessenkracht of Canis Extra Biologische Duizendgroen Kruiden voor Barf. Dus als de hond in het verleden tekorten heeft gehad aan voedingsstoffen, of als je deze supplementen nog steeds in huis hebt en van plan bent om toch regelmatig aan te geven, dan is dit het perfecte moment om ermee te beginnen.

Mocht je vragen hebben, neem dan gerust telefonisch contact met ons op. Wij helpen je graag met uitgebreid advies. Je kunt ons van maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur bereiken op 06 - 57490903 (NL)/ 04 - 92 310 922 (B) of per e-mail naar: info@naturavetal.nl.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in deze berichten

Naturavetal® proefzakjes

We sturen je graag voedermonsters en helpen je de juiste variëteit te kiezen.

De Naturavetal® nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren wij je over het laatste nieuws over gezonde voeding voor honden en katten.