Veel hondenbezitters komen er pas achter dat de hond anaalklieren heeft als deze problemen veroorzaken. De anaalklieren zie je bij een hond op het eerste gezicht niet, dus je komt over hun belangrijke functie meestal pas te weten, wanneer de hond begint met het typische “sleetje rijden” en met zijn billen, in het ergste geval in de woning, over de grond glijdt. Maar wat zijn de anaalklieren bij honden precies en wat is hun functie? Lees meer in dit advies.
Onze deskundigen geven je graag persoonlijk advies.
Als je vragen hebt over dit onderwerp, geven we je graag uitgebreid advies.
van 9 tot 17 uur
Anaalklieren hond: wat zijn anaalklieren?
De anaalzakjes van de hond, ook wel de anaalklieren genoemd, zijn glandulaire verzamelruimten. Ze bevinden zich rechts en links op 4 en 8 uur onderaan de anus en dienen als tijdelijke opslag. De afvoerbuisjes bevinden zich in het huidgebied van de anus. De klieren bevinden zich in de wanden van de anale zakjes die een secretie afscheiden in de anale zakjes. De secretie komt in contact met bacteriële flora en krijgt zo een onaangename geur voor ons mensen en een individuele geur voor elke hond.
Wanneer de externe anale sluitspier samentrekt tijdens de ontlasting, worden ook deze klieren geleegd. Ze geven dan samen met de ontlasting een klein deel van het opgeslagen secreet af, maar ze kunnen ook afscheiden als de hond bijvoorbeeld diep slaapt en heel ontspannen is of wanneer de hond heel erg schrikt of angstig is. De afscheiding is specifiek voor elke hond, vergelijkbaar met een menselijke vingerafdruk. Het is onduidelijk wat honden precies leren of afleiden over de afscheiding van de anaalklieren van een andere hond, maar het moet best veel zijn. Dit gezien het gebruikelijke begroetingsritueel bij honden, die de gewoonte hebben om eerst aan elkaars anale regio te snuffelen, wanneer ze elkaar ontmoeten en elkaar leren kennen. Het dient in ieder geval om het eigen territorium af te bakenen en om te communiceren met andere soortgenoten.
Ontstoken anaalklieren bij honden: wat veroorzaakt het probleem?
Waarom honden problemen kunnen krijgen met de anaalklieren, is niet altijd helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk spelen verschillende factoren een rol. De ervaring leert, dat diarree, te zachte of te weinig volumineuze ontlasting bijdraagt aan het ontstaan van het probleem, wanneer de anaalklieren zich tijdens het ontlasten niet regelmatig kunnen ledigen. Het lijkt er echter ook op dat de mens aan het probleem heeft bijgedragen, door te proberen honden zo klein mogelijk met een korte staart te fokken, omdat juist deze rassen vaak problemen hebben met de anaalklieren. Verstopte of ontstoken anaalklieren komen echter ook regelmatig voor bij andere hondenrassen, en het lijkt erop dat sommige honden meer de neiging hebben om anaalklierproblemen te ontwikkelen dan andere, ongeacht het ras.
De exacte factoren die bepalen of een hond al dan niet problemen krijgt met de anaalklieren zijn daarom niet altijd duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat door bijv. ingedroogd secreet, er in eerste instantie verstopping van het afvoerkanaal van de anaalklier ontstaat. Het secreet van de anaalklier, met de bijbehorende bacteriële flora, kan dan niet meer wegvloeien en hoopt zich op in het anaalklierzakje. De anaalklier zwelt langzaam op, de afscheiding wordt dikker en er ontstaat een ontsteking.
Anaalklieren verstopt: welke symptomen vertoont de hond?
De hond probeert in eerste instantie het probleem onder controle te krijgen door die streek meer te likken of door met de billen met druk over de grond te wrijven (het zogenaamde “sleetje rijden”). Als de hond er niet in slaagt zijn anaalklier op deze manier te ledigen, blijft de anaalzak opzwellen en zich vullen met etterende en vaak bloederige afscheidingen. In deze fase verandert ook de algemene gezondheidstoestand van de hond, omdat de aanhoudende ontsteking en zwelling van de anaalklier zeer pijnlijk is en het hele lichaam belast. Indien onbehandeld, zal de secretie in het ergste geval uiteindelijk zijn eigen uitgang vinden en ontstaat wat bekend is als een fistel. De etterende afscheiding ontsnapt dan via een open wond in de huid, wat in het begin prettig kan zijn voor de hond vanwege de drukontlading, maar heeft dringend veterinaire behandeling nodig omdat het een open, etterende wond is.
Als je hond de volgende symptomen vertoont, kan het zijn dat zijn anaalklieren verstopt zijn:
- “Sleetje rijden” – de hond glijdt herhaaldelijk met zijn billen over de vloer
- Likken en krabben aan de anus
- Knabbelen aan de staartaanzet
- Onaangename geur
- Pijn of problemen met ontlasten
Naturavetal®-Info
"Sleetje rijden" bij de hond
Als je hond met zijn billen op de grond zit en over de vloer glijdt, kan dit een teken zijn dat hij een verstopte anaalklier heeft. Maar het kan ook een aanwijzing zijn dat de hond parasieten zoals wormen heeft. Meer informatie over wormbesmetting bij honden vind je hier.
Wat te doen met verstopte anaalklieren?
Wanneer de anaalklieren verstopt zijn, moeten ze worden geleegd door een dierenarts of een ander bekwaam persoon. Als ze al ontstoken en etterend zijn, moeten ze mogelijk ook worden gespoeld en kan het zijn dat medicatie wordt gegeven. Een dierenarts en een diernatuurgeneeskundige kunnen verder ook kalmerende en preventieve maatregelen adviseren die het herstel ondersteunen.
Naturavetal®-Info
Anaalklieren regelmatig laten legen?
Je moet de anaalklieren niet met regelmaat laten legen, of als het ware profylactisch laten legen om te proberen te voorkomen dat de kanalen verstopt raken. Door het handmatig legen stimuleer je juist de aanmaak van nog meer secretie. De anaalklierzakjes zijn verzamelruimten en het is de bedoeling dat zich hier, op natuurlijke wijze, een bepaalde hoeveelheid secretie verzamelt, die vervolgens met de ontlasting weer afneemt. Je moet alleen ingrijpen in deze natuurlijke cyclus als het echt nodig is.
Verstopte anaalklieren bij honden: wat veroorzaakt het probleem?
Zoals reeds genoemd kan het probleem met de verstopte anaalklieren bij honden veroorzaakt worden, doordat ze regelmatig last hebben van te zachte ontlasting. Dit kan op zich weer verschillende oorzaken hebben. Er kan een verband zijn met het voer wat gegeven wordt, de verandering van voeding of doordat er te veel of te weinig voeding gegeven wordt. Het kan zijn dat de hond last heeft van parasieten, medicijnen krijgt die het spijsverteringskanaal irriteren of misschien is er sprake van een verzwakte darmgezondheid of is er een disbalans in de darmflora.
Verstopte anaalklieren bij honden - sluit gunstige factoren uit
Aangezien zachte ontlasting verschillende oorzaken kan hebben, is het zinvol om na te gaan waarom de hond het probleem heeft en hoe lang het probleem al bestaat. Is er iets veranderd in deze tijd? Hoeveel voeding krijgt de hond per maaltijd? (Houd er rekening mee dat van de Canis Plus® -variëteiten een kleinere voedingshoeveelheid nodig is, dan van de conventionele voersoorten – weeg daarom de voeding de eerste weken af of gebruik onze maatbeker.) Zijn er ziekten, allergieën of intoleranties bekend? Is er een ontwormingsmiddel, antibioticum of andere medicatie gebruikt?
Met een ontlastingsmonster kun je laten controleren of er parasieten aanwezig zijn. Als deze er echter niet zijn en andere van de bovengenoemde factoren ook uitgesloten zijn, en er blijft toch sprake van zachte ontlasting, dan kan het zijn dat de hond zijn voeding niet goed genoeg verdraagt en kun je overwegen om over te schakelen op een natuurlijke voeding zoals als Canis Plus®.
Als je bezig bent met het omstellen van voeding, kan dit natuurlijk ook de oorzaak zijn van zachtere ontlasting – het probleem zou zich echter na een paar dagen na het omstellen vanzelf moeten oplossen (je kunt hier handige tips lezen bij het omstellen naar een andere voeding).
Ten slotte moet worden gezegd, dat voor een hond met een neiging tot verstopte anaalklieren, soms zelfs de meest geschikte voeding niet voldoende is om het probleem permanent onder controle te krijgen. Zoals gezegd zijn er honden die nooit last hebben op dit gebied, terwijl anderen maandelijks last hebben van verstopte anaalklieren. Daarom is niet alleen verandering van voeding een mogelijke oplossing, maar zijn er ook waardevolle supplementen die aan de voeding kunnen worden toegevoegd, zodat de ontlasting volumineuzer of steviger wordt.
Hoe krijgt de hond stevigere ontlasting?
Om een volumineuzere, stevigere ontlasting te bevorderen en zo het ledigen van de anaalklieren te ondersteunen, kun je een theelepel tot een eetlepel van onze Canis Extra Vit/Min vlokken of van Canis Extra Wortelgranulaat mengen met een beetje lauw water (niet laten wellen) en zo direct door de voeding mengen. De vlokken kunnen net als het wortelgranulaat het water in de darmen binden en zo vastere ontlasting vormen. Ze leveren waardevolle vezels voor een gezonde darmflora en zorgen daarnaast voor een groter ontlastingsvolume.
Het 2-3 keer per week voeden met rauwe, verse (platte) botten heeft zich ook bewezen, maar alleen als je hond al gewend is aan het verteren van botten. Botten mogen echter alleen onder toezicht aan de hond worden gevoed en mogen nooit worden gekookt. Als je hond niet bekend is met botvoeding of het niet verdraagt, kun je in plaats daarvan, bijvoorbeeld, onze Canis Plus® Runderkophuid in lengtes van 12,5cm of 25cm of onze Canis Plus® Rund, Paard of Geitenhuidrepen geven.
Als de zachte, ongevormde ontlasting van de hond het gevolg is van irritatie van het spijsverteringskanaal of als de hond problemen heeft met het verteren van droogvoeding, is het raadzaam om een tijdje alleen natvoeding zoals onze Canis Plus® Compleet Menu’s te voeden en de darmflora op te bouwen met Canis Extra Mineralmoor en Canis Extra Petflora. Net als bij een natuurlijke voeding, kan dit vastere ontlasting stimuleren. De darm moet “minder inspanning leveren” en dat maakt het gemakkelijker om voeding te verteren en uit te scheiden. Dit heeft een positief effect op de kwaliteit en consistentie van de ontlasting.
Canis Extra Vit/Min Vlokken
Vezels kunnen volume toevoegen aan een maaltijd, zonder daarbij veel calorieën toe te voegen. Ze zorgen ervoor dat voedsel langer in het spijsverteringskanaal blijft. Het gevoel van verzadiging kan worden bevorderd en het volume van de ontlasting kan worden vergroot, wat op zijn beurt de onafhankelijke lediging van de anaalklieren kan ondersteunen.
Canis Extra Wortelgranulaat
Als beproefd middel kan Canis Extra Wortelgranulaat worden gegeven als snelle hulp bij het voorkomen, aan de voeding gerelateerde probleem van te zachte ontlasting. Het granulaat wordt gemengd met een beetje lauw water en bij elke maaltijd direct aan de voeding toegevoegd. Na een paar dagen kan de hoeveelheid worden verlaagd.
Mocht je vragen hebben, neem dan gerust telefonisch contact met ons op. Wij helpen je graag met uitgebreid advies. Je kunt ons van maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur bereiken op 06 - 574 909 03 (NL)/ 04 - 923 109 22 (B) of per e-mail naar: info@naturavetal.nl.