Er zijn veel redenen waarom een hond speciale voeding nodig heeft. Het zijn niet alleen ziekten, die het op de lange termijn noodzakelijk maken, om van voeding te veranderen. Net als hun baasjes kunnen ook viervoeters last krijgen van allergieën of een intolerantie ontwikkelen voor bepaalde ingrediënten. En het is niet alleen de hond zelf, die via zijn individuele voorkeuren en behoeften de inhoud van zijn etensbak beïnvloedt.
Als eigenaar maak jij de keuze wat jouw dier eet. Het gaat niet alleen om het kiezen tussen verschillende soorten droogvoeding en natvoeding; ook BARF is de afgelopen jaren erg populair geworden. Hoe dit werkt, lees je hier in het BARF-advies van Naturavetal®.
Onze deskundigen geven je graag persoonlijk advies.
Als je vragen hebt over dit onderwerp, geven we je graag uitgebreid advies.
van 9 tot 17 uur
BARF/Vers voeding – meer dan een trend
Het woord BARF is een afkorting van “Biological Appropriate Raw Food ”, wat vertaald kan worden als “biologisch geschikte rauw voeding ”. Barfen betekent het voeden van rauw vlees aan het dier. Dit soortspecifieke dieet weerspiegelt de oorsprong van de hond in de wolf. Omdat, hij naast het vlees, de vacht en de ingewanden van zijn prooi ook de maaginhoud met plantaardige delen en vruchten uit het bos eet, komt er nog meer bij BARF kijken: fruit, groenten en kruiden maken deel uit van deze maaltijd. Als je je hond vers voeding wilt geven, moet je uitgebreide kennis opdoen, zodat er geen tekorten ontstaan aan vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen. Ook een teveel aan eiwit kan schadelijk zijn voor het dier. In het BARF-advies van Naturavetal® beschrijvenwij alle basisprincipes, voordelen en ook de risico's, voor je.
Onze artikelen over BARF
Meer informatie en veel gestelde vragen (FAQ) over BARF/Vers voeding
Als het om BARF-voeding gaat, draait het allemaal om de juiste samenstelling van de maaltijd. Voor een normale gezonde hond zou dit uit 70% vlees en 30% groente en fruit moeten bestaan. Afhankelijk van de behoefte kun je vervolgens supplementen toevoegen om bijvoorbeeld de natuurlijke calciumbehoefte te dekken. Meer hierover kun je lezen in ons BARF-advies “Eerste stappen naar BARF/vers voeding voor honden”.
Afhankelijk van de leeftijd, het huidige lichaamsgewicht, het activiteitenniveau en uiteraard de individuele geschiedenis wordt de juiste hoeveelheid BARF voor de hond bepaald. Achtergrondinformatie en tips over BARF vind je hier.
Bij BARF heb je de mogelijkheid om precies te beslissen wat jouw hond qua voeding krijgt. Je kunt elke maaltijd individueel afstemmen op zijn of haar behoeften. BARF is tevens de voeding die het dichtst bij de oorsprong van de hond, namelijk de wolf, komt. Wel is het belangrijk om uit te zoeken hoe BARF precies werkt bij jouw hond of kat, zodat er geen tekorten ontstaan en het dier goed verzorgd wordt. Veel hondenbezitters kiezen daarom eerst voor het gedeeltelijke BARF-concept. Hierbij krijgt de hond 50% kant-en-klaar hondenvoeding, de overige 50% bestaat uit zelf bereidde BARF. In onze BARF-advies “Gedeeltelijke Barf: de gulden middenweg?“ kun je meer te weten komen over het gedeeltelijke BARF-concept.
Hoeveel BARF/vers voeding de hond nodig heeft, hangt af van zijn activiteitsniveau, zijn leeftijd, zijn huidige lichaamsgewicht en ook zijn geschiedenis.
Neem gerust contact op met ons adviesteam als je vragen heeft.
Voor jouw jonge hond hangt de juiste hoeveelheid BARF/vers voeding af van zijn leeftijd, activiteitenniveau, huidige lichaamsgewicht en ook van zijn geschiedenis.
Als jouw jonge hond als puppy kennis heeft gemaakt met droogvoeding, adviseren wij je langzaam over te stappen op BARF/vers voeding, zodat hij zo voorzichtig mogelijk aan rauwe voeding kan wennen. In onze puppygids lees je alles over de soortspecifieke voeding van puppy's en jonge honden.
Mocht je vragen hebben, neem dan gerust telefonisch contact met ons op. Wij helpen je graag met uitgebreid advies. Je kunt ons van maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur bereiken op 06 - 574 909 03 (NL)/ 04 - 923 109 22 (B) of per e-mail naar: info@naturavetal.nl.