Naturavetal Logo

Hoeveelheden en tips voor het omstellen naar andere puppyvoeding

Toevoegen aan favorietenlijst

Met een op de soort afgestemde puppyvoeding leg je de basis voor een lang en vitaal hondenleven. Of het nu gaat om BARF, gedeeltelijk BARF, nat- of droogvoeding - in de gevoelige ontwikkelingsfase van de pup is het belangrijk om met een uitgebalanceerde voeding een gezonde orgaanontwikkeling, de ontwikkeling van spieren en gewrichten, een evenwichtige botgroei en een harmonieuze hormoonbalans te garanderen. Het meest waardevolle dat je je jonge hond op zijn levensreis kunt geven, is natuurlijke, soortgeschikte puppyvoeding voor een holistisch welzijn.

Welke manier van voeden je fokker ook heeft, je kunt het uitbreiden of wijzigen. Voor iedere voedingswijze vind je bij ons een natuurlijke en soortgeschikte oplossing.

Hier vind je meer informatie over de voeding voor pups, vind je ook voedingsadviezen voor pups en andere tips voor het veranderen van de voeding.

Naturavetal® advies telefoon

Onze deskundigen geven je graag persoonlijk advies.

Als je vragen hebt over dit onderwerp, geven we je graag uitgebreid advies. 

Je kunt ons bereiken van maandag t/m vrijdag
van 9 tot 17 uur

Puppyvoeding: Wat kan ik mijn puppy voeden?

Ongeacht of je je puppy koudgeperst droogvoeding, natvoeding, gedeeltelijk BARF of BARF wilt geven, je moet er altijd voor zorgen dat het passende voeding is, zodat de pup alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt, die hij nodig heeft voor een gezonde groei. Daarom bieden wij natuurlijke puppyvoeding aan die speciaal is afgestemd op de behoeften van pups en opgroeiende jonge honden - zowel in droog- als natvoeding. Omdat, wij koudgeperste droogvoeding voor pups en jonge honden aanbieden, heb je bij het voeden van pups ook de mogelijkheid om de verschillende soorten voeding te combineren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om onze koudgeperste droge puppyvoeding in de ene maaltijd te voeden en ons behoedzaam gegaarde natvoeding in een andere maaltijd. De natuurlijke puppyvoeding kan individueel worden aangepast aan de behoeften van jouw pup en uiteraard aan jouw voorkeuren.

Puppyvoeding met onze koudgeperste droogvoeding voor pups en jonge honden

Wij bieden onze koudgeperste droogvoeding voor pups en jonge honden aan in twee smaken. Onze klassieke Canis Plus® Pups & Jonge Honden Gevogelte en onze Canis Plus® Pups & Jonge Honden Zalm, die bijzonder geschikt is voor jonge honden met een gevoelige maag of allergieën. Beide soorten kenmerken zich door hun bijzondere samenstelling, waardoor pups en jonge honden op natuurlijke wijze worden voorzien van alle voedingsstoffen, die ze nodig hebben voor een gezonde en evenwichtige groei.

De voordelen van onze koudgeperste Canis Plus® Pups & Jonge Honden op een rij

 • Behoedzaam koudgeperst, zwelt niet op in het spijsverteringskanaal
 • Meer dan 65% vers vlees of verse vis vóór het drogen
 • Met natuurlijke vitaminen en mineralen
 • Voedt minimaal tot de leeftijd van 12 maanden: Gemodereerde energie-inhoud voor langzame en consistente groei
 • Bevat uitsluitend gevogelte of zalm als dierlijke eiwitbron
 • Met zalmolie – voor een gezonde gewrichtsontwikkeling, glanzende vacht en een gezonde huid
 • Vrij van vulstoffen of inferieure bijproducten zoals verenmeel of klauwen
 • Geen toegevoegde kleur-, smaak-, conserveermiddelen of synthetische vitaminen
 • Glutenvrij recepten
 • Te combineren met Canis Plus® puppymenu's, Canis Plus® puur vlees in blik of rolverpakking met supplementen of BARF
Naturavetal®-Tipp: Kaltgepresstes Trockenfutter für Welpen & Junghunde

Wenn Sie mehr über unser kaltgepresstes Trockenfutter für Welpen und Junghunde erfahren möchten, schauen Sie gerne hier vorbei oder melden Sie sich für eine individuelle Beratung und Futterproben bei unserem Expertenteam. Wir sind montags bis freitags zwischen 08.00 und 16.00 Uhr erreichbar unter 0541 – 760 266 888. 

Puppyvoeding met onze natvoeding: onze behoedzaam bereide puppymenu's

Onze behoedzaam bereide Canis Plus® puppymenu’s zijn verkrijgbaar in verschillende smaken, zoals kip-, lams- of rundvlees. Naast veel vlees uit slechts één dierlijke eiwitbron bieden ze jonge honden diverse gezonde groenten en fruit, maar ook hoogwaardige kruiden en oliën. Een verscheidenheid aan smaken is gegarandeerd en alle varianten van onze puppymenu's zijn graanvrij.

De voordelen van onze Canis Plus® puppymenu’s op een rij:

 • Behoedzaam gegaard om de voedingsstoffen die het bevat optimaal te behouden
 • Hoog vleesgehalte van meer dan 70%
 • Bevatten slechts één dierlijke eiwitbron en zijn daarom ook zeer geschikt voor honden met een allergie
 • Met natuurlijke vitaminen en mineralen
 • Open verklaring: Je ziet precies wat je je hond te eten geeft
 • Graanvrije recepten
 • Snel & praktisch voeden: De essentiële supplementen zijn al inbegrepen, je voedt op soortgeschikte wijze en nagenoeg gelijk aan BARF 
Naturavetal®-Tipp: Schonend gegartes Nassfutter für Welpen & Junghunde

Wenn Sie mehr über unsere Canis Plus® Welpen-Menüs erfahren möchten, schauen Sie gerne hier vorbei oder melden Sie sich für eine individuelle Beratung bei unserem Expertenteam. Wir sind montags bis freitags zwischen 08.00 und 16.00 Uhr erreichbar unter 0541 – 760 266 888. 

Puppyvoeding met onze Canis Plus® puur vleesvarianten

Wil je de maaltijd voor jouw jonge hond nog specifieker maken, bijvoorbeeld omdat de hond vanwege een allergie of intolerantie geen van onze puppymenu’s mag krijgen, dan vind je in onze Canis Plus® puur vlees varianten in blik en vlees in rolverpakking, precies wat je zoekt. Ook als de pup geen rauw vlees kan verdragen en je toch de voeding zo dicht mogelijk bij BARF/ vers voeding wilt houden, zijn onze Canis Plus® puur vleesvariaties zeer geschikt, omdat het vlees dat ze bevatten behoedzaam gegaard is en je de daadwerkelijke hoeveelheid rauw vlees eenvoudig door deze kunt vervangen. 

Houd er echter rekening mee dat onze Canis Plus® puur vleesvariaties een aanvullende voeding zijn. Ze kunnen af en toe alleen gevoed worden, als lekkere beloning, of ze kunnen met onze luchtgedroogde vlokkenmengsels Canis Extra Vit /Min- vlokken of Canis Extra Top-Fit-Mix vlokken, samen met een aanvullende bron van natuurlijk calcium en olie, als complete maaltijden gevoed worden. Ook zelfgemaakte bijgerechten van groenten, fruit en kruiden kunnen aan onze puur vleesvarianten worden toegevoegd.

De voordelen van onze Canis Plus® puur vleesvarianten op een rij:

 • Single Protein: Bevat 100% vlees uit één enkele dierlijke eiwitbron
 • Geschikt voor honden met een allergie: Vele verschillende varianten zorgen voor een ruime keuze
 • Open declaratie met nauwkeurige informatie over de vlees samenstelling
 • Het alternatief voor pups die niet tegen rauw vlees kunnen
 • Veelzijdige toepassing: je kunt de supplementen en toevoegingen naar behoefte kiezen
 • Geschikt als onderdeel van een eliminatiedieet
Naturavetal®-Tip: Behoedzaam gegaarde puur vleesvarianten voor pups en jonge honden

Wil je meer weten over onze Canis Plus® puur vleesvarianten en de aanvullende bijgerechten, kijk dan hier of neem contact op met ons adviesteam voor individueel advies. Wij zijn van maandag t/m vrijdag tussen 9 en 17 uur bereikbaar op Tel: (+31) 06-57490903.

Wanneer kan ik de voeding van de pup veranderen?

Voor jouw pup betekent verhuizen dat zijn leven volledig verandert - hij komt in een nieuwe omgeving, die hem meestal volkomen onbekend is, zijn moeder, broers en zussen zijn niet meer zoals gewoonlijk bij hem in de buurt, de geuren zijn nieuw, hij zal moeten wennen aan zijn nieuwe “roedel” en zijn nieuwe omgeving leren kennen.

Bovendien worden pups meestal ontwormd en gevaccineerd, voordat ze worden afgegeven - dit alles betekent enorme stress voor het organisme van de kleine en dus ook voor zijn immuunsysteem, waarvan de darmen het belangrijkste orgaan zijn.

Het komt vaak voor dat pups in deze fase vatbaarder zijn voor infecties of parasieten zoals giardia, wormen of teken – een goedbedoelde maar overhaaste verandering van voeding kan de pup dan overweldigen. Het beste wat je de eerste dagen kunt doen, is het huidige voer geven en het immuunsysteem van je pup ondersteunen, bijvoorbeeld met Canis Extra Petflora, en het hem zo gemakkelijk mogelijk maken om eraan te wennen. Meestal zal de fokker je zelfs wat voer geven of uitleggen, waar je het voer kunt krijgen en wanneer en in welke hoeveelheden je het moet geven, zodat de pup de eerste paar dagen in het nieuwe huis goed verzorgd wordt.

Wanneer de rust is wedergekeerd en de pup zich prettig en veilig voelt in zijn nieuwe huis, dan is het tijd om de voeding te veranderen.

Voeding veranderen: Hoe kan ik de voeding van de pup veranderen?

Het veranderen van de voeding is eenvoudig - het is belangrijk om op te weten welke voedingsmethode de pup tot nu toe is gewend.

Overstappen van geëxtrudeerd voer naar koudgeperste droogvoeding

Wanneer de pup geëxtrudeerd voer heeft gekregen en je wilt overstappen op onze koudgeperste voeding, is het raadzaam om op de eerste dag Canis Plus® pups & jonge honden uit de hand aan te bieden.

Vanaf de volgende dag kunnen de maaltijden volledig worden vervangen door Canis Plus® droogvoeding - en kan het vorige voer volledig worden gestopt. Belangrijk is dat het oude voer niet in een bakje met de nieuwe voeding wordt gemengd, maar dat de maaltijd in zijn geheel wordt vervangen door Canis Plus® droogvoeding voor pups en jonge honden.

Naturavetal®-Info

Verander de puppyvoeding voor kieskeurige honden

Helaas worden veel commerciële hondenvoersoorten aangepast met smaakversterkers, kleur- of smaakstoffen om ze lekkerder en aantrekkelijker te maken en de acceptatie ervan te vergroten. De toevoeging van suiker heeft bijvoorbeeld geen gezondheidsvoordelen voor honden, maar wordt nog steeds aangetroffen als melasse of gedroogde bietenpulp, in veel verkrijgbare droogvoersoorten.

Géén van onze Canis Plus® droogvoeding varianten bevatten deze toevoegingen – de hond wordt niet kunstmatig gelokt. Als gevolg hiervan kan het gebeuren dat pups, die nog nooit in hun leven natuurlijke voeding hebben ervaren en voor het eerst onze Canis Plus® droogvoeding voor pups en jonge honden in hun etensbak hebben, aan het begin een beetje sceptisch zijn en de voeding weigeren en hun oude voer terug willen.

In deze situatie kan het mengen van iets speciaals door de voeding van de pup, zoals ons Canis Plus® puppymenu, geitenyoghurt, etc., om het smakelijker te maken, uiteraard leiden tot een pup, die zijn maaltijd kan beïnvloeden, door voeding te weigeren. Als hij deze ervaring positief associeert, wat snel kan gebeuren, zal hij dit gedrag steeds vaker gaan vertonen. Het is heel gemakkelijk om een hond te laten opgroeien die kieskeurig is over eten, zonder het zelfs maar te weten. Dus als de hond de maaltijd weigert, wordt deze na 15 minuten verwijderd en de volgende keer gewoon opnieuw aangeboden. Na een korte aanpassings- of speenperiode worden ook deze honden enthousiaste eters. 

Conversie van BARF naar gedeeltelijke BARF

Als de pup BARF-voeding kreeg en je wilt graag gedeeltelijke BARF gaan geven, kun je eenvoudig berekenen hoeveel droogvoeding je moet aanvullen om een kwalitatief hoogstaand dagmenu samen te stellen. 

Voorbeeld:

Puppy, 13 weken oud, huidig lichaamsgewicht (BW) = 13 kg, verwacht eindgewicht = 40 kg

Totale hoeveelheid droogvoeding: 540 g per dag (zie tabel)
Voor 3 maaltijden  → 180 g per maaltijd

Totale hoeveelheid natvoeding per dag (barf /puppymenu/puur vlees + groenten/fruit en supplementen):
5% van 13 kg lichaamsgewicht = 650 g 
Voor 3 maaltijden → 216 g per maaltijd

Ervan uitgaande dat je de puppy 2 keer natvoeding en één droogvoeding maaltijd per dag wilt geven, krijgt hij 's morgens en 's middags 216 g natvoeding en 's avonds 180 g droogvoeding.

Zo combineer je ons koudgeperste droogvoeding voor pups:
Ons koudgeperste Canis Plus® droogvoeding voor pups kun je combineren met de Canis Plus® puppymenu’s, Canis Plus® pure vleesvariaties met onze luchtgedroogde vlokken of huisgemaakte groenten en fruit en een natuurlijke bron van calcium en olie of met BARF.

Voor honden met een gevoelige maag of kieskeurige honden adviseren wij echter om de verschillende soorten voeding, d.w.z. droog- of natvoeding, in aparte maaltijden te voeden. Voor de hond met een gevoelige maag is dit makkelijker te verteren en voor de kieskeurige hond kan vermeden worden, dat droogvoeding enkel gemengd met natvoeding gegeten wordt, omdat je op vakantie wellicht wil overstappen op alleen droogvoeding. Dit kan echter lastig zijn als de hond puur droogvoeding weigert, omdat hij eraan gewend is altijd wat natvoeding door zijn droogvoeding te krijgen. Ons adviesteam adviseert daarom, dat het beter is om niet eens te beginnen met het mengen van droog- en natvoeding, maar de verschillende soorten voeding alleen in aparte maaltijden te voeden.Voor de hond met een gevoelige maag is dit makkelijker te verteren en voor de kieskeurige hond kan vermeden worden, dat droogvoeding enkel gemengd met natvoeding gegeten wordt, omdat je op vakantie wellicht wil overstappen op alleen droogvoeding. Dit kan echter lastig zijn als de hond puur droogvoeding weigert, omdat hij eraan gewend is altijd wat natvoeding door zijn droogvoeding te krijgen. Ons adviesteam adviseert daarom, dat het beter is om niet eens te beginnen met het mengen van droog- en natvoeding, maar de verschillende soorten voeding alleen in aparte maaltijden te voeden.

Naturavetal®-Tip: Meer informatie over het wisselen of omstellen van voeding

Wil je meer weten over het veranderen van de manier van voeden van je hond, kijk dan hier.

Hoeveelheden voeding bij puppyvoeding: Hoeveel heeft mijn puppy nodig?

Niet alleen heeft de soortspecifieke, natuurlijke voeding een grote invloed op de ontwikkeling van de pup, ook de hoeveelheid voeding speelt een grote rol. Als de pup te weinig of te veel krijgt, kan dit de groei negatief beïnvloeden.

Hoeveelheid puppyvoeding: Hoeveel Canis Plus® koudgeperste pupvoeding heeft mijn puppy nodig?

Om de dagelijkse droogvoeding hoeveelheid te bepalen, ga je uit van het verwachtte eindgewicht van de volwassen hond en zijn huidige leeftijd. Zoek dan in de tabel de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voeding. De dagelijkse hoeveelheid kun je het beste in meerdere kleine maaltijden voeren. Uiteraard kun je het indelen zoals je wilt. Neem gerust contact met ons op!

Het Naturavetal® voedingsadvies Canis Plus® voor pups en jonge honden

* Gewicht volwassen hondLeeftijd van de pup in maanden
 2-34-67-1213-20
5 kg80-100 g100-120 g120-130 g 
10 kg120-150 g150-180 g180-210 g 
15 kg150-180 g180-210 g210-240 g 
20 kg200-240 g240-270 g270-300 g 
25 kg240-300 g300-330 g330-360 g360-400 g
30 kg300-350 g350-380 g380-420 g420-480 g
35 kg350-450 g450 -480 g480-500 g500-540 g
40 kg450-540 g540-580 g580-600 g600-640 g
50 kg540-600 g600-640 g640-670 g670-700 g
60 kg600-700 g700-740 g740-780 g780-800 g
meer dan 65 kg700-750 g750-780 g780-800 g800-900 g

* Alle gewichtsgegevens hebben betrekking op het te verwachten gewicht van de volwassen hond.

Hoeveelheid puppyvoeding: Hoeveel Canis Plus® Pups Compleet Menu heeft mijn puppy nodig?

Neem bij het berekenen van het dagelijkse natvoeding hoeveelheid, het huidige lichaamsgewicht als basis en bereken daar 3-8% van, afhankelijk van de leeftijd en het individuele energieniveau (zie tabel). De vastgestelde dagelijkse hoeveelheid kun je het beste in meerdere kleine maaltijden per dag voeden. Uiteraard kunnen de individuele behoeften verschillen. Neem gerust contact met ons op!

Voedingsadvies

Canis Plus® Pups Compleet Menu

Dagelijkse hoeveelheid, gebaseerd op het huidige lichaamsgewicht (Kg.) van de hond: 

 • Honden tot de 7e levensmaand: ca. 5-8% van de Kg. 
 • Van de 7e tot de 12e levensmaand: ca. 3-5% van het lichaamsgewicht 
 • Onze Canis Plus® compleet menu's voor volwassen honden kunnen vanaf de 13e levensmaand gevoed worden. 


Al onze menu's zijn te combineren met Canis Plus® koudgeperst droogvoeding of met BARF in aparte maaltijden.

Hoeveelheid voeding voor pups: Hoeveel van het blikje Canis Plus® puur vlees of vleesrol heeft mijn pup nodig?

Canis Plus® puur vleesvarianten als hoofdmaaltijd - 5% van hun lichaamsgewicht per dag

Canis Plus® puur vleesvarianten als hoofdmaaltijd voor gezonde jonge honden die 5% van hun lichaamsgewicht aan voeding per dag zouden moeten krijgen

Huidig lichaamsgewicht van de hondCanis Plus® puur vleesvariant per dagCanis Extra vlokken* (droog) per dag
5 kg175 g25 g
10 kg350 g50 g
15 kg252 g75 g
20 kg700 g100 g
25 kg875 g125 g
30 kg1050 g150 g
35 kg1225 g175 g
40 kg1400 g200 g
45 kg1575 g225 g
50 kg1750 g250 g
60 kg2100 g300 g
70 kg2450 g350 g

Vul je natuurlijke calciumbron en oliebron dagelijks aan.
*De gedroogde vlokken worden minimaal 15 minuten in water geweekt en vervolgens door het vlees gemengd.

De optimale hoeveelheid voeding hangt af van verschillende factoren, zoals energieniveau, leeftijd, seizoen, lichamelijke en geestelijke gezondheid en nog veel meer, en moet individueel worden beoordeeld.

Canis Plus® puur vleesvarianten als hoofdmaaltijd - 6% van hun lichaamsgewicht per dag

Canis Plus® puur vleesvarianten als hoofdmaaltijd voor gezonde jonge honden die 6% van hun lichaamsgewicht aan voeding per dag zouden moeten krijgen: 

Huidig lichaamsgewicht van de hondCanis Plus® puur vleesvariant per dagCanis Extra vlokken* (droog) per dag
5 kg210 g 
10 kg420 g60 g
15 kg630 g90 g
20 kg840 g120 g
25 kg1050 g150 g
30 kg1260 g180 g
35 kg1470 g210 g
40 kg1680 g240 g
45 kg1890g270 g
50 kg2100 g300 g
60 kg2520 g360 g
70 kg2940 g420 g

Vul je natuurlijke calciumbron en oliebron dagelijks aan.
*De gedroogde vlokken worden minimaal 15 minuten in water geweekt en vervolgens door het vlees gemengd.

De optimale hoeveelheid voeding hangt af van verschillende factoren, zoals energieniveau, leeftijd, seizoen, lichamelijke en geestelijke gezondheid en nog veel meer, en moet individueel worden beoordeeld.

Canis Plus® puur vleesvarianten als hoofdmaaltijd - 7% van hun lichaamsgewicht per dag

Canis Plus® puur vleesvarianten als hoofdmaaltijd voor gezonde jonge honden die dagelijks 7% van hun lichaamsgewicht aan voeding moeten krijgen: 

Huidig lichaamsgewicht van de hondCanis Plus® puur vleesvariant per dagCanis Extra vlokken* (droog) per dag
5 kg245 g35 g
10 kg490 g70 g
15 kg735 g105 g
20 kg980 g140 g
25 kg1225 g175 g
30 kg1470 g210 g
35 kg1715 g245 g
40 kg1960 g280 g
45 kg2205g315 g
50 kg2450 g350 g
60 kg2940 g420 g
70 kg3430 g490 g

Vul je natuurlijke calciumbron en oliebron dagelijks aan.
*De gedroogde vlokken worden minimaal 15 minuten in water geweekt en vervolgens door het vlees gemengd.

De optimale hoeveelheid voeding hangt af van verschillende factoren, zoals energieniveau, leeftijd, seizoen, lichamelijke en geestelijke gezondheid en nog veel meer, en moet individueel worden beoordeeld.

Canis Plus® puur vleesvarianten als hoofdmaaltijd - 8% van hun lichaamsgewicht per dag

Canis Plus® puur vleesvarianten als hoofdmaaltijd voor gezonde jonge honden die dagelijks 8% van hun lichaamsgewicht aan voeding moeten krijgen: 

Huidig lichaamsgewicht van de hondCanis Plus® puur vleesvariant per dagCanis Extra vlokken* (droog) per dag
5 kg280 g40 g
10 kg560 g80 g
15 kg840 g120 g
20 kg1120 g160 g
25 kg1400 g200 g
30 kg1680 g240 g
35 kg1960 g280 g
40 kg2240 g320 g
45 kg2520g360 g
50 kg2800 g400 g
60 kg3360 g480 g
70 kg3920 g560 g

Vul je natuurlijke calciumbron en oliebron dagelijks aan.
*De gedroogde vlokken worden minimaal 15 minuten in water geweekt en vervolgens door het vlees gemengd.

De optimale hoeveelheid voeding hangt af van verschillende factoren, zoals energieniveau, leeftijd, seizoen, lichamelijke en geestelijke gezondheid en nog veel meer, en moet individueel worden beoordeeld.

Naturavetal®-info

Wil je zelf bijgerechten toevoegen om een evenwichtige maaltijd samen te stellen, dan adviseren wij voor gezonde honden de verhouding van 70% vlees en 30% plantaardige bijgerechten aan te houden. Bij ziekte kan dit variëren; ons team van deskundigen helpt je graag verder met individueel advies. In onze tabellen zie je het aandeel van onze luchtgedroogde vlokken dat je behoort toe te voegen; de hoeveelheid verse groenten/fruit die je dient aan te vullen staat hier niet weergegeven. In ons advies Eerste stappen naar barfen/ vers voeden” laten we je zien hoe je het aandeel verse groenten/fruit kunt berekenen, dat je zelf moet aanvullen.

Mocht je vragen hebben, neem dan gerust telefonisch contact met ons op. Wij helpen je graag met uitgebreid advies. Je kunt ons van maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur bereiken op 06 - 57490903 (NL)/ 04 - 92 310 922 (B) of per e-mail naar: info@naturavetal.nl.

Naturavetal® proefzakjes

We sturen je graag voedermonsters en helpen je de juiste variëteit te kiezen.

De Naturavetal® nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren wij je over het laatste nieuws over gezonde voeding voor honden en katten.