Naturavetal Logo

Welke voedingstype is jouw hond?

Welke type honden zijn er? Het karakter van je hond helpt bij de keuze van de voeding.

Iedere hond is uniek. Zijn karakter, zijn aard, zijn activiteitenniveau en uiteraard zijn behoeften zijn niet alleen afhankelijk van zijn genetica, maar ook van zijn opvoeding, zijn leefomgeving en uiteraard zijn socialisatie.

Elke hondeneigenaar denkt aan bepaalde eigenschappen, die hij of zij automatisch associeert met zijn hond. Sommige terriërs kunnen omschreven worden als “koppig” of “stoer”, sommige retrievers kunnen “onverzadigbaar” zijn en sommige Duitse herders kunnen beschreven worden als “altijd waakzaam” – we willen deze kenmerken niet expliciet aan het ras toewijzen; dat zou voor geen enkele hond terecht zijn. De ervaring leert ons echter door de jaren heen, dat bepaalde ‘karaktereigenschappen’, die informatie kunnen geven om een richting aan te geven, die tot een passende voedingswijze kan leiden. Het is echter belangrijk op te merken dat er verschillende basistypen zijn, maar ook een mengeling van deze basistypen – en er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Onderliggende ziekten hebben echter altijd prioriteit. Als er bijvoorbeeld orgaanproblemen zijn, moet de voeding altijd eerst hierop worden aangepast.

Hieronder willen we enkele van de meest voorkomende typen introduceren, die je een eerste indicatie kunnen geven, over welke voeding geschikt zou kunnen zijn voor jouw hond.

Naturavetal® advies telefoon

Onze deskundigen geven je graag persoonlijk advies.

Als je vragen hebt over dit onderwerp, geven we je graag uitgebreid advies. 

Je kunt ons bereiken van maandag t/m vrijdag
van 9 tot 17 uur

Soorten voer

Vind de juiste voeding voor jouw hondtype

Het zonnetje in huis
Goedgehumeurde, evenwichtige honden met een ontspannen instelling

Er zijn honden die altijd een goed humeur hebben en heel evenwichtig overkomen. Ze zijn leuk met iedereen, of het nu regent, stormt of sneeuwt. Niettemin zijn ze altijd even geduldig en zijn er gewoon altijd graag bij. Ze tonen weinig wantrouwen tegenover nieuwe dingen en kunnen zich goed aanpassen aan nieuwe omstandigheden, en kunnen vaak gemakkelijk overweg met andere honden. Hun acties kunnen wat onbehouwen zijn, omdat ze soms zelfs op een wat ‘naïeve’, ‘onhandige’ of ‘gedachteloze’ manier vooruitrennen. Ze zijn nauwelijks van de wijs te brengen; stress lijkt geen enkele invloed te hebben op hun humeur of spijsvertering. Ze kunnen gemakkelijk omgaan met veranderingen, zoals ook voedingsveranderingen. Als het ‘zonnetje in huis’ eenmaal wel problemen vertoont, moet er iets ernstigs aan de hand zijn en moet je actie ondernemen.

Algemeen voedingsadvies

Het “zonnetje in huis” kan doorgaans goed overweg met verschillende soorten voeding (zelfs in combinatie). Als allergieën of intoleranties een rol spelen, hangt het meestal ‘gewoon’ af van de juiste soort voeding – of het nu gaat om Canis Plus® koudgeperste droogvoeding voor volwassen honden of Pups en Jonge honden, Canis Plus® Compleet Menu's, Canis Plus® Pup menu’s, Canis Plus® Puur Vlees in blik of Canis Plus® Vlees in rolverpakking met luchtgedroogde vlokken of verse groenten/ fruit en olie en een natuurlijke calciumbron, zoals onze Canis Extra biologische eierschaalpoeder- Iedere voedingswijze is mogelijk – ook in combinatie.

Veel voorkomende karakter gerelateerde eigenschappen bij dit type hond:

 • Goed humeur, vaak zonder duidelijke reden
Meer wetenSluit
Het waakzame type
Waakhonden die hun omgeving in de gaten houden

Dit type kan wat afstandelijk en gereserveerd overkomen. Hij wilt eerst overzicht van een situatie krijgen en houdt de situatie in de gaten. Hij kan in het begin sceptisch zijn over nieuwe dingen - daarom zijn sociale contacten met andere honden vaak moeilijker voor hem, dan voor "het zonnetje in huis". Zelfs het “waakzame type” kan onbehouwen zijn, omdat dit belangrijk is voor het grote gehele overzicht. Als er onzekere momenten in het spel zijn, is contact met de eigenaar van groot belang, zodat die situaties stressvrij doorlopen kunnen worden. Stress kan gemakkelijk de maag van het ‘waakzame type’ belasten – daarom hebben ze vaak te kampen met zachte ontlasting of ze gaan stress gerelateerd, meer gras eten.

Algemeen voedingsadvies

Bij het ‚waakzame type‘ kun je een voedingswijze kiezen van natvoeding of droogvoeding. In stressvolle situaties kunnen de waakzame types doorgaans beter omgaan met natvoeding Canis Plus® Pups & Jonge honden zalm, Canis Plus® Pup menu’s, Canis Plus® Zalm (ook in kleine brokjes), Canis Plus® Rund, Canis Plus® Konijn, Canis Plus® Compleet Menu's, Canis Plus® Puur Vlees in blik en Canis Plus® Puur vlees in rolverpakkingmet luchtgedroogde vlokken of verse groenten/fruit, olie en een natuurlijke calciumbron zoals ons Canis Extra Biologische Eierschaalpoeder zijn doorgaans zeer geschikt als voeding.

Veel voorkomende karakter gerelateerde eigenschappen bij dit type hond en hoe je kunt ondersteunen

Meer wetenSluit
Het gevoelige type
Gereserveerde honden die ook nog eens wat schichtig zijn

Je zou de “gevoelige” graag willen uitleggen dat alles goed komt. Hij kan zich heel groothouden, maar ook heel klein - in beide gevallen is zijn gevoeligheid vaak te herkennen aan zijn lichaamsbouw en houding, die soms aan een hert kunnen doen denken. Hij heeft een bijzonder liefdevolle band met zijn baasje nodig en zoekt vaak oogcontact. Stress kan snel spijsverteringsproblemen veroorzaken. Hij kan gevoelig reageren op elke vorm van verandering. 

In de omgang, is het belangrijk om er liefdevol mee om te gaan, omdat zelfs je stem verheffen kan leiden tot ernstige onzekerheid of een stressreactie met diarree. In sommige gevallen reageert hij angstig op nieuwe dingen en is hij over het algemeen nogal gereserveerd en voorzichtig, tenminste in het begin als je hem nog niet zo goed kent. Dan kan het gemakkelijk gebeuren dat het “gevoelige type” zijn eten volledig weigert, wat er weer toe kan leiden dat hij verzuurt of moet overgeven.

Algemeen voedingsadvies

Het “gevoelige type” kan vaak beter overweg met een voedingswijze met natvoeding dan met droogvoeding. Canis Plus® Compleet menu's of Canis Plus® Pup menu’s bieden een praktische voedingsmogelijkheid. Het “gevoelige type” geniet er echter pas echt van, als zijn baasje het eten zelf maakt en er wat meer tijd voor neemt. Als de geur van de eigenaar aan de etensbak blijft hangen, ondersteunt dit ook de band tussen de eigenaar en hond. Daarom zijn Canis Plus® Puur Vlees in blik en Canis Plus® Vlees in rolverpakking met lucht gedroogde vlokken of verse groenten/fruit en olie en een natuurlijke calciumbron, zoals ons Canis Extra Biologische Eierschaalpoeder zeer goed te voeden. Maar als het op de maaltijd aankomt, moet het niet te kleurrijk zijn voor het „gevoelige type“- als je bijvoorbeeld kiest voor 3 varianten compleet menu‘s die goed verdragen worden, zal het "gevoelige type" goed verzorgd worden en zal zijn gevoelige spijsverteringskanaal wat ontzien worden bij een constantere voeding.

Veel voorkomende karakter gerelateerde eigenschappen bij dit type hond en hoe je kunt ondersteunen

 • Weigering om te eten: Omdat, bij het „gevoelige type“ verandering of schrik er vaak verantwoordelijk voor is, dat het eten wordt geweigerd, moet je eerst controleren wat er is veranderd: staat de etensbak op een andere plaats? Was de hond de laatste keer dat hij at, gestoord of gebeurde er iets anders? Soms heeft het „gevoelige type“ gewoon wat meer tijd nodig, voordat hij weer normaal eet. Als hij echter erg mager is of snel last van verzuring heeft, kun je hem een beetje tegemoet komen bij het voeden en hem bij wijze van uitzondering een portie van ons Canis Plus® Weidelam met gierst en volle geitenmelk geven. Algemene informatie over het weigeren van eten vind je hier: De hond eet niet: oorzaken van het ongewone gedrag.
 • Angst voor verlies/ onzeker gedrag: Indien nodig is het mogelijk om het “gevoelige type” hond zelfverzekerder te laten worden door gerichte hondentraining met duidelijke regels. Hier kan het handig zijn als je bij de training wat snoepjes gebruikt die de hond anders zelden krijgt en vooral lekker vindt, zodat hij met positieve ervaringen van de training kan genieten en snel meer zelfvertrouwen krijgt. Hiervoor zijn bijvoorbeeld de Canis Plus® Sterrenhemel vissnoepjes of de Canis Plus® Minisnacks gemaakt van Runder-, Paarden-, Lams- of Geitenlongen geschikt. Wil je je hond nog meer verwennen, dan kun je het beste Canis Plus® Weidelamsrol met gierst en volle geitenmelk of één van de Canis Plus® Puur Vleesrollen gebruiken. De rollen zijn stevig en gemakkelijk in kleine stukjes te snijden en de meeste honden zijn erg blij met deze bijzondere beloning.
Meer wetenSluit
De asperge-Tarzan
Slanke honden, die snel afvallen

De “asperge-Tarzan ” is een normaal tot bovengemiddeld actief karakter, waarvan het meest opvallende kenmerk is, dat de hoeveelheid voeding simpelweg nooit genoeg lijkt te zijn. Hij heeft moeite om op gewicht te blijven en verliest zeer snel gewicht, maar endoparasieten zoals wormen zijn uitgesloten, als oorzaak van dit probleem. Zelfs als de hoeveelheid voeding behoorlijk wordt opgehoogd, creëert hij geen reserves. Hij is qua basistype doorgaans zeer actief of levendig en beschikt over een gezonde dosis nieuwsgierigheid, maar kan ook verlegen reageren als hij met nieuwe situaties wordt geconfronteerd.

Algemeen voedingsadvies:

De „asperge Tarzan ” heeft baat bij een calorierijke droogvoeding, zoals onze Canis Plus® Rund of Sport. Als jonge hond dient hij echter onze Canis Plus® Pups- & Jonge hondenvoeding te krijgen. Bovendien heeft deze hond vaak meer energie in zijn voeding nodig – al moet je individueel controleren of hij gewoon meer vlees, meer vet of meer koolhydraten nodig heeft. De voeding is heel goed te combineren met onze, Canis Plus® Compleet Menu's onze Canis Plus® Pup menu’s voor de jonge “asperge Tarzans” of onze Canis® Puur Vlees in blik of -rollen met lucht gedroogde vlokken of verse groenten/fruit en olie, als ook een natuurlijke calciumbron, zoals ons Canis Extra Biologische Eierschaalpoeder. Droog- en natvoeding worden in aparte maaltijden gevoed.

Veel voorkomende karakter gerelateerde eigenschappen bij dit type hond en hoe je kunt ondersteunen

 • Verhoogde energiebehoefte: Zoals gezegd is de energiebehoefte vaak hoger dan bij andere honden. Je hoeft alleen maar uit te vinden welke energiebron het meest effectief is:
 • Canis Extra Zalmolie levert energie in de vorm van vet, andere mogelijke vetbronnen: rundvet, lamsvet
 • Canis® Puur Vlees in blik of rol zorgen voor meer energie in de vorm van eiwitten en vet, andere mogelijke bronnen van eiwit en vet: rauw vlees
 • Canis Extra Vit /Min-vlokken zorgen voor extra koolhydraten, andere koolhydraatbronnen: gierstvlokken, boekweitvlokken, havervlokken of quinoa
 • Giardia als jonge hond: Opvallend is dat veel van de “asperge-Tarzans” op jonge leeftijd last hadden van Giardia en daarvoor werden behandeld. Als er afwijkingen aan de ontlasting zijn, is het verstandig om de ontlasting te laten testen, om te kijken of er mogelijk nog steeds sprake is van Giardia. Meer informatie over Giardia vindt je hier: Giardia bij honden.
 • Verminderde voedingsstoffen opname: Als het verhogen van de hoeveelheid voeding alleen maar leidt tot meer ontlasting, is dit een teken van een slechte voedingsstoffen opname. Dit kan gebeuren na antibiotica, wormbehandelingen en andere stoffen die het spijsverteringskanaal mogelijk hebben geïrriteerd. Darmherstel, bijvoorbeeld met Canis Extra Mineralmoor en Canis Extra Petflora, kan helpen om de voedingsstoffen opname te verbeteren. Meer informatie over darmherstel vind je hier: Darmherstel bij honden: meer levenskwaliteit voor jouw hond.
Meer wetenSluit
De actieveling
Overenthousiaste honden die de neiging hebben tot buitensporig gedrag

De “actieveling” is erg impulsief en weet meestal uit pure opwinding niet waar zijn voor- en achterkant zijn. Hij houdt ervan om bezig te zijn en raak in de stress als hij die ruimte niet krijgt. De hond kan zijn frustratie dan luid aan de wereld communiceren, bijvoorbeeld door te blaffen, zelfstandig bezigheden te verzinnen, die aanleiding kunnen geven tot veel “eigenaardigheden”, of hij kan uit balans raken, wat tot gedragsproblemen kan leiden. De “actieveling” kent geen grenzen en kan rennen tot hij erbij neervalt. Hiervoor is aandacht vereist, zodat de eigenaar de juiste balans tussen activiteiten én rustmomenten kan inplannen, aangezien de hond deze vaak niet zelf vindt. Hij heeft de neiging om terugkerende, stress gerelateerde diarree te hebben of zijn ontlasting wordt wat zachter naarmate de dag vordert.

Algemeen voedingsadvies

Met de “actieveling” moet je de energie-inhoud van de voeding in de gaten houden - als deze te hoog is, kan dit bijdragen aan overmatige opwinding. Onze koudgeperste Canis Plus® Lam of Canis Plus® Zalm is hier meer geschikt voor. Voor pups en jonge honden zijn beide soorten van onze koudgeperste pups- en jonge hondenvoeding geschikt, evenals onze Canis Plus® Compleet Menu's, onze Canis Plus® Pup menu’s of onze Canis® Puur Vlees in blik of -rolverpakking met lucht gedroogde vlokken of verse groenten/fruit, een olie en een natuurlijke calciumbron, zoals ons Canis Extra biologische eierschaalpoeder. Vaak is het echter zo, dat het beter is om voor één voedingswijze te kiezen en de verschillende manieren van voeden niet met elkaar te combineren.

Veel voorkomende karakter gerelateerde eigenschappen bij dit type hond en hoe je kunt ondersteunen

 • Stress gerelateerde diarree: Als de ontlasting gedurende de dag zachter wordt, kun je s’morgens Canis Extra Wortelgranulaat of Canis Extra Vit /Min-vlokken door de voeding mengen, om zo overtollig vocht tijdens de darmpassage te binden en dit bijdraagt zodat de ontlasting de hele dag stevig blijft.
Meer wetenSluit
De atleet
Sportieve honden die bruizen van de energie

Zelfs de goedgetrainde “atleet” moet beziggehouden worden en kan, gestrest reageren wanneer het hem aan activiteit ontbreekt. Hij is echter geen rusteloze, hectische metgezel, maar heeft gewoon veel power, die op de een of andere manier moet worden omgezet. Deze hond, van het type “raket”, kan zeer snel van 0 naar 100 gaan en heeft ook de neiging om door te schieten. Toch is er minder voorzichtigheid geboden dan bij de “actieveling”, omdat de goed getrainde “atleet” simpelweg ‘meer’ beweging nodig heeft zonder mentale overprikkeling te tonen. Natuurlijk moet de eigenaar nog steeds de momenten van activiteit en rust verdelen.

Algemeen voedingsadvies

De voordelen voor de “atleet” als je Canis Plus® Rund of Sport voedt als maaltijd en ze daarnaast ook voor allerlei braingames gebruikt – dat je mentaal werk geeft aan de hond en hij dit ten volle apprecieert. Voor de pups en jonge honden zijn de Pups & Jonge Honden Gevogelte of onze Pups & Jonge Honden Zalm zeer geschikt. Deze honden hebben ook “meer” energie nodig in hun voeding. De voeding is uitstekend te combineren met onze Canis Plus® Compleet Menu's, Canis Plus® Pup menu’s of onze Canis® Puur Vlees in blik of -rolverpakking met lucht gedroogde vlokken of verse groenten /fruit, een olie en een natuurlijke calciumbron, zoals ons Canis Extra Biologische Eierschaalpoeder. Een regelmatige combinatie met Canis Plus® Compleet Menu Kalkoen of Canis Plus® Compleet Menu Koolvis wordt hier bijzonder aanbevolen. Ook de Canis Plus® Vismaaltijden zijn welkom om nog meer variatie aan te bieden.

Veel voorkomende karakter gerelateerde eigenschappen bij dit type hond en hoe je kunt ondersteunen

 • Verhoogde energiebehoefte: Aanvulling met onze Canis Extra Zalmolie zorgt voor extra energie. Meer informatie over oliën vindt je hier: Gezonde oliën voor honden, terwijl ons advies “ Sporthondenvoeding voor behendige dieren” de speciale behoeften van sportieve honden uitlegt.
 • Verhoogde behoefte aan voedingsstoffen: Waardevolle voedingsstoffen kunnen regelmatig worden aangevuld met Canis Extra Duizendgroen Biologische Kruiden voor BARF/ vers voeding en Canis Extra Bessenkracht. Wil je meer weten over voedingsstoffen voor een sterk immuunsysteem? Kijk dan eens hier: Het immuunsysteem van de hond op natuurlijke wijze versterken
 • Verhoogde belasting van het bewegingsapparaat door meer activiteiten en de daarmee gepaard gaande gewrichtsbelasting: Omdat “sporters” vaak meer belasting op het bewegingsapparaat hebben, raden wij aan om kuursgewijs Canis Extra Groenlipmossel, Canis Extra Vitale Gewrichten, Canis Extra Rozenbottelpoeder of Canis Extra Krillolie, bij voorkeur afwisselend te geven.
 • Hoge eisen aan de stofwisseling: Het cardiovasculaire systeem (hart en bloedvaten) en het bewegingsapparaat worden zwaarder belast - Canis Extra Krill Olie stabiliseert de cardiovasculaire functie en verhoogt de algehele conditie.
Meer wetenSluit
De boef
Levendige, brutale honden met een constante drang tot kattenkwaad

Sluw en slim, de “boef” maakt graag misbruik van situaties, die zich voordoen om te doen wat hij wil of op zijn minst te proberen. Hij wikkelt je om zijn vinger en als iets hem niet bevalt, vertelt hij je dat vaak duidelijk - dan kan het gebeuren dat hij blaft, totdat hij zijn zin krijgt of dat het meubilair beschadigd raakt, uiteraard puur door toeval. De “boef” houdt van uitgedagingen en heeft veel mentaal werk nodig. Hij is leergierig en het is voor hem erg belangrijk om zo in balans te blijven. Hij kan situaties doorgaans snel en zelfstandig inschatten, staat meestal open voor nieuwe dingen, maar kan ook overmoedig worden en vervolgens in onzekerheid vervallen. Hij is een heel charmante metgezel en tijdens hondenwandelingen is het niet ongebruikelijk dat je moet glimlachen en tegelijkertijd je hoofd moet schudden en hem moet vragen zijn kalmte te bewaren.

Algemeen voedingsadvies

De “boef” kan doorgaans gemakkelijk overweg met elke voedingswijze, zelfs in combinatie. Omdat hij echter bijna te zelfstandig kan zijn, helpt het om bijvoorbeeld met een voerdummy te werken en hem zo nu en dan te laten zien dat teamwerk de moeite waard kan zijn - dit gaat het beste met Canis Plus® koudgeperste droogvoeding. Over het algemeen kan de eigenaar beslissen of hij Canis Plus® koudgeperste droogvoeding voor jonge honden of volwassen honden, Canis Plus® Compleet Menu's, Canis Plus® Pup menu’s, Canis® Puur Vlees in blik of Canis Plus® vlees in rolverpakking met lucht gedroogde vlokken of ook verse groenten/fruit, een olie en een natuurlijk calciumbron zoals ons Canis Extra Biologisch Eierschaalpoeder wilt voeden –iedere voedingswijze is mogelijk – ook in combinatie.

Veel voorkomende karakter gerelateerde eigenschappen bij dit type hond en hoe je kunt ondersteunen

 • Verveling/ te weinig uitdaging: De “boef” heeft baat bij hoofd- en neuswerk. Met geurige snacks, zoals onze Canis Plus® Sprotjes, onze Canis Plus® Mini's van Rund-, Lams- of Geitenlong of zelfs onze Canis Plus® Sterrenhemel, kun je prachtige sporen voor hem uitleggen, die hij vervolgens met veel plezier kan volgen.
 • Gedrags- of stress gerelateerd graseten: Als er sprake is van meer gras eten, kan het voeden van Canis Extra Mineralmoor gedurende minimaal 30 dagen waardevolle ondersteuning bieden.
 • Lage frustratietolerantiegrens en constant blaffen: De “boefjes” leren heel snel welk gedrag voor hen effectief is en ze kunnen gefrustreerd reageren, wanneer je ze tegen de haren in strijkt en je ze hun grenzen probeert aan te geven. Liefdevolle training kan hen helpen een hoger niveau van frustratietolerantie te ontwikkelen.
Meer wetenSluit
De vriendelijke reus
Hele grote honden die rustig door het leven gaan

De “vriendelijke reus” heeft vaak een krachtige bouw en is in veel gevallen een absolute knuffelbeer. Door zijn sterke lichaamsbouw laat hij meestal een blijvende indruk achter, al lijkt het vaak alsof hij zich totaal niet bewust is van zijn grootte. Hij kan doorgaans goed overweg met andere honden en kan ze in het algemeen veel beter verdragen. Bij een ruzie met zo’n knuffeldier zouden veel honden waarschijnlijk de dupe zijn en het knuffeldier dan voor laten gaan. Hij kan heel liefdevol zijn en zijn gezin is vaak erg belangrijk voor hem. Hij kan ook behoorlijk passief zijn en moet soms wat gepusht worden als het gaat om sportief enthousiasme, maar als het enthousiasme er eenmaal is, dan is het verbazingwekkend welke topvorm hij kan bereiken.

Algemeen voedingsadvies

Voor de “vriendelijke reus” kan het goed zijn als hij regelmatig vis gevoed krijgt, omdat zijn massieve lichaam zijn bewegingsapparaat voortdurend extra belast, bijvoorbeeld bij het springen of traplopen. Canis Plus®  Pups & Jonge Honden Zalm of Canis Plus® Zalm kan hier een goede basis zijn om te voeden. Vaak komt het echter voor, dat de combinatie met onze Canis Plus® compleet menu’s , Canis Plus® Pup menu’s of Canis® Puur Vlees in blik of -rollen met lucht gedroogde vlokken of verse groenten/ fruit, een olie en een natuurlijke calciumbron, zoals bijvoorbeeld ons Canis Extra Biologische Eierschaalpoeder wordt zeer goed verdragen. Regelmatige afwisseling met Canis Plus® Compleet Menu Kalkoen of Canis Plus® Compleet Menu Koolvis  wordt hier bijzonder aanbevolen. Ook onze Canis Plus® Vismaaltijden zijn welkom om nog meer te varieren.

Veel voorkomende karakter gerelateerde eigenschappen bij dit type hond en hoe je kunt ondersteunen

Meer wetenSluit
De Gezelligerd
De gezelligerds, die weten: „In de rust ligt de kracht“

De „gezelligerd“ is van nature rustiger – naar het motto: „Als het vandaag niet komt, dan komt het morgen wel“ en laat zich niet graag uit zijn rust halen. Als je hem vraagt van zijn luie bed te komen, heb je de juiste argumenten en prikkels nodig, dus op een regenachtige dag kan het erg moeilijk zijn om met hem het huis te verlaten. Hij houdt van lekker eten - maar helaas zie je al snel zijn liefde voor eten als hij "op zijn gemak" is. Door de onwil om te sporten kan het moeilijk zijn om de aangekomen kilo’s kwijt te raken, dus het is belangrijk dat hij in de eerste plaats geen overgewicht krijgt.

Algemeen voedingsadvies

De ‘gezelligerd’ heeft voeding nodig dat niet te veel energie levert. Canis Plus® Gevogelte, Canis Plus® Lam en Canis Plus® Zalm zijn daarom bijzonder geschikt. Pups en jonge honden kunnen één van onze koudgeperste droogvoeding soorten speciaal voor pups en jonge honden krijgen. Natvoeding zoals onze Canis Plus® Compleet Menu's, Canis Plus® Pup menu’s of Canis® Puur Vlees in blik of -rolverpakking met een lucht gedroogd vlokkenmengsel of verse groenten/fruit, olie en een natuurlijke calciumbron, zoals onze Canis Extra Biologisch Eierschaalpoeder kan worden gevoed – ook in combinatie met koudgeperste droogvoeding. De hoeveelheid natvoeding voor een volwassen hond mag echter maximaal 2,5 - 3% van het lichaamsgewicht van de hond bedragen.

Veel voorkomende karakter gerelateerde eigenschappen bij dit type hond en hoe je kunt ondersteunen

 • Door af en toe grotere snacks te geven, kun je voorkomen dat de “gezelligerd” overgewicht krijgt. De caloriearme Canis Plus® Gedroogd rundvlees of de magere Canis Plus® Mini’s van Rund-, Lams- of Geitenlong zijn daarom goede snacks voor de ‘gezelligerd’. Als ze met mate worden gevoed, hoeft de dagelijkse hoeveelheid voeding niet noodzakelijkerwijs te worden verminderd; anders moet de hoeveelheid voeding worden aangepast aan de snacks die worden gevoed. Meer informatie over voeding bij overgewicht vind je hier: Voeding voor honden met overgewicht: Wanneer is een hond te dik?
Meer wetenSluit
Het type nooitgenoeg
Honden die nooit genoeg hebben

De „nooitgenoeg“ heeft een groot probleem: Hij heeft altijd honger! Voordeel: met voeding kan je tijdens training vrijwel alles bereiken met de “nooitgenoeg”. Nadeel: Als de “nooitgenoeg” dat kan, eet hij alles op wat hij buiten vindt en het kan ook gebeuren dat de “nooitgenoeg” iets in huis steelt als hij zich onopgemerkt voelt. Spijsverteringsproblemen kunnen keer op keer optreden als er iets is verorberd, maar dat weerhoudt de “nooitgenoeg” er niet van om keer op keer hetzelfde gedrag te vertonen. Hij verslindt letterlijk zijn eten en smeekt dan graag om nog meer.

Algemeen voedingsadvies

De “nooitgenoeg” heeft voeding nodig die niet te veel energie levert en de voeding moet ook een passend hoog vezelgehalte hebben, wat het verzadigingsgevoel bevordert. Canis Plus® Gevogelte, Canis Plus® Lam en Canis Plus® Zalm zijn daarom bijzonder geschikt. Pups en jonge honden kunnen één van onze koudgeperste droogvoeding soorten voor pups en jonge honden krijgen. Ook natvoeding, zoals onze Canis Plus® Compleet Menu'sCanis Plus® Pup menu’s of Canis® Puur Vlees in blik of -rolverpakking met lucht gedroogde vlokken of verse groenten/fruit, een olie en een natuurlijke calciumbron zoals onze Canis Extra Biologisch Eierschaalpoeder kan worden gevoed - ook in combinatie met koudgeperst droogvoeding.

Veel voorkomende karakter gerelateerde eigenschappen bij dit type hond en hoe je kunt ondersteunen

Constante honger: Onze Canis Extra Vit /Min-vlokken kan de maaltijd van extra vezels voorzien en zo een langdurig verzadigingsgevoel geven. De vlokken kunnen ook dagelijks worden toegevoegd.

Gras en verkeerde dingen eten: Als er buiten iets verkeerds is gegeten, is het de moeite waard om Canis Extra Darmverzorging in huis te hebben, zodat er in de eerste plaats geen spijsverteringsproblemen ontstaan. Meer informatie over het onderwerp “Mijn hond eet poep” vind je hier: Mijn hond eet poep – wat kan ik doen?

Voeding gerelateerde diarree: Omdat de hond buiten regelmatig toch wat opeet, heeft hij ook vaker last van diarree. Onze Canis Extra Wortelgranulaat helpt snel om de slappe ontlasting weer onder controle te krijgen. Onze Canis Extra Mineralmoor kan ervoor zorgen dat je hond minder verkeerde dingen eet buiten en beschermt tevens de slijmvliezen van het spijsverteringskanaal. Meer informatie over diarree vind je hier: Als je hond diarree heeft - oorzaken en voedingstips.

Terugkerende wormbesmetting: Als de hond buiten vaker wat opeet, is er ook een verhoogde kans om in contact te komen met endoparasieten. Canis Extra Vermprevet® kan de interne darmverzorging ondersteunen en zo een betere weerstand van het darmmilieu verzorgen, zodat wormen zich al helemaal niet kunnen nestelen, terwijl Canis Extra Vermcurat® helpt bestaande wormen via de spijsvertering te elimineren. Wil je meer weten over het onderwerp “wormen bij honden”? Kijk dan eens hier: Natuurlijke voeding tegen wormbesmetting bij honden

Meer wetenSluit
Het zorgenkind
Honden die vatbaar zijn voor ziekten en die het altijd zwaar, in het leven hebben

gekomen. Maar er is een bijzondere eigenschap waardoor het “zorgenkind” zijn eigen groep moest krijgen: helaas heeft hij de ‘gave’ dat hij altijd iets heeft. De oren zijn een beetje rood of ontstoken, de buik kriebelt of er is sprake van diarree en als het eigen lichaam dan in balans is, dan zijn het weer parasieten zoals teken, vlooien of mijten die voor problemen zorgen en als net alles weer goed is, dan zijn er plotseling weer wormen of Giardia die een probleem veroorzaken. Sowieso verwacht je als eigenaar altijd de volgende ‘catastrofe’. Ondanks alles – of misschien juist daardoor – heeft het “zorgenkind” een absoluut lief, gevoelig karakter dat een sterke band met zijn baasje opbouwt en weet dat hij altijd hulp van hem zal krijgen. 

Algemeen voedingsadvies

Voor het “zorgenkind” is het vooral nuttig om te controleren hoe goed het zijn huidige voeding daadwerkelijk verdraagt, aangezien het herhaaldelijk tekenen van intolerantie vertoont. Daarom zijn Canis® Puur Vlees in blik   en Canis Plus® Vlees in rolverpakking met lucht gedroogde vlokken of verse groenten/fruit, een olie en een natuurlijke calciumbron, zoals ons Canis Extra Biologische Eierschaalpoeder zeer geschikt om in het begin te voeren. Je begint met één vleesbron en voedt deze gedurende 4-6 weken, waarna je nog een vleesbron toevoegt. Het vleesgehalte van de dagelijkse voeding moet echter enigszins worden verlaagd en rond de 60% liggen. Als je eenmaal 3-4 goed verdragen eiwitbronnen hebt gevonden, houd je daar dan aan en verhoog het vleesgehalte tot 70%.

Veel voorkomende karakter gerelateerde eigenschappen bij dit type hond en hoe je kunt ondersteunen
 

 • Stress naar aanleiding van gedrag, angstproblemen en innerlijke rusteloosheid en de daaruit voortvloeiende disbalans in het spijsverteringskanaal: Bij dit type valt op dat er vaak problemen optraden tijdens de puppytijd of op jonge leeftijd die de darmflora enorm aantasten. Of het nu door stress komt, bijvoorbeeld door frequente wisselingen van eigenaar en andere formatieve, traumatische ervaringen zoals een geboorte via een keizersnede, terugkerende problemen met Giardia of een sterke reactie op vaccinatie, chemische wormbehandeling, enz. - blijkbaar werd het spijsverteringskanaal voortdurend blootgesteld aan stress, wat betekende dat het nooit een stabiel immuunsysteem kon opbouwen en wordt het aanbevolen om het organisme te ondersteunen door middel van een uitgebreide darmherstel van 3-6 maanden met passende ontgifting en darmherstel. Meer informatie over darmherstel vind je hier: Darmherstel bij honden. Ben je geïnteresseerd in natuurlijke producten om het immuunsysteem te versterken, kijk dan eens hier: Op natuurlijke wijze het immuunsysteem van de hond versterken.
 • Terugkerende problemen met parasieten zoals vlooien, teken, mijten, wormen of ook problemen met Giardia: Ondanks dat er altijd problemen zijn met parasieten, moet je proberen het “zorgenkind” er zo goed mogelijk tegen te beschermen. Vanwege het zwakke immuunsysteem reageert deze hond bijzonder gevoelig op eventuele extra stress op de stofwisseling. Bel dus gerust met ons adviesteam als je vragen hebt over dit onderwerp. Wil je meer weten over natuurlijke hulp bij teken, wormen of Giardia? Kijk dan eens hier: Natuurlijke hulp tegen teken, Giardia bij honden, of Natuurlijke voeding tegen wormbesmetting bij honden. Algemene informatie over natuurlijke hondenverzorging vind je hier: Natuurlijke hondenverzorging
 • Voedselintoleranties als gevolg van allergieën: Het is mogelijk dat de problemen van het zorgenkind voortkomen uit het feit dat er een intolerantie of allergie is die niet erg symptomatisch is, maar voortdurend irritatie in het spijsverteringskanaal veroorzaakt. Daarom is het zinvol om over te stappen op een voeding die slechts één dierlijke eiwitbron bevat en pas na een tijdje een andere vleesbron te proberen. Wil je meer informatie over het onderwerp allergieën bij honden, kijk dan hier: Mijn hond is allergisch – wat nu?
Meer wetenSluit
Naturavetal®-Tipp: Bij alle vragen altijd goed advies

Wanneer je vragen hebt over jouw type hond of deze hier niet terug kan vinden of er vragen over hebt, bel dan gerust naar ons adviesteam.

Meer informatie en veelgestelde vragen (FAQ) over hondensoorten en voedingskeuze

Welke voeding is gezond voor jouw hond?

Je hond voeden met zuiver natuurlijke voeding, zonder synthetische toevoeging is de belangrijkste basis in ons gezonde voedingsprogramma voor honden. Jij en jouw hond zijn een team – jij weet het beste welke hondenvoeding bij jou en je hond past, ofwel koudgeperste droogvoeding als ook de compleet menu’s, puur vlees met een vlokkenmix of BARF/ vers voeding. De beste, natuurlijke ingrediënten vind je hier.

Welke hondenvoeding is geschikt voor normaal actieve honden?

Canis Plus® Gevogelte of Lam zijn onze bijzonder hoogwaardige, koudgeperste klassiekers. Door de unieke samenstelling zijn het bijzonder smaakvolle en licht verteerbare premiumvoedingen voor volwassen honden. De exclusieve recepten met gevogelte of lamsvlees zijn licht verteerbaar, met één enkele eiwitbron, aangevuld met volkoren rijst en gepelde haver, die zijn afgebroken met behulp van een uniek kookproces. Daarbij bevatten ze ook lucht gedroogd fruit, groenten, kruiden en gezonde mineralen uit algen. Wij bieden diverse, gezonde klassiekers voor alle rassen, samengesteld uit zuivere en puur natuurlijke ingrediënten. Honden zonder gevoeligheden kunnen onze droogvoeding varianten ook afwisselend krijgen.

Welke hondenvoeding is geschikt voor allergische honden en gevoelige honden?

Voor honden met een allergieën en gevoelige honden bieden wij onze Canis Plus® Zalm en onze Canis Plus® Konijnaan, beide soorten zijn zeer geschikt voor honden met een gevoelig maag-darmkanaal.

Vis ondersteunt het gehele organisme van de hond en heeft de hoogste graad wat betreft de biologische opneembaarheid ervan. Licht verteerbare zalm bevat een hoog gehalte aan essentiële, vitale omega-3- en omega-6-vetzuren, waar honden in Canis Plus® Zalm baat bij hebben en waarvan de positieve eigenschappen bijzonder nuttig zijn bij huid-, maag-darm-, hart- en gewrichtsproblemen. In plaats van conventioneel graan wordt bruine gierst gebruikt, waardoor de voeding ook voor honden met een graanallergie gemakkelijk te verteren is.

Canis Plus® Konijn droogvoeding is een bijzonder hoogwaardig, koudgeperste voeding, met een bijzondere samenstelling en een absoluut premium voeding voor gevoelige honden of allergische honden

en natuurlijk ook tot de puurste traktatie voor de viervoetige fijnproevers behoort - want het exclusieve recept heeft veel te bieden, waaronder konijn als cholesterolarme eiwitbron en vezelrijke boekweit met veel voeding- en vitale stoffen als ook essentiële aminozuren. 

Welke hondenvoeding is geschikt voor pups en jonge honden?

Flexibiliteit bij het voeden van jouw pup kan van groot belang zijn voor zijn latere tolerantie voor de individuele soorten voeding. Veel fokkers voeden daarom niet alleen op één manier, maar combineren ook nat- en droogvoer of ook BARF/ vers voeding. Hierdoor kan de pup wennen aan de smaak van verschillende soorten voedsel en profiteert het spijsverteringsstelsel van de afwisseling en is het vaak minder gevoelig voor latere veranderingen of prikkels.

Voor pups en jonge honden tot 12 maanden kun je kiezen uit onze koudgeperste Canis Plus® Pups & Jonge Honden, Canis Plus® Pups & Jonge Honden Zalm en onze Canis Plus® Pup menu’s - of ze gewoon met elkaar combineren.

Canis Plus® Pups en Jonge Honden Gevogelte of Zalm zijn koudgeperste, natuurlijke compleet voedingen met veel vlees en geselecteerde, natuurlijke kruiden voor een op de behoefte afgestemde voeding in de groeifase.

Als natvoeding bieden wij Pup Compleet Menu’s aan voor jouw opgroeiende hond. Elk van de varianten biedt pups en jonge honden voldoende vlees uit slechts één dierlijke eiwitbron (rundvlees, lamsvlees of kip) en ze zijn allemaal graanvrij. Dit betekent dat je met alle Naturavetal voedingsconcepten op natuurlijke wijze en afgestemd op jouw pup en jonge hond kunt voeden, waardoor je verzekerd bent van een gezonde start naar een lang leven.

Welke hondenvoeding is geschikt voor de sportliefhebbers en zeer actieve honden?

Voor sportliefhebbers biedt Canis Plus® Sport een extra portie vlees – voor langdurige prestaties en uithoudingsvermogen. Deze koudgeperste, natuurlijke compleet voeding is ideaal voor alle honden met een verhoogde energiebehoefte. De hoogwaardige compleet voeding bevat slechts één eiwitbron voor een optimale verdraagzaamheid met een verhoogd vlees- en vetgehalte voor de energievoorziening.

Welke hondenvoeding is geschikt voor honden met een graanallergie?

Met onze Canis Plus® Compleet Menu's zullen ook honden met een intolerantie/allergie voor granen de smaak te pakken krijgen. Met de diverse varianten kip, lam, kalkoen & koolvis of wild wordt op geheel natuurlijke wijze voorzien in de behoefte van je hond aan essentiële vitaminen, eiwitten, sporenelementen en mineralen. We vermijden consequent synthetisch geproduceerde vitaminen en synthetische toevoegingen die de acceptatie verbeteren.

Welke hondenvoeding is geschikt voor honden met overgewicht?

Honden die op hun lijn moeten letten, profiteren van onze Compleet Menu's of ons Canis Plus® Gevogelte. Ook kun je de caloriearme vleessoorten kip of wild als vleesrol proberen, aangevuld met ons graanvrije vlokken Top-Fit-Mix en een natuurlijke calciumbron zoals algenkalk.

Welk hondenvoeding is geschikt voor honden met ernstige allergieën?

Voor honden met diverse allergieën bieden wij puur vlees aan - in de vorm van onze vleesrollen of vlees in blik- hier kun je de maaltijd individueel samenstellen, afgestemd op jouw hond, of eenvoudig een eliminatiedieet uitvoeren.

Welk hondenvoeding is geschikt voor magere honden?

Met ons Canis Plus® Rund hebben vooral magere honden of honden die moeite hebben om op gewicht te blijven baat bij. Klassiek rundvlees als enige dierlijke eiwitbron en een extra portie waardevol rundvet zorgen voor een verhoogd vetgehalte, wat honden met een verhoogde energiebehoefte ten goede komt. De ontsloten bruine gierst als gezond graanalternatief maakt de voeding bijzonder geschikt voor het maag-darmgebied. Canis Plus® Rund is ook zeer geschikt voor honden met een gevoelige maag.

Meer informatie en veelgestelde vragen (FAQ) over nat- en droogvoeding

Wat is beter voor de hond, nat- of droogvoeding?

Of je hond nat- of droogvoeding beter verdraagt, hangt af van verschillende factoren, zoals leeftijd en medische geschiedenis. Bovendien kan dit in de loop van het leven van de hond ook veranderen. Jouw hond is uniek en heeft daarom individuele behoeften. Het is belangrijk dat je hem een natuurlijke voeding geeft die geen synthetische toevoegingen zoals kunstmatige vitaminen of conserveermiddelen bevat en uitsluitend uit hoogwaardige ingrediënten bestaat. Dierlijke of plantaardige bijproducten van lage kwaliteit, zoals nagels, snavels, veren, stengels of bladeren, mogen niet verwerkt worden. De voeding moet een open verklaring hebben, wat betekent dat je de exacte samenstelling kunt lezen en begrijpen wat er precies in zit. In onze voedingsbrochure laten we zien waar je nog meer op moet letten bij hondenvoeding.

Wat is de gezondste droogvoeding voor honden?

Een natuurlijk, koudgeperste droogvoeding, dat geen synthetische toevoegingen zoals kunstmatige vitaminen of conserveermiddelen bevat, vrij is van inferieure dierlijke en plantaardige bijproducten zoals veren, nagels, snavels, inferieure plantendelen of stengels en een passend hoog vleesgehalte bevat, is de gezondste droogvoeding voor jouw hond. 

Kun je je hond nat- en droogvoeding geven?

Bij koudgeperste droogvoeding is het mogelijk om droog- en natvoeding te combineren in de vorm van compleet menu’s , puur vleesblikken of -rollen met vlokken en een natuurlijke calciumbron of zelfs BARF/ vers voeding. Zorg er echter altijd voor dat je de twee soorten voeding in aparte maaltijden geeft, omdat dit geschikter is voor honden met een gevoelige maag. 

Bovendien eisen veel honden dat de soorten voeding gemengd worden, nadat ze gewend zijn geraakt om hun droogvoer altijd gemengd te krijgen met natvoer. In ons advies “Deels BARF/ vers voeding: De gulden middenweg?“Je kunt hier meer te weten komen over de mogelijkheden om soorten voeding met elkaar te combineren.

Moet je droogvoeding voor honden laten weken?

Veel conventionele hondenvoersoorten zijn zogenaamde extrudaat voersoorten; één van de belangrijkste kenmerken is dat ze opzwellen als ze in contact komen met vloeistof. Als je wilt voorkomen dat deze voedingsmiddelen in het spijsverteringskanaal van je hond opzwellen, dan is het noodzakelijk dat je ze een tijdje in water laat staan, voordat je ze aan de hond geeft. Bij koudgeperste voeding is dit echter anders.

Koudgeperste voeding zwelt niet op, het is dus niet nodig om de voeding in water te laten weken. Wanneer je hond overdag echter te weinig drinkt, is het praktisch als je de voeding gemengd met een beetje water aanbiedt, om zo een positieve invloed te hebben op de vochthuishouding van je hond. Laat de voeding echter niet weken, besprenkel het gewoon met water en biedt het meteen aan. In ons advies “Compleetvoeding– De voordelen van Canis Plus®” kun je meer lezen over de voordelen van koudgeperste hondenvoeding.

Welke natvoeding is geschikt voor gevoelige honden?

Als jouw hond gevoelig is, zal hij er baat bij hebben als je de voeding in het begin eenvoudig houdt. Probeer de compleet menu's met kip, kalkoen, lamsvlees of koolvis, aangezien deze vleesbronnen als bijzonder goed verteerbaar worden beschouwd. Test elke variant een paar dagen en noteer wat je opmerkt bij jouw hond. Zo krijg je op elk menu een goede feedback van je hond en kun je dus een voedingsplan samenstellen dat jouw hond het beste verdraagt, want niet iedere gevoelige hond is gevoelig voor dezelfde dingen.

Gevoelige honden kunnen veel baat hebben bij darmherstel. Onze gids “ Darmherstel bij honden: meer levenskwaliteit voor jouw hond ” geeft je gedetailleerde informatie over dit onderwerp.

Mocht je vragen hebben, neem dan gerust telefonisch contact met ons op. Wij helpen je graag met uitgebreid advies. Je kunt ons van maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur bereiken op 06 - 57490903 (NL)/ 04 - 92 310 922 (B) of per e-mail naar: info@naturavetal.nl.

Naturavetal® proefzakjes

We sturen je graag voedermonsters en helpen je de juiste variëteit te kiezen.

De Naturavetal® nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren wij je over het laatste nieuws over gezonde voeding voor honden en katten.