Naturavetal Logo

Giardia bij de hond

Toevoegen aan favorietenlijst

Giardia bij honden is helaas een wijdverbreid en hardnekkig probleem waar veel hondenbezitters vroeg of laat mee te maken kunnen krijgen. In het begin zal de hond zonder aanwijsbare reden herhaaldelijk zachte, soms slijmerige ontlasting hebben. Bij onveranderde voeding is de ontlasting vaak dagenlang stevig, om dan ineens weer zacht te worden. Door het grillige verloop van de symptomen vermoedt men in het begin dat de hond iets verkeerds heeft gegeten, of iets buiten heeft opgepakt, en zo blijft de Giardia vaak onopgemerkt, totdat de ziekteverwekker zich sterk vermenigvuldigd heeft en de symptomen niet meer af en toe, maar dagelijks te zien zijn.

In dit advies leggen we graag uit wat Giardia precies is, welke symptomen Giardia kan veroorzaken bij honden en welke mogelijkheden er zijn om de hond te ondersteunen qua voeding, wanneer hij Giardia heeft.

Naturavetal® advies telefoon

Onze deskundigen geven je graag persoonlijk advies.

Als je vragen hebt over dit onderwerp, geven we je graag uitgebreid advies. 

Je kunt ons bereiken van maandag t/m vrijdag
van 9 tot 17 uur

Wat is Giardia en hoe schaadt dit de hond?

Giardia (Giardia intestinalis) behoort tot de groep van protozoa (eencellige organismen) die zich bij zoogdieren hechten aan het slijmvlies van de dunne darm, en zich voornamelijk voeden met zetmeel/ koolhydraten. Honden raken besmet wanneer ze Giardia-cysten inslikken. De Giardia vermenigvuldigt zich in de darm. Zo kan het aantal zich in korte tijd elke keer verdubbelen. Niet elke besmetting met Giardia levert de hond uiterlijk herkenbare problemen op. Maar wanneer het darmslijmvlies reeds geïrriteerd is of de Giardia de overhand krijgt, kunnen afwisselende spijsverteringsklachten zoals diarree, braken, winderigheid en krampen optreden. Dit kan al snel een serieus gevaar worden voor bijvoorbeeld pups en jonge honden. De hondenbezitters dienen de Giardia dan ook direct te behandelen.

Zieke honden scheiden Giardia-cysten uit via de ontlasting – dit is dan een mogelijke infectiebron voor andere honden die te dicht bij deze ontlasting komen. Als een gezonde hond in contact komt met de ontlasting van een zieke hond – maar ook bijvoorbeeld bij het besnuffelen aan zijn vacht of achterlijf – kan hij besmet raken met Giardia. Giardia-cysten zijn ook echte overlevers: ze kunnen enkele maanden overleven in een normale omgeving en blijven dan een bron van infectie voor andere honden.

Naturavetal-Info

Giardia en het immuunsysteem

Deskundigen gaan ervan uit dat veel honden dagelijks in aanraking komen met Giardia. Dieren met een verzwakt immuunsysteem (bijvoorbeeld omdat ze bepaalde medicijnen slikken, constant stress hebben, last hebben van allergieën of intoleranties, hun voeding niet goed verdragen, etc.) of waarvan het immuunsysteem nog in ontwikkeling is, zoals bij pups en jonge honden, hebben meer kans op problemen dan honden met een sterk immuunsysteem.

Een sterk immuunsysteem is daarom van bijzonder belang om het spijsverteringsstelsel te helpen in de verdediging tegen Giardia en ook bij het herstel en opbouw na een doorgemaakte Giardia-besmetting.

Je kunt meer over het onderwerp te weten komen in ons adviesartikel “Het immuunsysteem van de hond op natuurlijke wijze versterken“.

Giardia bij honden - mogelijke bronnen van infectie

Zoals eerder vermeld, kan Giardia enkele maanden overleven onder normale omgevingsomstandigheden. Er zijn dan ook diverse besmettingsbronnen.

Een geïnfecteerde hond kan de cysten bijna overal met zijn lichaam verspreiden tijdens de dagelijkse verzorging – de mond, vacht en achterwerk zijn mogelijke bronnen van infectie en herinfectie. De ontlasting van een besmette hond is een andere belangrijke bron van infectie, zelfs als de ontlasting niet meer als zodanig kan worden herkend – andere honden kunnen net zo besmet raken tijdens het besnuffelen als bij het eten van de ontlasting.

Regenwater kan ervoor zorgen dat Giardia-cysten zich ophopen in kleine-, grote plassen, vijvers e.d.: honden die hier drinken, kunnen besmet raken.

Veel voorkomende symptomen van Giardia bij honden

Afhankelijk van hoe sterk het immuunsysteem van de geïnfecteerde hond is of hoe groot de Giardia-besmetting is, kunnen verschillende symptomen zich in verschillende vormen voordoen. Meestal gaat het om spijsverteringsproblemen.

Symptomen zijn onder andere:

  • Elke dag terugkerende, slijmerige, zachte ontlasting
  • Ontlasting constant zacht of papperig
  • Regelmatige diarree (deels en soms bloederig)
  • Sterke geur van ontlasting
  • Winderigheid
  • Krampen
  • Braken                                                                    


Ander bijkomende symptomen kunnen dan optreden:

  • Uitdroging door verlies van vocht bij langdurige diarree en daarbij behorende voedingstoffen tekorten
  • Droge, onrustige en doffe vacht
  • Gewichtsverlies
  • Traag-, slap- of sloomheid

Giardia bij honden: waar moet rekening mee worden gehouden?

Giardia zijn zeer hardnekkige eencellige organismen die met name problemen kunnen veroorzaken bij pups en jonge honden, maar ook bij honden met een slechte weerstand en/ of ouderdom. Maar niet alleen honden worden besmet – ook katten en zelfs mensen kunnen het krijgen. De ziekteverwekker migreert dus niet alleen van dier naar dier, maar ook van dier naar mens en van mens naar dier (zoönose). Als je beide een hond en een kat hebt betekent dat niet noodzakelijkerwijze dat ze het beide zullen krijgen wanneer één van hen Giardia heeft.

Naturavetal® Tip: Giardia Diagnosticeren

Als het dier de hierboven beschreven symptomen vertoont, moet je zeker weten of er sprake is van een Giardia-besmetting. Verzamel hiervoor gedurende zeker 3 dagen ontlasting monsters (bij elkaar 1 fecaal monster) en laat deze in het laboratorium onderzoeken. Veel dierenartsen kunnen de ontlasting monsters direct in hun praktijk op Giardia controleren.

Het wordt problematisch als je een hond hebt die lijdt aan een Giardia-besmetting, maar geen symptomen vertoont – dit is helaas vaker het geval. De hond of zijn immuunsysteem kan de besmetting het hoofd bieden. Niettemin is het een verspreider en dus een potentiële bron van infectie voor andere dieren. Soms zijn honden die giardiasis hebben gehad voor het leven drager van giardia.

Als je meerdere honden hebt, van wie één herhaaldelijk de diagnose Giardia krijgt en behandeld wordt, terwijl de andere gezond lijkt te zijn, moet je de andere honden ook laten onderzoeken. Eén van hen kan de drager zijn, zelfs als deze geen symptomen vertoont, en dus de andere hond keer op keer besmetten. Hetzelfde geldt als je eigen hond herhaaldelijk met Giardia wordt besmet, nadat je buiten bevriende hondenbezitters hebt ontmoet zijn – ook hier kan een andere hond de drager zijn, hoewel deze geen symptomen vertoont.

Het hoeven echter niet per se andere honden te zijn die de Giardia overdragen, want zoals reeds beschreven kunnen kleine-, grote plassen en vijvers waaruit de hond regelmatig drinkt ook bronnen zijn waar hij herhaaldelijk van besmet wordt.

De hond heeft Giardia - wat nu?

Over het algemeen wordt geadviseerd dat honden geen contact hebben met soortgenoten als ze besmet zijn met Giardia. Deze medaille heeft echter twee kanten. Omdat pups en jonge honden vaak worden besmet, grijp je in in de uiterst belangrijke socialisatiefase door isolatie en ontneem je daarmee de jonge hond levensbepalende ervaringen. De eenzaamheid die wordt veroorzaakt door het isolement kan niet alleen veel psychologische stress opleveren voor pups en jonge honden, ook volwassen honden en hondenbezitters kunnen daar last van hebben.

Naturavetal®-Info

Giardiasis bij honden - omgaan met het dagelijks leven

Het is heerlijk als je met je hond kunt wandelen en hem op gezette tijden los kunt laten. Als je echter een aangelijnde hond tegenkomt, hoor je uit beleefdheid je eigen hond te roepen en eerst met de andere hondenbezitter te overleggen of contact tussen beide honden is toegestaan. “De mijne doet niets” is hier een verkeerde houding. Maar al te vaak kan zelfs de best opgevoede hond niet meer worden teruggeroepen zodra hij een soortgenoot heeft herkend.

Ook als hij de ander alleen maar wil begroeten of met hem spelen – als de andere hond aangelijnd is, is daar meestal een reden voor. De hond kan problemen hebben met andere honden, maar ook een ziekte hebben die je eigen hond kan besmetten. En welke mogelijkheden heeft de tegemoetkomende hondenbezitter? Zelfs als hij weet dat zijn hond ziek is: hij kan hem niet dagen of weken alleen maar in het appartement houden. Niet iedereen heeft een grote tuin en vanaf 15kg lichaamsgewicht wordt het moeilijk om de hond op te pakken en weg te rennen als een loslopende hond op je afstormt.

Verder is het belangrijk om speciale hygiënemaatregelen in acht te nemen als de hond Giardia heeft - deze helpen dan ook om het risico op herinfectie te verminderen:

  • Maak de voerbak en het speelgoed regelmatig schoon en spoel het keukengerei ook af met kokend water.
  • Stel dagelijks vers drinkwater beschikbaar en maak ook de drinkbak schoon zoals hierboven beschreven.
  • Als er drinkplaatsen voor de hond in de tuin zijn, zorg dan dat deze elke dag ververst worden incl. een schone drinkbak.
  • Als er plekken in de tuin of in het honden uitlaatgebied zijn waar water zich verzamelt (bijvoorbeeld in bloempotten, plassen, vijvers etc.), waaruit de hond vaker drinkt, moet dit voor de hond voorlopig onmogelijk worden gemaakt zodat hij hier niet opnieuw besmet kan worden met Giardia.
  • Verzamel de ontlasting en restjes hiervan in de tuin en gooi ze weg. Maak ook de gebruikte schepjes schoon en spoel ze af met kokend water.
  • De vacht van de hond kan elke 3 tot 4 weken, bijvoorbeeld met Canis Extra Shampoo gewassen worden, zodat de hond zichzelf niet opnieuw besmet tijdens het schoonmaken. De hond mag echter niet elke dag worden gewassen om de natuurlijke beschermlaag van de huid te behouden.
  • Ligplaatsen of alle plaatsen waar de hond langer verblijft, horen ook regelmatig worden schoongemaakt.
  • Was je handen grondig na contact met de hond - dit geldt natuurlijk ook voor andere familieleden en vrienden. Juist kinderen hoor je uit te leggen waarom deze hygiënemaatregelen belangrijk zijn, zodat ze deze kunnen begrijpen en zich er aan houden.

Ondersteunende voeding voor de hond met Giardia

Als er een Giardia-belasting is, vermijd dan idealiter het voeden van granen of andere koolhydraatrijke supplementen. Aangezien alle droogvoeding voor het productieproces een hoeveelheid koolhydraten – d.w.z. zetmeel – nodig heeft, zal je droogvoeding gedurende deze tijd beter vermijden.

Het is het beste om gegaard vlees te voeden zoals onze pure vleesblikken of -rollen met een plantaardig supplement of onze Canis Extra Top-Fit-Mix vlokken met daarbij olie- en calciumbronnen als aanvulling, bijvoorbeeld onze Canis Extra Zalmolie, Canis Extra Biologische Hennepzaad olie, Canis Extra Biologisch Eierschaalpoeder of Canis Extra Algenkalk. Vermijd ingrediënten als bananen, zoete peren, pasta, rijst, aardappelen en alles waar veel koolhydraten/ zetmeel of fructose in zit. Het is daarom beter om in deze periode over het algemeen slechts een kleine hoeveelheid fruit te voeren.

In het begin hoort het vleesgehalte iets hoger te worden ingesteld dan de daadwerkelijk aanbevolen 70%. Daarbij moet echter worden opgemerkt dat een vleesaandeel tussen 80 en 90% niet geschikt is voor permanente voeding, maar na 2 tot maximaal 4 weken weer teruggebracht moeten worden naar de normale aanbevolen 70%. Binnen de eerste 2 tot 4 weken voeg je Canis Extra Duizendgroen-Biologische Kruiden voor BARF toe, zodat de hond met deze kruiden van voldoende voedingsstoffen wordt voorzien die anders door het hogere aandeel plantaardige supplementen zouden worden geleverd.

Aangezien het risico op herinfectie bij Giardia zeer hoog is, is het noodzakelijk om een ​​tijdje vast te houden aan deze aangepaste voeding. We raden aan om minimaal 6 tot 8 weken droogvoeding te vermijden en te beginnen met een uitgebreide darmherstel.

Als er geen symptomen zijn, kan het vleesgehalte van de dagelijkse voeding weer rond de 70% zijn. Onze Canis Plus® Compleet menu’s zijn verkrijgbaar als praktisch alternatief voor het samenstellen van maaltijden. Hier kun je vooral de graanvrije varianten voeden. Houd het echter bij 2 tot 3 verschillende eiwitbronnen, omdat het lichaam van de hond zich moet concentreren op de verdediging tegen de Giardia en niet geïrriteerd moet raken door voortdurend wisselende of het mengen van meerdere eiwitsoorten tegelijk.

Naturavetal® Tip: Speciale voeding voor Giardia

Vooral tijdens het begin van de dieetaanpassing voor de hond heeft het voeden van echte feta – dat wil zeggen schapenkaas gemaakt van schapenmelk – zijn waarde bewezen. De enzymen in schapenkaas kunnen het lichaam ondersteunen bij de verdediging tegen de Giardia. Aanbevolen wordt om de eerste twee dagen 50% van het werkelijke vleesgehalte te vervangen door echte schapenkaas in combinatie met Canis Extra DuizendGroen en Canis Extra Darmverzorging toe te voegen. Pas daarna start je met de aangepaste voeding van 80 tot 90% vleeseiwitten, 10 tot 20% groenten of Canis Extra Top-Fit-Mix Vlokken samen met een olie- en calciumbron. Canis Extra Darmverzorging wordt in totaal 10 dagen als supplement gegeven. Je kunt bij deze voeding ook schapenkaas toevoegen. Hiervoor wordt, afhankelijk van de grootte van de hond, dagelijks een theelepel tot een eetlepel Feta door de voeding gemengd. Neem na een paar dagen een pauze en herhaal het proces opnieuw. Zo kan schapenkaas een paar weken deel uitmaken van het dieetplan van een hond die besmet is met Giardia.

Darmstructuur: vooral belangrijk voor honden met Giardia

Het is erg belangrijk om de darmflora van de hond weer op te bouwen, vooral als je chemische behandelingen hebt ondergaan voor de Giardia. Afhankelijk van hoe erg de hond door de Giardia is besmet, zijn er ook verschillende mogelijkheden om de darmen weer op te bouwen – laat je hierover adviseren door ons Expert-team en lees ons ​​advies artikel over het onderwerp darmherstel.

In ieder geval dient de darmflora ondersteund te worden. Onze Canis Extra Petflora is hiervoor zeer geschikt. De fermentatie met melkzuurbacteriën (lactobacillen) levert een puur natuurlijk melkzuur op (pH 3,0). Dit verbetert de biologische beschikbaarheid van de voedingsstoffen en actieve ingrediënten en ondersteunt de natuurlijke gastro-intestinale functie. Want pas als de darmflora weer in balans is, zullen Giardia en andere parasieten zich in de toekomst moeilijker in het darmslijmvlies kunnen nestelen. Alleen een gezonde darm met een sterk immuunsysteem kan zich verdedigen tegen herinfectie met Giardia.

Zoals beschreven, zal je de hond minimaal 2 maanden op natvoeding moeten houden. Als de controletest voor Giardia negatief is en de hond er fit uitziet, kun je desgewenst terugschakelen naar onze Canis Plus® Droogvoeding.

Onze producten Canis Extra Vermprevet® en Canis Extra Vermcurat® hebben geen directe invloed op Giardia, maar kunnen de algemene darmherstel bij wormen ondersteunen.

Mijn hond heeft Giardia - de zoektocht naar de boosdoener

Als er Giardia bij je eigen hond wordt vastgesteld, vraagt iedere hondenbezitter zich eerst af waar het vandaan zou kunnen komen. Andere honden staan dan al snel onder algemene verdenking.

Als hondenbezitter moet je er echter rekening mee houden dat overal waar je buiten loopt, besmettingsbronnen op de loer liggen – elke plas, elke vijver, elke hoop ontlasting of elke plek waar ooit ontlasting lag, elke andere hond, kan net zo goed een bron van Giardia zijn. Blijf echter niet thuis met je hond of isoleer hem niet compleet van deze eventuele besmettingsbronnen.

Want strikte isolatie van je hond brengt verschillende moeilijkheden met zich mee voor zowel de eigenaar en hond, die ook het verloop van de ziekte kunnen beïnvloeden. Als de hond veel last heeft van het gescheiden zijn van zijn gebruikelijke roedelleden of andere honden, kan de optredende stress hem of zijn immuunsysteem verder verzwakken, waardoor het voor de Giardia gemakkelijker wordt om vrij te spel te krijgen. Contact met soortgenoten daarentegen kan het immuunsysteem versterken, zorgen voor gezonde energieverbruik en ook bijdragen aan een goed humeur.

Pups en jonge honden met Giardia

Helaas worden pups en jonge honden het vaakst getroffen door Giardia. Hun immuunsysteem is nog in de ontwikkelingsfase, dus Giardia heeft het over het algemeen makkelijker. Dan zijn er mogelijke wormkuren en de reguliere basisvaccinatiefase met verschillende vaccins die er ook voor zorgen dat het immuunsysteem voortdurend wordt belast.

Het komt heel vaak voor dat pups de eerste symptomen zoals terugkerende diarree vertonen, als ze recentelijk bij de fokker vandaan komen (dagen tot enkele weken). De fokker hiervan de schuld geven is in de meeste gevallen ongepast. Door een combinatie van verschillende factoren ontstaat het probleem:

  • Kort voor de overhandiging worden pups meestal gevaccineerd en ontwormd.
  • Voor de pup betekent de plaatsing meestal de scheiding van zijn moeder, broertjes en zusjes en van alles wat hij tot nu toe in zijn leven heeft leren kennen (bekende mensen, vertrouwde omgeving, bekende geuren en geluiden).
  • Het betekent ook, dat de pup in een geheel nieuwe omgeving komt en daar moet wennen en zijn nieuwe weg moet vinden.


Al deze factoren beïnvloeden het immuunsysteem van de pup. Wanneer de pup dan contact heeft met Giardia cysten, die in principe ongemerkt overal op de loer kunnen liggen, ontwikkelt Giardiasis zich snel.

De voeding kan dan ook worden geoptimaliseerd zoals hierboven beschreven. Aangezien met name jonge honden een speciale behoefte hebben in de groeifase, raden wij aan contact op te nemen met ons Expert-team om individuele voeding voor je pup te bespreken.

Mocht je vragen hebben, neem dan gerust telefonisch contact met ons op. Wij helpen je graag met uitgebreid advies. Je kunt ons van maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur bereiken op 06 - 574 909 03 (NL)/ 04 - 923 109 22 (B) of per e-mail naar: info@naturavetal.nl.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in deze berichten

Naturavetal® proefzakjes

We sturen je graag proefzakjes toe en helpen je de juiste variant te kiezen.

De Naturavetal® nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren wij je over het laatste nieuws over gezonde voeding voor honden en katten.