Naturavetal Logo

Compleet natuurlijk – welke synthetische stoffen kunnen in het dagelijks leven worden vermeden?

Toevoegen aan favorietenlijst

Een leven leiden zonder milieutoxines en synthetische stoffen is bijna onmogelijk, maar er zijn enkele manieren om ze op zijn minst te verminderen. Bijvoorbeeld met natuurlijke voeding, maar ook met dagelijkse verzorging. In dit bericht geven we tips om onnodige chemicaliën in het dagelijks leven te vermijden.

Naturavetal® advies telefoon

Onze deskundigen geven je graag persoonlijk advies.

Als je vragen hebt over dit onderwerp, geven we je graag uitgebreid advies. 

Je kunt ons bereiken van maandag t/m vrijdag
van 9 tot 17 uur

Welke synthetische stoffen kunnen worden vermeden - overzicht

Als hondenbezitter wilt je dat je hond een goed leven heeft en dat het altijd goed gaat met je hond. Helaas vertonen steeds meer honden intoleranties, allergieën en andere stofwisselingsproblemen. Maar waarom lijken zoveel honden tegenwoordig zoveel vatbaarder voor welvaartsziekten dan 50 jaar geleden? Natuurlijk zijn er verschillende factoren die hieraan ten grondslag liggen. Een groot probleem is echter het feit dat honden tegenwoordig, al tijdens de pup periode, in contact komen met giftige stoffen uit de omgeving en synthetische stoffen, die hun organisme moet opnemen en op de een of andere manier moet verwerken. Omdat dit veel inspanning van het lichaam of de stofwisseling vraagt, is het belangrijk om er niet nog meer te geven – zolang het niet absoluut noodzakelijk is.

Naturavetal® - Info

De metafoor van het onzichtbare vat

Stel je voor dat je hond een onzichtbare vat draagt waarin de eindproducten van zijn stofwisselingsprocessen zich ophopen. Deze processen vinden dagelijks plaats in het lichaam en vullen langzaam het vat. Een gezonde stofwisseling is in staat dit vat elke avond te legen zodat het de volgende ochtend weer gevuld kan worden. Componenten zoals milieutoxines en synthetische stoffen zorgen er helaas voor dat het vat sneller vol raakt dan dat het geleegd kan worden. Vroeg of laat zal er een overschot zijn en zal het vat overlopen.

Pas op dit punt begint de hond symptomen te vertonen. Deze ontstaan meestal sluimerend en kunnen zich op een zeer verschillende manieren manifesteren. Toenemend braken of diarree, maar ook jeuk of terugkerende ontsteking van de oren en poten zijn daar een voorbeeld van. Als het vat eenmaal is overgelopen, heeft het meestal professionele ondersteuning van een dierenarts en/of diernatuurgeneeskundige nodig en tijd, zodat de stofwisseling weer in balans is en zelfstandig kan functioneren.

Als je dit tijdrovende en energieverslindende proces wilt vermijden, moet je ervoor zorgen dat al vanaf het begin synthetische gifstoffen worden vermeden, zodat het vat niet al in de eerste plaats kan overlopen. Hondenbezitters verkeren in de gelukkige positie om dit te kunnen beïnvloeden door natuurlijke voeding en door onnodige synthetische stoffen te vermijden en zouden hiervan gebruik moeten maken.

Ontlasting onderzoek in plaats van ontwormingsmiddelen

Alvorens tot chemisch ontwormen over te gaan, zouden er ontlasting monsters moeten worden onderzocht. Omdat ontwormen geen preventieve werking heeft, doodt het de wormen die de hond, op dat moment dat hij de ontworming krijgt, bij zich draagt. Als de hond korte tijd later opnieuw in contact komt met wormen, kan hij opnieuw besmet raken en opnieuw een wormbesmetting krijgen. Daarom is de profylactische, driemaandelijkse toediening van een ontwormingsmiddel zeer twijfelachtig. Het is logischer om 4 keer per jaar een ontlastingsmonster te laten onderzoeken en de uitslag af te wachten. Als dan blijkt dat de hond wormen heeft, kun je daarnaar handelen, maar als blijkt dat er geen wormbesmetting is, kun je de hond ook de ontwormingskuur besparen. Als er een wormbesmetting is, kunnen de tips uit onze “Adviezen“ helpen. Meer informatie over wormbesmetting bij honden vind je hier.

Vermijd antibiotica

In overleg met en onder toezicht van een dierenarts kun je bij milde infecties beslissen of je een antibioticum wilt gebruiken of het lichaam gewoon meer tijd wilt geven om te herstellen. Vaak wordt veel te snel een antibioticum gebruikt, ook al zou het lichaam het probleem zelf kunnen oplossen. Het is waarschijnlijk handiger en sneller om een antibioticum te kiezen. Dat is ook de reden waarom veel hondenbezitters voor deze route kiezen. Tegenwoordig bieden echter steeds meer dierenartsen alternatieve behandelingsopties aan die erop gericht zijn het gebruik van antibiotica zo lang mogelijk te vermijden. Het is in ieder geval zeker zinvol om een antibiogram op te stellen. Dat bepaalt welk antibioticum de betreffende ziekteverwekker bijzonder efficiënt in de groei zal remmen, om zo gericht in te grijpen tegen bacteriële infecties. Ook moet na toediening van een antibioticum de darm worden opgebouwd zodat de darmflora kan herstellen. Meer informatie over het onderwerp darmherstel vind je hier.

Vaccinaties goed plannen

Het onderwerp vaccinaties voor honden is zeer controversieel en uiteindelijk moet elke hondenbezitter zelf beslissen hoe hij ermee om wil gaan. Helaas, zien we veel te vaak dat honden jaarlijks worden ingeënt met vaccins, waarbij aldus volgens de fabrikant een bescherming voor 3 jaar verleend. Het is belangrijk voor ons om enige verduidelijking hierover te geven. Als klant in een dierenartsenpraktijk kun je vragen welk vaccin bij honden wordt gebruikt en natuurlijk hoe lang deze bescherming biedt. Als je hier geen informatie krijgt, kun je in je vaccinatiebewijs kijken, want er staat bij welk vaccin er is gebruikt. Op internet kun je snel en eenvoudig zien hoe lang het vaccin de hond beschermt. Het vaccineren van honden moet zoveel mogelijk worden vermeden.

Vraag naar de tijdsduur bij gebruik van pijnmedicatie

Als de hond zich heeft verrekt en pijn in de poot voelt tijdens het ravotten, dan zal hij de poot ontlasten en minder ravotten. Deze verlichting is uitermate belangrijk voor het genezingsproces. De hond zal de poot echter alleen ontlasten als hij zich ook bewust is van de pijn. Pijnstillers dienen daarom in het algemeen alleen in overleg met een dierenarts aan de hond te worden gegeven, als het echt niet te vermijden is en dan alleen voor de kortst mogelijke tijd. Want naast het feit dat de beleving van pijn tot verlichting kan leiden, irriteren veel pijnstillers het spijsverteringskanaal enorm, wat kan leiden tot gevolgschade.

Bewustwording bij het omgaan met medicatie

In onze consultaties horen we regelmatig dat de hond naar de dierenarts is geweest en een of meerdere injecties heeft gekregen. Als we dan vragen wat de hond heeft geïnjecteerd, is het antwoord 95%: “Ik weet het niet”. De behandelkamer lijkt niet alleen op sommige honden een intimiderend effect te hebben maar ook op veel hondenbezitters. Want niet alleen de vraag wat er werkelijk aan de hond is gedaan is meestal niet te beantwoorden; Zelfs dingen die in de behandelkamer zijn besproken en uitgelegd, worden vaak vergeten op het moment dat de hondenbezitter de behandelkamer verlaat. Vraag als klant daarom aan de dierenarts welke behandeling hij voor ogen heeft en welke medicatie hij daarvoor wil gebruiken, en maak ook aantekeningen. Deze aantekeningen kunnen op verschillende manieren nuttig zijn: Ten eerste ontwikkel je als hondenbezitter een betere toegang tot wat er met de hond in de behandelkamer gebeurt. Ten tweede sta je als hondenbezitter veel dichter bij je huisdier dan een dierenarts kan zijn – als de hond een bepaalde injectie heeft gehad en de volgende dag diarree heeft of moet overgeven, kan er een verband zijn. Misschien kan de hond het medicijn niet verdragen en moet hij een ander medicijn krijgen. Deze informatie is niet alleen van belang voor de behandelend dierenarts, maar ook als dezelfde situatie zich later misschien nog een keer voordoet. En zelfs als je naar een andere dierenartsenpraktijk moet, bijvoorbeeld vanwege een spoedgeval, is het erg handig als je iets kunt zeggen over de medische geschiedenis van de hond, ook om interacties tussen verschillende medicijnen te voorkomen.

Onderzoek naar de oorzaken van allergiebehandeling in plaats van langdurige toediening van immunosuppressiva

Krabben, jeuk, diarree, oorontstekingen, tranende ogen en poten likken kunnen allemaal tekenen zijn van een allergie bij de hond. Simpel gezegd, een allergie is een overdreven reactie van het immuunsysteem op een eigenlijk ongevaarlijke stof. Hier is altijd een trigger voor, een zogenaamd allergeen. Tegenwoordig nemen mensen met allergieën vaak hun toevlucht tot medicijnen die de immuunreactie te achteloos onderdrukken. Dit is natuurlijk erg handig, want als de immuunrespons wordt onderdrukt, zullen de symptomen verdwijnen en lijkt het probleem opgelost. Een zo goed mogelijk werkend immuunsysteem is echter van groot belang voor de hond en zijn gezondheid. Het zou daarom logischer zijn om naar de reden voor de immuunreactie te zoeken, het allergeen te identificeren en, indien mogelijk, te vermijden.

Naturavetal®-Info

Allergie bij honden

Allergieën ontwikkelen zich bij honden tot een leefstijlziekte en steeds meer honden hebben last van voedingsallergieën. Maar de constante jeuk, de steeds terugkerende oorontstekingen of de steeds terugkerende diarree hebben altijd een oorzaak. Dit zit vaak in de darm als deze geïrriteerd is door eerdere ontwormingskuren, medicatie en industrieel voer met synthetische toevoegingen. Een groot deel van het immuunsysteem bevindt zich in de darm en de toestand van het immuunsysteem wordt weerspiegeld in alle externe systemen zoals vacht en huid, ogen, oren, nagels en natuurlijk de spijsvertering. Meer informatie over allergieën bij honden vind je hier in onze “Adviezen“.

Als de hond een voedingsallergie heeft en constant krabt, likt en openbijt, moet de therapeut samenwerken met de eigenaar om de oorzaak te vinden. Dit kan een langdurig proces zijn waarbij de geschiedenis van de hond en natuurlijk zijn/haar voorgeschiedenis van voeding betrokken zijn. De voeding moet zorgvuldig worden onderzocht. Dan begint een fase van proberen en observeren van kleine veranderingen in de voeding. Dit kan tijdrovend zijn, maar het zou toch moeten gebeuren.

Helaas is de meest voorkomende procedure dat de dierenarts een zogenaamd immunosuppressivum geeft. Immunosuppressiva zijn geneesmiddelen die de overmatige reactie van het immuunsysteem onderdrukken. Het probleem is hier, dat hoewel symptomen zoals jeuk verdwijnen of worden onderdrukt, er geen diepe genezing is. Het immuunsysteem moet echter sterk genoeg zijn om het lichaam te beschermen tegen mogelijke infecties en mag niet worden onderdrukt of uitgeschakeld. Als het immuunsysteem reageert met een overreactie in de vorm van een allergie, moet de trigger worden gevonden en moeten maatregelen worden genomen om deze reactie overbodig te maken. Geschikte maatregelen kunnen bijvoorbeeld een verandering van voeding of darmherstel zijn (je vind onze adviezen voor darmrevalidatie bij honden hier), in géén geval alleen symptomatisch behandelen en niet permanent onderdrukken van het immuunsysteem.

Kies natuurlijke beschermings- en verzorgingsproducten tegen parasieten

Als het gaat om het beschermen van de hond tegen parasieten, biedt de natuur een groot aantal manieren waarop dit op een natuurlijke manier kan worden gedaan, zonder toevlucht te hoeven nemen tot chemische middelen die het lichaam kunnen belasten. In ons advies “Natuurlijke hulp tegen teken” vind je meer informatie over tekenprofylaxe bij hond en kat, terwijl ons advies “Natuurlijke voeding bij worminfectie” informatie geeft over het onderwerp wormprofylaxe. Ons advies “Giardia bij honden” geeft ook veel nuttige informatie over het onderwerp Giardiasis bij honden.

Gebruik echter niet alleen bij profylaxe van parasieten de natuurlijke producten, want zelfs in de dagelijkse zorg kun je het gebruik van chemicaliën aanzienlijk verminderen door natuurlijke verzorgingsproducten te gebruiken. Je kunt hier meer over lezen bij onze specifieke natuurlijke verzorgingsproducten zelf.

Let op plastic

Ook is het eenvoudig te controleren hoe vaak de hond overdag in aanraking moet komen met plastic producten. Hondenspeelgoed van kunststof, in het ergste geval nog gevuld met een “pieper”, is geenszins geschikt speelgoed voor honden. Hier kun je beter kiezen voor natuurlijk speelgoed van hout, stof of soortgelijke materialen. Eet- en drinkbakken mogen ook niet van plastic zijn. Veel geschikter zijn voerbakken van keramiek, emaille, roestvast staal of aardewerk.

Natuurlijke voeding - alles voor een gezond leven

De natuur levert diversiteit en de pure kwaliteit als ingrediënten. Daarom is een natuurlijke voeding de basis voor een gezond organisme.

Kunstmatige toevoegingen worden onder andere gebruikt in industriële/commerciële diervoeders om een product langer mee te laten gaan, de pH-waarde of de consistentie ervan te stabiliseren, de kleur te veranderen of het eetbaar te maken. Veel van deze stoffen worden onderzocht op hun acute toxiciteit of het ontwikkelen van kanker – maar de impact die ze kunnen hebben op het spijsverteringskanaal, het darmslijmvlies of de darmcellen en darmbacteriën komt slechts moeizaam in beeld. Maar als een conserveermiddel bedoeld is om te voorkomen dat een product langdurig bederft door schimmels of bacteriën – wat kan dit dan betekenen voor de darmflora? En als een emulgator ervoor zorgt dat twee eigenlijk niet-mengbare stoffen, zoals olie en water, beter kunnen worden gemengd – wat betekent dat dan voor de darmwanden, waarvan de functionaliteit gebaseerd is op het doorlaten van bepaalde stoffen en andere juist niet?

Als basisprincipe hebben we gekozen om af te zien van de toevoeging van dergelijke stoffen in onze Canis Plus® en Felins Plus® voedingen – zodat honden en katten een gezonde en stabiele spijsvertering en dus een sterk immuunsysteem kunnen opbouwen – omdat gezondheid begint in de darmen.

De juiste voedingsstoffen zijn essentieel voor de gezondheid van een hond. Echte, originele ingrediënten en de vitaminen en mineralen die ze bevatten, bieden de best mogelijke beschikbaarheid voor het lichaam. Ze hebben de afgelopen decennia de ontwikkeling, de vorming van het sterke immuunsysteem en de grote prestaties ervan mogelijk gemaakt – daarom bevat soortspecifieke hondenvoeding alleen natuurlijke vitaminen en mineralen, zonder synthetische toevoegingen.

Voor onze producten hebben we er bewust voor gekozen om productieprocessen te gebruiken die hun natuurlijke ingrediënten zo goed mogelijk beschermen en behouden. Voor onze Canis Plus® droogvoeding soorten gebruiken we het koude persingsproces, ons natvoeding assortiment wordt behoedzaam bereid, koud afgevuld en vervolgens zo kort mogelijk in de verpakking verwarmd. Onze kruiden, groenten en fruit worden behoedzaam en gecontroleerd aan de lucht gedroogd zodat deze dezelfde voedingsstoffen als origineel bevatten. Hierdoor weten we zeker dat we geen synthetische toevoegingen nodig hebben voor onze producten.

Jarenlange ervaring met onze voeding, tevreden klanten en gezonde, vrolijke dieren laten ons keer op keer zien hoe waardevol natuurlijke voeding is om de gezondheid op de lange termijn te ondersteunen. Zorgvuldig geselecteerde ingrediënten bieden voedingsstoffen die er van nature in horen te zitten en dus niet kunstmatig zijn. Kunstmatige toevoegingen zijn overbodig wanneer een combinatie van hoogwaardige ingrediënten, zorgvuldig verwerkt, de kracht van de natuur biedt.

Mocht je vragen hebben, neem dan gerust telefonisch contact met ons op. Wij helpen je graag met uitgebreid advies. Je kunt ons van maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur bereiken op 06 - 574 909 03 (NL)/ 04 - 923 109 22 (B) of per e-mail naar: info@naturavetal.nl.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in deze berichten

Naturavetal® proefzakjes

We sturen je graag proefzakjes toe en helpen je de juiste variant te kiezen.

De Naturavetal® nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren wij je over het laatste nieuws over gezonde voeding voor honden en katten.