Zoeken
Mijn Naturavetal
zoek op naturavetal.nl
Wormplaag onder de microscoop

Natuurlijke voeding bij wormbesmetting voor honden en katten

Waar het dier in het wild op zoek gaat naar kruiden om op een natuurlijke manier te ontwormen en om darmproblemen op te lossen, zijn onze huisdieren afhankelijk van onze hulp. Diereigenaren dienen hier bewust en verantwoordelijk mee om te gaan, door ze bij een verhoogde wormbesmetting op natuurlijke wijze te voeden, want geheel onafhankelijk van de bijwerkingen, van chemische wormenkuren, is er het bijkomende probleem van resistentieontwikkeling. Omdat hondenbezitters dit willen vermijden en voorkeur geven aan natuurlijke producten, worden ter ondersteuning bij een sterkere endoparasitaire besmettingen steeds vaker natuurlijke supplementen gevoed. Spoelworm, haakworm, lintworm – bij deze wormen houdt de dierenliefde, van honden- en kattenliefhebbers, echt wel op. Zodra de eieren van deze ongewervelde dieren het lichaam van de trouwe viervoeter zijn binnengedrongen, ontwikkelen ze zich tot larven en migreren ze door verschillende organen. Wanneer honden en katten besmet zijn met wormen, is de invloed van deze parasieten meestal niet direct zichtbaar. Maar een hoge wormbesmetting schaadt het dier. Als de eigenaar naar de chemische middelen grijpt, mogelijk zelfs bij een onbevestigd vermoeden, zal deze geen langdurige oplossing of bescherming geven, maar in het ergste geval zelfs grote schade aanrichten aan de darmflora.

In dit advies leggen we de wormbesmetting uit en laten we zien hoe een behoedzame en natuurlijke ontworming aan honden en katten gegeven kan worden.

Wormen bij honden en katten - algemene informatie

In principe kunnen alle honden en katten besmet raken met wormen. De infectieroutes zijn verschillend. Pups kunnen besmet raken met wormen in de baarmoeder of via de moedermelk als de moeder een wormenbesmetting heeft. Als een dier besmet is met wormen, scheidt het wormeieren uit in de ontlasting, wat op zijn beurt weer een andere infectiebron vormt. Sommige wormeieren zijn extreem resistent en kunnen enkele maanden tot jaren besmettelijk blijven; zichtbare sporen in de ontlasting zijn dan niet meer herkenbaar. Door dieren, mensen, aarde en water kunnen de eieren bijna overal mee naartoe worden genomen. Honden en katten kunnen theoretisch ook thuis besmet raken als mensen via hun schoenen besmettelijke eitjes onbedoeld in huis meebrengen. Het eten van prooien zoals muizen, konijnen of vlooien die wormen dragen, kan ook een wormbesmetting veroorzaken.

Wormeieren liggen overal op de loer

Vrouwelijke spoelwormen leggen bijvoorbeeld elke dag tot wel 200.000 kleine eitjes. Ze zijn extreem resistent en hebben een langdurige levenscyclus. Een besmette hond poept de wormeitjes uit in de ontlasting. Zelfs als de ontlastingshoop allang verdwenen is, kunnen de eieren overleven en worden opgepikt door een andere hond, wanneer die eraan snuffelt. Als verontreinigde grond of zand onder de schoenzolen blijft kleven, dragen mensen onbedoeld bij aan de verdere verspreiding van spoelwormeieren. Zelfs katten die alleen binnenshuis leven en niet naar buiten mogen, kunnen besmet raken met wormen als ze in contact komen met schoenen, speelgoed of sportartikelen dat buiten wordt gebruikt. Buitenkatten lopen een verhoogd risico op een wormbesmetting als ze aas eten of kleine prooien eten, zoals muizen, vogels en kikkers, die voornamelijk dienen als tussengastheer voor lintwormen en longwormen.

Verschillende soorten wormen bij honden en katten

Spoelwormen
Spoelwormen komen het meest voor bij honden en katten. De volwassen parasieten bereiken een lengte van maximaal 20 centimeter en nestelen zich in de darmen, waar ze o.a. ondervoeding, braken, diarree en obstipatie kunnen veroorzaken bij ernstige worminfecties. Een opgeblazen “wormbuik” kan ook voorkomen. De eitjes worden verspreid via uitwerpselen in veel groenvoorzieningen, waar dan andere huisdieren weer besmet raken.

Haakwormen
De haakworm nestelt zich in het spijsverteringskanaal van honden en katten en zuigt van daaruit bloed op. De eieren die in de ontlasting worden uitgescheiden, ontwikkelen zich snel tot larven en kunnen niet alleen oraal worden ingenomen, maar kunnen ook via de huid de gastheer binnendringen. Hoewel een klein aantal de honden en katten meestal niet schaadt, kan een grotere hoeveelheid leiden tot bloedverlies en darmletsel.

Longworm
Longworm kan voorkomen bij zowel katten als honden. Tussen- en transportgastheren voor de larven zijn vogels, slakken of muizen die de huisdieren opeten. Volwassen longwormen nestelen zich in de longslagaders en zijn verantwoordelijk voor diverse ziektebeelden zoals ontsteking van het longweefsel, bloedstollingsstoornissen, chronische hoest (evt. met bloed) en luchtwegaandoeningen. Een verhoogde wormbesmetting kan zelfs tot de dood leiden.

Blaasworm
Blaasworm is een zeldzame haarworm die de blaas van de kat infecteert en symptomen veroorzaakt die lijken op blaasontsteking. Zijn tussengastheer is de regenworm. Een geïnfecteerde kat scheidt blaaswormeieren uit in de urine.

Lintwormen
Hoewel de hondenlintworm in Midden-Europa niet meer voorkomt, blijven de kattenlintworm, die wel 60 centimeter lang kan worden, en de vossenlintworm een belangrijke rol spelen. Hoewel de rode vos de belangrijkste gastheer is van de vossenlintworm, kunnen honden en katten ook besmet raken als ze zonder toezicht loslopen, rennen of jagen en geïnfecteerde knaagdieren eten. Komkommerzaadlintworm vormt ook een risico voor huisdieren. Hier zijn het de geïnfecteerde vlooien die worden ingeslikt. Symptomen als indigestie en ernstige jeuk in het anale gebied, verschijnen vaak pas als er sprake is van een enorme wormbesmetting.

Zweepwormen
Zoals de naam al doet vermoeden, lijkt de zweepworm op een zweep met een dikker uiteinde en een draadvormige voorkant. Deze hecht zich aan de darmwand en zuigt bloed op. Omdat zweepwormeieren extreem resistent tegen kou zijn, kunnen ze enkele maanden in de buitenlucht overleven. Ontlasting en bloederige diarree van zieke honden moeten daarom bijzonder grondig verwijderd en verholpen worden, om een herinfectie na natuurlijke ontworming te voorkomen.

Hartwormen
Hartwormen, die via muggen worden overgedragen en de hartwormziekte veroorzaken, komen vooral voor in het Middellandse Zeegebied. Voorzichtigheid is niet alleen geboden bij reizen naar Zuid-Europa, want de Aziatische tijgermug is al actief in Midden-Duitsland. Hartwormlarven migreren via een muggenbeet middels de bloedbaan naar de hartkamers en veroorzaken, als volwassen wormen tot 30 centimeter lang, ernstige schade aan de gezondheid van honden en katten.

Herken een verhoogde wormbesmetting bij honden en katten

Honden en katten behoren tot de meest populaire gastheren van talloze wormsoorten. Met uitzondering van long-, blaas- en hartwormen nestelen de meeste zich in het spijsverteringskanaal – voornamelijk in de darmen, waar ze de gastheer een deel van zijn voedingsinname ontnemen. Oraal ingenomen eieren komen eerst via de mond en dan zo in de darm, ze ontwikkelen zich tot larven en migreren vervolgens via de lever, de bloedbaan en de luchtpijp of longen terug naar de darm. De volwassen parasieten leggen daar eieren, waarmee de cyclus opnieuw begint.

Elk dier is anders en daarom verschilt ook het individuele risico voor honden en katten om wormen op te lopen. Naast gedrag tijdens het uitlaten of loslopen, spelen ook leeftijd en voeding een rol. Bovendien tolereren de huisdieren een lagere wormenbesmetting. Hier lijkt een gezond evenwicht te bestaan tussen gastheer en parasiet, vaak zonder duidelijke schade. Het is daarom voor eigenaren van honden en katten moeilijk om een wormbesmetting op te sporen als het dier volledig symptoomvrij is. Dat is anders bij een verhoogde wormbesmetting.

Afhankelijk van het type parasiet waarmee het dier besmet is, kunnen verschillende ziektebeelden worden onderscheiden. Symptomen van een zware worminfectie zijn onder meer:

  • Diarree
  • Constipatie
  • Braken
  • Jeuk rond de anus, met het zogenaamde “sleetje rijden”
  • Gebrek aan eetlust
  • Gewichtsverlies
  • Doffe vacht
  • Opgeblazen “wormenbuik”

Algemene deficiëntie symptomen

Naturavetal-advies: Ontlastingsonderzoek om de oorzaak te verklaren

Niet alleen wormen kunnen bovengenoemde symptomen veroorzaken, maar ook andere endoparasieten, zoals Giardia, kunnen de oorzaak zijn. Daarom is het zinvol om een ontlastingsmonster, van meerdere stoelgangen, voor onderzoek in te dienen bij de dierenarts. In ons advies “Giardia bij honden” leer je alles over het onderwerp Giardia bij honden.

Natuurlijke ontworming voor honden en katten

Bij een vermoeden van een verhoogde wormbesmetting gaan honden- en kattenliefhebbers vaak naar de dierenarts, die vervolgens een chemische ontworming aanbiedt. Maar de chemische wormenpil doodt niet alleen de wormen in de darmen; het belast ook enorm de stofwisseling van honden en katten. Het darmslijmvlies herstelt zich dan moeizaam. In de natuur zou een dier kruiden eten als hij last heeft van darmproblemen. Huisdieren zijn afhankelijk van hun eigenaren om de juiste manier van natuurlijke ontworming te kiezen.

Er zijn geen bijwerkingen bij het natuurlijk ontwormen van hond en kat en het is mogelijk om een resistent darmmilieu te creëren en zo het dier te ondersteunen om makkelijker wormen uit te scheiden en langer wormvrij te blijven. Aan de ene kant laten de reeds genoemde symptomen zien of je eigen dier besmet is met wormen. Anderzijds geeft een ontlastingsonderzoek bij de dierenarts, met monsters van drie opeenvolgende dagen op verschillende tijdstippen, duidelijkheid of er geen wormen zichtbaar in de ontlasting zijn. Als er daadwerkelijk een wormbesmetting is, kunnen natuurlijke remedies helpen die het spijsverteringskanaal van de hond of kat onaantrekkelijk maken voor wormen.

Natuurlijke ontworming kan ook worden ondersteund door voeding, bijvoorbeeld met kokosvlokken, pompoenpitten of wortels. Er zit laurinezuur in kokosvlokken en ook in koudgeperste kokosolie, wat wormen kan afschrikken. Zowel het raspen van kokos of de Canis Extra biologische kokosolie voor honden, als Felins Plus ® biologische kokosolie voor katten kunnen gewoon door het eten worden gemengd. Hetzelfde geldt voor gemalen pompoenpitten, die het aminozuur cucurbitine bevatten en daarnaast het immuunsysteem ondersteunen en een diuretisch effect kunnen hebben. Katten en honden kunnen ook gepureerde wortelen eten: de etherische oliën verlammen de wormen en zorgen ervoor dat ze worden uitgescheiden.

Essentieel is in ieder geval: niet ontwormen op verdenking!

De wormbesmetting van het dier moet eerst worden gecontroleerd door regelmatig ontlastingsmonsters te laten controleren. Bij een verhoogde wormbesmetting kan het geven van Vermcurat® het darmmilieu ondersteunen. Voor de regelmatige ondersteuning van de darmflora, zodat wormen zich moeilijk kunnen nestelen, raden wij aan om Vermprevet® met regelmaat te voeden.

Honden en katten natuurlijk ontwormen met Naturavetal

Ontwormen beschermt niet tegen hernieuwde wormbesmetting – zelfs niet de chemische wormtablet. Honden en katten kunnen de dag na de ontworming wéér besmet raken. Om dit te voorkomen, raden we je aan om op te letten en je hond te trainen, de ontlasting van andere dieren niet meer te eten of de uitwerpselen te besnuffelen. Bij katten is dit niet mogelijk – maar een goede hygiëne in het huishouden en in de omgang met de dieren is een goede voorwaarde om ervoor te zorgen dat je dier niet besmet wordt met wormen.

Met Canis Extra Vermcurat® voor honden en Felins Plus® Vermcurat® voor katten biedt Naturavetal je een nuttige ondersteuning voor natuurlijke ontworming bij een verhoogde wormbesmetting. Beide bestaan voor 100% uit Kamala-vruchthaarpoeder, dat de weerstand tegen wormen in het darmmilieu ondersteunt en bijdraagt aan de darmreiniging, waarbij de parasieten worden uitgescheiden. Vermcurat® kan gevoed worden aan jonge dieren vanaf 4 maanden.

Onze kruidenmengsels Canis Extra Vermprevet® en Felins Plus® Vermprevet® met kokosvlokken, pompoenpitten, wortelgranulaat, zwarte komijn, propolispoeder, walnotenblad, ananaspoeder, tijm, oregano, kaneel en kruidnagel combineren alle planten en kruiden die bewezen zijn, voor de natuurlijke ontworming van katten en honden te helpen. Voed Vermprevet® tot vier keer per jaar preventief en geef een natuurlijk gezonde voeding en zorg zo voor een optimale darmgezondheid van je huisdier. Vermprevet® kan ook gevoed worden aan jonge dieren vanaf 4 maanden. Vermprevet® is niet geschikt voor drachtige dieren.

Voedingsinstructies voor wormbesmetting bij honden en katten

Kamala-vruchthaarpoeder kan de reiniging van de darmen ondersteunen, waardoor parasieten via de ontlasting worden uitgescheiden en zo een door voeding veroorzaakte, verhoogde wormbesmetting helpen voorkomen. Naast een gezonde voeding en de drie maandelijkse toevoeging van het kruidenmengsel Vermprevet® , kun je het lichaam versterken en hoef je dus zelden tot geen, toevlucht te nemen tot chemische ontwormingsmiddelen.

Voedingsadvies:

Vanaf de 4e levensmaand: Voor honden tot 5kg: 1 x 1 mespunt door de voeding mengen. Anders voor honden van alle groottes en gewichtsklassen: 1 x 1 maatschep door de voeding mengen. Een maatschep komt overeen met ca.1g netto productgewicht.

In de regel is één keer geven voldoende. Bij een verhoogde wormbesmetting, ook met verschillende soorten wormen, kan Vermcurat® 3x gevoed worden met een tussenpoos van 7 dagen.
Vermcurat® kan een laxerende werking hebben om de uitscheiding van wormen te stimuleren. Vermcurat® geef je daarom bij voorkeur in de ochtend en plan dan een langere wandeling, zodat de hond kan ontlasten.

Vermprevet® is een behoedzaam kruidenmengsel dat het voor wormen zoals lintwormen, spoelwormen, haakwormen en zweepwormen moeilijk kan maken om zich in de darm te nestelen.

Voedingsadvies:
Vanaf de 4e levensmaand:

  • Honden tot 5kg: 1/4 schepje
  • Honden tot 15kg: 1/2 schepje
  • Honden tot 30kg: 1 schepje
  • Honden zwaarder dan 30kg: 1 1/2 maatlepel

Een maatlepel komt overeen met ca. 5g netto productgewicht.

Vermprevet® wordt tot 4 keer per jaar, gedurende 14 dagen, om de dag door de voeding gemengd.

Als bij regelmatig onderzoek van ontlastingsmonsters een wormbesmetting wordt geconstateerd, raden wij aan om Canis Extra Vermcurat® te geven. Canis Extra Vermprevet® is niet geschikt voor drachtige teven, zie hiervoor onze speciale voedingsinstructies.

Kamala-vruchthaarpoeder kan de reiniging van de darmen ondersteunen, waarin parasieten via de ontlasting kunnen worden uitgescheiden en zo een verhoogde wormbesmetting helpen voorkomen. Naast een gezonde voeding en de drie maandelijkse toevoeging van het kruidenmengsel Vermprevet®, kun je het lichaam versterken en hoef je dus minder vaak tot geen toevlucht te nemen tot chemische ontwormingsmiddelen.

Voedingsadvies:
Vanaf de 4e levensmaand: 1 x 1 mespunt door de voeding mengen.

In de regel is één keer toepassen voldoende. Bij een verhoogde wormbesmetting, ook met verschillende soorten wormen, kan Vermcurat® 3x gevoed worden met een tussenpoos van 7 dagen.

Vermprevet® is een behoedzaam kruidenmengsel dat het voor wormen zoals lintwormen, spoelwormen, haakwormen en zweepwormen moeilijk kan maken om zich in de darm te nestelen.

Voedingsadvies:
Vanaf de 4e levensmaand:
1 maatschepje per dag.

Een maatschep komt overeen met ca. 0,5g netto productgewicht.

Vermprevet® wordt tot 4 keer per jaar, gedurende 14 dagen, om de dag door de voeding gemengd.

Als bij regelmatig onderzoek van ontlastingsmonsters een wormbesmetting wordt vastgesteld, raden we aan om Felins Plus® Vermcurat® te voeden. Felins Plus® Vermprevet® is niet geschikt voor drachtige katten, zie hiervoor onze speciale voedingsinstructies.

Naturavetal-tip: Bevorder de eliminatie van wormen met geschikte kauwsnacks

Om de uitscheiding van wormen te bevorderen is het nuttig gebleken om snacks met vacht te voeden. Ze vormen niet alleen een natuurlijke prooi, ze leveren ook waardevolle voedingsvezels en leveren zo een uitstekende bijdrage aan de reiniging van het spijsverteringskanaal. Onze Canis Plus® Huidrepen met vacht zijn verkrijgbaar in 5 verschillende variaties, zodat ook de honden met allergieën en/ of voedsel intolerante honden er baat bij kunnen hebben. Of het nu gaat om Runderhuidrepen, Geitenhuidrepen, Paardenhuidrepen, Wildhuidrepen of Konijnenoren, voor elke hond is er een passende variant.

Verhoogde wormbesmetting bij pups en jonge dieren

Wormen hebben een meer ingrijpend effect op pups dan op volwassen dieren. Puppy’s kunnen in de baarmoeder of via de melk besmet raken en hebben meer last van de parasieten omdat hun immuunsysteem nog niet zo veerkrachtig is. Het is daarom belangrijk voor pups om een darmomgeving te bevorderen die parasieten, zoals wormen, vermijdt en om de meest behoedzame en natuurlijke middelen te gebruiken, die mogelijk zijn, wanneer de pup een wormbesmetting krijgt. Als de wormbesmetting echter zo ernstig is, dat de gezondheid van het jonge dier in het gedrang komt, is een bezoek aan de dierenarts onvermijdelijk, bijvoorbeeld als pups grote hoeveelheden hele spoelwormen uitbraken of deze met diarree uitscheiden. Anders kan uitdroging volgen, wat het dier enorm kan verzwakken.

Zorg er echter voor dat je een pup niet om de week chemisch ontwormt, zoals sommige rasverenigingen aanbevelen. Chemische ontwormingsmiddelen schaden de kleine dieren meer dan dat het hen helpen, omdat de darmflora herhaaldelijk wordt verstoord en een gezond immuunsysteem zich niet kan ontwikkelen. Latere spijsverteringsproblemen en allerhande allergieën kunnen het gevolg zijn.

Natuurlijk moeten ook jongere dieren elke dag iets krijgen om ze ervoor te behoeden. Onze biologische kokosolie en versgeraspte wortelen zijn hiervoor geschikt. Want bij het begin van de regelmatige inname van vast voedsel en de eerste uitstapjes in het groen – ook al is het maar de voortuin – zou je regelmatig collectieve ontlastingsmonsters moeten inleveren en de ontlasting laten onderzoeken op parasieten.

Wij zijn op de hoogte van de verplichtingen die de fokker heeft binnen een ras- of fokvereniging. De volgende voedingsinstructies zijn alleen bedoeld om te laten zien hoe profylaxe van parasieten er op een natuurlijke manier uit kan zien. Dit kan dan een alternatief of waardevolle aanvulling zijn, zodat de moederhond en de pups zo min mogelijk onder invloed van potentieel schadelijke stoffen, zich kunnen ontwikkelen. Het biedt een eerste oriëntatie hoe zo’n voeding gerelateerde ondersteuning eruit kan zien. Individueel kan het echter zijn dat de hoeveelheden aangepast moeten worden. Neem bij vragen contact op met ons adviesteam. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur op tel. (+31) 06 574 9090 3.

Speciale voedingsinstructies voor wormbesmetting bij drachtige of zogende honden, katten en puppy's

Canis Extra Biologische Kokosolie:

  • 1 ml kokosolie/ kg lichaamsgewicht/ dag (1 ml kokosolie komt overeen met ca. 1/3 theelepel)

Versgeraspte wortelen:

  • Voed de eerste 2 dagen een halve theelepel van de versgeraspte wortels, ongeacht het lichaamsgewicht van de pup. De hoeveelheid voeding wordt dan aangepast aan het lichaamsgewicht:
    • Pups van meer dan 5kg – 1 volle theelepel
    • Pups van meer dan 10kg – 1-2 volle theelepels
    • Pups van meer dan 15kg – 1,5 volle eetlepels
    • Pups van meer dan 20kg – 2 volle eetlepels
    • Pups van meer dan 25kg – 2-3 volle eetlepels

De pups moeten de bovenstaande voedingsaanbevelingen elke dag krijgen vanaf het moment dat ze vast voedsel gaan eten. Tel hiervoor de gewichten van alle pups op en meng de vastgestelde hoeveelheid biologische kokosolie en fijn geraspte wortels gelijkmatig door een portie natvoeding. Dit wordt dan verdeeld onder de pups en in aparte bakjes aan de pups gevoed zodat elke pup evenveel voeding krijgt. Onze Canis Plus ® Pup menu’s zijn bijzonder geschikt om te voeden, omdat de veendrenkstof die erin zit ook het spijsverteringskanaal bevordert. Totdat de pups minimaal 4 maanden oud zijn, biedt deze combinatie de mogelijkheid om ze zo behoedzaam mogelijk te beschermen tegen wormen.

Vanaf de 4e maand kun je de pups Canis Extra Vermcurat® en Canis Extra Vermprevet®  voeden om de darmen te reinigen en de uitscheiding van wormen te ondersteunen.

Canis Extra Biologische Kokosolie:

  • Honden tot 5kg: ½ – 1 theelepel
  • Honden van 5 – 15kg: 1 – 1,5 theelepels
  • Honden van 15 – 30kg: 2 – 3 theelepels
  • Honden zwaarder dan 30kg: 3 – 4 theelepels

Versgeraspte wortelen:

  • De eerste 2 dagen voed je een halve theelepel versgeraspte wortel. De hoeveelheid voeding wordt dan aangepast aan het lichaamsgewicht:
    • Vanaf 5kg – 1 volle theelepel
    • Vanaf 10kg – 1 – 2 volle theelepels
    • Vanaf 15kg – 1,5 volle eetlepels
    • Vanaf 20kg – 2 volle eetlepels
    • Vanaf 25kg – 2 – 3 volle eetlepels
    • Vanaf 30kg – 3 – 4 volle eetlepels

Zodra de pups zelfstandig eten en nauwelijks meer melk van hun moeder drinken – ze zijn dus bijna gespeend – kan de moederteef, indien nodig, onze Canis Extra Vermcurat® weer krijgen en kan onze Canis Extra Vermprevet® ook volgens de adviezen weer gegeven worden.

Felins Plus ® Biologische Kokosolie:

  • 1ml. kokosolie/ kg lichaamsgewicht per dag

Versgeraspte wortelen:

Als de kittens het eten, kunnen de wortels versgeraspt worden aangeboden, maar de meeste weigeren. In dit geval kan de verse wortel kort worden gestoomd en vervolgens worden gepureerd.

  • De kittens krijgen 1-2 mespunten geraspte of gepureerde wortelen voor elke 500g lichaamsgewicht

Beiden kunnen dagelijks door de voeding worden gemengd. Onze Felins Plus Menu Rollen zijn bijzonder geschikt als voeding of ook onze Finest vismaaltijden , afhankelijk van wat de kittens het liefst eten.

Totdat de jonge kat minimaal 4 maanden oud is, biedt deze combinatie de mogelijkheid om de kat zo behoedzaam mogelijk te beschermen tegen wormen. Vanaf de 4e maand kun je de jonge kat Felins Plus  Vermcurat ® en Felins Plus  Vermprevet® voeden om de darm van binnen te reinigen en de uitscheiding van wormen te ondersteunen.

De bovenstaande voedingsaanbevelingen moeten aan kittens worden gegeven vanaf het moment dat ze vast voedsel gaan eten. Voeg hiervoor de gewichten van alle kittens samen en meng de resulterende hoeveelheid Felins Plus ® Biologische Kokosolie en fijn geraspte wortels gelijkmatig door één portie natvoeding. Dit wordt vervolgens verdeeld onder de kittens en in aparte bakjes gevoed zodat elke kitten dezelfde hoeveelheid voeding krijgt.

Felins Plus ® Biologische Kokosolie :

  • ¼ theelepel

Versgeraspte wortelen:

Als de kat het eet, kunnen de wortels versgeraspt worden aangeboden, maar de meeste katten weigeren. In dit geval kan de verse wortel kort worden gestoomd en vervolgens worden gepureerd.

  • ½ theelepel

Beiden worden dagelijks door de voeding gemengd. Onze Felins Plus Menu Rollen zijn bijzonder geschikt als voeding of onze Finest Vismaaltijden, afhankelijk van wat de kat het liefst eet.

Zodra de kittens zelfstandig eten en geen melk meer van de moeder drinken – d.w.z. gespeend zijn – kan de moederpoes indien nodig onze Felins Plus ® Vermcurat ®  weer krijgen en kan onze Felins Plus ® Vermprevet ® ook volgens het voedingsadvies gegeven worden.

Naturavetal Info

We bieden twee producten voor honden en katten die een positief effect hebben op het darmmilieu en ze zo kunnen helpen om op natuurlijke wijze wormvrij te blijven. Een wormvijandig darmmilieu kan herbesmetting voorkomen.

Vermcurat – met Kamala-vruchthaarpoeder

Vermcurat® bevat alleen het beproefde Kamala-vruchthaarpoeder als natuurlijk middel voor de interne darmverzorging als het dier al met wormen is besmet. De Aziatische plant Kamala Mallotus philippinensis is een boomvormige, tropische wolfsmelkplant (Euphorbiaceae), waarvan de buitenste haren van de zaadcapsule worden gebruikt voor het fijne, zachte, bruinrode vruchthaarpoeder. Kamala-vruchthaarpoeder kan de reiniging van de darmen ondersteunen, waarbij parasieten via de ontlasting kunnen worden uitgescheiden en kan zo een verhoogde wormbesmetting helpen voorkomen.

Naast een gezonde voeding en de drie maandelijkse toevoeging van het kruidenmengsel Vermprevet®, kun je het lichaam versterken en zo zelden of geen chemische ontwormingsmiddelen gebruiken. Vermcurat® is geschikt voor jonge dieren vanaf 4 maanden.

Vermprevet - profylactisch kruidenmengsel voor een resistent darmmilieu

Vermprevet® kan een resistent darmmilieu creëren en zo het dier helpen wormen gemakkelijker uit te scheiden. De kruiden in Vermprevet® kunnen een positieve invloed hebben op het darmslijmvlies – zonder de darmflora te beschadigen. De natuurlijke ingrediënten spreken voor zich: kaneel wordt al duizenden jaren gebruikt hiervoor. Het was al bekend in het oude Egypte als een gastro-intestinale ontspanning en wordt ook gewaardeerd in de Indiase geneeskunst van Ayurveda, vanwege de gezondheidsvoordelen voor het spijsverteringsstelsel. Het kan reinigende ondersteuning bieden voor schimmels, bacteriën en parasieten. Walnootbladeren zijn ook een bewezen aanbeveling in de traditionele geneeskunde om de spijsvertering te versterken. Van kruidnagel is bekend dat ze helpen ziektekiemen te verminderen. Propolis en zwarte komijn bieden profylactische ondersteuning en kunnen het intacte immuunsysteem versterken. Ananaspoeder bevat niet alleen tal van vitale stoffen, maar ook het belangrijke spijsverteringsenzym bromelaïne met stofwisseling activerende eigenschappen die natuurlijke reinigingsprocessen kunnen bevorderen.

Vermprevet® is geschikt voor jonge dieren vanaf 4 maanden, Vermprevet® is niet geschikt voor drachtige dieren.

Voeding gerelateerde ondersteuning bij wormbesmetting bij honden

Naturavetal Vermcurat
Ondersteunt de interne darmverzorging van honden
Naturavetal Canis Plus Vermprevet
Profylactische ondersteuning voor interne darmverzorging bij honden

Voeding gerelateerde ondersteuning bij wormbesmetting bij katten

Naturavetal Vermcurat
Ondersteunt de interne darmverzorging van katten
Naturavetal Felins Plus Vermprevet
Profylactische ondersteuning bij de interne darmverzorging van katten

Bij vragen over dit onderwerp, geven wij je graag uitgebreid advies. Wij zijn van maandag t/m vrijdag van 9 uur tot 17 uur bereiken op het tel.nr.: (+31) 06 574 90 903 of per e-mail: info@naturavetal.nl.

Deel dit bericht

Share on email
E-Mail
Naturavetal Newsletter
Naturavetal Logo

Onze nieuwsbrief met waardevolle tips en informatie over nieuwigheden

Meld u nu snel en gemakkelijk aan voor onze nieuwsbrief! Hierin informeren wij u over onze nieuwigheden over puur natuurlijk, gezond hondenvoer en soortspecifiek kattenvoer – en geven waardevolle tips voor het voeden en bewaren – voor een lang gezond en vitaal leven voor uw hond en uw kat.