Zoeken
Mijn Naturavetal
zoek op naturavetal.nl
Mops auf einem Waldweg

Voeding voor honden met overgewicht: wanneer is een hond te dik?

Voor dieren geldt hetzelfde als voor mensen: de één kan heerlijk eten niet weerstaan, terwijl de ander er niets om geeft. Mensen hoeven alleen maar op hun BMI te letten of in de spiegel te kijken wanneer ze zich moeten inhouden tijdens maaltijden en met name op tussendoortjes moeten letten. Bij honden is het moeilijker omdat ze het eten van het baasje krijgen en de bak meestal toch leeg eten. Niet elke hond weet wanneer het genoeg is en sommige rassen eten met meer passie dan andere. Regelmatige tussendoortjes kunnen het overgewicht bevorderen. De dierenarts kan in ieder geval aangeven of het dier te dik is. Maar er is ook een eenvoudige test die u thuis kunt doen: aai de borst van uw hond met de palm van uw hand. Voelt u de ribben afzonderlijk? Dan heeft de trouwe viervoeter zeker geen overgewicht. Als echter een zacht vetkussentje kan worden gevoeld in plaats van de ribben, is de hond niet in de beste vorm en moet hij afvallen. Regelmatige gewichtscontroles bij uw hond, die thuis gemakkelijk gedaan kunnen worden, geven u een idee van waar het ideale gewicht van uw hond zou moeten liggen.

Hoe kunnen honden overgewicht krijgen?

Wanneer een hond aanhoudend overgewicht heeft, noemen dierenartsen dat obesitas. Dit kan ernstige gevolgen voor de gezondheid van het dier hebben. Maar hoe ontstaat overgewicht bij honden? In de overgrote meerderheid van de gevallen is het aan voeding gerelateerd. Dit betekent: de hond eet te veel en/ of het verkeerde voer. Het voer is vooral ongezond als er te veel koolhydraten in zitten en de hond deze energie helemaal niet kan verbruiken. Dit zijn meestal zetmeelrijke granen waarvan het percentage te hoog is in de totale hoeveelheid voedsel. Vlees moet altijd worden aangevuld met bronnen van koolhydraten in gezonde en juiste verhouding. Naast voeding speelt beweging ook een doorslaggevende rol bij overgewicht van dieren. Een hond heeft een bepaalde hoeveelheid beweging per dag nodig. Als niemand met hem gaat wandelen of te weinig wordt uitgelaten, beïnvloedt dat niet alleen zijn humeur maar zijn gehele gezondheid. De hond wordt dik als hij niet voldoende kan bewegen. In enkele gevallen kan het ook organische oorzaken hebben. Raadpleeg daarom zeker uw dierenarts als u merkt dat uw hond ondanks gezonde voeding en voldoende beweging is aangekomen. Pas als een afwijking of ziekte (bijvoorbeeld een traag werkende schildklier of een storing in de hypothalamus) is uitgesloten, kan het dieet worden gewijzigd.

Overgewicht bij honden en de ernstige gevolgen ervan

Bij mensen leidt obesitas tot gewrichtsproblemen, diabetes en vele andere ziekten. Met honden is het niet anders. Veel honden met overgewicht houden niet van lichaamsbeweging en krijgen juist vanwege hun hoge gewicht pijn in hun gewrichten. Bovendien hebben ze vaak ademhalingsmoeilijkheden of lijden zelfs aan kortademigheid. Omdat honden hun pijn goed kunnen verbergen, zijn gewrichts- en ademhalingsproblemen vaak alleen te herkennen aan hijgen, snurken en een algemene traagheid. Veel ziekten, waaronder hart-, huid- en orthopedische aandoeningen, voortplantingsstoornissen, diabetes mellitus, indigestie en incontinentie, kunnen ontstaan door aanhoudende obesitas bij honden en hebben ernstige gevolgen voor het dier.
Als u of de dierenarts vaststelt dat uw hond te zwaar is, onderneem dan onmiddellijk stappen om te voorkomen dat het dier verslechterd of ernstig ziek wordt.

Is uw hond te dik? Een verandering in voeding en veel lichaamsbeweging helpen

Als het zover is gekomen en de buik van de hond aanzienlijk in omvang is toegenomen, is minder voeding geven natuurlijk geen oplossing! Het helpt helemaal niet om de hoeveelheid hondenvoeding voor een korte tijd drastisch te verminderen, want ook honden met overgewicht hebben last van het jojo-effect. In principe kan elke hond overgewicht krijgen. Sommige rassen, zoals de Cocker Spaniel, Beagle en Labrador Retriever, zijn hier wel meer vatbaar voor dan andere. Welke aanpassingen van de manier van voeden en welke voeding hebben echt effect op het overgewicht van de hond?

Als de hond te dik is, moet u eerst zijn voeding controleren. Zorg ervoor dat het dier van nature gezond eet en de hoeveelheid in overeenstemming is met de grootte van het dier. Het belangrijkste bestanddeel van de voeding moet altijd vlees zijn. Goedkope ingrediënten zoals tarwe, aardappelen en/ of bietenpulp mogen niet worden gegeven, noch mogen ze verborgen suikers bevatten zoals melasse of suikerbietenpulp. Toevoegingen zoals smaakversterkers, vulstoffen zoals maïsmeel en chemische conserveermiddelen horen niet thuis in goede voeding en zijn met name ongeschikt voor honden met overgewicht. Wij kunnen u helpen om uw hond te laten overstappen op rauw vlees, orgaanvlees, groenten, fruit en kruiden of op een soort specifieke Canis Plus® droogvoeding, complete menu’s, puur vleesblikken en vleesrollen met natuurlijke vezels, groenten en calcium. Zo krijgt de hond alle voedingsstoffen en in de juiste verhoudingen die hij nodig heeft voor een gezond leven.

Kruiden hebben een metabolisch ondersteunende functie, helpen bij het ontgiften en zorgen voor een gedefinieerde lichaamsvorm. Hoogwaardige dierlijke eiwitten zorgen bovendien voor sterke spieren.

Welke beweging voor zwaarlijvige honden?

Naast een gezonde voeding is lichaamsbeweging belangrijk voor honden met overgewicht, ook als ze niet graag bewegen vanwege gewrichtsproblemen. Honden met overgewicht genieten vooral van spelen in het water en zwemmen, omdat ze zich daar lichter voelen. Bewegingsspelletjes tijdens het wandelen zijn handig, omdat ze de hond motiveren om te rennen. Houd echter altijd rekening met de leeftijd en algemene fitheid van de hond en vermijd inspanning bij extreme hitte.

 

Naturavetal tip:

Canis Extra Biologische Kokosolie is een hoogwaardige plantaardige vetbron die de spijsvertering, de alvleesklier en ook de lever van de hond kan ontlasten. Zelfs voor honden met overgewicht is een klein beetje kokosolie door de voeding of een bevroren stukje kokosijs (eenvoudig te maken van water en kokosolie) een welkome beloning in de zomer en kan het ook het afslankproces van de hond ondersteunen als hoogwaardige energiebron.

Let bij het voeden op de juiste hoeveelheid: het voedingsadvies van Naturavetal

Voor veel hondenbezitters is het moeilijk om de juiste hoeveelheid voeding voor hun hond in te schatten. Als de trouwe viervoeter ook een grote eetlust heeft, kan dit er al snel toe leiden dat er veel meer in de bak gaat dan gezond is. Wanneer u overschakelt van conventioneel droogvoer naar ons Canis Plus® koudgeperste voeding, is het erg belangrijk om de dagelijkse hoeveelheid af te wegen. Omdat optisch gezien de hoeveelheid significant verschilt met dezelfde voedingswaarde. Door de hoogwaardige, puur natuurlijke ingrediënten, de productiemethode en het hoge vleesgehalte heeft onze voeding een hoge biologische beschikbaarheid. Door onze behoedzame koude persing methode worden de natuurlijke vitamines, mineralen en sporenelementen in originele vorm en beschikbaarheid behouden. Zo hoeven we geen synthetische toevoegingen te gebruiken. Daarnaast maken we geen gebruik van inferieure vulstoffen, zoals maïsgluten of melasse (deze worden vaak gebruikt in ander diervoer). Hierdoor is de hoeveelheid voeding met Canis Plus® vaak beduidend lager dan bij conventioneel geëxtrudeerd voer. Dat komt mede door de zwel eigenschap dat ook een ander verzadigingsgevoel geeft dan ons speciaal koudgeperste voeding, dat géén zwel eigenschap vertoont. De maag is van nature een rekbare spier die veel voedsel kan opnemen, vooral bij honden. Als de hond, in het verleden, consequent grotere porties voer kreeg dan nodig was en deze ook nog eens opzwollen in de maag, dan kan het zijn dat de hond tijdens de eerste dagen van de verandering, naar meer voeding probeert te vragen. Hoewel hij dan wel de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid heeft gekregen – zal hij moeten wennen aan de nieuwe hoeveelheid voeding en dat kan een paar dagen duren.

Voedingsadvies

Als u wilt dat de hond afvalt, is het belangrijk om bij alle soorten voeding de juiste hoeveelheid te geven zoals de hond bij het ideale gewicht zou moeten krijgen. Kijk met onze Canis Plus® koudgeperste droogvoeding naar de juiste hoeveelheid die overeenkomt met het ideale gewicht van uw hond. Bereken voor onze Canis Plus® compleet menu’s en Canis Plus® puur vleesblikken of rollen, de juiste hoeveelheid voeding voor het streefgewicht van de hond. Bereken het niet aan de hand van zijn huidige lichaamsgewicht. Als de huidige hoeveelheid voeding hoger is, moet deze geleidelijk aan worden verminderd.

Onze voedingsadviezen bieden richtwaarden die individueel moeten worden afgestemd op het temperament, het activiteitsniveau en de leeftijd van de hond.

Voedingsadvies voor ons Canis Plus droogvoeding voor volwassen honden

Om obesitas te voorkomen, is het belangrijk om de voedingsadviezen op te volgen en deze aan te passen, wanneer de hond minder energie verbruikt dan een normaal actieve hond. Dit kan vanwege verminderde activiteiten.

We hebben de informatie over ons Canis Plus® koudgeperste droogvoeding voor u verzameld in de tabel:

Gewicht van de hond Voeding hoeveelheid per dag
5 kg 80 g
10 kg 125 g
15 kg 165 g
20 kg 215 g
25 kg 250 g
30 kg 280 g
35 kg 340 g
40 kg 370 g
45 kg 410 g
50 kg 450 g
60 kg 510 g
70 kg 600 g

De variaties, Canis Plus® Gevogelte, Lam en Zalm kenmerken zich door hun lage caloriegehalte, terwijl Canis Plus® Sport en Rundvlees een hoger caloriegehalte hebben en daardoor minder geschikt zijn voor honden met overgewicht.

Voedingsadvies voor onze Canis Plus Compleet Menu's voor volwassen honden

In het algemeen adviseren wij voor onze compleet menu’s een voeding hoeveelheid van ca. 3% van het huidige lichaamsgewicht voor normaal/ actieve honden; voor puppy’s of jonge honden moet dit ongeveer 5 – 8% zijn en voor oudere of rustigere honden 2,5%.

Als uw hond normaal/ actief is, kunt u rekenen met 3% op basis van lichaamsgewicht, maar als hij rustiger is door zijn gewicht is 2,5% vaak voldoende.

Gewicht van de hond Voeding hoeveelheid per dag (op basis van 3%) Voeding hoeveelheid per dag (op basis van 2,5%)
5 kg 150 g 125 g
10 kg 300 g 250 g
15 kg 450 g 375 g
20 kg 600 g 500 g
25 kg 750 g 625 g
30 kg 900 g 750 g
35 kg 1050 g 875 g
40 kg 1200 g 1000 g
45 kg 1350 g 1125 g
50 kg 1500 g 1250 g
60 kg 1800 g 1500 g
70 kg 2100 g 1750 g

Voedingsadvies voor onze Canis Plus Puur Vleesblikken en Rollen

Bij onze Canis Plus® Puur Vleesblikken of Rollen wordt de hoeveelheid voeding bepaald zoals in de tabel voor onze compleet menu’s (zie hierboven) verdeeld in 70% vlees en 30% supplementen gemaakt van groente en fruit. U kunt ook één van onze vlokkenmixen gebruiken: Canis Plus® Top-Fit-Mix is volledig graanvrij en onze Canis Plus® Vit/ Min bevatten de reeds ontsloten, dus licht verteerbare, gierst als waardevolle bron van vezels. Een natuurlijke calciumbron zoals ons Canis Extra Biologisch Eierschaalpoeder zou daarnaast kunnen worden gebruikt indien nodig.

Voedingsadvies voor gecombineerde voeding van droog- en natvoer

Als gecombineerde voeding, met 2 maaltijden per dag, geeft u de helft van de aangegeven dagelijkse hoeveelheid Canis Plus® Droogvoer en bij de tweede maaltijd de helft van de berekende hoeveelheid voeding van het compleet menu, puur vleesblik of rol, samen met de groente en supplementen.

Ons expert-team helpt u graag persoonlijk met al uw vragen. U kunt ons van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur bereiken op 06-574 90903 (NL) of 0492-311 922 (B) of per e-mail: info@naturavetal.nl.

Deel dit bericht

Share on email
E-Mail
Naturavetal Newsletter
Naturavetal Logo

Onze nieuwsbrief met waardevolle tips en informatie over nieuwigheden

Meld u nu snel en gemakkelijk aan voor onze nieuwsbrief! Hierin informeren wij u over onze nieuwigheden over puur natuurlijk, gezond hondenvoer en soortspecifiek kattenvoer – en geven waardevolle tips voor het voeden en bewaren – voor een lang gezond en vitaal leven voor uw hond en uw kat.