Zoeken
Mijn Naturavetal
zoek op naturavetal.nl
Beagle in der Natur

Voeding voor de senioren hond en de senioren kat

Inmiddels zijn ze te vinden in bijna elke dierenwinkel – speciaal voer voor de seniorenhond en seniorenkat. En dus ontvangen we ook verzoeken voor voeding die speciaal zijn ontworpen voor de seniorenhond of de seniorenkat – we bieden bewust geen specifieke voeding aan voor senioren, die door andere bedrijven in verschillende varianten worden geproduceerd. De reden? Natuurlijk – we laten ons leiden door het model van de natuur en de individualiteit van elk dier.

Wanneer is het dier een senioren hond of een senioren kat?

Van wanneer een hond of een kat als senior geclassificeerd wordt, varieert bij de verschillende fabrikanten. De senioren hond is vaak tussen de 7 en 9 jaar oud, de senioren kat rond de leeftijd van 10 jaar oud. De jaren van het leven dienen om verschil aan te tonen tussen ‘nog volwassen’ of ‘al oud’.

Er zijn grote verschillen in leeftijd gerelateerde activiteiten bij honden en katten, die kunnen verklaren hoeveel een senior in latere jaren van zijn leven kan genieten. Dus je kunt niet precies zeggen, vanaf welk jaar van het leven de voeding moet worden aangepast. Het is over het algemeen waar, ongeacht de exacte leeftijd: zodra het dier duidelijk rustiger en langzamer is, kunt u de hoeveelheid voeding verminderen en aanpassen aan deze nieuwe levensfase. Moet je op oudere leeftijd iets anders geven? De seniorenwolf eet ook dezelfde soort prooi in het wild als zijn jongere soortgenoten van de roedel. Alleen in de hoeveelheid voeding die wordt verorberd, kan de oudste wolf verschillen van de junior en volwassen dieren. In de kattenfamilie, die, met uitzondering van de leeuw, zelden in meutes jaagt, is het vergelijkbaar – omdat, b.v. natuurlijke gewrichtsslijtage meestal ook zorgt voor een lager jachtsucces. We kunnen dit principe ook toepassen op de senioren hond en senioren kat. Waarbij de pup en kitten met meer eten en bij een relatief constante hoeveelheid voeding, tot de actieve hond en actieve kat, dient te groeien verbrandt de oudere hond en de seniorkat in het algemeen minder energie en heeft daarom minder voeding nodig. Alleen deze verminderde hoeveelheid voedsel is een verschil waarmee rekening moet worden gehouden bij het voeden van ouder wordende dieren. Om het oudste dier met de juiste hoeveelheid te voeden, kunt u zich oriënteren op de Naturavetal-droogvoeding volgens de voedingsaanbeveling op de betreffende zakbedrukking. Wanneer u Canis Plus® natvoeding voor de oudste hond voert, kunt u de hoeveelheid voeding – zoals vermeld – verminderen tot 2,5% van het lichaamsgewicht wanneer het dier minder actief begint te worden. Zolang het dier zijn gewicht behoudt, niet afneemt of toeneemt, is de hoeveelheid voedsel juist. Anders moet de hoeveelheid worden aangepast.

Goede vleeskwaliteit voor de oudere hond en de oudere kat

Kortom, niet alleen de hoeveelheid vlees in het voer is belangrijk, maar ook de goede kwaliteit. Hoogwaardige eiwitten, zoals opgenomen in Naturavetal-voeding, zijn ook essentieel voor de oudere hond en de oudere kat, licht verteerbaar en bieden energie zonder de organen te belasten. Dit is een aanzienlijk verschil met traditioneel voer, dat ook kan bestaan uit inferieure bijproducten zoals veren, klauwen of hoorn. Inferieur slachtafval zou zelfs minder gunstig zijn voor zowel de oudere hond als de ouder wordende kat, omdat de spiermassa op oudere leeftijd afneemt en alleen door hoge kwaliteit van hoogwaardige eiwitten kan dit proces vertraagd worden. Let op dat het vleesaandeel in de voeding een open, transparante en duidelijk aangegeven is.

Voedingstoffen voor de senioren hond en de senioren kat

Ook de andere ingrediënten moeten van goede en natuurlijke oorsprong zijn om de kwaliteit van de verschillende voedingsstoffen in het voedsel te waarborgen. Zorg er ook voor dat het zonder toevoegingen van welke soort dan ook is, omdat alleen de van nature aanwezige vitaminen en mineralen de senioren hond en senioren kat optimaal opgenomen kunnen worden. Synthetische toevoegingen kunnen zich daarentegen ophopen in het weefsel en kunnen ervoor zorgen dat het permanent wordt vervuild, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Voeding is slechts zo goed als de som van de ingrediënten! Inferieure eiwitten of plantaardig afval hebben niets te zoeken in een goede voeding – of het nu gaat om speciaal voer voor senioren, voor volwassen honden of katten of puppyvoeding – een laagwaardige grondstof is niet minder schadelijk door een leuke of mooie beschrijving. Verwerkt vlees van lage kwaliteit of plantaardig afval, zoals b.v. klauwen, veren of bladeren kan het oudere dier sterker belasten dan de jongere dieren – dit kan daaraan liggen, dat het jongere dier een “actiever” immuunsysteem heeft of het organisme het nog beter kan wegstoppen – een mooie prestatie van het organisme, waarvan de vaardigheden met de leeftijd afnemen – lage kwaliteit vlees en plantaardige afval voor de jongere dieren, maakt het niet tot een aanvaardbaar diervoeder ingrediënt – en het niet-gebruik hiervan in seniorenvoeding, niet om een speciaal reclame hoogtepunt te zijn.

Welk voedsel voor de senioren hond en welke voor de senioren kat?

Geselecteerde ingrediënten zoals hoogwaardige eiwitbronnen, in redelijke verhouding vrij van synthetische toevoegingen, zo natuurlijk en zo passend mogelijk – dit zijn criteria die goed voedsel voor de oudere hond en de oudere kat maken. Over het algemeen kunt u zeggen dat u uw hond of kat elke variëteit van het Canis Plus®– of Felins Plus®-assortiment kunt voeren. De hoeveelheid voedsel wordt verminderd op het moment dat de activiteiten van de oudere hond of oudere kat beperkt wordt. Als uw dierbare huisdier te mager is, voer u 3 weken lang wat vers vlees uit de varianten met nat voeding extra bij het eten. Om het metabolisme van de senioren hond een nieuw impuls te geven, kunt u Canis Extra Actief en de Duizendgroen Bio-kruiden optimaal inzetten. Deze kunnen afwisselend worden toegevoegd als een topping op de dagelijkse voeding. De kruiden hebben een opwekkend effect en ondersteunen het immuunsysteem en de vachtwisseling. Zolang u uw huisdier in de gaten houdt en de hoeveelheid voeding aanpast aan zijn behoeften, dat wil zeggen met minder energie verbruik of gewichtstoename, is er overeenkomstig minder voeding; in de winter of door hogere werkdruk is er meer voeding of een aanvullende “vleeskuur”, zoals hierboven beschreven – met voeding van hoge kwaliteit, dat u uw huisdier alles geeft wat hij of zij nodig heeft, kan het niet fout gaan.

Welke snacks zijn geschikt voor de senioren hond en welke voor de senioren kat?

In principe is het belangrijk om vast te houden aan licht verteerbare snacks zoals vis of kip. Vooral zachte, maar toch plezierige kauwsnacks voor de oudste hond zijn ook de variaties in de vissenhuiden. Ook hier is het belangrijk om zonder conserveermiddelen en kleurstoffen te voeden. Gedroogde longstukjes of pens staven geven een welkome verandering als tussendoortje.

Moet je de oudere hond of de oudere kat ontwormen?

Een chemische ontwormingskuur op oudere leeftijd kan zeer belastend zijn voor het organisme van oudere honden en oudere katten. Daarom adviseren wij: Geen wormkuur bij verdenking! De aanwezigheid van wormen bij het dier moet eerst worden geverifieerd door regelmatige controles van faecesmonsters. Bij de aanwezigheid van wormen kan het geven van Vermcurat® het darmmilieu ondersteunen. Voor de regelmatige ondersteuning van een darmflora, die het omwille van voedingsredenen moeilijk maakt voor wormen, en weer uitgescheiden worden adviseren wij de regelmatige toevoegen van Vermprevet®. Mocht een wormenkuur eventueel toch nodig zijn, dan adviseren wij om de darmflora te ondersteunen met juiste voeding en extra gezonde darmbacteriën. Dit kan eenvoudig gedaan worden met Canis Extra Petflora of Felins Plus® Petflora. Dit geldt ook na iedere antibioticumbehandeling of andere eerdere beschadigingen van het darmslijmvlies.

Ondersteuning van gewrichten van oudere honden en oudere katten

Als u merkt dat uw hond of kat opmerkelijke bewegingen heeft, zoals minder plezier bij beweging of problemen bij het opstaan, kan men het bewegingsapparaat of de gewrichten ondersteunen door Canis Plus® of Felins Plus® Groenlipmosselpoeder te voeren. Voor de seniorenhond, die speciale ondersteuning nodig heeft, biedt ons kruidenmengsel Canis Plus® Gelenkvital niet alleen de groenlipmossel, maar ook andere kruiden die de stofwisseling ondersteunen. Door deze extra voedingsstoffen kunnen de regulerende mechanismen van het lichaam tegen ontstekingen en pijnverlichting doelgericht worden ondersteund.

De natuur biedt ons verschillende manieren om onze viervoetige vrienden in dit gebied op een volledig natuurlijke manier te ondersteunen zonder toevlucht te nemen tot remedies die de pijn van het organisme kunnen wegnemen, maar het maagslijmvlies aanvallen en dus op andere manieren een last zijn voor het organisme.

Heeft u vragen of wilt u een individueel advies? Bel ons dan alstublieft: met ons team van experts helpen wij u graag met eventuele vragen: +31 6 574 90 903 | info@naturavetal.nl of +32 492 310 922 | info@naturavetal.be

Deel dit bericht

Share on email
E-Mail
Naturavetal Newsletter
Naturavetal Logo

Onze nieuwsbrief met waardevolle tips en informatie over nieuwigheden

Meld u nu snel en gemakkelijk aan voor onze nieuwsbrief! Hierin informeren wij u over onze nieuwigheden over puur natuurlijk, gezond hondenvoer en soortspecifiek kattenvoer – en geven waardevolle tips voor het voeden en bewaren – voor een lang gezond en vitaal leven voor uw hond en uw kat.