Zoeken
Mijn Naturavetal
zoek op naturavetal.nl
Zwei Godlen Retriever in einer Düne

Vakantie met je hond: natuurlijk gezond - ook onderweg

Iedereen gaat graag op vakantie. Tijdens onze vrije tijd zijn we even los van de dagelijkse stress, kunnen we alles even loslaten en op nieuwe krachten komen. Natuurlijk willen we graag dat onze honden bij ons zijn, want wat zou de vakantie zijn zonder hen. Maar voor de perfecte hondenvakantie heb je de juiste voorbereiding nodig, zodat jijzelf en je hond ontspannen op reis kunnen. In dit advies willen we je enkele tips geven hoe je de hondenvoeding voor onderweg op een soortspecifieke en praktische manier kan organiseren en hoe de voorbereiding op een ontspannen vakantie met je hond eruit kan zien.

Vakantie met je hond – vakantieplanning

De eerste stap naar een vakantie met je hond is natuurlijk, naast het plannen van een periode, de keuze van de plek, waar je op vakantie wilt gaan en de manier waarop je de vakantie wil organiseren. Wil je met de auto of caravan reizen of is er een vlucht? Wil je kamperen, een appartement huren of misschien in een hotel overnachten? Zal de vakantie aan zee plaatsvinden of ga je wandelen in de bergen? Zodra je concrete ideeën hebt, moet je gaan uitzoeken of de hond hier probleemloos mee naar toe genomen kan worden.

Vakantie met je hond in het buitenland

Als je met je hond in het buitenland op vakantie wilt, let dan op de geldende regels van het betreffende land en houdt ook rekening met de transitregels, wanneer je op weg, naar je vakantiebestemming andere landen moet doorkruisen. In sommige landen zijn de toelatingseisen veel strenger dan in andere EU-landen, waardoor een korte vakantie met je hond daar bijna onmogelijk is. Ook zijn er strengere importregels die alleen van invloed zijn op bepaalde hondenrassen. Afhankelijk van de vakantiebestemming is het belangrijk om je aan bepaalde regels te houden, anders kan de reis ernaar toe of de latere terugreis een probleem worden. Zorg dus voor de volgende uitgebreide informatie:

 • Wat zijn de inreis- en eventuele transitregelingen?
 • Wat zijn de voorschriften omtrent vaccinaties, ontwormingsmiddelen, eventuele quarantainevoorschriften?
 • Is het op plaats van bestemming verplicht om een riem of een muilkorf te dragen?

Vakantie met je hond - wanneer is de beste tijd?

Als je de vakantieperiode vrij kunt kiezen, is het raadzaam om het laagseizoen voor de hondenvakantie te kiezen. In het laagseizoen is het meestal wat koeler en rustiger, er zijn niet zoveel toeristen en mensen staan meestal meer open om honden te onvangen. Er zijn ook meer gebieden in het hoogseizoen, zoals stranden, waar een algemeen hondenverbod geldt – in het laagseizoen worden deze verboden vaak opgeheven.

Naturavetal Advies: Vermijd vakantiestress

Als je weet dat de voorbereidingen voor een vakantie voor stress zorgen en je de laatste dagen voor de vakantie de meeste spanning hebt, dan kan je hond deze stress waarnemen en er met spanning en onzekerheid op reageren. Dit kan dan tot uiting komen in de vorm van zachte ontlasting of diarree, wat de start van de vakantie wat lastiger kan maken. Canis Extra Innerlijke Rust & Concentratie kan de hond dan helpen om zijn innerlijke rust en kalmte te behouden, zodat de vakantie ontspannen kan beginnen.

Beagle in der Natur

Reis met je hond naar de vakantiebestemming

Als je weet waar je naartoe gaat, dan moet je natuurlijk beslissen hoe je daar wilt komen. In de regel weet je uit het dagelijks leven al hoe de hond omgaat met verschillende situaties zoals autorijden of treinreizen – elke hond gedraagt zich anders. Wanneer je weet, dat deze situaties extreem stressvol zijn voor je hond, is het beter om een vakantieplek te kiezen die dan niet zo ver weg is.

In het algemeen kan het volgende worden gesteld: Lange autoritten kunnen erg stressvol zijn voor de hond, maar hebben als voordeel dat de hond in een vertrouwde omgeving en omringd door bekenden aan de reis kan beginnen. Met de juiste training kan zelfs een lange rit probleemloos zijn, zolang je voldoende pauzes inplant, zodat mens en hond de benen kunnen strekken.

Treinreizen hebben als voordeel dat je niet in de file terecht kunt komen, maar vertragingen of annuleringen zijn ook mogelijk en je kunt niet zomaar stoppen als je even pauze nodig hebt. Het feit dat veel mensen in en uit het voertuig stappen, eventueel honden bij zich hebben, en mogelijk meerdere keren van trein moeten wisselen, kan ook voor onrust zorgen en dus erg stressvol worden voor mens en hond.

Voor vliegreizen zijn er wederom speciale regels waar je van tevoren over moet informeren, het is niet altijd mogelijk om zonder meer een hond mee te nemen. Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden de mogelijkheid om kleine honden onder een bepaald gewicht in de cabine te hebben, in een reistas, maar lange afstandsvluchten kunnen nog steeds erg stressvol zijn voor de hond en zouden dan beter worden vermeden.

Naturaval Advies: Ontspannen rijden met je hond

Canis Extra Innerlijke Rust & Concentratie kan gegeven worden ter voorbereiding op een lange rit of tijdens de rit als de hond angstig of gespannen is tijdens het rijden.

Vind de juiste accommodatie voor een vakantie met je hond.

Of het nu een vakantiehuis, vakantieappartement, hotel of camping is – het meenemen van honden moet geoorloofd zijn en je hoort je hond aan te melden. Al het andere is eigenlijk een kwestie van smaak. In het hoogseizoen kan het echter voorkomen dat hondvriendelijke accommodaties sneller zijn volgeboekt, dus daar moet je op tijd bij zijn. Een vakantiehuis of vakantieappartement biedt veel ruimte en je kunt zelf je dagelijkse routine bepalen, terwijl een hotel doorgaans meer service maar minder ruimte en vrijetijdsbesteding biedt. Campings bieden vaak nabijheid van de natuur, hoewel niet iedereen zijn vakantienachten in tenten met zijn hond wil doorbrengen. Met een grote familie tent of stacaravan ziet het er natuurlijk weer anders uit, want daarin is meestal meer ruimte beschikbaar.

Honden voeden op vakantie – bereid je goed voor

Als je al heel lang op zoek bent naar een geschikt voedingsconcept en het eindelijk hebt gevonden, dan wil je natuurlijk ook op vakantie aan dit concept vasthouden. Vooral voor honden met allergieën of intoleranties is het niet zo eenvoudig om op vakantiebestemming de juiste voeding te vinden, en maakt het bijzonder moeilijk wanneer je tijdens de vakantie van voeding voor je hond moet veranderen.

Aan de andere kant kan het onderweg problematisch zijn om de dagelijkse voeding te blijven voeden, bijv. als je BARF/ Vers vlees geeft. Niet iedereen kan de hoeveelheid vlees meenemen op vakantie en afhankelijk van de regio, waar je naartoe gaat, kan het aanbod aan vlees, groenten en fruit variëren zodat de hond dan ingrediënten krijgt die hem voorheen onbekend waren en die hij misschien ook niet zo goed kan verdragen.

Dus als je op vakantie je voeding moet veranderen, dan is het belangrijk om een voeding te kiezen die vergelijkbaar is met de huidige voeding. Veel BARFers hebben gekozen voor rauwe voeding, omdat ze er daarmee voor kunnen zorgen dat de hond op een soort specifieke manier wordt voorzien van alle waardevolle ingrediënten – zonder synthetische vitamines, dierlijke of plantaardige bijproducten zoals veren, klauwen, bladeren of stengels of ingrediënten waarvan namen worden genoemd, die je alleen met behulp van een chemisch woordenboek kunt ontcijferen wat ze eigenlijk betekenen.

Hondenvoeding op vakantie - puur natuurlijk

Met onze natuurlijke voedingsconcepten zijn er tal van mogelijkheden om je hond op vakantie, op korte reizen en natuurlijk in het dagelijks leven diervriendelijk en zonder onnodige toevoegingen te voeden.

Afhankelijk van je voorkeuren kunt je kiezen tussen koudgeperste Canis Plus® Droogvoeding of Canis Plus® Compleet Menu’s, wanneer je kant-en-klaarmaaltijden wilt gebruiken voor de vakantie.

Je kunt ook onze zacht gegaarde Canis Plus puur vleesblikken of Canis Plus® puur vleesrollen gebruiken als je op zoek bent naar een alternatief voor rauw vlees. Met onze luchtgedroogde Canis Plus® vlokkenmixen kun je ook zonder verse groenten/ fruit een maaltijd bereiden en voeg je eenvoudig één deze vlokkenmixen van waardevolle, plantaardige ingrediënten toe aan onze puur vleesblikken of vleesrollen. Als je onze puur vleesblikken of vleesrollen wilt combineren met één van onze lucht gedroogde vlokkenmixen, hoef je alleen nog maar een calciumbron toe te voegen zoals ons Canis Extra biologische eierschaalpoeder en een oliebron. Zo kun je snel en eenvoudig een uitgebalanceerde en individuele maaltijd bereiden voor de hond.

Ons koudgeperste droogvoeding biedt de mogelijkheid om op vakantie snel en gemakkelijk te voeden. De benodigde hoeveelheid voeding kan nauwkeurig worden bepaald en je kunt eventueel hoeveelheden al apart verpakken voor je vakantie. De droogvoeding neemt weinig ruimte in beslag en is ook na opening niet warmte- of koud gevoelig. De lege papieren zak kan eenvoudig bij het oud papier worden weggegooid. Dankzij het koud geperste proces blijft onze droogvoeding in de maag/ darmen vergelijkbaar als die van natvoeding of BARF – daarom is Canis Plus® koudgeperste droogvoeding een eenvoudig en praktisch alternatief voor natvoeding op vakantie. Informeer hier over de talrijke voordelen van onze koudgeperste voeding varianten.

 • Behoedzaam koudgeperst, zwelt niet op in de maag
 • Meer dan 60% vers vleesgehalte voor het drogen
 • Te combineren met Canis Plus® Compleet menu’s, Canis Plus® Puur vleesblikken of vleesrollen met supplementen of BARF
 • Bevat slechts één bron van dierlijke eiwitten
 • Met volledig natuurlijke vitamines en mineralen
 • Vrij van tarwe, soja en zuivelproducten
 • Zonder toevoeging van kleur-, smaakstoffen, conserveermiddelen of synthetische vitamines
 • Milieubewuste verpakking
 • Ook in praktische zakken van 5 kg en 1 kg beschikbaar.

De behoedzaam gegaarde Canis Plus® Compleet menu’s zijn kant-en-klaarmaaltijden die verkrijgbaar zijn in blikken van 400 of 800 gram. Voor honden die geen droogvoeding kunnen verdragen, vormen ze een eenvoudige en praktische manier om de hond tijdens de vakantie op een diervriendelijke manier en dicht bij de BARF-methode te voeden, zonder dat je zelf de maaltijd hoeft voor te bereiden of andere supplementen hoeft in te pakken.

Naturavetal Advies voor BARF’ers

Dankzij de transparante ingrediëntenlijst kun je precies zien hoeveel spiervlees, orgaanvlees, groenten of fruit er in onze natvoeding varianten zitten – zodat je het juiste menu of voor de puur vleesvariant kunt kiezen die het beste bij het gebruikelijke voedingspatroon van de hond past.

 • Transparante ingrediëntenlijst: je ziet precies hoeveel spiervlees, orgaanvlees, groente of fruit er in onze natvoeding varianten zit
 • Volledig graanvrij of gebalanceerd met waardevolle, glutenvrije alternatieven
 • Snel en praktisch voeden: je hoeft geen supplementen toe te voegen en blijft toch soort specifiek en dicht bij het BARF-concept
 • Voor dieren met een allergie: 7 varianten met één dierlijke eiwitbron
 • Hét alternatief voor honden die rauw vlees niet kunnen verdragen

Canis Plus® Puur vleesblikken en Canis Plus® vleesrollen

Canis Plus® Puur vleesblikken en Canis Plus® vleesrollen bieden het praktische alternatief voor wie op vakantie de voeding met verse groenten en fruit wil bereiden, maar geen rauw vlees wil gebruiken. Ze bevatten altijd vlees van maar één dierlijke eiwitbron en zijn verkrijgbaar in 9 verschillende vleessoorten. Je behoudt hiermee maximale flexibiliteit, omdat je vrij bent om te bepalen hoe hoog het vleesgehalte moet zijn en welke bijgerechten en supplementen je wilt toevoegen.

De voordelen van Canis Plus® Puur vleesblikken en Canis Plus® vleesrollen

 • Transparante ingrediëntenlijst met exacte details van de ingrediënten
 • Hét alternatief voor honden die rauw vlees niet kunnen verdragen
 • Vrije keuze om samen te stellen: je kunt zelf bepalen of je hond 60, 70 of 80% vlees in zijn dagelijkse voeding moet krijgen
 • Veelzijdig: je kunt de supplementen vrij en naar wens kiezen – ons team van experts helpt je graag als je vragen hebt
 • Geschikt als deel van een eliminatiedieet

Naturavetal Advies: verander de voeding een paar dagen voor je vakantie

De veranderingen die de hond op vakantie te wachten staat, zoals de nieuwe omgeving, het mogelijk andere klimaat en de verschillende dagelijkse routines en structuren, kunnen de hond onzeker maken en stress geven, wat ertoe kan bijdragen dat de afweer van de hond verzwakt. Als vaccinaties of ontwormingskuren worden toegevoegd, waarvan sommige nodig zijn voordat naar bepaalde regio’s wordt gereisd, betekent dit altijd dat het immuunsysteem van de hond vatbaarder is voor problemen.

Daarnaast zijn veel hondenbezitters al zelf wat meer gestrest, voordat ze op vakantie gaan, wat ook een belasting voor de hond kan zijn. Daarom zou men tijdens de vakantie de verandering van voeding van de hond vermijden. Als je je hond BARF/ vers voeding geeft en tijdens je vakantie de voeding wilt veranderen naar een andere manier van voeden, zou je het best een week voor het begin van je vakantie met deze verandering beginnen, zodat het spijsverteringskanaal vertrouwd kan raken met de nieuwe voeding.

Snacks voor honden op vakantie

Natuurlijk wil de hond ook beloond worden op vakantie als hij zich goed gedraagt en een stevige kauwsnack om langer aan te knabbelen mag dan niet ontbreken in de reiskoffer. Maar tussendoortjes kunnen ook belangrijk zijn als je bijv. dagtochten gaat maken waarbij je de hond een kleine snack wilt aanbieden. De hond moet dan een traktatie krijgen die hem extra kracht geeft – zonder dat hij daarna een aparte rustfase voor de spijsvertering nodig heeft.

 • Praktische, energierijke snacks die in elke koffer passen
 • Vissnacks met weinig calorieën
 • Mini lekkernijen van rund, paard, geit of lam
 • Glutenvrije kauwworsten
 • Robuuste vleessticks

Het verzorgingspakket voor de hond op vakantie - wat hoort erin?

De basis voor een ontspannen vakantie is gelegd met een natuurlijk voedingsconcept. Maar er zijn nog een paar bijzondere situaties waarop men zich kan voorbereiden. We hebben hier samengevat wat er niet mag ontbreken in de reistas voor de hond.

Want of het nu stress gerelateerd is, omdat de hond te veel zoutwater heeft gedronken of buiten iets vreemds heeft opgegeten – diarree op vakantie is een zeer onaangename zaak voor baasje en hond. Ons wortelgranulaat kan dit snel verhelpen.

Of het nu door heet asfalt op weg naar de zee, het hete zand onder de poten, verhoogde stress tijdens wandelingen of zelfs gestrooide trottoirs in de winter – de poten van de hond worden hier extra door belast of zelfs aangetast – regelmatige verzorging met onze Poten & Huidbalsem helpt de poten te onderhouden.

Open ramen en tocht, bijv. tijdens het autorijden, en droge lucht door verwarmingen kunnen de ogen van onze honden net zo belasten als zandkorrels of zoutwater aan zee. Jeuk en roodheid rond de ogen zijn de eerste tekenen dat de ogen ondersteuning nodig hebben – onze oogverzorgingsproducten zijn dan het product bij uitstek.

Natuurlijk veroorzaken zand, tocht of hitte niet alleen problemen voor de ogen of poten, maar natuurlijk ook voor de oren. Onze oor verzorging kan hierbij een waardevolle ondersteuning zijn.

Canis Extra Afweer Complex voor enthousiaste zwemmers of Canis Extra Parasieten Complex voor gevoelige honden, ondersteunen de geur gerelateerde afweer tegen teken en ander ongedierte dat je op vakantie kunt tegenkomen.

Wanneer een lange rit naar de vakantiebestemming het gevolg is waarop de hond gestrest kan reageren, bevordert de Innerlijke rust & Concentratie en het evenwicht van de hond en helpt hem zo om op een meer ontspannen manier met de stressvolle situatie om te gaan.

Als je nog wat ruimte over hebt en niet op vakantie zonder verzorgingsmiddelen wilt, kun je onze Canis Extra Mineral Spray of onze Canis Extra Shampoo inpakken.

Het EHBO-tasje voor de hond op vakantie - wat hoort erin?

Ook op vakantie moet je een EHBO-tas bij je hebben, want het kan altijd gebeuren dat de hond bv. in een scherf stapt, een splinter oploopt of zich op een andere manier verwondt. De volgende artikelen mogen niet ontbreken in het EHBO-tasje voor de hond:

 • Verband
 • Katoen watten
 • Zelfklevend verband voor externe fixatie
 • Hechtpleisters
 • Wond desinfectiemiddelen
 • Schaar
 • Tekentang
 • Pincet
 • Thermometer
 • Actieve koolstof, als poeder of tabletten
 • EU-huisdierenpaspoort met alle relevante gegevens, chipnummer en vaccinatiestatus (!! Afhankelijk van de vakantiebestemming kunnen verschillende verplichte vaccinaties, ontwormingskuren etc. nodig zijn – informeer het best vooraf over de eisen van het land van bestemming !!)
 • Adreslijst van de dichtstbijzijnde dierenartsen/ dierenklinieken op de vakantiebestemming evenals een lijst met klinieken met 24-uurs spoedservice

Wat zou er nog meer ingepakt moeten worden?

 • (Opvouwbare) drinkbak voor onderweg en een bidon met vers drinkwater voor de hond
 • Hondendeken of mand
 • Reis- of transport bench
 • Snoetje of Muilkorf
 • Hondenhanddoek
 • Hondenspeelgoed
 • Poepzakjes
 • Extra (reserve) riem

Op vakantie gaan zonder hond?

Meestal is het plannen van een vakantie zonder hond geen optie voor hondenbezitters. Maar er zijn situaties waarin het nodig is om de hond bij familie, vrienden of in een goed pension te brengen. Als je bijv. een korte vakantie plant en de hond erg gestrest reageert op de verandering in zijn omgeving. Dan is het meestal beter als de hond bij familie of vrienden kan logeren als dat voor hem meer ontspannen is. Voor sommige honden zorgt het veranderen van de vertrouwde omgeving voor meer spanning dan de korte scheiding van de partner – tenminste zolang bekende verzorgers de hond opvangen.

Als je de vakantie met je hond goed hebt gepland, en je bent goed geïnformeerd over transit- en inreisregels, de documenten van de hond op orde hebt, een geschikte accommodatie hebt gevonden en hebt besloten hoe je naar de vakantiebestemming wilt reizen, staat niets een ontspannen hondenvakantie meer in de weg.

Wij wensen je samen met je hond, een hele fijne vakantie.

Ons Expert-team helpt je graag persoonlijk met al je vragen. Wij zijn van maandag t/m vrijdag van 09.00 uur tot 17.00 uur te bereiken op 06 574 90 903 (NL) • 0492 310 922 (B) per e-mail naar: info@naturavetal.nl.

Deel dit bericht

Share on email
E-Mail
Naturavetal Newsletter
Naturavetal Logo

Onze nieuwsbrief met waardevolle tips en informatie over nieuwigheden

Meld u nu snel en gemakkelijk aan voor onze nieuwsbrief! Hierin informeren wij u over onze nieuwigheden over puur natuurlijk, gezond hondenvoer en soortspecifiek kattenvoer – en geven waardevolle tips voor het voeden en bewaren – voor een lang gezond en vitaal leven voor uw hond en uw kat.