Zoeken
Mijn Naturavetal
zoek op naturavetal.nl
Feuerwerk

Ontspannen het nieuwe jaar in - Oudejaarsavond-tips voor angstige honden

Zoals elk jaar wanneer honden de rustige en ontspannen kerstdagen hebben doorgebracht, komt het grote afscheid van het afgelopen jaar en de vrolijke begroeting van het nieuwe jaar met veel meer lawaai – oudejaarsavond staat voor de deur.

Als oudejaarsavond eigenlijk “slechts” merkbaar was met één luide knal, zou de avond waarschijnlijk geassocieerd worden met minder “horror” voor sommige honden- of kattenbezitters. Maar het is tegenwoordig gebruikelijk dat de knallen ruim vóór en na oudejaarsavond plaatsvinden en het afwisselende explosieve achtergrondgeluid dat vele minuten aanhoudt, kan honden en katten ernstig van streek en bang maken. In veel gevallen is het inderdaad zo dat de angst van jaar tot jaar toeneemt en voor eigenaren van huisdieren en dieren zelf steeds moeilijker wordt om ermee om te gaan. De eerste knal is vaak al genoeg voor de hond om zich al dagen voor oudejaarsavond te verstoppen of zijn voeding te weigeren, enz. Meer stress voor de dierenbezitter maar een nog grotere stress voor honden en katten.

Er zijn echter voeding gerelateerde opties om onze dieren op natuurlijke wijze voor te bereiden op oudejaarsavond en om ze in deze tijd te ondersteunen: Canis Extra Nervenheld of Felins Plus® Nervenheld is speciaal ontwikkeld voor honden en katten en kan helpen om beter om te gaan met stressvolle situaties. De normale functie van het zenuwstelsel wordt ondersteund en kalmte en evenwicht kan worden bevorderd. De capsules kunnen in of vóór stressvolle situaties korte tijd worden gegeven of indien nodig voor een langere periode. Als je uit eerdere gedrag van de hond of kat al weet dat de harde geluiden enorme stress en onzekerheid veroorzaken, is het aan te bevelen om Nervenheld al in de aanloop naar Kerstmis te voeren. Dan kan deze ondersteunende kracht een positief effect hebben op de gemoedstoestand. In januari, als het knallen voorbij is, kan er weer mee gestopt worden.

Casus: teef is extreem gestrest en reageert angstig en is in paniek op oudejaarsavond

Galgo teef “Luna” is 6 jaar oud en woont sinds 2 jaar bij haar nieuwe baasjes. Als voormalig straathond die slechte ervaringen heeft gehad, is ze snel erg bang. Een nieuwe omgeving en harde geluiden veroorzaken bij haar enorme onzekerheid en zelfs paniek, en het duurt lang voordat ze weer rust kan vinden. Luna is ook erg gevoelig – als haar baasjes een stressvolle dag hebben, merkt Luna dat meteen op en reageert ze ook gestrest. Weigering om te eten of diarree kan het gevolg zijn. Eigenaren weten uit het verleden dat het vuurwerk op oudejaarsavond Luna in paniek brengt. Zelfs als de eerste knallers dagen voor oudejaarsavond ontploffen, is Luna zo bang dat ze alleen met tegenzin en met haar staart tussen de benen de deur uit gaat. In principe vertoonde Luna vanaf half december constant gedrag dat duidde op enorme stress. Oudejaarsavond was altijd het hoogtepunt van een toch al stressvolle maand.

In het geval van Luna is het vooral belangrijk om in een vroeg stadium te beginnen met het geven van Nervenheld, dus vanaf begin/ midden december, zodat de hond niet al een verhoogd stressniveau opbouwt. De nervositeit heeft vroege ondersteuning nodig om het hoofd te kunnen bieden aan stressvolle situaties en niet over te gaan in angst en paniek. Nervenheld kan dus vanaf begin/ midden december (zie doseringsadvies) tot januari gevoerd worden. Op de dagen dat het bijzonder stressvol wordt voor het dier, of het nu met Kerstmis is wanneer het gezin op bezoek komt, op oudejaarsavond of de dagen voor oudejaarsavond wanneer het eerste vuurwerk ontploft, kan Nervenheld ’s ochtends en in de vroege avond worden herhaald. Als u precies weet wanneer het bijzonder stressvol zal zijn voor uw hond of kat, b.v. op oudejaarsavond om middernacht kan Nervenheld ook 1 uur van tevoren gegeven worden, dus om 23.00 uur.

Het is cruciaal dat de Nervenheld wordt gegeven vóórdat het stressniveau zo opgebouwd is dat dit merkbaar is voor het dier. Als Nervenheld goed wordt verdragen, kan Nervenheld tot 3 keer per dag worden gegeven (zie doseringsadvies) als dit nodig mocht zijn.
Reageert uw dier met stress op bijzondere situaties, zoals oudejaarsavond vanaf middernacht of een aanstaande bezoek aan de dierenarts, dan kunnen de capsules ook kort voor de stressopwekkende situatie gegeven worden, omdat het al binnen een uur werkzaam is.

Case study: Reu reageert steeds onrustiger

Labrador reu “James”, 10 jaar oud, laat zich nergens snel door storen. Toen hij echter ouder werd, merkten zijn eigenaren dat James elk jaar een beetje onzekerder werd op oudejaarsavond.

In het geval van James kan Nervenheld ’s ochtends op oudejaarsavond gevoerd worden volgens het gegeven doseringsadvies. Het wordt dan in de vroege avond herhaald. Als de eigenaren merken dat James ’s avonds laat onrustig is, kunnen ze Nervenheld nogmaals geven, het beste geval een uur voor middernacht en het luide vuurwerk losbarst. Als u het ’s morgens en vroeg in de avond vergeten bent, kan Nervenheld nog een uur voor de stressopwekkende situatie worden gegeven.

Dezelfde doseringsaanbeveling is b.v. ook van toepassing op dierenarts bezoeken, stressvolle autoritten en soortgelijke situaties die kortstondige stress veroorzaken bij honden en katten.

De best mogelijke dosering hangt altijd af van het reeds bestaande stressniveau en hangt af van hoeveel stress en angst het ontwikkelt in een bepaalde situatie – u kunt ons expert-team bellen om het optimale doseringsadvies voor uw huisdier te bespreken.

Naturavetal tips
  • Over het algemeen is het goed als de persoon niet medelevend met zijn dier communiceert als het gestrest is of angst toont. De eigenaar moet een sterke partner zijn die geborgenheid uitstraalt en zich niet laat beïnvloeden – hetzij door lawaai, vuurwerk of andere onbekende situaties.

  • Honden die genegenheid zoeken als ze bang zijn, mogen natuurlijk niet worden genegeerd, maar mogen ook niet worden overladen door overmatige aandacht, zoals bijv. bevestiging of verder onrustig worden in hun gedrag door reprimandes, straf of lange overtuigingen enz. Een lichte aanraking en aai op de rug en schouder is hier veel doeltreffender.
  • Als het buiten lawaaierig wordt en het dier zich ongemakkelijk voelt, kan aangename, wat luidere muziek in de kamer de geluiden van buitenaf maskeren en daardoor het dier helpen om met minder stress door de situatie te komen.

Wij staan klaar om u van uitgebreid advies te voorzien. U kunt ons van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur bereiken op 06 574 90 903 of per e-mail naar: info@naturavetal.nl.

Deel dit bericht

Share on email
E-Mail
Naturavetal Newsletter
Naturavetal Logo

Onze nieuwsbrief met waardevolle tips en informatie over nieuwigheden

Meld u nu snel en gemakkelijk aan voor onze nieuwsbrief! Hierin informeren wij u over onze nieuwigheden over puur natuurlijk, gezond hondenvoer en soortspecifiek kattenvoer – en geven waardevolle tips voor het voeden en bewaren – voor een lang gezond en vitaal leven voor uw hond en uw kat.