Zoeken
Mijn Naturavetal
zoek op naturavetal.nl
Teken op een blad

Natuurlijke hulp tegen teken

Bloedzuigende parasieten zoals teken en vlooien worden al vanaf 7°C actief. Ze leven van het bloed van dieren, zoals van onze honden en katten. Zoals elk jaar markeert de lente ook het begin van het tekenseizoen, en dat geldt ook voor het tekenpreventie-ritueel. Teken kunnen ziekten overbrengen die gevaarlijk zijn voor mens en dier.

Gevaar van teken voor mens, hond en kat

De teek behoort tot de bloedzuigende ectoparasieten. Ze schuilt in struiken en gras aan de rand van het pad of bos en wacht op haar kans. Zodra een geschikte gastheer langs strijkt, zal ze vallen en zich vastklampen aan zijn vacht of kleding. Daar zoekt ze een geschikte plek om bloed te zuigen. Ziekten die de teken bij zich dragen kunnen worden overgedragen van de teek op de gastheer. De ziekte van Lyme is een van de meest bekende ziekten, maar ook steeds meer honden lijden aan Anaplasmose. Ook voor mensen kan de teek erg gevaarlijk zijn, omdat ze onder andere Borreliose of tekenencefalitis kunnen oplopen. Vroeger waren er meer waarschuwingen voor teken in de zuidelijke regio’s, tegenwoordig zijn ze overal. De milde winters dragen bij aan een grotere aanwezigheid, want de teek kan makkelijk een tijdje temperaturen onder nul verdragen.

Naturavetal-tip

Wie al vroeg begint met natuurlijke preventieve middelen, zorgt voor betere bescherming. Wij adviseren een volledig natuurlijke allround bescherming, die dient om bloedzuigende parasieten zowel van buiten als van binnen af te weren.

Over het algemeen raden wij aan om honden of katten, die veel in de natuur zijn, te controleren op deze bloedzuigers en de reeds aan het dier vastzittende teken direct te verwijderen. Dagelijkse controle van je dier op teken is daarom van groot belang, aangezien de ziekteverwekkers pas na 12-24 uur aanhechting van de teek op de gastheer worden over gedragen. Als je niet zeker weet hoe je dit op de juiste manier moet doen (bijvoorbeeld met een tekenhaak of een tang), aarzel dan niet om een bevoegd persoon te vragen hoe je dit moet doen. Als de teek verkeerd wordt verwijderd of de kop van de teek blijft bijvoorbeeld steken, dan kan dit gevolgen hebben voor de gezondheid van je hond of kat!

Natte hond met lange vacht staat in het water

Naturavetal Info

Onze natuurlijke zuivere middelen tegen parasieten kunnen heel goed met elkaar gecombineerd worden, bijvoorbeeld in gebieden waar veel teken voorkomen. Het is altijd zinvol om externe en interne ondersteuning te bieden. Als dat nog niet genoeg is, kun je afhankelijk van de woonomgeving ook verschillende natuurlijke producten combineren. Want, bij puur natuurlijke producten helpt de diversiteit! Als je vragen hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met ons adviesteam. We zijn van maandag t/m vrijdag tussen 9 en 17 uur bereiken op (+31) 06 574 90 903.

Onze tekenpreventie voor honden en katten in één oogopslag

Van voedingssupplementen zoals met Canis Extra Biologisch Egyptische Zwartkummelolie, Canis Extra Biergist en Canis Extra Biologisch Kokosolie tot natuurlijke afweer en basisimmunisatie tegen teken en ander parasieten in de vorm van Canis Extra Afweercomplex – wij hebben het juiste concept voor je klaar.

Ook katten kunnen ondersteund worden door regelmatig Felins Plus® Biologisch Kokosolie door hun voeding te mengen. Voor uitwendige bescherming tegen teken en andere parasieten kun je onze Felins Plus® Afweercomplex gebruiken.

Ons Afweercomplex tegen teken en vlooien bevat tea treeolie uit gecontroleerde biologische teelt of wilde groei, neemolie, jojoba-olie en lavendelolie en wordt gedurende 3 weken dagelijks in de oorschelpen gewreven als onderdeel van de zogenoemde basisimmunisatie (lees de gebruiksaanwijzing). Na deze basisimmunisatie wordt Canis Extra Afweercomplex 2-3 keer per week aangebracht en kan zo een langdurige en natuurlijke bescherming bieden, niet alleen tegen teken, maar ook tegen ander parasieten. Canis Extra Afweercomplex kan ook gegeven worden aan jonge honden vanaf 6 maanden.

Oorkegels bij honden
Gewelfjes oorschelp hond

Ons  Felins Plus® Afweercomplex is speciaal ontwikkeld voor katten omdat zij, in tegenstelling tot honden, géén tea treeolie kunnen verdragen. De basisimmunisatie wordt gedurende 3 weken dagelijks uitgevoerd met neemolie, geraniumolie, kokosolie, jojoba-olie en lavendelolie (lees de gebruiksaanwijzing). Zodra dit voltooid is, wordt ons Felins Plus® Afweercomplex 2-3 keer per week aangebracht. Hierdoor heb je een langdurige, natuurlijke bescherming tegen teken, vlooien en mijten vanaf een leeftijd van 6 maanden.

Oorkegels bij de kat
Gewelfjes oorschelp kat

Naturavetal-tip

Canis Extra Afweercomplex trekt in de huid en is daarom bijzonder geschikt voor honden die veel zwemmen of in het water spelen, omdat het er niet zo snel af te wassen is.

Canis Extra Biologisch Kokosolie is een absolute allrounder, omdat het uitwendig in de vacht kan worden gemasseerd ter bescherming tegen teken en voor inwendige werking kan worden gemengd met de voeding. Als je een wandeling gaat maken in het bos of door de weide, dan kun je eenvoudig een kleine hoeveelheid biologisch kokosolie in je vingers wrijven en in de vacht van de hond masseren. Het aanwezige Laurinezuur wordt door de teek als onaangenaam ervaren, waardoor ze afstand nemen van de gastheer. Onze biologisch kokosolie ondersteunt ook de inwendige afweer tegen parasieten als je de aangegeven hoeveelheid door de voeding mengt. De ervaring heeft geleerd dat honden onze biologisch kokosolie graag eten en ook inwendig profiteren van de vele positieve eigenschappen van onze biologisch kokosolie.

Felins Plus® Biologisch Kokosolie kan op verschillende manieren worden gebruikt en kan de afweer tegen teken ondersteunen, hetzij extern in de vacht gemasseerd of intern gemengd met de voeding. Als de kat af en toe naar buiten gaat, kun je voor het naar buiten gaat gewoon een kleine hoeveelheid biologisch kokosolie tussen je vingers wrijven en in de vacht van de kat masseren. Laurinezuur, dat in grote hoeveelheden in onze biologisch kokosolie zit, wordt door de teek graag vermeden. Door het regelmatig voeden kan de parasietenpreventie ook inwendig worden ondersteund met onze biologisch kokosolie. Nog een voordeel: Biologisch Kokosolie wordt door veel katten lekker gevonden en eten ze het dus graag.

Naturavetal-tip

Biologische kokosolie is hét alternatief voor zeer gevoelige dieren of voor honden of katten die nog erg jong zijn. Het kan ook in combinatie met andere producten worden gebruikt om de verdediging tegen parasieten verder te bevorderen. Wanneer de teek zich meestal in het gezicht van je hond of kat bevindt, is onze biologische kokosolie ook ideaal om dit gebied te beschermen. Neem hiervoor een kleine hoeveelheid olie, laat het in je handen smelten en masseer de olie vervolgens van de nek tot aan de oren. Maar zorg er wel voor dat je de ogen en neusgaten vermijdt.

Opmerking: Uitwendig gebruik van onze biologische kokosolie is niet geschikt voor honden en katten met een langere vacht, omdat de benodigde hoeveelheid te hoog zou zijn. Bij langdurige blootstelling aan direct zonlicht en bij hoge temperaturen wordt de olie vloeibaar en kan deze ranzig worden.

Canis Extra Biologisch Zwartkummelolie is de laatste jaren steeds populairder geworden. Waar het aanvankelijk meer ging om voeding gerelateerde ondersteuning van het immuunsysteem bij een verzwakt afweersysteem, afwijkingen aan de luchtwegen of gewrichten, kwamen al snel de andere voordelen naar voren. Naast onverzadigde omega-6 en -9 vetzuren bevat zwartkummelolie het Saponine Melanthine, de bitterstof Nigelline en Thymoquinone. Het kan een verlichtend effect hebben op allergieën en dankzij zijn positieve eigenschappen een gezonde darmflora ondersteunen. In 2014 onderzocht de 18-jarige Alexander Betz, als onderdeel van een studentenexperiment bij “Jugend forscht”, het verband tussen zwartkummelolie en de afwezigheid van teken op zijn hond. De uitkomst van het experiment gaf aan dat teken de hond minder aantrekkelijk vinden dan voorheen, nadat zwartkummelolie door de voeding van de hond was gemengd.

Naturavetal Info

Veel planten produceren stoffen om roofdieren af te weren. We kennen deze als secundaire plantaardige stoffen. Tot de secundaire plantaardige stoffen behoren ook etherische oliën. Deze kunnen (spaarzaam!) worden gebruikt om het dier uitwendig en inwendig te ondersteunen bij zijn verdediging tegen ongedierte als vlooien, teken of mijten.

Zwartkummelolie heeft een karakteristieke, intense geur, wat het hoge gehalte aan essentiële oliën illustreert. Aangezien etherische oliën door de lever moeten worden afgebroken, mag zwartkummelolie alleen koudgeperst en in hoogwaardige kwaliteit worden gebruikt. Als kuur worden enkele druppels gegeven, de exacte hoeveelheid is afhankelijk van het lichaamsgewicht. Als je hond erg gevoelig is of jonger is dan 4 maanden, raden we af om zwartkummelolie te voeden ter ondersteuning van de inwendige afweer. Zwartkummelolie mag ook niet worden gebruikt als er leverschade wordt vermoed – Onze Biologisch Kokosolie is dan meer geschikt om de interne afweer te bevorderen.

Voedingsvoorbeeld zwartkummelolie ter ondersteuning van tekenpreventie:
Tijdens het tekenseizoen kun je onze zwartkummelolie 4-6 weken toevoegen volgens het voedingsadvies en daarna 2-3 weken pauze nemen. Eventueel kun je hier dan biologisch kokosolie aan toevoegen. Als je na 2 weken weer een teek op het dier ontdekt, kun je weer beginnen met het toevoegen van zwartkummelolie. Over het algemeen neem je in de winter een pauze. Pas wanneer de teken het voorjaar jaar weer actief worden, begin je weer met het toevoegen van zwartkummelolie. Neem gerust contact op met ons adviesteam om meer te weten te komen over alternatieve manieren om je dier te beschermen tegen parasieten.

Canis Extra Biergist is erg populair, vooral als het gaat om allerlei afwijkingen aan huid, vacht en nagels. Het bevat veel B-vitaminen en enzymen, die bijzonder nuttig zijn gebleken tijdens de rui en ook een gezonde darm ondersteunen. Maar dat niet alleen: Ons biergist kan ook een positieve bijdrage leveren aan de tekenpreventie, omdat ze de geur van B-vitaminen vermijden. 

Naturavetal-tip

Woon je met je hond in de stad en maak je af en toe een wandeling in het bos of op het platteland, dan kun je onze Canis Extra Parasietencomplex op de vacht spuiten vlak voor een wandeling in de groen gebieden van de stad. Dit maskeert de hondengeur voor een kortere tijd en kan zo tijdelijk bescherming bieden. Als je je trouwe viervoeter regelmatig meeneemt de natuur in – zoals velden, bossen en weiden – dan raden wij zeker een holistische bescherming aan, door een soortspecifieke voeding te geven, die de stofwisseling ontlast, in combinatie met ons Canis Extra Afweercomplex.

Conifeer

Goed om te weten: natuurlijke gezonde voeding als basis voor een evenwichtige stofwisseling bij honden

Iedere hond komt vroeg of laat in zijn leven in aanraking met de teek en het onderwerp tekenpreventie is dan ook belangrijk voor iedere hondenbezitter. Er zijn echter honden die zelden teken hebben en er zijn ook honden die na elke wandeling een groot aantal teken op hun lichaam hebben. Natuurlijk spelen de lengte van de wandeling en ook de regio waarin je loopt een belangrijke rol, maar hoe valt het te verklaren dat bij een grote hondenbijeenkomst en een gezamenlijke wandeling – d.w.z. dezelfde omstandigheden qua duur en regio – er een paar honden zijn die geen last hebben van teken terwijl anderen er vol mee zitten?

De aangedane honden zijn vaak vatbaar – ze kunnen over het algemeen gevoelig zijn, er kunnen reeds bestaande aandoeningen zijn, ze lijden aan intolerantie of allergieën of ze zijn in het algemeen erg gevoelig. Het lijkt erop dat deze omstandigheden ertoe bijdragen dat parasieten de voorkeur aan deze gastheer geven. Net als een verzwakt immuunsysteem kan een overbelaste stofwisseling zich op verschillende manieren uiten – sommige honden hebben een sterkere hondengeur, bij andere kun je na het aaien meer talgresten op je handen hebben.

Het is altijd de moeite waard om de voeding van de hond in de gaten te houden en te controleren of het huidige voedingsconcept wel bij de hond past. Te veel toevoegingen die schadelijk zijn voor de stofwisseling, zoals synthetische vitaminen in het voer, kunnen het organisme zodanig belasten dat het de lichaamsgeur beïnvloed, en ook een te hoog eiwitgehalte kan leiden tot verzuring van het lichaam, wat gevolgen voor de lichaamsgeur. Sommige honden ontwikkelen een verhoogde gevoeligheid voor teken, nadat ze een antibioticum hebben gekregen – een duidelijke indicatie dat de darmflora uit balans is geraakt en ondersteuning nodig heeft.

Naturavetal-tip

Zoals je ziet zijn er veel verschillende factoren die kunnen leiden tot een verhoogde gevoeligheid voor teken en andere parasieten. Heb je vragen of wil je individueel advies voor je hond of kat, neem dan gerust contact op met ons adviesteam. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur op het telefoonnummer (+31) 06 574 90 903 of per e-mail: info@naturavetal.nl

Natuurlijke voeding voor honden en katten voor een sterk immuunsysteem

Overstappen op een natuurlijke voeding, dat vrij is van synthetische toevoegingen, is altijd de basis voor een evenwichtige stofwisseling en daarmee voor een gezond, vitaal organisme. De juiste voedingsstoffen zijn essentieel voor de gezondheid van zowel hond als kat. Echte, originele natuurzuivere ingrediënten en de vitaminen en mineralen, die ze bevatten, bieden de beste biologische beschikbaarheid voor het lichaam. Deze belangrijke stoffen hebben de ontwikkeling, het sterke immuunsysteem en de prestaties in de afgelopen millennia mogelijk gemaakt – daarom zitten alleen natuurlijke vitaminen en mineralen in een soortspecifieke voeding, zonder enige synthetische toevoegingen.

Met ons Canis Plus ® assortiment voor honden kun je zelf kiezen, of je ze koudgeperst droogvoeding, compleet menu’s of puur vlees in blik of  rollen met huisgemaakte groenten/fruit of onze vlokkenmixen en een calciumbron, zoals ons Canis Extra Biologisch Eierschaalpoeder –  wilt voeden. Je hebt in ieder geval natuurlijke en soortspecifieke voeding bij de hand, of het nu om je pup, jonge hond, volwassen hond of senior gaat.

Voor katten adviseren we onze Felins Plus® menurollen als hoofdmaaltijd te gebruiken, zodat het woestijndier altijd van voldoende vocht is voorzien. 20% van de dagelijkse voeding kan dan bestaan uit onze koudgeperste Felins Plus® Gevogelte & Vis. Ook onze menurollen en onze droogvoeding zijn perfect te combineren met BARF/ vers voeding.

Indien nodig kun je je trouwe viervoeter ook ondersteunen met natuurlijke supplementen voor honden en katten – bijvoorbeeld na antibiotica, chemische ontworming, immuun zwakte, allergieën of gewrichtsproblemen. De natuur biedt tal van manieren om honden en katten op natuurlijke wijze te voorzien van alles wat hun lichaam nodig heeft voor een lang, vitaal en gezond leven.

Ons adviesteam helpt je graag persoonlijk verder met al je vragen. Je kunt ons van maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur bereiken op (+31) 06 574 90 903 of per e-mail: info@naturavetal.nl

Deel dit bericht

Share on email
E-Mail
Naturavetal Newsletter
Naturavetal Logo

Onze nieuwsbrief met waardevolle tips en informatie over nieuwigheden

Meld u nu snel en gemakkelijk aan voor onze nieuwsbrief! Hierin informeren wij u over onze nieuwigheden over puur natuurlijk, gezond hondenvoer en soortspecifiek kattenvoer – en geven waardevolle tips voor het voeden en bewaren – voor een lang gezond en vitaal leven voor uw hond en uw kat.