Zoeken
Mijn Naturavetal
zoek op naturavetal.nl

Kleine mineralen gids

Een gezonde voeding voor onze huisdieren omvat de belangrijkste componenten van koolhydraten, vetten en eiwitten, maar ook bepaalde ingrediënten die in kleine hoeveelheden aan het lichaam moeten worden toegevoegd, zoals de essentiële mineralen. De kleine mineralen gids geeft een overzicht van de belangrijkste mineralen. Mineralen zijn essentieel voor het bouwen van botten, tanden, hormonen en bloedcellen. Ze behouden de weefselspanning, stimuleren en activeren enzymen. Mineralen zijn onderverdeeld op basis van hun taken en het aandeel in het lichaam. Afhankelijk van de taak wordt onderscheid gemaakt tussen bouwstoffen en regulatiestoffen. De bouwstoffen omvatten calcium, fosfor en magnesium. Regelaars omvatten jodium, natrium, kalium, ijzer en chloor. Sommige elementen hebben zowel constructieve – als regulerende-eigenschappen, zoals fosfor, dat betrokken is bij zowel de constructie van tanden en botten, maar tegelijkertijd ook een regulerend effect heeft op de zuur-base balans. Een verdere verdeling van de mineralen resulteert in de concentratie ervan. Ze zijn dus verdeeld over hoeveelheden en sporenelementen. De hoeveelheid elementen calcium, chloor, kalium, magnesium, natrium en fosfor. Sporenelementen zijn kobalt, ijzer, fluor, jood, koper, mangaan, molybdeen, nikkel, seleen, vanadium, zink en andere. In de natuur zijn er meer dan 90 basische stoffen, waarvan ongeveer 50 kunnen worden gedetecteerd bij zoogdieren. Voor ongeveer 20 mineralen is het effect bekend.
Veel wetenschappelijke studies hebben onthuld wat een organisme nodig heeft op het gebied van vitaminen, mineralen en sporenelementen. Deze belangrijke stoffen zijn in voldoende hoeveelheden aanwezig in onze natuurlijke voeding en vullen elkaar optimaal aan. Natuurlijke vitaminen en mineralen worden door het lichaam opgenomen in precies de hoeveelheid die nodig is. In tegenstelling tot kunstmatige mineralen en synthetische vitaminen, wordt het natuurlijke niet opgeslagen in het lichaam en belast het organisme dus niet!

In een gebalanceerd en gezond voeding zoals bij de premium voeding van Naturavetal hebben onze dieren geen kunstmatige toevoegingen en synthetische supplementen nodig, die schaden eerder!

Calcium

Waarin komt het voor: in granen en zuivelproducten
Calcium is effectief in het ondersteunen van hartactiviteit, het bouwen van gezonde botten en tanden, evenals in het stimuleren en activeren van zenuwen. De botten bevatten bijna al het calcium van het organisme. Een kleine hoeveelheid zit in het bloed en is van groot belang voor de zenuw- en spierfuncties en voor het vermogen om te stollen. Voor een goede calcium/ fosforvoorziening in het lichaam is het belangrijk dat de calcium/ fosforverhouding ook wordt weerspiegeld in de voedselinname. Dit zou 1.5 : 1 moeten zijn.

Koper

Waarin komt het voor: in schaaldieren en cacao
Het controleert de keratinisatie van haar en wol, is belangrijk voor het zenuwstelsel en het vetstofwisseling. Het heeft een belangrijke functie bij de vorming van bloed en pigment. Zonder koper kunnen ijzermetabolisme en cellulaire ademhaling niet soepel functioneren. Tekorten: lage ijzeropname, leverschade, skelet- en vaatschade (X- en O-pootpositie), ataxie en bloedarmoede. Veranderingen op de huid en het haar en vergrijzing van donker gepigmenteerd haar.

Ijzer

Waarin komt het voor: in kaviaar, vlees, bonen en erwten.IJzer is belangrijk voor het transport van zuurstof en elektronen, evenals voor energieconversie. Het is onmisbaar voor de vorming van rode bloedcellen. Tekorten: Bloedarmoede (anemie), vooral bij borstvoeding, verhoogde vatbaarheid voor infecties en lage gewichtstoename.

Kalium

Waarin komt het voor: in aardappelen, groenten, fruit en graanproducten, vooral in bananen. Het is belangrijk voor spier- en zenuwstimulatie, spijsvertering en zuur-base balans. Samen met natrium, calcium en chloor beïnvloedt het de activiteit van de hartspier.

Magnesium

Waarin komt het voor: vooral in groene bladgroenten, zuivel en vlees, ongepelde rijst en haver. Magnesium zorgt voor spier- en zenuwfunctie en is belangrijk voor bot- en tandweefsel en voor enzymactiveringssysteem (is betrokken bij de activiteit van ongeveer 300 enzymen).

Mangaan

Waarin komt het voor: In havermout en groene bladgroenten heeft mangaan zijn belang voor botgroei en ondersteunt het vet- en koolhydraat stofwisseling. Het is ook belangrijk voor de celfunctie/ -structuur en de immuunfunctie. Tekorten: verminderde concentratie, zenuwaandoeningen, gestoorde skeletstructuur, verdikte gewrichten en bewegingsbeperkingen, evenals verminderde vruchtbaarheid en miskraam.

Natrium

Waarin komt het voor: in zout, melkproducten, melk en vlees. Functioneel is het noodzakelijk voor spier- en zenuwexcitatie, waterbalans, zuur-base balans en voor de regeling van de osmotische druk.

Fosfor

Waarin komt het voor: in vlees, worst, melk en zuivelproducten, groenten, granen en peulvruchten.Naast spier- en hersenactiviteit ondersteunt het bot- en tandstructuur en is het verantwoordelijk voor de gehele stofwisseling en zuur-base balans. Fosfor is ook onderdeel van veel enzymen en o.a. ook betrokken als een hoog energetische verbinding bij het vrijgeven en herbouwen van celenergie (ATP, ADP). Voor een goede calcium/ fosforvoorziening in het lichaam is het belangrijk dat de calcium/ fosforverhouding ook wordt weerspiegeld in de voedselinname. Dit zou 1.5 : 1 moeten zijn.

Zwafel

Waarin komt het voor: in eieren, melk, vlees en sommige planten zoals knoflook en wilde knoflook.Zwavel is een belangrijk bouwmateriaal voor de aminozuren cysteïne, cystine en methionine. Het is vooral nodig voor de groei en omzetting van weefsel.

Selenium

Waarin komt het voor: in vis en vlees.Selenium is belangrijk voor de bescherming van cellen tegen oxidatieve vernietiging. Het helpt bij het metabolisme van vetzuren en heeft een belangrijke immuunfunctie.

Zink

Waarin komt het voor: in eieren en havermout.Zink is een vitaal element dat aanwezig is in meer dan 200 enzymen. Het is onmisbaar voor de omzetting van vitamine A en de meervoudig onverzadigde vetzuren. Bovendien is het van groot belang voor de huid, nagels, slijmvliezen, pancreas en vele andere organen. Zink is ook onderdeel van insuline. Tekorten: vacht- en haarbeschadiging, skeletschade, vertaagde testikelsontwikkeling, verzwakking van het immuunsysteem, evenals zieke huidverdikking en haarverlies, vertraagde wondgenezing en algemene vermoeidheid.

Deel dit informatie

Share on email
E-Mail
Naturavetal Newsletter
Naturavetal Logo

Onze nieuwsbrief met waardevolle tips en informatie over nieuwigheden

Meld u nu snel en gemakkelijk aan voor onze nieuwsbrief! Hierin informeren wij u over onze nieuwigheden over puur natuurlijk, gezond hondenvoer en soortspecifiek kattenvoer – en geven waardevolle tips voor het voeden en bewaren – voor een lang gezond en vitaal leven voor uw hond en uw kat.