Naturavetal Logo

Redding in de bergen

Lawinehond-Special: Labrador Ivy in actie bij de lawine

Sommige verhalen raken je op een speciale manier. Voor ons zijn dat de verhalen waarin honden en mensen nauw en vol vertrouwen samenwerken en op die manier het leven van andere mensen ongelooflijk kunnen verrijken of zelfs redden. We hebben al de prachtige Alaska of Lou gepresenteerd, die als therapiehond werken, onze Mantrail special gaat over speurhonden en in onze bergreddingshonden special doen we verslag van Merlin, die als lawinehond werkt. Deze keer gaat het over Labrador Ivy. Zij is ook een lawinehond en haar baas Egon Kaufmann, diewerkt als vrijwillige lawine- en speurhondengeleider bij de Tiroler Mountain Rescue Service, vertelt ons over de carrière van Labrador Lady Ivy en een missie die plaatsvond op 17 december 2019 in het Tiroler Kalkkögelgebergte, waarbij Ivy op onvergetelijke wijze een mensenleven kon redden.

Naturavetal®-Info

De Labrador Retriever

De Labrador is erg populair als gezinshond. Ze worden gekenmerkt door hun goedhartige aard, hun altijd vriendelijke en open karakter en hun nieuwsgierigheid. Ze genieten van alle aandacht, doen hun dierbaren graag een plezier en willen graag deel uitmaken van het gezin. Hij is snel van begrip, kan dus heel goed leren en houdt ervan om bezig gehouden te worden. Toch blijft hij meestal een geduldige en stabiele partner. Hij is ook meestal open en niet bang voor vreemden. Als echte Retriever hond kunnen ze een bijzondere voorliefde ontwikkelen voor verschillende speeltjes en ze graag van A naar B vervoeren. Veel Labradors zijn ook zeer fervente zwemmers die graag elke gelegenheid aangrijpen om een uitgebreide duik te nemen.

„Ik ben 49 jaar oud en doe sinds 2007 vrijwilligerswerk met mijn honden als lawine- en speurhondengeleider bij de Tiroolse bergreddingsdienst. In 2016 werd ik me voor het eerst bewust van Naturavetal en sindsdien daarbij gebleven. Dit verslag gaat over het grootste succes, dat ik in 2019 met mijn Labrador Ivy heb mogen ervaren.“
Egon Kaufmann, Word vrijwilliger als lawine- en zoekhondengeleider bij de Tiroler bergreddingsdienst

Labrador Ivy – in opleiding tot lawinehond 

Ivy, een zwart Labrador teefje, kwam bij me toen ze 8 weken oud was. De eerste twee jaar van haar leven groeide ze op naast mijn hond Nico, een zwarte langharige herder - Nico werkte ook als lawinehond.

Zelfs op deze jonge leeftijd begon voor Labrador Ivy al de opleiding tot lawine- en speurhond bij de Tiroolse bergreddingsdienst. In de eerste weken, maanden en jaren moesten ontelbare trainingsuren worden volbracht. In april 2019 kon ik met Ivy de operationele kwalificatie behalen.

Labrador Ivy - Lawinehond in actie 

Toen kwam 17 december 2019. Stipt om 9:45 uur, het was net pauze op mijn school, kwam het alarm via een pieper. " lawine bij Axamer Lizum". Ik meldde via de digitale radio aan de Tiroolse meldkamer, dat ik klaar was voor actie, want zoals gewoonlijk is Ivy ook op school aan mijn zijde en zijn mijn rugzak en toeruitrusting altijd ingepakt. Door een vertraging werd ik pas om 10.12 uur opgehaald door de helikopter. De vlucht naar de plaats van het ongeluk duurde nog eens 20 minuten. In de helikopter kreeg ik te horen dat er zeker een persoon zonder lawinepieper onder de sneeuwmassa's lag. Bovendien mochten er geen andere zoekteams op de lawine komen, omdat het gevaar van volglawines erg groot was.

Het was dus duidelijk, dat alleen mijn hond kon helpen om het slachtoffer zo snel mogelijk te vinden. Na de verstrekken tijd was overleven bijna uitgesloten.

Naturavetal®-Info

De lawine zender ontvanger (LVS-apparaat)

De lawinepieper wordt gebruikt om lawineslachtoffers te zoeken. Het is een elektronisch apparaat dat dicht op het lichaam moet worden gedragen, omdat het met regelmatige tussenpozen radiosignalen uitzendt om het zoeken naar begraven slachtoffers na een lawine te versnellen en te vergemakkelijken. Het apparaat heeft een zend- en een zoekmodus, waarbij slechts één modus tegelijk mogelijk is. Als algemene regel geldt dat je je nooit alleen buiten de piste moet begeven, maar in groepsverband, waarbij de individuele groepsleden hun lawinepieper op zendmodus moeten zetten en afstand van elkaar moeten houden, zodat ze bij een lawine niet allemaal door de lawine worden bedolven. 

Als er een lawine ontstaat en enkele mensen worden bedolven, kunnen de andere groepsleden hun lawinepieper op ontvangststand zetten en beginnen met zoeken naar de bedolven slachtoffers. Tijd is van essentieel belang bij het zoeken naar begraven lawineslachtoffers, het risico op verwondingen door de lawine is hoog, de druk van de sneeuwmassa's, die op de begraven slachtoffers, kan enorm zijn en het lichaam koelt snel af - al na 15 minuten dalen de overlevingskansen van begraven slachtoffers dramatisch.

Labrador Ivy – De redding door de lawinehond 

Toen we in Axams aankwamen, moesten we een eerste landing op de parkeerplaats maken. Ivy en ik werden vervolgens via een touw op de lawine gezet, omdat het terrein erg steil was. Toen de helicopter me op de lawine neerzette en ik Ivy liet zoeken, duurde het nog geen twee minuten, tot Ivy in de sneeuw begon te graven. Ik kon het bijna niet geloven toen ik bij de derde sonde het lichaam van een mens op de zoekplek voelde. Samen met mijn bevriende hondengeleider Manfred Prantl begonnen we onmiddellijk het lawineslachtoffer uit te graven. Eerst stuitten we op de rugzak van de bergbeklimmer. Toen herkenden we de hoofdharen en wisten we meteen waar we de mond moesten vinden voor eerste hulp. Manni en ik kregen de rillingen over onze rug, toen de begraven persoon ons aansprak tijdens het vrijmaken van zijn mond. Met al onze kracht slaagden we erin om het hele lichaam van het slachtoffer vrij te leggen.

Omdat de lawine zo wijdverbreid lag, werd een "crash rescue" uitgevoerd. Het lawineslachtoffer werd naar het ziekenhuis gevlogen en werd de volgende dag ontslagen na een nacht in het ziekenhuis te hebben doorgebracht.

Naturavetal®-Info

Noodredding ("crash rescue")

Een "noodredding = onmiddellijke redding" wordt uitgevoerd als de omgevingsomstandigheden of de toestand van de patiënt zo slecht zijn, dat geplande eerste hulp te gevaarlijk zou zijn en het eigen leven in gevaar zou komen. De patiënt wordt dus snel uit een levensbedreigende situatie gered, bijvoorbeeld omdat er een nieuwe lawine dreigt, er instortingsgevaar is of de bedolven persoon in een zeer slechte gezondheidstoestand verkeert. 

Terwijl bij een voorzichtige redding eerst een uitgebreide diagnose wordt uitgevoerd met de juiste eerste hulpmaatregelen ter plaatse, wordt dit bij een onmiddellijke redding verwaarloosd, omdat het leven van de persoon in kwestie direct in gevaar is. Een noodarts ter plaatse zet de onmiddellijke redding in gang, met als prioriteit en hoofddoel de betrokkene eerst uit de levensbedreigende situatie te bevrijden. Daarbij wordt mogelijke verdere schade aan het slachtoffer aanvaard, rekening houdend met het evenredigheidsbeginsel, aangezien er alleen voor wordt gezorgd dat het slachtoffer überhaupt een kans op overleven heeft.

„Ik was erg trots op hoe mijn kleine Labrador, Ivy, haar eerste opdracht op 17 december 2019 zo fantastisch had volbracht. Ze benaderde de taak met veel concentratie en motivatie. We trainen al maanden voor deze situaties, maar het is anders wanneer het niet langer alleen een trainingssituatie is, maar wanneer er daadwerkelijk mensenlevens in gevaar zijn. Ik had niet blijer kunnen zijn met haar prestatie. “
Egon Kaufmann en zijn lawinehond Ivy - een samenvatting van de missie

Een vriendelijke groet aan het einde

We willen graag van deze gelegenheid gebruik maken om Egon Kaufmann te bedanken en natuurlijk alle andere vrijwilligers die hun leven riskeren als helpers, bijvoorbeeld bij de Tiroler Mountain Rescue Service, wanneer het leven van andere mensen in gevaar is.

Mocht je vragen hebben, neem dan gerust telefonisch contact met ons op. Wij helpen je graag met uitgebreid advies. Je kunt ons van maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur bereiken op 06 - 574 909 03 (NL)/ 04 - 923 109 22 (B) of per e-mail naar: info@naturavetal.nl.

Naturavetal® proefzakjes

We sturen je graag proefzakjes toe en helpen je de juiste variant te kiezen.

De Naturavetal® nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren wij je over het laatste nieuws over gezonde voeding voor honden en katten.