Therapiehondentraining
Poten op het hart - Finse Lappenhond Lou wordt een therapie gezelschapshond
Lou, de kleine Finse Lappenhond, maakt sinds eind juni 2022 het leven van patiënten op de geriatrische afdeling een beetje aangenamer. De hond, die eind maart werd geboren, woont sinds begin juni samen met therapiehond Alaska en Itchy bij Linda-Maria Vietz in Noord-Hessen.
In dit speciale artikel doen wij en mevrouw Vietz verslag van de eerste dagen met Lou, de Finse Lappenhond, die wordt getraind als therapie-gezelschapshond, en haar integratie in het therapiewerk met de "Poten op het hart" roedel.
Naturavetal®-Info
Therapiehond Alaska
In ons speciale artikel "Poten op het hart – we leren Alaska kennen, de therapiehond van de Naturavetal® familie" kun je meer te weten komen over het werk van therapiehond Alaska.
Therapie-hulphond Lou trekt in - de kennismakingsfase
Lou en haar nieuwe roedel werden samengebracht in de omheinde tuin. Daar hadden alle honden alle ruimte om rond te rennen en aan elkaar te snuffelen. In de eerste week was Alaska, de ervaren therapiehond, nog onzeker over hoe ze Lou, het kleine bundeltje energie, in de roedel moest opnemen. Maar in de tweede week waren de twee onafscheidelijk. Ze deelden een mand en speelden in de tuin tot ze moe waren. Alle honden worden samen gevoed.
De volwassen honden krijgen twee maaltijden per dag, 's ochtends en 's avonds, en Lou leert vanaf de eerste dag dat de etensbak wordt gegeven door mevrouw Vietz. Dit betekent dat ze, net als Alaska en Itchy, moet wachten tot ze het commando "go" krijgt, voordat ze mag eten. Lou krijgt ook een extra maaltijd tussen de middag tijdens de puppytijd in de vorm van traktaties uit het beloningstasje. De eerste 14 dagen genoot de roedel samen van een vakantie, totdat de Finse Lappenhond Lou voor het eerst ging werken in het ziekenhuis.
Naturavetal®-Info
De Finse Lappenhond
De Finse Lappenhond wordt beschouwd als een mensgerichte, sociale en vredelievende hond die graag met mensen samenwerkt, veel plezier beleeft aan leren en rust en kalmte uitstraalt. Zijn vriendelijke, ruimdenkende aard, zijn intelligentie en behulpzaamheid en zijn onafhankelijkheid maken hem tot een heel bijzondere gezinshond die zijn gezin trouw en moedig bijstaat in elke situatie.
Finse Lappenhond Lou leert haar toekomstige baan als therapiehond kennen
In haar eerste week op het werk leerde Lou alleen de kantoorroutine kennen, haar collega's en haar benche en deken als een plek om zich terug te trekken. Net als Alaska zal Lou haar therapiehondentraining afronden bij M.I.T.T.T. in Rheine. De test kan in 18 maanden worden afgelegd en tot die tijd zal ze druk bezig zijn met het opdoen van ervaring.
De kleine muis vergezelt mevrouw Vietz vrolijk naar de afdeling, omdat ze al snel merkt dat er veel lekkers en veel knuffels zijn. De Finse Lappenhond leert snackjes van de lepel te pakken, als een patiënt niet uit de hand voeden wil, ze leert in een verhoogde positie te zitten of liggen om geborsteld of geaaid te worden, ze leert geleidelijk verschillende trucjes, zoals apporteren, maar bovenal leert ze kalm en beheerst te blijven in elke situatie.
Welke eigenschappen kenmerken een goede therapie-hulphond?
Lou heeft al geweldige karaktereigenschappen. Ze is heel nieuwsgierig, niet verlegen en heeft een heel sterke wil - wat typisch is voor de Finse Lappenhond. Ze is rustig, beheerst en heeft een sterk karakter en houdt ervan om dingen te observeren. Ze is open en blij om alle mensen te ontmoeten, ook kinderen.
De eigenschappen die belangrijk zijn voor een therapiehond hangen ook af van het gebied waarin de hond later zal werken. Elke therapiehond heeft zijn sterke en natuurlijk zwakke punten, maar is toch uitstekend in zijn werk. Niet elke therapiehond kan met elke patient overweg. Natuurlijk wordt elke therapiehond zorgvuldig voorbereid en getraind voor zijn werk, maar niet elke therapiehond kan of wil overal ingezet worden. De al ervaren Alaska, bijvoorbeeld, werkt het liefst met patiënten (apporteren, trucjes, ...), maar houdt er niet van om lang geaaid te worden. Ze geeft de voorkeur aan actie op het werk en geniet er echt van en is enthousiast. Lou daarentegen kan urenlang geknuffeld en geaaid worden en geniet echt van deze vorm van aandacht.
Voor een succesvolle samenwerking is het heel belangrijk, dat niet alleen de mens, maar ook de hond plezier heeft in het werk. Het is daarom heel belangrijk dat de geleider zijn hond goed kent, zodat hij hem individueel kan inzetten.
Finse Lappenhond in training: Ook leren in de vrije tijd
Hij krijgt ook veel training thuis. Finse Lappenhond Lou werkt graag, is super attent en leert heel snel. Maar haar favoriete bezigheid is clickertraining. Haar eerste trucje, haar pootje geven, heeft ze bijvoorbeeld in heel korte tijd geleerd.
Er zullen echter veel trucjes en taken volgen, zoals slapen (bijvoorbeeld om bedlegerige patiënten te helpen), ballen apporteren, zakjes eten aangeven etc., trekken aan voorwerpen zoals sokken, etc. Bij het trainen van gezelschapshonden is het, net als bij elke andere hond, belangrijk om mogelijkheden in het dagelijks leven te gebruiken om de hond mentaal bezig te houden.
Bij de taak "Slapen" moet Lou bijvoorbeeld rustig op haar zij liggen. Dit maakt het gemakkelijk om haar in een bed te leggen. Patiënten kunnen haar actief aaien of, als dit niet mogelijk is (bv. in een vegetatieve toestand), passief haar nabijheid en warmte voelen. De Finse Lappenhond Lou houdt hen dus gezelschap en moet een tijdje stil kunnen liggen.
Lou zal bijvoorbeeld ook leren om sokken aan of uit te trekken en aan andere voorwerpen te trekken (bijvoorbeeld linten die aan kastdeuren hangen om ze te openen). Ze leert verschillende werkmaterialen kennen (bijvoorbeeld het knijperbord, de dobbelstenen of het dobbelstenen gooien om Ludo te spelen of de katapult (hier wordt door aanraking een lekkernij gegooid die door de hond kan worden opgevangen, hond of mens kan de katapult bedienen).
Doelen van therapie-hulphond in de geriatrie
In de geriatrie worden patiënten van hogere leeftijd met typische ouderdomsziekten behandeld.
Op het werk kan een dier met het juiste karakter een waardevolle bijdrage leveren aan het helpen van patiënten. Tegelijkertijd heeft de hond zelf ook plezier, zijn dag zit vol kwaliteitstaken die hem mentaal en fysiek bezighouden.
De therapie-hulphond kan daarom op verschillende gebieden of voor verschillende taken in de geriatrie worden gebruikt:
- Communicatie: goede gesprekken ontstaan snel, de hond fungeert als ijsbreker
- Fijne motoriek: Beheersing verbeteren
- Grove motoriek: bijv. kegelen, ballen richten, kracht inschatten
- Geheugentraining, onthouden
- Uithoudingsvermogentraining
- Krachtmeting (gooien naar voorwerpen)
- Coördinatietraining
- Gedragsafwijkingen (bijv. zeer onrustige of zelfs agressieve patiënten)
Opleiding om een therapie-hulphond te worden
De Finse Lappenhond Lou heeft momenteel één keer per week een therapiesessie. Alles wordt op een speelse en niet-dwingende manier georganiseerd. Voor elke therapiesessie wordt aan de patiënten uitgelegd dat Lou nog een jonge hond is en dat ze alles nog moet leren. Ze zijn allemaal erg blij, zegt mevrouw Vietz, dat ze kunnen helpen met de training en dat Lou alles positief kan associëren.
Alaska is al een oude rot in de therapie. Ze bezoekt al heel lang de geriatrische afdeling en af en toe een hospice. De ontmoetingen zijn niet alleen een geweldige ervaring voor de patiënten, de honden zijn ook altijd blij om met zoveel liefde te worden verwelkomd op hun werk.
De roedel „poten op het hart“ werkt samen met een ergotherapeut en een logopedist. Ze selecteren één of twee patiënten of kleine groepen, waarbij de dieren goed kunnen helpen, de doelen van de therapie worden afgesproken en de therapie-eenheden worden van tevoren zorgvuldig georganiseerd. Terwijl ergotherapie meer gaat over oefeningen voor grove en fijne motoriek, krachttraining, coördinatietraining en geheugentraining, gaat logopedie over vormen van communicatie.
Patiënten vertellen verhalen uit hun verleden en over hun dagelijks leven, ze zingen en er kunnen leuke gesprekken ontstaan als de hond als "ijsbreker" fungeert. Patiënten die normaal gesproken erg stil zijn en niet veel praten, beginnen opeens te praten over hun ervaringen met honden. Veel oudere patiënten hadden vroeger zelf een hond en praten er graag over, wat niet alleen de communicatie bevordert maar ook het geheugen traint.
Natuurlijke voeding voor de Finse Lappenhond Lou
Een gezonde en evenwichtige voeding is heel belangrijk voor therapiehonden zoals Alaska en Lou, dus vroegen we mevrouw Vietz naar haar ervaring met onze voeding na zoveel jaren en welke trainingssnacks ze graag gebruikt voor haar werk:
"Ik geef al meer dan 10 jaar droogvoeding van Naturavetal®. Al mijn honden verdragen het heel goed en je kunt de droogvoeding en de Compleet menu's perfect combineren. Omdat we tijdens de therapiesessies alleen droge traktaties kunnen gebruiken, voeren we graag de "Sterrenhemel vis bonbons". Deze zijn niet alleen tweekleurig, ze hebben ook een leuke vorm en grootte. De honden hoeven er niet lang op te kauwen en ze smaken heerlijk. Maar de normale droogvoeding wordt hiervoor ook gebruikt."
Canis Plus® Sterrenhemel Vis Bonbons
Met het potje gevarieerde minisnacks, bestaande uit drie verschillende vissoorten, is elke oefening eenvoudig. Naast het waardevolle visaandeel zorgen speltmeel en zalmolie voor een bijzonder gezond mini koekje die zelfs gevoelige honden heel goed kunnen verteren. De kleine sterretjes zijn de perfecte combi voor elke training of lange wandeling.
Poten op het hart
Je kunt het verhaal van het therapiepakket "Poten op het hart" volgen op haar Facebookpagina.
Je kunt Lou vinden op Instagram onder "lappi_lou".
Wij vinden het werk dat mensen en honden op deze manier samenbrengt altijd fascinerend en zijn erg blij dat we Alaska al lange tijd kunnen begeleiden en ondersteunen en nu ook Lou.
Mocht je vragen hebben, neem dan gerust telefonisch contact met ons op. Wij helpen je graag met uitgebreid advies. Je kunt ons van maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur bereiken op 06 - 574 909 03 (NL)/ 04 - 923 109 22 (B) of per e-mail naar: info@naturavetal.nl.
We sturen je graag proefzakjes toe en helpen je de juiste variant te kiezen.
In onze nieuwsbrief informeren wij je over het laatste nieuws over gezonde voeding voor honden en katten.