Therapiehond speciaal
Poten op het hart - we ontmoeten Alaska, de therapiehond van de Naturavetal® familie
Wij en onze honden zijn sinds mensenheugenis samen geëvolueerd. Van intensieve jager-verzamelaar naar het huidige inspannings/ leefniveau, het wilde roofdier volgde en liet zich temmen, niet zonder eigenbelang. Al duizenden jaren leven we samen - en als verzorgers nemen we de verantwoordelijkheid voor een gelukkig, gezond en lang leven van de hond. Deze sterke band is de laatste decennia alleen maar sterker geworden.
Therapiehond in actie
Tegenwoordig zijn er veel bijzondere honden die in het dagelijks leven iets speciaals doen voor mensen. Het geweldige werk van de therapiehonden is geen toeval: de eigenaren van deze dieren weten heel goed dat de hond in topvorm en vol vitaliteit moet zijn, en ook de mentale gezondheid en het verlangen moet hebben om dit werk te kunnen doen, dat in het beste geval helemaal niet als werk aanvoelt. Alaska, de Zwitserse herder, is een prachtige jonge hond die we met veel plezier hebben leren kennen binnen de Naturavetal familie. Tijdens haar regelmatige ziekenhuisbezoeken ontmoet ze veel mensen en draagt ze bij aan hun herstel en welzijn. Haar verhaal en haar werk spreken voor zich en we zijn blij dat ze in topvorm blijft met onze voeding.
De eerste dagen als therapiehond
Toen Linda-Maria Vietz de witte Duitse herder Alaska op de leeftijd van 8 weken overnam van de fokker, was het al meteen duidelijk dat de hond ooit haar opleiding tot therapiehond zou afronden. Mevrouw Vietz, die al meer dan 10 jaar als trainer werkte bij hondensportvereniging Ederbergland, werd zich door een documentaire bewust van de positieve effecten die dieren hebben op mensen en de speciale rol die een therapiehond kan spelen in het leven van mensen in nood.
Dit wekte het enthousiasme van mevrouw Vietz en ze informeerde meteen naar een dergelijke training. Het resultaat was dat Alaska tijdens haar vroege trainingsfase kennismaakte met veel verschillende geluiden, kinderen, andere mensen en honden. Alaska was vanaf het begin erg mensgericht en werkwillig. Zowel toen als nu is Alaska erg oplettend en leert ze ongelooflijk snel.
Hoe kan een therapiehond helpen?
Alaska vergezelt mevrouw Vietz elke dag naar het ziekenhuis. Daar bezoeken ze onder andere patiënten die chemotherapie ondergaan, palliatieve zorg en patiënten met een beroerte. Ook bezoeken ze regelmatig een aangelegen hospice en een woonzorgcentrum. Mevrouw Vietz beschrijft met passie hoe eenvoudig en tegelijkertijd betoverend het effect van een hond op mensen kan zijn: "Ze vergeten even hun lijden, worden afgeleid of leren iets nieuws. Er is zoveel mogelijk met dier ondersteunde therapie." Oudere mensen die vroeger zelf dieren hielden hebben ook dierbare herinneringen - hoe voelt de warme vacht, het tevreden hijgen of snuffelen als je bezig bent, de stralende ogen als de hond geknuffeld wordt en de hondenneus of poot die liefdevol op het been van de patiënt wordt gelegd - een uitnodiging om aaien natuurlijk! En de mensen hoeven zich dat geen twee keer te laten vertellen.
Alaska zet zich maar al te graag volledig in voor "haar" patiënten met haar kalmerende, stemming bevorderende effect - ze geeft altijd 100%! Soms gaat Alaska zelfs bij de patiënten in bed liggen als ze zelf niet meer kunnen opstaan. En deze positieve effecten op zieke mensen zijn bewezen door vele ervaringen en onderzoeken - daarom zijn er nu regelmatige bezoeken van therapeuthonden in veel ziekenhuizen of openbare instellingen, zoals kinderdagverblijven en bejaardentehuizen.
Het gunstige effect van dierentherapie
De positieve effecten van dierentherapie op fysiologisch gebied zijn onder andere het verlagen van de bloeddruk, het stabiliseren van het cardiovasculaire systeem, het verbeteren van het evenwicht en de coördinatie; op sociaal gebied bijvoorbeeld, het overbrengen van genegenheid en een gevoel van welzijn, een echte ijsbreker- de therapie maakt het makkelijker om gesprekken te voeren, remmingen worden overwonnen en op psychologisch gebied merken we dat het activiteiten bevordert, het gevoel van eigenwaarde vergroot, het welzijn stabiliseert en angst vermindert. Overigens voeren mevrouw Vietz en Alaska al deze missies en bezoekdiensten op vrijwillige basis en gratis uit in hun vrije tijd. De twee hebben traktaties nodig voor hun geweldige werk, die de patiënten vervolgens met veel enthousiasme aan Alaska geven. Soms moeten de patiënten zelfs kleine opdrachten oplossen met de beloningen van de sterrenhemel vis bonbons, of Alaska opdrachten geven en moet ze rustig toekijken en wachten tot ze de stukjes krijgt.
De therapiehond in het dagelijks leven
Natuurlijk mag Alaska ook hond zijn en genieten van lange wandelingen met hondenvriendjes met wie ze lekker wild en uitgebreid kan ravotten. De twee zijn ook begonnen met Canicross en willen meedoen aan Rally Obedience. Alaska houdt erg van zoekspelletjes - want ook een therapiehond heeft een ontspanning en balans nodig. Het is een grote verantwoordelijkheid: Alaska moet immers razendsnel de stemming van de patiënten lezen en zich daaraan aanpassen, moet rekening kunnen houden met overdreven of plotselinge geluiden of gebaren van de patiënten en deze kunnen verdragen zonder zelf zenuwachtig te worden. Deze concentratie vereist veel: des te belangrijker is gezond voeden met vitale natuurlijke energie om uithoudingsvermogen, prestaties en concentratie op een natuurlijke manier te bevorderen. Mevrouw Vietz weet dit ook en zorgt ervoor dat de dagelijkse voeding van haar hond, Canis Plus® Gevogelte of Sport, en zelfs de traktaties zijn 100% natuurlijk.
Deze werkwijze is een samenspel van een geweldige opvoeding en band tussen Alaska en haar eigenaar, die wordt versterkt door een passende voedingswijze. Want een natuurlijke voeding met veel vlees passend bij de soort en volledig zonder synthetische toevoegingen en smaakstoffen houden haar lichaam en geest fit zodat ze geprepareerd is voor zulke grote prestaties. En Alaska vindt het heerlijk om dit de hele dag te laten zien. Op deze manier gevoed, geliefd en uitgedaagd te worden, leidt therapiehond Alaska een gelukkig, tevreden leven in dienst van haar patiënten.
Mocht je vragen hebben, neem dan gerust telefonisch contact met ons op. Wij helpen je graag met uitgebreid advies. Je kunt ons van maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur bereiken op 06 - 574 909 03 (NL)/ 04 - 923 109 22 (B) of per e-mail naar: info@naturavetal.nl.
We sturen je graag proefzakjes toe en helpen je de juiste variant te kiezen.
In onze nieuwsbrief informeren wij je over het laatste nieuws over gezonde voeding voor honden en katten.