Naturavetal Logo

Helden op 4 poten

Mantrailing met honden: Reddingshonden opleiding voor speurhonden

Wanneer mensen vermist raken, is het vaak de neus van een hond die ze kan opsporen. Maar hoe kan een hond Mantrailing aanleren, d.w.z. specifiek mensen opsporen en niet gewoon achter het volgende snoepje aanrennen? In dit speciale interview stelt Haimo Ziegeleder zichzelf voor en zijn werk als freelance Mantrailing hondentrainer.

Naturavetal®-Info

Mantrailer trainer - de carrière

Haimo Ziegeleder uit Salzburg is een fulltime hondentrainer gespecialiseerd in het zoeken naar mensen - Mantrailing. Hij werkt al 40 jaar als vrijwilliger in een non-profit redding organisatie en is ook al meer dan 10 jaar hondengeleider en ongeveer 7 jaar Mantrailing-trainer. Hij heeft zelf een gecertificeerde Labrador waarmee hij regelmatig missies uitvoert. Als freelance Mantrailing-hondentrainer is hij gepassioneerd door het trainen van hondenteams voor interventies, sport en hobby's. 

Hij vindt het belangrijk dat honden en mensen veel plezier hebben en genieten van dit speurwerk. Want Mantrailen met een hond kan bijna overal - de hond heeft altijd zijn neus bij zich en je bent niet afhankelijk van een specifiek trainingsgebied. Dit maakt Mantrailen tot een heel bijzondere vrijetijdsbesteding en een fantastische hobby die de hond met veel enthousiasme kan uitoefenen en die hem ook nog eens een fantastische workout geeft. Haimo was zo gefascineerd door de interesse en het plezier in dit werk, dat hij twee jaar geleden zijn liefdadigheidswerk uitbreidde tot zelfstandig trainer met "Dog@work-mantrailing".

Welke taken heeft een reddingshond?

Er zijn verschillende takken en trainingsprogramma's in reddingshondenwerk. Er zijn gebiedspeurhonden voor het zoeken in open, grote gebieden zoals weilanden, uiterwaarden, bossen en het zoeken langs wegen. Dan zijn er lawinespeurhonden - zij zoeken naar mensen die bedolven zijn onder de sneeuw. En dan zijn er nog puinspeurhonden - deze zoeken naar overlevenden in ingestorte gebouwen. Deze honden zijn pure speurhonden, die naar elke menselijke geur zoeken, zo dicht mogelijk bij de persoon komen en dan de persoon vergelijken met gememoriseerde beelden (bv. persoon zittend of liggend, verwonding, verwardheid, enz.) Als de gememoriseerde parameters overeenkomen, wordt de persoon aangewezen, meestal door te blaffen.

En dan zijn er nog de Mantrailers. Mantrailers worden hier voornamelijk gebruikt bij het zoeken naar vermiste personen - in de VS is dit type zoekactie ook erg populair, bij de achtervolging van criminelen. Deze honden kunnen worden ingezet wanneer mensen vermist raken uit opvangcentra, kinderen van speelplaatsen verdwijnen, wandelaars vermist raken of, in bijzonder tragische gevallen, wanneer mensen vermist raken, nadat ze hun zelfmoord hebben aangekondigd. In tegenstelling tot de andere genoemde speurhonden is een Mantrailer getraind om te zoeken naar een zeer specifieke menselijke geur (individuele geur) van de vermiste persoon, die de hond aan het begin van de speurtocht als referentiegeur krijgt aangeboden. Zodra de hond de geur heeft opgepikt, kan hij deze in het beste geval volgen tot de bestemming - maar dit hangt altijd af van hoe oud de geur is en de heersende weersomstandigheden.

Aangezien mijn specialiteit Mantrailing is, zal ik me in het volgende beperken tot dit onderwerp.

Reddingshondentraining

Kan elke hond een reddingshond worden?

Een reddingshond moet een sterk karakter hebben en een open, leergierige aard - vriendelijkheid en plezier in gezamenlijke activiteiten met zijn eigenaar horen hier ook bij. Daarnaast moet een reddingshond vertrouwd zijn met een grote verscheidenheid aan omgevingsinvloeden en oppervlakken en een goede voeding- en speeldrijfveer zijn belangrijk om de hond te kunnen belonen tijdens de reddingshondentraining. Omdat reddingshondenwerk ook uithoudingsvermogen vereist - dus een goede conditie - kan niet elke hond een reddingshond worden - te kleine of te logge honden en honden met kortere neuzen zijn minder geschikt. Het moet ook duidelijk gezegd worden dat niet elke hond het zal halen tot de topklasse van het reddingshondenwerk vanwege zijn persoonlijke karakter. Net als bij mensen zijn de karakters van honden verschillend en een uitgesproken "wil om te vinden" maakt daar deel van uit. Maar bijna elke hond kan reddingshondenwerk leren op sportief niveau.

Is er een minimum- of maximumleeftijd om te beginnen met de training van reddingshonden?

In principe kun je als puppy vanaf ongeveer 10 weken beginnen met heel kleine, speelse en leuke stapjes. Wat de maximumleeftijd betreft, moet je er rekening mee houden, dat de opleiding tot gediplomeerd mantrailer ongeveer twee tot drie jaar duurt en dat de hond dan enige tijd ingezet moet kunnen worden. Persoonlijk zou ik de absolute maximumleeftijd om met de training als werkhond te beginnen op 4 jaar stellen

Zijn er hondenrassen die bijzonder geschikt zijn voor Mantrailing of reddingshondentraining? 

Ja, er zijn natuurlijk hondenrassen die betere eigenschappen hebben voor Mantrailing. Dit zijn onder andere zweethonden en jachthonden. Dit betekent echter niet dat andere hondenrassen ongeschikt zijn!

Aan welke criteria moeten de eigenaars voldoen om aan Mantrailing te mogen doen?

In werkelijkheid geldt dat, wat voor onze speurneuzen geldt, ook voor ons - daarmee bedoel ik: als je graag buiten bent in weer en wind, de juiste mentale en fysieke conditie, geduld en uithoudingsvermogen hebt voor het vaak inspannende zoekwerk en om mensen geeft, dan is reddingshondenwerk het juiste werk voor jou. Je moet ook een teamspeler zijn - want een zoektocht is altijd teamwerk en vergeet dat niet: Je moet het leuk vinden om samen met je hond te werken en te leren en genoeg geduld en tijd hebben om je trouwe viervoeter te trainen.

Hoe lang duurt de opleiding tot reddingshond?

Dit verschilt van onderdeel en niveau. Een Mantraileropleiding duurt ongeveer twee tot drie jaar. Aangezien de hond wordt getraind als een team met de geleider, hangt het altijd af van de karakters van mens en hond hoe snel ze samen iets kunnen leren en realiseren.

Hoe vaak oefen je tijdens de Mantrailing training?

Mijn ervaring is dat je goede leerresultaten boekt als je jonge honden één keer per week traint. Wanneer de hond ongeveer een jaar oud is, kun je dit uitbreiden naar twee trainingssessies per week. Wanneer het Mantrailingteam klaar voor actie is, is een extra wekelijkse trainingssessie wenselijk.

Hoe ziet een typische Mantrail training eruit en hoe ziet het dagelijks leven van een Mantrailer eruit?

Elke trainingssessie is anders. Omdat geen enkele hond op dezelfde manier leert als een andere hond, moet ik als trainer een heel individuele aanpak hanteren van team tot team. De trainingssessies worden georganiseerd op basis van het trainingsniveau. Bij jonge honden wordt een eenvoudig geurspoor gevolgd om 2 of 3 hoeken, op een leuke en speelse manier, terwijl bij meer gevorderde honden de trainingssessies moeilijker zijn en complexere taken bevatten. Omdat de Mantrailer altijd in teamverband met zijn geleider werkt, wordt de geleider ook met lastige taken geconfronteerd, zodat hij leert zijn hond zo goed mogelijk te ondersteunen als er moeilijkheden zijn bij het zoeken.

Hoe goed of moeilijk een training ook wordt afgewerkt of georganiseerd, het belangrijkste is dat een team altijd met een positief resultaat naar huis gaat. Daarom is het nooit mogelijk om precies te zeggen hoe lang een trainingssessie zal duren.

Waar richt het trainingsprogramma zich op?

Onderwerpen in het trainingsprogramma zijn onder andere:

  • Individuele geur - geurontwikkeling en geurverspreiding
  • Cartografie en navigatie met en zonder GPS
  • Eerste hulp voor mensen en honden
  • Communicatiemiddelen
  • Hoe werkt de hondenneus
  • Hoe leert de hond
  • Dierenwelzijn en -bescherming

Welke dingen moet de hond leren om een Mantrailing reddingshond te worden?

De hond leert de geur (het spoor) op te pikken, op basis van de aangeboden referentiegeur en deze tot het einde te volgen. Net als bij ons mensen wordt ervaring toegevoegd aan wat is geleerd en het totaalpakket maakt een goede reddingshond.

Wat moet je nog meer weten over Mantrailen met een hond?

Zoals voor veel andere dingen geldt, vereist Mantrailen een goede training en veel tijd waarin zowel hond als mens door ervaring kunnen ontwikkelen. Hoe ouder een Mantrailinghond wordt - hoe langer hij ervaring heeft kunnen opdoen, hoe zelfverzekerder en onafhankelijker hij beslissingen kan nemen tijdens het werk.

Hoe werkt een echte Mantrailing missie?

Omdat elke echte inzet anders is, is het moeilijk om er een te beschrijven. Er zijn ook verschillende omstandigheden en specificaties van de (federale) staten. In het begin is er in ieder geval altijd het alarm - d.w.z. onze missie. Afhankelijk van de opdrachtgever (bijv. blauwlichtorganisaties) worden de operaties vervolgens georganiseerd volgens hun wensen en eisen. Teamwerk en flexibiliteit van alle betrokkenen zijn belangrijk.

Wie beslist wanneer een reddingshond wordt ingezet - met wie moet je contact opnemen als je een reddingshond nodig hebt?

In principe is het zoeken naar vermiste personen altijd politiewerk. Zij moeten daarom altijd het eerste aanspreekpunt zijn als iemand vermist raakt. De politie beslist dan of ze haar eigen honden inzet of honden van partnerorganisaties. Zoekhonden kunnen ook worden aangevraagd via de redding centrales (bijv. het Rode Kruis). Zij geven de informatie dan door aan de relevante autoriteiten.

Hoe kom je als geïnteresseerde aan een reddingshond? Wordt de getrainde reddingshond geplaatst of train je hem zelf?

De toekomstige reddingshond wordt uitgezocht en betaald door de hondengeleider - dus een reddingshond is ook eigendom van de hondengeleider. In de praktijk heb je een gezinshond die een klus klaart. In principe traint de hondengeleider zijn hond zelf. Bij de meeste hondenreddingsbrigades is de training gratis als je jezelf beschikbaar stelt voor missies na de training. Ook hier moet gezegd worden dat een toegewijde hondengeleider waarschijnlijk aanvullende opleidingen en trainingen volgt - zelfs buiten de betreffende organisatie.

Welke invloed heeft voeding op de training van een reddingshond?

Uit praktijkervaring kan ik zeggen dat alleen een gezonde hond optimaal kan werken en daarom is het voor mij duidelijk dat alleen voeding van hoge kwaliteit in aanmerking komt voor een werkhond. Als geleider van een werkhond eis je hoge prestaties van je hond, dus moet je je viervoeter ondersteunen met optimale voeding. Dit is waar we zeer succesvol werken met Naturavetal®.

Aan welke kwalificaties moet een trainer voldoen om een reddingshond te mogen trainen?

Als trainer moet je de teams met veel inlevingsvermogen door de trainingssessies heen loodsen. Fouten die tijdens de training worden gemaakt, kosten veel tijd om later te corrigeren.

Een Mantrail trainer voor reddingshonden moet natuurlijk zijn eigen hond hebben getraind om klaar te zijn voor actie en ervaring hebben opgedaan in echte missies.

Zijn hier speciale certificeringen voor?

Mantrailing is nog een zeer jonge tak van reddingshondenwerk. In de beginjaren kwam veel kennis hierover van mantrailers van wetshandhavers in de VS. Deze kennis werd aangepast aan onze behoeften bij het zoeken naar mensen.

Mantrailing is een echte trend geworden - veel clubs en privétrainers bieden cursussen aan om Mantrailing trainer te worden. Geïnteresseerden moeten zelf een oordeel vormen over de kwaliteit van deze trainingen.

Mantrailing en Naturavetal - onze cv 

We zijn altijd enthousiast geweest over hoe honden het dagelijks leven van mensen kunnen verrijken. De band tussen hond en zijn baas wordt op de lange termijn versterkt als de baas zijn hond taken kan leren die de hond vervolgens met succes kan uitvoeren. Hond en baas hebben er vooral baat bij als deze taken plaatsvinden in een gebied dat overeenkomt met de aard van de hond. Daarom is Mantrailing zo spannend, omdat communicatie en binding tussen hond en baas, maar ook neuswerk, beweging en uithoudingsvermogen van de hond een grote rol spelen.

Honden moeten regelmatig topprestaties leveren, dus is het heel belangrijk om ze een natuurlijke voeding te geven met Canis Plus®, die ze voorziet van alles wat ze nodig hebben als topatleten. De voeding kan een grote invloed hebben op het gedrag van de hond en een blijvend effect hebben op zijn prestaties en uithoudingsvermogen. Je kunt meer lezen in onze advies "Het verband tussen voeding en gedrag bij honden".

Een vriendelijke groet aan het einde

We willen graag van deze gelegenheid gebruik maken om Haimo Ziegeleder te bedanken voor het spannende verslag en het inzicht achter de schermen en hopen, dat we de interesse hebben gewekt van enkele verborgen talenten voor een nieuwe, spannende hobby! Je kunt het werk van de heer Ziegeleder en zijn Gizmo volgen op deze pagina: www.dogatwork.at

Mocht je vragen hebben, neem dan gerust telefonisch contact met ons op. Wij helpen je graag met uitgebreid advies. Je kunt ons van maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur bereiken op 06 - 574 909 03 (NL)/ 04 - 923 109 22 (B) of per e-mail naar: info@naturavetal.nl.

Naturavetal® proefzakjes

We sturen je graag proefzakjes toe en helpen je de juiste variant te kiezen.

De Naturavetal® nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren wij je over het laatste nieuws over gezonde voeding voor honden en katten.