Zoeken
Mijn Naturavetal
zoek op naturavetal.nl
Zwei Katzen auf einer Wiese

Eerste stappen naar BARF / vers voeding voor de kat

BARF/ vers voeding garandeert een ongelooflijk hoge inname van voedingsstoffen en is zeker een van de beste manieren om de kat gezond te voeden. Het maakt niet uit of je een tijgertje of een avontuurlijke vrijbuiter hebt, de kleine jagers hebben een grote hoeveelheid vlees nodig om aan hun biologische behoeften te voldoen via een goed voedingsplan. Hun eten in de natuur bestaat uit muizen, vogels, vissen en insecten, dus het is onze verantwoordelijkheid om zo dicht mogelijk bij deze samenstelling van eiwitten, vetten, koolhydraten en vezels te komen. De juiste hoogwaardige aanvullende voeding voor katten helpt om een soort geschikt voedingsplan naast het rauwe vlees heel gemakkelijk samen te stellen. Zorg er dus voor dat de kleine tijgers op de lange termijn geen voedingsstoffen missen. Tegelijkertijd spaart u het hele organisme door synthetische toevoegingen te vermijden.

Katten hebben 25-30 g vlees per kg lichaamsgewicht (KG) per dag nodig.
95% van het vlees, inclusief vet en botten, vormt het grootste deel van de maaltijd omdat de kat een pure carnivoor is.
Met het vleesdeel moet een kat tussen 8-15% vet krijgen, geef het dierlijk vet of zalmolie, die waardevolle omega 3-vetzuren en het essentiële arachidonzuur voor de katten bevat. Darmen en lever zijn toegestaan in de benodigde hoeveelheid vlees (3-5%); Nier (5-10%); Long (5-10%); pens/ gevogelte magen (5-10%) kunnen worden toegevoegd. Het grotere aandeel is spiervlees (kopvlees, spiervlees, hart, borstvlees).
Verder moet 1/3 vlezige botten zijn in de vorm van vleugels, halzen (vermaald of geheel) of ander vermaald bot. Als het dier deze hoeveelheid bot niet kan verteren, kan natuurlijke calciumsupplementen in poedervorm zoals eierschaalpoeder of algenkalk worden toegevoegd.
Over het algemeen geldt als richtlijn: Calcium: 80 mg/ kg lichaamsgewicht/ dag
Fosfor: 70 mg/ kg lichaamsgewicht/ dag

Voeg 5% vezels toe zoals rauwe, gepureerde groenten en fruit. Voordelige groenten zoals pastinaak, wortels, courgette, komkommer en anderen voor de gewenste variëteit; Vermijd nachtschadeplanten zoals tomaten of aardappelen. Je kunt de groenten gemakkelijk raspen en roeren door het vlees – zo eten kieskeurige katten in de meeste gevallen graag. Bij muizen en eendagskuikens vormen de vacht of veren het natuurlijke vezelgehalte.

Taurine bronnen in BARF / vers voeding voor katten

Aan de taurinebehoefte van een gezonde kat kan worden voorzien door verschillende natuurlijke bronnen, bijvoorbeeld gehele prooien, omdat vers bloed een van de beste bronnen van taurine is. Harten zijn ook rijk aan taurine, bij voorkeur kippenhart, meerdere keren per week gevoerd.

Sommige taurine-rijke voedingsmiddelen bevatten in elke 100 gram (Bron: www.novamex.de)::

  • Mosselen, vers 240 mg
  • Tonijn 70 mg
  • Oesters 70 mg
  • Lam, filet 47 mg
  • Rundvlees, filet 36 mg
  • kip 34 mg
  • Kabeljauw 31 mg

Groenlipmosselpoeder is een gezond alternatief omdat het natuurlijke taurine bevat. Naast de BARF voedt je kat dagelijks met een mespuntje van het poeder, waardoor de kat de dagelijkse inname van taurine uit deze extra natuurlijke bron optimaal benut.

In de natuur vangen katten 6-12 muizen per dag, met een gemiddeld taurinegehalte van 70 mg, wat het relatief onmogelijk maakt teveel taurine te voeden als wel ondervoeding. Een tekort en de bijbehorende deficiëntiesymptomen moeten zeer serieus worden genomen. Als u niet zeker weet of uw kat genoeg taurine opneemt, is groenlipmosselpoeder ideaal om bij de dagelijkse BARF/ vers voeding aan te vullen.

Vochtgehalte in de rauwe voeding van de kat

80% vocht wordt aanbevolen in de voeding, wat heel goed mogelijk is met een pure voeding van natvoer of BARF/ vers voeding. Gedroogde groenten / kruidenvlokken zoals Naturavetal Top-Fit-Mix-vlokken moeten dan voldoende worden gedrenkt in water. Of als de kat het moeilijk heeft met de omzetting, kunt u de vlokken in geitenmelk van ons geitenmelkpoeder zetten.
Individueel en soms moeten voedingsstoffen worden toegevoerd, b.v. in de vorm van kruiden, algen (Spirulina of Chlorella) of biergist.
Er moet nog steeds worden overwogen dat de jagende kat sommige maaltijden zelf vangt en deze zult u vervolgens in hoeveelheid moet verminderen. Uiteindelijk helpt alleen de waarneming van het gewicht bij de kat en de bijbehorende aanpassing.
Het zou ideaal zijn als u de voedings hoeveelheid zou verdelen over 3-4 voedingen per dag, maar 2 maaltijden zijn voldoende. Het voedsel behoort niet lang te moeten staan; het wordt dan onappetijtelijk voor de kat, omdat het in tegenstelling tot de hond geen aaseter is.

Naturavetal Tip

Voor de feestdagen, wanneer de kattenverzorger niet weet hoe de BARF/ vers voeding moet worden samengesteld of voor de dagelijks routine, als het gewoon snel moet gaan – pak dan een paar Felins Plus-menurollen. Met het zeer hoge vleesgehalte, zijn de menurollen ideaal als een supplement bij de BARF of gewoon wanneer vers voeding, op korte of lange termijn, niet mogelijk is. Ze zijn verkrijgbaar in 4 verschillende smaken, zodat ook voor elke kat er een geschikte is.

En dus bereken je de gewenste hoeveelheid ingrediënten als volgt voor de kat:

Samenvatting per dag
4 kg als lichaamsgewicht van de kat (normaal actief) berekend met 27,5 g = 110g totale hoeveelheid voedsel per dag
8% vet = 8,36g = 104,5g vlees
33,3% vlezige botten = 34,83g
4% lever = 4,18g
5% nier = 5,96g
5,7% long = 5,96g
7% pens = 7,32g
37% spiervlees = 38,67g
5% vezel = 5,5g

Onze recept suggesties kunnen u enkele ideeën geven om aan de slag te gaan met BARF/ vers voeding voor katten. Voor eenvoudigere berekening worden de gramgegevens in de volgende recepten afgerond.

Informatie over de BARF volgens het wekelijkse schema

Het belangrijkste bij het Barfen of vers voeding geven is dat je een gevarieerd en uitgebalanceerde voeding geeft over een langere periode om de voedingsstoffen aan alle kanten te bedekken. Daarom bent u van harte welkom om de ingrediënten en recepten te variëren en ze te combineren, zodat de kat alles krijgt voor een periode van 1-2 weken. Je kunt zelfs na enige ervaring en routine zelfs wegen overslaan, omdat je het gevoel en het juiste oordeel zult ontwikkelen. Als u in het begin meer hulp nodig heeft met de oriëntatie, helpen sommige gedetailleerde recepten u verder.

Kleines Kätzchen mit der Mutter

Recept 1

35 g gemalen kippenvleugels
4 g rundenlever
5 g kippennier
6 g runderlog
7 g pens van het rund
38 g kippenborst met 8g huid
(als een vet alternatief: Felins Plus zalmolie of krillolie
5-6 g courgette
+ 1 mespuntje Groenlipmosselpoeder as een natuurlijke, gezonde bron van taurine

Katze im hohen Gras

Recept 2

8-9 g ganeznvet
35 g kippenhalzen
4 g eendenlever
6 g runderlong
7 g groene pens
44 g kippenharten
5-6 g wortels
+ Felins Plus geitenmelkpoeder gemengd in lauwwarm water voor een extra dosis energie, bijvoorbeeld tijdens herstel

Katze in der Natur

Recept 3

8-9 g ganzenveet
35 g kipkarkassen
4 g kippenlever
5 g rundernier
6 g runderlong
46 g kalkoenborst / kippenmmag
5-6 g pastinaak
+ Felins Plus Zalmolie, waardevolle omega 3-6- en 9-vetzuren in hoge kwaliteit toe te voegen.

Informatie over de BARF

Voor allergische of gevoelige katten, adviseren we over het algemeen om de recepten te variëren, zodat u tijdens een maaltijd de verschillende delen van één enkel dier kunt verdelen, dus slechts één diersoort gebruikt. Voor gezonde katten is het echter beter om verschillende soorten vlees te variëren tijdens de week of zelfs tijdens een maaltijd. De recepten dienen als oriëntatie of stimulatie voor nieuwe ideeën en variëteit in de voerbak!

Pure BARF-ideeën

Kater, 5kg

85 g spiervlees van rund of kalf
15 g runderhart of kalfshart
14 g runderlever of kalfslever
14 g rundermaag of kalfsmaag (indien de kat het lust)
15 g courgette
ongeveer 4 gehakte peterseliebladeren + Zalmolie en eierschaalpoeder

Kater, 5kg

85 g konijnenvlees - spiervlees
13 g konijnenhart
15 g konijnenmaag
15 g konijnenlong of -lever
15 g worteltjes (eventueel gestoomd voor een korte tijd)
1 eidooier
+ eierschaalpoeder en zalmolie

Kater, 5kg

85 g spiervlees van kip of kalkoen
20 g hart van kip of kalkoen
23 g maag van kip of kalkoen
15 g Pompoen
7 g wortel geraspt
+ eierschaalpoeder en zalmolie

Voor alle recepten kunt u een ½ theelepel geitenmelkpoeder droog of met lauw water gemengd door de maaltijd roeren. Dit heeft zich bewezen bij de fokvoorbereiding en ook na operaties zoals castraties of ziekte voor de ondersteuning van enkele dagen.

Als tussendoortje kun je Felins Plus gevogelte en vis koudgeperst droog voeding geven, veel katten zijn gewoon blij met variatie en knabbelen graag op de gezonde stukjes. Alle Felins Plus-voedingsmiddelen kunnen eenvoudig worden gecombineerd met BARF/ vers voeding of met de menurollen, maar we raden aan om het droog voer altijd onder de 20% te houden.

Deel dit bericht

Share on email
E-Mail
Naturavetal Newsletter
Naturavetal Logo

Onze nieuwsbrief met waardevolle tips en informatie over nieuwigheden

Meld u nu snel en gemakkelijk aan voor onze nieuwsbrief! Hierin informeren wij u over onze nieuwigheden over puur natuurlijk, gezond hondenvoer en soortspecifiek kattenvoer – en geven waardevolle tips voor het voeden en bewaren – voor een lang gezond en vitaal leven voor uw hond en uw kat.