Zoeken
Mijn Naturavetal
zoek op naturavetal.nl

Het hangt van de voeding af!

Niet alleen de kwaliteit en de hoogwaardige ingrediënten van de voeding zijn van belang – net zo belangrijk is het activiteitsniveau van de hond, leeftijd, temperament, ras en het seizoen. Honden die veel bewegen, hardlopen, hoeden, jachthonden evenals begeleidende of geleidehonden hebben behoefte aan meer voedsel/ energie voor de geleverde diensten. Gezellige familiehonden en huisgenoten hebben andere eisen en behoefte aan hun voeding dan dieren die buiten gehouden worden. Leer alles over wat belangrijk is voor voeding met onze voedingswijzer. Een sledehond bijv. verbruikt tot vier keer zoveel energie als zijn rustigere soortgenoten uit de grote stad. Of het nu dieren type krachtpatsers of sofahonden betreft: de optimale toevoer van voedingsstoffen is erg belangrijk wanneer de hond gezond en natuurlijk moet worden gevoed. In het ideale geval met een hoge kwaliteit voeding dat niet de stofwisseling belast, maar heel natuurlijk de energie levert in de voerbak – voor de levenslustige hond die het gewoon goed moet gaan.

Het Naturavetal® Voedingsweetjes - wat belangrijk is voor voeding

Het is wettelijk vereist dat de volgorde van de ingrediënten op de verpakking overeenkomt met hun inhoud in de voeding. Het ingrediënt dat het eerst komt, moet daarom het hoofdingrediënt van het voer zijn. Hier moet onderscheid worden gemaakt tussen een open en een gesloten verklaring.

De afzonderlijke voeding bestandsdelen worden weergegeven in de volgorde waarin ze in de voeding zijn opgenomen. In Canis Plus Compleet voer is alles open en transparant verklaard!

Het bijzondere van koudgeperste voer zoals bij Canis Plus Compleet voeding is onder meer dat de grondstoffen bewust afzonderlijk worden verwerkt: het vlees wordt gedroogd en gemalen, zodat het kan worden gecomprimeerd. Bij Naturavetal worden de granen ontsloten en verteerbaar gemaakt door een unieke patentprocedure met hete stoom. De groenten en kruiden worden vlak voor koud persen in lucht gedroogde vorm toegevoegd. Dit zorgt voor een bijzonder hoge biologische beschikbaarheid van de respectieve natuurlijke producten. Voor het vitaal beschermen van de stof tegen koud persen wordt een kortstondige omgevingsdruk gebruikt. Als gevolg hiervan blijven vitaminen, mineralen en fytochemicaliën grotendeels intact. Canis Plus Compleet voer zwelt niet op in de maag. Het risico op maagrotatie is daarom veel lager. Natuurlijk is koudgeperst beter geschikt voor de hond.

Hier zijn voedergroepen aangegeven, d.w.z. de term graan kan worden gebruikt om haver, tarwe, gerst, maïs en nog veel meer te verbergen. Als er extra meel of kleefstoffen zijn, staat er: granen en plantaardige bijproducten. Het is hetzelfde met vlees. Om precies te weten wat u allemaal voert,  zou u dat de fabrikant moeten vragen.

Extrudaten worden geproduceerd onder hoge druk en met zeer hoge verhitting boven 140°C. Als gevolg hiervan kunnen de ingrediënten aantoonbaar veranderen en verliezen een groot deel van vitale vitaminen en voedingsstoffen. Bovendien zwelt dit voedsel op in de maag. Vanwege de productiewijze zijn extrudaten erg zetmeelachtig. Vaak worden additieven zoals kleurstoffen of smaakstoffen toegevoegd om de acceptatie te verhogen. Als gevolg hiervan kan dit tot metabole stoornissen leiden.

Achter deze beschrijving zitten alle componenten van het gehele dier, incl. Snavel, klauwen, veren, etc. Deze worden gewogen vóór het drogen in de regel dat de procentuele gehalte gevogelte hoger lijkt. Als gevogelte alleen uit vlees bestond, zou het als zodanig worden aangegeven.

Dit is het zuivere, pure vlees. Het wordt gewogen als vers vlees voor het drogen, omdat het gewicht hoger is door het water in het vlees dan na het drogen. Daarom is het percentage vlees in de totale hoeveelheid voedsel voor het drogen hoger, d.w.z. de fabrikant kan vlees van gevogelte als eerste in de samenstelling plaatsen. Bij de klant wordt door deze truc gesuggereerd dat vlees van gevogelte het hoofdbestanddeel van het voer is.

Hier wordt het vlees gewogen na drogen. Ondanks dezelfde hoeveelheid vers vlees als bij vlees van gevogelte, is deze waarde lager en verschijnt deze pas later in de samenstellingslijst. Omdat dit echter de meest eerlijke indicatie is, heeft Canis Plus Compleet voer altijd vlees van gevogelte in de compositie.

Dit is hetzelfde als bij gevogelte – alleen niet eerder, maar gewogen na het drogen.

Deze term omvat niet alleen waardevolle ingrediënten zoals het hart of de lever, maar vaak ook inferieure, slecht verteerbare ingrediënten zoals: vacht, veren enz. Het is ondenkbaar voor Naturavetal om deze dierlijke bijproducten te gebruiken.

Conserveermiddelen worden vaak aangeduid als “EG-additieven” of “met antioxidanten”. Alarmerend zijn onderzoeksresultaten die aantonen dat conserveermiddelen allergieën kunnen veroorzaken en het immuunsysteem negatief kunnen veranderen. Bovendien kunnen ze zelfs een carcinogeen effect op het lichaam hebben. Droogvoer hoeft niet echt te worden geconserveerd. Om het echter smakelijker te maken, worden vetten meestal later op het voedsel gesproeid. De vetten zouden na een korte tijd bij warm weer ranzig zijn en moeten daarom worden geconserveerd. Al om deze goede reden is Canis Plus Compleet voer gemaakt zonder enige bespoten vetten en zonder conserveermiddelen.

Natuurlijke vitamines vervullen zeer specifieke functies in hun oorspronkelijke vorm. Canis Plus Compleet voer is van nature gevitaminiseerd en gemineraliseerd met natuurlijke ingrediënten. Veel hondenbezitters baseren hun voedingstafels echter ten onrechte op de hoeveelheden van elke vitamine om te bepalen of de hond goed verzorgd wordt. Maar het gaat er niet om hoeveel, maar om de daadwerkelijke bruikbaarheid van vitamines en mineralen. Huisdiereigenaren zijn echter meer geneigd om de hoeveelheid waar te nemen en willen dus een vermeend gebrek dekken. In de loop van de tijd zal dit leiden tot een grondig pathologisch overschot, als er meer dan alleen de werkelijk benodigde vitamines worden ingenomen. Kunstmatige, synthetische vitaminen ontbreekt het de natuurlijke veelzijdigheid. Ondertussen worden ze als schadelijk beschouwd in plaats van nuttig. Positieve effecten konden tot nu toe niet worden bewezen. Ze worden slecht door het lichaam verwerkt en hebben een sterke metabole belasting van de lever en de nieren. Op de verpakking herkent men synthetische vitaminen, b.v. op de indicatie “additieven”. Aangezien er geen kunstmatige vitamines in Canis Plus compleet voedsel zijn, wordt deze term natuurlijk niet vermeld.

Mineralen zijn betrokken bij verschillende essentiële taken in het lichaam. Ze fungeren als ondersteuning van de botstructuur en leveren een aanzienlijke bijdrage aan de gezondheidsbehoudende functies van het immuunsysteem.

Calcium is een van de belangrijkste mineralen in het hondenorganisme, wordt meestal opgeslagen in botten en tanden en komt in kleine hoeveelheden in het bloed voor. Het is onmisbaar voor het bouwen en onderhouden van het skelet en het gebit, ondersteunt de bloedstolling en onderhoudt de functie van spieren en zenuwen. Fosfor is een elementaire partner van calcium en bouwmateriaal van botten en tanden. Het is essentieel voor het hele metabolisme en essentieel voor de zuur-base balans. In de complete voeding van Canis Plus biedt de uitgebalanceerde Calcium/Fosfor-ratio de noodzakelijke balans voor een optimale gezondheid. Door de natuurlijke bronnen kunnen we uitsluiten dat er een overschot ontstaat en voorkomen tegelijkertijd een tekort.

Er is een onderscheid tussen dierlijke en plantaardige proteïnen (eiwitten), waarvan de bouwstenen de aminozuren zijn. Voor een voldoende toevoer van aminozuren en een hoge verteerbaarheid zijn eiwitbronnen uit dierlijke en plantaardige grondstoffen belangrijk. In het geval van de aminozuren moet met name rekening worden gehouden met de essentiële aminozuren, omdat ze vitaal zijn en alleen door voedsel kunnen worden opgenomen. Eiwit is nodig voor het opbouwen en onderhouden van lichaamsstoffen (zoals ligamenten, weefsels, haar, kraakbeen). Met de term “ruw eiwit” kun je echter niet zeggen welke kwaliteit het gebruikte eiwit heeft. Hier moet erop worden gelet of de verklaring “gevogelte” vermeldt, dat op zijn beurt voor lagere kwaliteit eiwit staat, door slachtafval verwerking of dat “gevogeltevlees” wordt vernoemd, wat echt puur vlees is en dus een hoge kwaliteit eiwit garandeert.

Vetten zijn met name vereist voor energieopslag en als bouwstoffen. Honden kunnen erg goed vetten en oliën van dierlijke en plantaardige oorsprong verteren en gebruiken. De taak van vet in het lichaam is naast de energievoorziening, het transport van voedingsstoffen en de bescherming van de organen en zenuwen. Sommige onverzadigde vetzuren kunnen niet door het organisme zelf worden gesynthetiseerd en moeten met voedsel (essentiële vetzuren) worden ingenomen. Dierlijke vetten bevatten meestal verzadigd vet. Daarentegen komen de waardevollere onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren vooral voor in vissen en in bepaalde planten. Te veel energie/ vet wordt opgeslagen in het lichaam in depots.

Hier vindt u de hoeveelheid vezels die voor de intestinale peristaltiek en dus voor de gereguleerde vertering van absoluut belang is. Ruwe vezels ondersteunen o.a. de goede darmbacteriën die zo een optimale fysiologische darmomgeving creëren.

De ruwe as wordt bepaald door uitgloeien in een oven bij ongeveer 550°C. Het vertegenwoordigt de som van alle mineralen en sporenelementen die een hondenvoer bevat. De algemeen aanvaarde opvatting dat een hoog gehalte ruwe as de nieren zwaar belast, geldt echter alleen voor kunstmatig geproduceerde vitaminen en mineralen, evenals voor inferieure grondstoffen. Canis Plus Compleet voer bevat alleen hoogwaardige kwalitatieve grondstoffen. Daarom is het gehalte aan ruwe as een positief criterium voor de ideale toevoer van mineralen en sporenelementen van honden.

Rijst, haver, maïs en gierst zijn ideale koolhydraatbronnen voor vleeseters. Maar normaal gesproken kan de hond geen graansoorten verteren. Alleen door optimaal te worden ontsloten kan het worden gebruikt als energieleverancier en vezelrijk spijsverteringshulpmiddel.

Naturavetal Newsletter
Naturavetal Logo

Onze nieuwsbrief met waardevolle tips en informatie over nieuwigheden

Meld u nu snel en gemakkelijk aan voor onze nieuwsbrief! Hierin informeren wij u over onze nieuwigheden over puur natuurlijk, gezond hondenvoer en soortspecifiek kattenvoer – en geven waardevolle tips voor het voeden en bewaren – voor een lang gezond en vitaal leven voor uw hond en uw kat.