Zoeken
Mijn Naturavetal
zoek op naturavetal.nl
Katze liegt im hohen Gras

"Degenen die wilde dieren aaien en verwennen, willen ze liefhebben. Maar degenen die hun aard respecteren en willen dat ze een normaal leven leiden, houden meer van hen."- Edwin Way Teale

Het soort geschikte voeding van de kat

Een kat spint de hele dag tevreden op de bank, de ander ontdekt nieuwsgierig de buurt. Het maakt niet uit of je thuis een koppige tijger of een avontuurlijke rover hebt: je kat is van nature een jager en jaagt op dieren in het wild. In tegenstelling tot populaire wijsheid heeft elke kat in werkelijkheid slechts één leven – daarom moet de mens de verantwoordelijkheid op zich nemen om de kleine vleesetende soort te voeden en zijn behoeften te respecteren.

In de natuur eten katten elke dag verschillende kleine maaltijden: gejaagde muizen, vogels, vissen en insecten – helemaal, inclusief ingewanden, maaginhoud, botten en huid. Dit geeft de kat alles wat hij nodig heeft: eiwitten, vetten, koolhydraten, vezels en vocht. Een gevarieerd gemengd voeden met nat voer, wat vers vlees en weinig droogvoer is geschikt voor een huiskat en zeer praktisch in het dagelijks leven.

Vlees is de basis voor gezonde kattenvoeding

Elke kat is van nature een vleeseter. Vlees is daarom het belangrijkste onderdeel van hun voeding. Een gezond kattenvoer zonder vlees is ondenkbaar, maar de mix is belangrijk: het vleesgehalte in het menu van een kat is cruciaal. Voor de verhoudingen die aan de soort voldoen, hebben katten dagelijks ten minste 80 tot 85 procent vlees nodig om de essentiële voedingsstoffen te absorberen en geen symptomen van tekortkoming te vertonen. Als een kat goede voeding krijgt, is het prima. De kat waardeert ook lekker eten en voelt zich goed in zijn vel, wanneer hij wordt gevoed met alle essentiële voedingsstoffen.

Een kat vegetarisch voeden is in tegenspraak met de aard van het dier

Veel mensen zijn uit overtuiging vegetariër en sommigen geloven dat deze vorm van voeding kan worden overgedragen aan het geliefde huisdier. Maar let op! Een puur vegetarisch dieet is in tegenspraak met de aard van katten en is schadelijk voor hen! Hun organisme is ontworpen voor de vertering van vlees. Alleen met vlees kunnen katten belangrijke voedingsstoffen opnemen. Zuiver vegetarisch voedsel kan alleen worden aangeboden aan katten, samen met vele voedingssupplementen.

En zelfs als de kat in theorie alle voedingsstoffen krijgt die belangrijk voor haar zijn, zal ze het vegetarische dieet niet waarderen, omdat het simpelweg geen deel uitmaakt van haar natuurlijke eetgewoonten. We raden u daarom aan, in het belang van de kat, af te zien van het voeden van puur vegetarisch.

Gezonde kattenvoeding met eiwitten, vetten en koolhydraten

Om een ​​kat lang en gelukkig te laten leven, moet de voeding geschikt en in balans zijn. De voedingsstoffen die katten nodig hebben als onderdeel van een gezond dieet omvatten eiwitten, vetten en koolhydraten. Hoogwaardige eiwitten van dierlijke oorsprong zijn belangrijk voor de botten en glanzende vacht van de kat. Essentiële vetten zorgen ervoor dat het metabolisme werkt.

Taurine is een vitaal onderdeel van gezonde kattenvoeding

Taurine is een organisch zuur dat een aminogroep bevat. Bij het metabolisme van mensen en dieren is taurine verantwoordelijk voor de vorming van galzuren. Taurine houdt dus rechtstreeks verband met een goed functionerend metabolisme en een efficiënte spijsvertering. Verdere invloeden van taurine op het lichaam, zoals de ondersteuning van het centrale zenuwstelsel of de bevordering van spieropbouw, zijn niet overtuigend wetenschappelijk bewezen. In tegenstelling tot honden produceren katten slechts kleine hoeveelheden taurine in hun eigen lichaam. Daarom moeten ze onvermijdelijk taurine via hun voeding opnemen. Nalaten dit te doen kan leiden tot een tekort en symptomen veroorzaken die kunnen leiden tot blindheid, onvruchtbaarheid of doofheid. De beste natuurlijke taurinebron voor katten is rauw, bloederig vlees, vooral spiervlees en orgaanvlees zoals lever of hersenen. Hart is ook rijk aan taurine, bij voorkeur van kip, het liefste meerdere keren per week gevoerd. Groenlipmosselpoeder is een gezond alternatief omdat het natuurlijke taurine bevat.

Hoeveel water moet een kat drinken?

Tweederde van het lichaam van een kat is water. Ze voedt haar vochtbehoefte bijna uitsluitend via de voeding, dus drinkt ze instinctief weinig. Als de kat droogvoer prefereert en consequent weigert om het vochtige voedsel aan te raken, is dat niet goed voor de vochtbalans. Kortom, de waterbehoefte van een volwassen kat is 40 tot 50 milliliter per kilogram lichaamsgewicht. Voor een kat van vijf kilo betekent dit dat ze naast het voer ongeveer 200 milliliter water moet drinken. Als de waterbak onaangetast blijft, is dit geen reden tot paniek. Veel katten drinken ook onopgemerkt waar je het niet verwacht, bijvoorbeeld van bloemenvazen. Het is echter belangrijk dat u uw kat voorziet van voornamelijk nat voer en dat droogvoer alleen een aanvullende rol speelt in de voeding. Als u bang bent dat uw kat te weinig drinkt, kunt u een eenvoudige test gebruiken om uit te zoeken of de waterbalans is verstoord. Trek een huidplooi omhoog uit de hals zone van de kat. Als dit niet onmiddellijk verdwijnt na het loslaten, moet u een dierenarts raadplegen als voorzorgsmaatregel. Het permanent te weinig drinken van katten kan leiden tot nierziekten.

BARF als een vorm van passend dieet van de kat

BARF staat voor de “biologisch geschikte voeding”. Behalve rauw vlees en orgaanvlees omvat BARFEN ook groenten, fruit en kruiden. Kortom, deze voeding is gezond voor de kat, omdat het geen ongewenste toevoegingen zoals suiker bevat en het dier smaakt. Desalniettemin bestaat er een risico op te lage of te grote toevoer van belangrijke voedingsstoffen. Voeding is ook tijdrovend en kan duur zijn door vers vlees van hoge kwaliteit.

Felins Plus® voor gezonde kattenvoeding

Met de Felins Plus® menurollen kunt u uw kleine roofdier voorzien van alles wat hij nodig heeft. De vier verschillende smaken rundvlees, kip, konijn en zalm zijn een uitgebalanceerd en compleet voeding voor elke kat. Naast het nat voer of BARF kunt u het koudgeperste Felins Plus® droogvoer aanbieden, dus er is variatie in de voerbak.
Met het Naturavetal Felins Plus® kattenvoer, zorgt u voor een soortgeschikt en gezonde voeding van de kat. Trouwens, het oog van de kat ziet wat hij eet! De eigenzinnige fluwelen poot respecteert verfijnde gerechten. Hij eet het liefst van natuurlijke materialen zoals glas, aardewerk of porselein. Water is het beste wanneer het niet vlak naast de voerbak staat.

Naturavetal Newsletter
Naturavetal Logo

Onze nieuwsbrief met waardevolle tips en informatie over nieuwigheden

Meld u nu snel en gemakkelijk aan voor onze nieuwsbrief! Hierin informeren wij u over onze nieuwigheden over puur natuurlijk, gezond hondenvoer en soortspecifiek kattenvoer – en geven waardevolle tips voor het voeden en bewaren – voor een lang gezond en vitaal leven voor uw hond en uw kat.