Naturavetal Logo

De soortspecifieke voeding voor katten

Toevoegen aan favorietenlijst
„Degenen die graag wilde dieren aaien en verwennen, 'houden' van ze. Maar degenen die hun natuur respecteren en willen dat ze een normaal leven leiden, houden meer van ze.“
Edwin Way Teale
Naturavetal® advies telefoon

Onze deskundigen geven je graag persoonlijk advies.

Als je vragen hebt over dit onderwerp, geven we je graag uitgebreid advies. 

Je kunt ons bereiken van maandag t/m vrijdag
van 9 tot 17 uur

De ene kat ligt de hele dag tevreden te spinnen op de bank, de ander verkent nieuwsgierig de buurt. Of je nu een huiskat hebt of een avontuurlijke buitenkat: je kat is een natuurlijke jager die in het wild op jacht gaat naar dierlijke prooien. 

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft elke kat in werkelijkheid maar één leven - dus moeten mensen de verantwoordelijkheid nemen om de kleine carnivoor een soortspecifieke voeding te geven en zijn behoeften respecteren. In de natuur eten katten elke dag verschillende kleine maaltijden: gejaagde muizen, vogels, vissen en insecten – in z’n geheel, inclusief ingewanden, maaginhoud, botten en vacht. Hierdoor krijgt de kat alles wat hij nodig heeft om te leven: eiwitten, vetten, koolhydraten, vezels en vocht. Een gevarieerde gemengde voeding met natvoeding, wat vers vlees en een beetje droogvoeding is zeer geschikt voor een huiskat en zeer praktisch in het dagelijks leven.

Vlees is de basis voor een gezond kattenvoeding

Elke kat is een vleeseter, dat is zijn aard. Vlees is dan ook het belangrijkste onderdeel van de maaltijd. Een gezonde kattenvoeding zonder vlees is ondenkbaar, maar het is de mix die telt: het vleesgehalte in het menu van een kat is cruciaal. Voor een soortspecifieke verhouding, hebben katten dagelijks minimaal 80 tot 85 procent vlees in hun etensbak nodig, om de essentiële voedingsstoffen op te nemen en geen tekorten te vertonen. Als iemand goede voeding eet, voelt hij zich goed. Ook de kat waardeert lekker eten en voelt zich prettig als deze voldaan is en voldoende voorzien van alle belangrijke voedingsstoffen.

Felins Plus® Menu-rollen

Een kat vegetarisch voeden, druist in tegen zijn natuur

Veel mensen volgen uit overtuiging een vegetarisch dieet en sommigen geloven dat ze dit dieet ook kunnen doorgeven aan hun geliefde huisdieren. Maar pas op! Een puur vegetarisch dieet gaat in tegen de aard van katten en is schadelijk voor hen! Hun fysiologie is ontwikkeld om vlees te verteren. Katten kunnen essentiële voedingsstoffen alleen via vlees opnemen. Puur vegetarisch voedsel kan alleen samen met veel voedingssupplementen aan de kat worden aangeboden. En zelfs als de kat theoretisch alle voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft, zal hij het vegetarische dieet niet waarderen, omdat het simpelweg geen deel uitmaakt van zijn natuurlijke eetgewoonten. In het belang van je kat raden wij je daarom ten stelligste aan om hem geen puur vegetarische voeding te geven.

Gezonde kattenvoeding met eiwitten, vetten en koolhydraten

Om ervoor te zorgen dat een kat een lang en gelukkig leven kan leiden, moet zijn voeding afgestemd en uitgebalanceerd zijn. De voedingsstoffen die katten nodig hebben als onderdeel van een gezonde voeding zijn onder meer eiwitten, vetten en koolhydraten. Hoogwaardige eiwitten van dierlijke oorsprong zijn belangrijk voor de botstructuur en glanzende vacht van de kat. Essentiële vetten zorgen ervoor dat de stofwisseling werkt.

Taurine is een essentiële bouwsteen van gezonde kattenvoeding

Taurine is een organisch zuur dat een aminogroep bevat. In de stofwisseling van mens en dier is taurine verantwoordelijk voor de vorming van galzuren. Taurine is daarom direct gerelateerd aan een intacte stofwisseling en functionerende spijsvertering. Andere invloeden van taurine op het lichaam, zoals het ondersteunen van het centrale zenuwstelsel of het bevorderen van spieropbouw, zijn niet overtuigend wetenschappelijk bewezen. In tegenstelling tot honden produceren katten in hun eigen lichaam slechts kleine hoeveelheden taurine. Daarom is het essentieel dat er taurine in hun voeding zit. Als dit niet het geval is, kunnen er tekorten optreden die kunnen leiden tot blindheid, onvruchtbaarheid of doofheid. De beste natuurlijke bron van taurine voor katten is rauw, bloederig vlees, vooral spiervlees en orgaanvlees zoals lever of hersenen. Hart is ook rijk aan taurine, bij voorkeur afkomstig van kip, die dan meerdere keren per week rauw wordt gevoed. Groenlipmosselpoeder biedt een gezond alternatief, omdat het natuurlijke taurine bevat.

Hoeveel water moet een kat drinken?

Twee derde van het lichaam van een kat bestaat uit water. Ze voorziet vrijwel uitsluitend via voeding in haar behoefte aan vocht en daarom drinkt ze instinctief weinig. Als de kat de voorkeur geeft aan droogvoeding en consequent weigert de natvoeding aan te raken, is dit niet goed voor de vochtbalans. In principe bedraagt de waterbehoefte van een volwassen kat 40 tot 50ml per kilogram lichaamsgewicht. Voor een kat van vijf kilo betekent dit dat hij naast zijn voeding ongeveer 200ml water moet drinken. Als de waterbak echter onaangeroerd blijft, is er niet meteen reden tot paniek. Veel katten drinken ongemerkt, bijvoorbeeld uit bloemenvazen. Wel is het belangrijk dat je je kat voornamelijk natvoeding als maaltijd aanbiedt en dat droogvoeding slechts een aanvullende rol speelt in de voeding. Als je je zorgen maakt dat je kat niet genoeg drinkt, kun je met een eenvoudige test vaststellen of de waterhuishouding verstoord is. Trek een huidplooi uit de nek van de kat. Als het na het loslaten niet onmiddellijk verdwijnt, dien je uit voorzorg een dierenarts te raadplegen. Als katten op de lange termijn te weinig drinken, kan dit leiden tot nieraandoeningen.

BARF/vers voeding als soortspecifieke voeding voor katten

BARF staat voor “biologisch soortgeschikte rauw voeding”. Naast rauw vlees en orgaanvlees omvat BARF/vers voeding ook groenten, fruit en kruiden. In principe is deze vorm van voeding gezond voor de kat, omdat er geen ongewenste toevoegingen zoals suikers in zitten en het dier ervan geniet. Er bestaat echter een risico op een te kort of overschot van belangrijke voedingsstoffen. Het voeden kost meer tijd en kan duurder zijn vanwege het verse vlees van hoge kwaliteit.

Supplementen & BARF voor katten

Felins Plus® voor gezonde kattenvoeding

Met de Felins Plus® menurollen kun je je kleine roofdier voorzien van alles wat hij nodig heeft. De vier verschillende smaken rund, kip, konijn en koolvis laten geen fijnproever onverschillig en vormen een uitgebalanceerde en op de behoefte afgestemde compleet voeding voor iedere kat. Naast natvoeding of BARF/vers voeding kun je koudgeperste Felins Plus® droogvoeding aanbieden om afwisseling in de etensbak te brengen. Met Naturavetal® Felins Plus® kattenvoeding zorg je ervoor dat je kat een soortspecifieke en gezonde voeding krijgt. Trouwens, het kattenoog wil ook wat! Als veeleisende fijnproever kan de eigenzinnige kat juist veel eisend zijn. Hij eet het liefst uit natuurlijke materialen zoals glas, aardewerk of porselein. Een kat accepteert het beste water, als het niet direct naast de etensbak staat.

Meer informatie en veel gestelde vragen (FAQ) over soortspecifieke kattenvoeding

Hoe herken je goede kattenvoeding?

Een goede kattenvoeding bevat uitsluitend hoogwaardige ingrediënten en is vrij van onnodige toevoegingen. Omdat de kat een pure carnivoor is, moet het hoofdbestanddeel van zijn maaltijd uit vlees bestaan. Als voormalig woestijndier heeft de kat altijd vocht uit zijn prooi gehaald. De beste voeding voor een kat is altijd natvoeding, zoals Felins Plus® menurollen

Als je droogvoeding wilt geven, dan mag dit alleen een aanvulling op natvoeding zijn. Bovendien moet het een hoog vleesgehalte hebben en koudgeperst zijn, zoals bijvoorbeeld bij Felins Plus® Gevogelte & Vis het geval is en geen zwelgedrag vertonen als het in contact komt met vloeistof.

Hoe vaak en hoeveel voeding heeft een kat per dag nodig?

De perfecte hoeveelheid voor de kat is afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd, activiteitenniveau en lichaamsgewicht. Daarnaast maakt het verschil of jouw kat buiten muizen kan vangen of dat je hem uitsluitend voedt met kant-en-klaar kattenvoer of BARF/vers voeding. Meer informatie over de perfecte hoeveelheid voeding en verdere voedingstips vind je hier.

Wat kan mijn kat naast kattenvoeding nog eten?

Er zijn veel dingen die katten mogen eten. Daartoe behoren onder andere diverse soorten vis en vlees, maar ook kauwsnacks. Als je voor je kat vers voeding of BARF wilt bereiden, stel dan zelf de maaltijden samen. Geschikte ingrediënten en instructies voor katten BARF/vers voeding vind je in onze adviezen “Eerste stappen voor BARF/vers voeding bij katten"

Hoe herken ik goede kattenvoeding?

Bij een goede kattenvoeding kun je aan de samenstelling precies zien wat de fabrikant in de kattenvoeding gebruikt. De voeding moet uitsluitend uit natuurlijke, hoogwaardige ingrediënten bestaan en onnodige toevoegingen zoals kunstmatige conserveermiddelen en vitaminen vermijden. Als de samenstelling alleen informatie bevat zoals “bevat vlees en dierlijke bijproducten (waaronder 5% kip) “, is dit geen goed teken. De soortspecifieke voeding voor de kat moet minimaal 80% vlees bevatten. Dit vlees moet grotendeels uit spiervlees en hart bestaan, met een klein deel orgaanvlees. 

Meer informatie over het correct voeden van je kat vind je in onze kattenadviezen.

Nat- of droogvoeding voor katten?

De kat heeft altijd via zijn prooi in het grootste deel van zijn dagelijkse vochtbehoefte voorzien en is sinds de oudheid een pure carnivoor. Om deze reden is natvoeding, zoals Felins Plus® Menurollen, altijd de beste voeding voor een kat. De menurollen bevatten ruim 85% vlees en voorzien de kat bovendien van voldoende vocht. Als je echter overdag werkt en daarom op zoek bent naar een alternatief voor droogvoeding dat je naast natvoeding kunt voeden, dan moet de droogvoeding koudgeperst zijn, zodat het in het spijsverteringskanaal niet opzwelt en daar vloeistoffen bindt. Felins Plus® Gevogelte & Vis is ideaal als aanvulling op de menurollen of BARF.

Kunnen katten melk drinken?

Het is eigenlijk niet gebruikelijk dat zoogdieren langer melk drinken dan hun moeder hen zoogt. Met het ouder worden verliezen de meeste zoogdieren steeds meer hun vermogen om lactose te verteren, wat tot uiting komt in zachte ontlasting. Indien nodig kan het echter erg handig zijn als je je kat extra vocht aanbiedt. Geitenmelk bevat bijvoorbeeld veel waardevolle voedingsstoffen en een licht verteerbaar vetgehalte. Het kan een waardevolle bijdrage leveren aan de gezondheid als je kat bijvoorbeeld verzwakt is of in de herstelfase zit.

Welke melk voor katten?

De meeste katten verdragen geitenmelk heel goed. Deze bestaat uit korte- en middellange vetzuurketens, die ervoor zorgen dat het makkelijker verteerbaar is dan bijvoorbeeld koemelk. Felins Plus® volle geitenmelkpoeder kan eenvoudig worden gemengd met lauw water en vervolgens tot geitenmelk worden geroerd. Je kunt de geitenmelkpoeder ook rechtstreeks door voeding van je kat mengen.

Mocht je vragen hebben, neem dan gerust telefonisch contact met ons op. Wij helpen je graag met uitgebreid advies. Je kunt ons van maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur bereiken op 06 - 574 909 03 (NL)/ 04 - 923 109 22 (B) of per e-mail naar: info@naturavetal.nl.

Naturavetal® proefzakjes

We sturen je graag proefzakjes toe en helpen je de juiste variant te kiezen.

De Naturavetal® nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren wij je over het laatste nieuws over gezonde voeding voor honden en katten.