Zoeken
Mijn Naturavetal
zoek op naturavetal.nl
Ridgeback Welpen

Fokkersspecial: Pups grootbrengen met Naturavetal® - Natuurlijk gezond vanaf het begin

Als gezondheidsbewuste fokker weet je het beste, wat een groot verschil de juiste voeding kan maken bij het grootbrengen van pups. Ook al blijven de pups maar een relatief korte tijd bij jou als fokker, in die tijd leg je wel de basis die cruciaal is voor de verdere ontwikkeling van de pups. Zo is er een goede start, waar de nieuwe eigenaren mee verder kunnen.

In de eerste weken van hun leven beginnen de pups zich sociaal te ontwikkelen. De nadruk ligt echter niet alleen op de psychologische ontwikkeling, maar ook op de gezonde, lichamelijke ontwikkeling. Deze wordt in die periode dan ook beslissend beïnvloed.
In deze gevoelige fase van de ontwikkeling van de pups kan de fokker door middel van een evenwichtige, soort specifieke voeding bijdragen aan een gezonde ontwikkeling van de organen, de vorming van spieren en gewrichten, een goede botgroei en een hormonale balans. Het meest waardevolle wat je pups kunt geven op hun reis door het leven is natuurlijke, op de soort afgestemde voeding voor een algeheel welzijn.

Alle begin is moeilijk – en voor sommige pups zelfs extra lastig: In het geval dat zij hun moeder verliezen (b.v. door complicaties bij de geboorte), de moederteef ernstig verzwakt is, te weinig melk heeft of de pups afstoot, dan hebben zij in het begin van hun leven al heel wat door moeten maken. Zij hebben dan een liefhebbend persoon nodig om voor hen te zorgen, hen voedt en een speciaal, of in het beste geval, natuurlijk voedingsconcept om zich gezond en uitstekend te ontwikkelen. En zelfs als de kleintjes meer geluk hebben gehad en de moederteef aan hun zijde hebben, zal er toch een tijd komen dat de kleintjes langzamerhand aan “echt voedsel” moeten wennen.

In deze handleiding kun je meer lezen over hoe je pups geleidelijk aan vast voedsel kunt laten wennen.

Pups opvoeden: Natuurlijke en soort specifieke voeding

Ons concept voor het grootbrengen van pups is gebaseerd op de koudgeperste Canis Plus® Pups- en Jonge Hondenvoeding Gevogelte (ook verkrijgbaar in kleine brokjes) of de Zalm variant, de graanvrije Canis Plus® Compleet Menu’s voor pups, Canis Plus® Weidelam met Gierst en Volle Geitenmelk, Canis Plus® Puur vleesblikken of -rollen of BARF in combinatie met Canis Extra Volle Geitenmelkpoeder. Want wat zich individueel al bewezen heeft, kan alleen maar beter zijn door combinatie en variatie.

Als je melk moet bijvoeden om de pups groot te brengen, is ons Canis Extra Volle Geitenmelkpoeder, dat je met water kunt mengen en tot geitenmelk kunt roeren, een uitstekende keuze. Wanneer de pups wat ouder zijn, schakel je over op een mengsel van onze geitenmelkpoeder samen met Canis Plus® Compleet Menu’s voor pups of ter variatie Canis Plus® Weidelam. Je kunt het geheel, met een beetje lauw water, tot een papje mengen. Voor de opvolgende dagen kun je de brokjes van ons koudgeperste Canis Plus® Pups en Jonge Hondenvoeding in een blender verkruimelen en aan de pap toevoegen. Op die manier kunt je geleidelijk nieuwe, gezonde voedingsbestanddelen toevoegen, en geleidelijk de Canis Extra Volle Geitenmelkpoeder gewoon beetje bij beetje verminderen om het uiteindelijk helemaal weg te laten. Een eenvoudig concept dat je de mogelijkheid biedt om volledig individuele mengsels te bereiden die zijn afgestemd op de behoeften van de kleintjes – soort specifiek en met uitsluitend natuurlijke ingrediënten.

Afhankelijk van de situatie waarin de pups zich bevinden, willen wij je ons concept voorleggen, dat je kan helpen, om het de kleintjes tijdens de start van hun leven zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Tot aan de 3-4e levensweek: Lauwwarm water met Canis Extra Volle Geitenmelkpoeder.

Als de moederhond voldoende melk geeft, dan hoeft je in het begin geen extra melk bij te voeden.

Als je de moederhond wilt ondersteunen, bijvoorbeeld omdat ze veel pups heeft, kun je onze Canis Extra Volle Geitenmelkpoeder gebruiken. In het begin worden de pups met regelmatige, korte tussenpozen gevoed. De tijdsintervallen kunnen variëren. Als je bedenkt dat de moeder haar pups in het begin tot 3 maal per uur zoogt, wordt het duidelijk dat je je naar behoefte van de pups moet richten. Je kunt dan langzaam de tussenposen verlengen. Gemiddeld worden de pups tijdens de eerste levensweken om de 2 uur gevoed. Ook de hoeveelheid die moet worden gevoed kan sterk variëren, dit hangt enerzijds af van het ras, maar anderzijds ook van de ontwikkelingsfase van de pups. Dit komt omdat de individuele behoeften ook binnen het nest sterk kunnen verschillen.

Naturavetal tip: Bereiding van volle geitenmelkpoeder

De bereidde volle geitenmelk moet op lichaamstemperatuur zijn, d.w.z. een temperatuur van ongeveer 38°C hebben. Als vuistregel geldt dat de pups ongeveer 16 ml. melk per 100g puppygewicht moeten krijgen. Een pup van 500g zou dan ca. 80 ml. melk krijgen. Indien je grotere hoeveelheden van onze volle geitenmelkpoeder wenst te geven, meng je de gewenste hoeveelheid volle geitenmelkpoeder met een kleine hoeveelheid lauw water en laat je het mengsel korte tijd staan. Voeg vervolgens onder voortdurend roeren de rest van het lauwe water toe tot de gewenste melkdikte is bereikt. Als de pup rustig is na het voeden, zou de hoeveelheid in orde moeten zijn. Als hij echter na korte tijd begint te jammeren, dan moet de hoeveelheid, aan de hand van het puppygewicht, opnieuw bijgesteld worden. Na elke voeding behoren de buikjes en de anaalstreek van de pups te worden gemasseerd met een warme, vochtige doek als de moederhond deze taak niet op zich kan nemen. De pups moeten minstens 1x per dag ontlasten en meerdere keren per dag urineren.

3e/4e - 6e levensweek: langzaam wennen aan vast voedsel

Gemiddeld kunt je vanaf de 3e levensweek beginnen met het mengen van Canis Plus® Compleet Menu’s voor pups en ter afwisseling, Canis Plus® Weidelam met Gierst en Volle Geitenmelk en Canis Extra Volle Geitenmelkpoeder mengen. De volle geitenmelkpoeder wordt met water aangeroerd en vervolgens met de natvoeding gemengd tot een pap met een consistentie die doet denken aan yoghurt of kwark.

Afhankelijk van de hoeveelheid melk die de pups nog van hun moeder krijgen, kan een teveel aan vet tot diarree leiden. In dit geval kan water worden gebruikt in plaats van volle geitenmelk voor de pap. Na korte tijd, meestal vanaf de 5e week, kunt je Canis Plus® Pups- en Jonge Hondenvoeding in een blender of met een vijzel fijnmalen en vermengen met lauwwarm water of volle geitenmelk.

De pups worden gemiddeld om de 4 uur gevoed. De tussenposen kunnen worden verlengd naarmate ze ouder worden. Ook de mengverhouding van de volle geitenmelkpap met de andere ingrediënten kan worden gewijzigd naarmate de leeftijd toeneemt. Als de pap in het begin op yoghurt lijkt, kan hij tegen het einde kleine voedselstukjes bevatten.

Indien mogelijk moet worden gezorgd voor een scheiding tussen een nat- en een droogvoeding maaltijd, zodat de pup aan elk soort voedsel kan wennen en ze dan ook beide graag afzonderlijk eet. Dit maakt het voor de pup gemakkelijker om later over te schakelen op alleen droog- of natvoeding.

6e levensweek: Bied droogvoeding ook individueel aan

Canis Plus® Pups & Jonge Honden droogvoeding moet aan elke afzonderlijke pup tegen het einde van de 6e levensweek uit de hand en dus droog aangeboden worden, zodat de kleine liefhebber ook deze manier van voeden aan kan leren, voordat het naar de nieuwe eigenaar gaat. Als je je pups op verschillende manieren wilt voeden, hebben wij ook iets passends: onze Canis Plus® pup menu’s zijn hoogwaardige complete maaltijden die alles bieden wat ze nodig hebben voor een stabiele groei. Voor nog meer variatie kun je ook onze Canis Plus® Weidelam met Gierst en Volle Geitenmelk aan de pups geven om ze zo geleidelijk aan vaste voeding te laten wennen.

Vanaf de 8e levensweek: Overschakelen op vast voedsel

Vanaf de 8e levensweek kunnen de pups volledig overschakelen op droogvoeding, natvoeding of BARF.

Canis Plus® Pups & Jonge Honden, Canis Plus® Pup Menu’s, Canis Plus® Weidelam met Gierst en Volle Geitenmelk en extra, plantaardige supplementen, BARF (bij voorkeur fijngemalen) of Canis Plus® Puur Vlees Blikken of -Rollen samen met groenten/fruit of onze lucht gedroogde Canis Plus Top-Fit Mix of Canis Plus Vit/Min-vlokken evenals een plantaardige vetbron, zoals bv. onze Canis Extra Biologische Kokosolie en een natuurlijke calciumbron zoals onze Canis Extra Biologisch Eierschaalpoeder of onze Canis Extra Algenkalk.

Naturavetal-Info: Gevarieerde voeding voor pups

De bovenstaande voedingssuggesties bieden je een basis voor een gezonde, evenwichtige en natuurlijke groei van je pups. Vanzelfsprekend kun je je pups ook andere kleine hapjes aanbieden om ze bijvoorbeeld aan verschillende smaken te laten wennen. Een beetje cottage cheese, geitenmelk yoghurt, fijne havermout, appel, banaan, ei, courgette of venkel zijn allemaal geschikt.

In onze adviezen vind je veel informatie over de verschillende onderwerpen betreffende soort specifieke voeding en verzorging van honden en katten. Hier vind je ook een advies dat je informeert over mogelijke BARF-ingrediënten voor honden die rauw worden gevoed. Neem gerust een kijkje.

Welke snacks voor pups?

De vraag welke kauw snacks bijzonder geschikt zijn voor pups is gemakkelijk te beantwoorden: In de eerste weken van hun leven, moet je deze helemaal niet geven. De pup moet nog zo veel leren kennen en er zijn zo veel verschillende smaken om te ervaren dat wij adviseren de pups geen harde kluiven te geven tot hij 12 weken oud is.

Het beste is om de voeding als snack te gebruiken om zo de pup niet te veel tegelijkertijd te introduceren.

In ons advies “Gezonde puppyvoeding: soort specifiek vanaf het begin” vind je alles over geschikte snacks en kauwartikelen voor jonge honden. Neem gerust een kijkje.

Naturavetal tip: Voeding voor drachtige en zogende teven

In het algemeen kunnen drachtige teven ook gevoed worden met ons Canis Plus® Pups- en Jonge Hondenvoeding. Dit geldt ook voor de zoogtijd. De juiste, evenwichtige voeding voor honden in deze opgroeifase is uiteraard van bijzonder belang voor fokkers. Heb je vragen over dit onderwerp? Bel ons dan gerust of neem een kijkje in ons speciaal fokker advies “Zwangerschap bij honden” over het voeden van drachtige teven.

Hoe zit het met parasieten bescherming voor jonge pups?

Welpe mit Mutterhund

Als je als fokker besluit voor natuurlijke parasieten preventie, kan dat moeilijk zijn als lid van een rasvereniging. Veel verenigingen hebben duidelijke voorschriften betreffende parasieten preventie voor de fokker. De fokker moet hieraan voldoen om de toelating voor het nest te krijgen. Zo moet de moederhond vaak worden ontwormd tijdens de dracht en moeten de pups vanaf de tweede levensweek om de 2 weken worden ontwormd – ongeacht of er sprake is van een wormbesmetting of niet. Voor de jonge pups beginnen de inentingen ook in de loop van de basis-immunisatiefase. Dat zijn heel wat invloeden, die het tere hondenlichaam kunnen aantasten en de ontwikkeling van zijn immuunsysteem kunnen schaden.

Naturavetal-Info: Preventie van parasieten bij jonge pups

Wij zijn ons ervan bewust dat een fokker die lid is van een fokvereniging zich aan verschillende verplichtingen moet houden. De volgende voedingsadviezen laten alleen mogelijkheden zien hoe een natuurlijke preventie van parasieten eruit kan zien. Dit kan dan een waardevolle aanvulling zijn en ertoe bijdragen, dat de pups zich zo natuurlijk mogelijk en vrij van schadelijke stoffen kunnen ontwikkelen.

Teek- en vlooienpreventie voor jonge pups

Zowel voor de pups als voor de moederteef geldt, hoe behoedzamer hoe beter. De moederteef zoogt en verwarmt haar pups. Als de moeder een chemisch preparaat krijgt toegediend, dat via haar bloedbaan wordt opgenomen en verspreid, zouden de pups er iets van kunnen opnemen via de moedermelk. Indien zij daarentegen een chemische spot-on krijgt toegediend, dan kan niet worden uitgesloten dat de pups hiermee in contact komen via lichamelijk contact met de moeder. Het immuunsysteem van jonge honden is nog in ontwikkeling en velen zitten ook midden in de basisimmunisatiefase – alle externe en potentieel schadelijke invloeden moeten worden vermeden, zolang er geen noodzaak is. Canis Extra Biologisch Kokosolie is een zeer behoedzame manier om de pups, jonge honden en ook de moeder te beschermen tegen parasieten. Teken, bijvoorbeeld, vermijden honden die naar kokosolie ruiken. Het laurinezuur in kokosolie schijnt hiervoor verantwoordelijk te zijn. Zowel uitwendig in de vacht gemasseerd of inwendig wanneer met de voeding gemengd, helpt het om teken te weren.

Wormpreventie voor jonge pups

Zodra de pups meer buiten komen, zou je regelmatig ontlastingsmonsters moeten indienen om zo onderzoek op parasieten te laten uitvoeren. Het is bewezen dat het voeden van Canis Extra Biologisch Kokosolie en versgeraspte wortelen zeer effectief zijn, in het bevorderen van een darmmilieu waarin parasieten zich niet graag nestelen of vermenigvuldigen. Het volgende voorbeeld laat zien hoe deze voeding gerelateerde ondersteuning eruit kan zien. Het is echter mogelijk dat de hoeveelheden individueel moeten worden aangepast. Als je vragen hebt, kunt je contact opnemen met ons deskundig team.

Canis Extra Biologische Kokosolie:

  • 1ml. kokosolie/ kg lichaamsgewicht/ dag (1ml. kokosolie staat gelijk aan ca. 1/3 theelepel).

Versgeraspte wortelen:

  • Geef de eerste 2 dagen een halve theelepel van de versgeraspte wortelen, ongeacht het lichaamsgewicht van de pup.

Daarna de hoeveelheid aanpassen aan het lichaamsgewicht:
Pups vanaf 5 kg – 1 volle theelepel.
Pups vanaf 10 kg – 1-2 volle theelepels

De bovenstaande voedingsadviezen kunnen dagelijks aan de pups worden gegeven, vanaf het moment dat zij vast voedsel beginnen te eten. Tel hiervoor het totale gewicht van alle pups bij elkaar op en meng de berekende hoeveelheid kokosolie en fijne geraspte wortelen gelijkmatig in de natvoeding. Dit wordt dan verdeeld over de pups en aan hen gevoed in aparte kommen, zodat elke pup dezelfde hoeveelheid voeding krijgt. Onze Canis Plus® Pup menu’s zijn bijzonder geschikt om te voeden, omdat door de extra toegevoegde veendrenkstof het spijsverteringskanaal optimaal ondersteunt. Tot de pups minstens 4 maanden oud zijn, biedt deze combinatie de mogelijkheid om ze zo behoedzaam mogelijk tegen wormen te beschermen.

Vanaf de 4e maand kunnen de pups dan Canis Extra Vermcurat® en Canis Extra Vermprevet® gevoed krijgen, voor inwendige darmreiniging en om de wormuitscheiding te ondersteunen.

Indien je vragen over dit onderwerp hebt, geven wij je graag uitgebreid advies. Je kunt ons bereiken van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur op tel. 06-574 909 03 of e-mail: info@naturavetal.nl

Deel dit bericht

Share on email
E-Mail
Naturavetal Newsletter
Naturavetal Logo

Onze nieuwsbrief met waardevolle tips en informatie over nieuwigheden

Meld u nu snel en gemakkelijk aan voor onze nieuwsbrief! Hierin informeren wij u over onze nieuwigheden over puur natuurlijk, gezond hondenvoer en soortspecifiek kattenvoer – en geven waardevolle tips voor het voeden en bewaren – voor een lang gezond en vitaal leven voor uw hond en uw kat.