Zoeken
Mijn Naturavetal
zoek op naturavetal.nl

Verstopte anaalklieren bij honden

Veel hondenbezitters komen er pas achter dat de hond anaalklieren heeft als deze problemen veroorzaken. De anaalklieren zie je bij een hond op het eerste gezicht niet, dus je komt over hun belangrijke functie meestal pas te weten, wanneer de hond begint met het typische “sleetje rijden” en met zijn billen, in het ergste geval in de woning, over de grond glijdt. Maar wat zijn de anaalklieren bij honden precies en wat is hun functie? Lees meer in dit advies.

Anaalklieren hond: wat zijn anaalklieren?

De anaalzakjes van de hond, ook wel de anaalklieren genoemd, zijn glandulaire verzamelruimten. Ze bevinden zich rechts en links op 4 en 8 uur onderaan de anus en dienen als tijdelijke opslag. De afvoerbuisjes bevinden zich in het huidgebied van de anus. De klieren bevinden zich in de wanden van de anale zakjes die een secretie afscheiden in de anale zakjes. De secretie komt in contact met bacteriële flora en krijgt zo een onaangename geur voor ons mensen en een individuele geur voor elke hond. Wanneer de externe anale sluitspier samentrekt tijdens de ontlasting, worden ook deze klieren geleegd. Ze geven dan samen met de ontlasting een klein deel van het opgeslagen secreet af, maar ze kunnen ook afscheiden als de hond bijvoorbeeld diep slaapt en heel ontspannen is of wanneer de hond heel erg schrikt of angstig is. De afscheiding is specifiek voor elke hond, vergelijkbaar met een menselijke vingerafdruk. Het is onduidelijk wat honden precies leren of afleiden over de afscheiding van de anaalklieren van een andere hond, maar het moet best veel zijn. Dit gezien het gebruikelijke begroetingsritueel bij honden, die de gewoonte hebben om eerst aan elkaars anale regio te snuffelen, wanneer ze elkaar ontmoeten en elkaar leren kennen. Het dient in ieder geval om het eigen territorium af te bakenen en om te communiceren met andere soortgenoten.

Ontstoken anaalklieren bij honden: wat veroorzaakt het probleem?

Waarom honden problemen kunnen krijgen met de anaalklieren, is niet altijd helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk spelen verschillende factoren een rol. De ervaring leert, dat diarree, te zachte of te weinig volumineuze ontlasting bijdraagt aan het ontstaan van het probleem, wanneer de anaalklieren zich tijdens het ontlasten niet regelmatig kunnen ledigen. Het lijkt er echter ook op dat de mens aan het probleem heeft bijgedragen, door te proberen honden zo klein mogelijk met een korte staart te fokken, omdat juist deze rassen vaak problemen hebben met de anaalklieren. Verstopte of ontstoken anaalklieren komen echter ook regelmatig voor bij andere hondenrassen, en het lijkt erop dat sommige honden meer de neiging hebben om anaalklierproblemen te ontwikkelen dan andere, ongeacht het ras.

De exacte factoren die bepalen of een hond al dan niet problemen krijgt met de anaalklieren zijn daarom niet altijd duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat door bijv. ingedroogd secreet, er in eerste instantie verstopping van het afvoerkanaal van de anaalklier ontstaat. Het secreet van de anaalklier, met de bijbehorende bacteriële flora, kan dan niet meer wegvloeien en hoopt zich op in het anaalklierzakje. De anaalklier zwelt langzaam op, de afscheiding wordt dikker en er ontstaat een ontsteking.

Anaalklieren verstopt: welke symptomen vertoont de hond?

De hond probeert in eerste instantie het probleem onder controle te krijgen door die streek meer te likken of door met de billen met druk over de grond te wrijven (het zogenaamde “sleetje rijden”). Als de hond er niet in slaagt zijn anaalklier op deze manier te ledigen, blijft de anaalzak opzwellen en zich vullen met etterende en vaak bloederige afscheidingen. In deze fase verandert ook de algemene gezondheidstoestand van de hond, omdat de aanhoudende ontsteking en zwelling van de anaalklier zeer pijnlijk is en het hele lichaam belast. Indien onbehandeld, zal de secretie in het ergste geval uiteindelijk zijn eigen uitgang vinden en ontstaat wat bekend is als een fistel. De etterende afscheiding ontsnapt dan via een open wond in de huid, wat in het begin prettig kan zijn voor de hond vanwege de drukontlading, maar heeft dringend veterinaire behandeling nodig omdat het een open, etterende wond is.

Als je hond de volgende symptomen vertoont, kan het zijn dat zijn anaalklieren verstopt zijn:

 • “Sleetje rijden” – de hond glijdt herhaaldelijk met zijn billen over de vloer
 • Likken en krabben aan de anus
 • Knabbelen aan de staartaanzet
 • Onaangename geur
 • Pijn of problemen met ontlasten

Naturavetal-Info: "Sleetje rijden" bij de hond

Als je hond met zijn billen op de grond zit en over de vloer glijdt, kan dit een teken zijn dat hij een verstopte anaalklier heeft. Maar het kan ook een aanwijzing zijn dat de hond parasieten zoals wormen heeft. Meer informatie over wormbesmetting bij honden vind je hier.

Naturavetal Canis Plus Kip Puur en Soortgericht Voer Logo

Wat te doen met verstopte anaalklieren?

Wanneer de anaalklieren verstopt zijn, moeten ze worden geleegd door een dierenarts of een ander bekwaam persoon. Als ze al ontstoken en etterend zijn, moeten ze mogelijk ook worden gespoeld en kan het zijn dat medicatie wordt gegeven. Een dierenarts en een diernatuurgeneeskundige kunnen verder ook kalmerende en preventieve maatregelen adviseren die het herstel ondersteunen.

Naturavetal Info: Anaalklieren regelmatig laten legen?

Je moet de anaalklieren niet met regelmaat laten legen, of als het ware profylactisch laten legen om te proberen te voorkomen dat de kanalen verstopt raken. Door het handmatig legen stimuleer je juist de aanmaak van nog meer secretie. De anaalklierzakjes zijn verzamelruimten en het is de bedoeling dat zich hier, op natuurlijke wijze, een bepaalde hoeveelheid secretie verzamelt, die vervolgens met de ontlasting weer afneemt. Je moet alleen ingrijpen in deze natuurlijke cyclus als het echt nodig is.

Verstopte anaalklieren bij honden: wat veroorzaakt het probleem?

Zoals reeds genoemd kan het probleem met de verstopte anaalklieren bij honden veroorzaakt worden, doordat ze regelmatig last hebben van te zachte ontlasting. Dit kan op zich weer verschillende oorzaken hebben. Er kan een verband zijn met het voer wat gegeven wordt, de verandering van voeding of doordat er te veel of te weinig voeding gegeven wordt. Het kan zijn dat de hond last heeft van parasieten, medicijnen krijgt die het spijsverteringskanaal irriteren of misschien is er sprake van een verzwakte darmgezondheid of is er een disbalans in de darmflora.

Verstopte anaalklieren bij honden - sluit gunstige factoren uit

Aangezien zachte ontlasting verschillende oorzaken kan hebben, is het zinvol om na te gaan waarom de hond het probleem heeft en hoe lang het probleem al bestaat. Is er iets veranderd in deze tijd? Hoeveel voeding krijgt de hond per maaltijd? (Houd er rekening mee dat van de Canis Plus® -variëteiten een kleinere voedingshoeveelheid nodig is, dan van de conventionele voersoorten – weeg daarom de voeding de eerste weken af of gebruik onze maatbeker.) Zijn er ziekten, allergieën of intoleranties bekend? Is er een ontwormingsmiddel, antibioticum of andere medicatie gebruikt?

Met een ontlastingsmonster kun je laten controleren of er parasieten aanwezig zijn. Als deze er echter niet zijn en andere van de bovengenoemde factoren ook uitgesloten zijn, en er blijft toch sprake van zachte ontlasting, dan kan het zijn dat de hond zijn voeding niet goed genoeg verdraagt en kun je overwegen om over te schakelen op een natuurlijke voeding zoals als Canis Plus®.

Als je bezig bent met het omstellen van voeding, kan dit natuurlijk ook de oorzaak zijn van zachtere ontlasting – het probleem zou zich echter na een paar dagen na het omstellen vanzelf moeten oplossen (je kunt hier handige tips lezen bij het omstellen naar een andere voeding).

Ten slotte moet worden gezegd, dat voor een hond met een neiging tot verstopte anaalklieren, soms zelfs de meest geschikte voeding niet voldoende is om het probleem permanent onder controle te krijgen. Zoals gezegd zijn er honden die nooit last hebben op dit gebied, terwijl anderen maandelijks last hebben van verstopte anaalklieren. Daarom is niet alleen verandering van voeding een mogelijke oplossing, maar zijn er ook waardevolle supplementen die aan de voeding kunnen worden toegevoegd, zodat de ontlasting volumineuzer of steviger wordt.

Hoe krijgt de hond stevigere ontlasting?

Om een volumineuzere, stevigere ontlasting te bevorderen en zo het ledigen van de anaalklieren te ondersteunen, kun je een theelepel tot een eetlepel van onze Canis Plus® Vit/Min vlokken of van Canis Extra Wortelgranulaat mengen met een beetje lauw water (niet laten wellen) en zo direct door de voeding mengen. De vlokken kunnen net als het wortelgranulaat het water in de darmen binden en zo vastere ontlasting vormen. Ze leveren waardevolle vezels voor een gezonde darmflora en zorgen daarnaast voor een groter ontlastingsvolume.

Het 2-3 keer per week voeden met rauwe, verse (platte) botten heeft zich ook bewezen, maar alleen als je hond al gewend is aan het verteren van botten. Botten mogen echter alleen onder toezicht aan de hond worden gevoed en mogen nooit worden gekookt. Als je hond niet bekend is met botvoeding of het niet verdraagt, kun je in plaats daarvan, bijvoorbeeld, onze Canis Plus® Runderkophuid in lengtes van 12,5 cm of 25 cm of onze Canis Plus® Rund, Paard, Geit of Wild huidrepen geven.

Als de zachte, ongevormde ontlasting van de hond het gevolg is van irritatie van het spijsverteringskanaal of als de hond problemen heeft met het verteren van droogvoeding, is het raadzaam om een tijdje alleen natvoeding zoals onze Canis Plus® Compleet Menu’s te voeden en de darmflora op te bouwen met Canis Extra Mineralmoor en Canis Extra Petflora. Net als bij een natuurlijke voeding, kan dit vastere ontlasting stimuleren. De darm moet “minder inspanning leveren” en dat maakt het gemakkelijker om voeding te verteren en uit te scheiden. Dit heeft een positief effect op de kwaliteit en consistentie van de ontlasting.

Meer informatie en veel gestelde vragen (FAQ’s) over de anaalklieren bij de hond

 • Hoe krijg ik de ontlasting van de hond vaster?

  Om een stevige ontlasting te ondersteunen kun je een theelepel tot een eetlepel van onze Canis Plus® Vit/Min vlokken of van ons Canis Extra Wortelgranulaat met een beetje water mengen en direct door het voeding mengen. De vlokken kunnen net als het wortelgranulaat vocht in het spijsverteringskanaal binden en zo een stevige ontlasting bevorderen. Ze leveren waardevolle ballaststoffen voor een gezonde darmflora en zorgen bovendien voor een groter volume aan ontlasting.

 • Hoe lang duurt de ontsteking van de anaalklier bij honden?

  Een milde ontsteking van de anaalklieren bij honden kan bij professionele behandeling binnen enkele dagen verdwijnen. Als de ontsteking echter ernstig is en regelmatige spoeling van de anaalklier vereist en er daarbij onverhoopt ook antibiotica kan worden gebruikt, kan de behandeling wat langer duren. Hoe eerder je herkent dat je hond problemen heeft op dit gebied en deze professioneel laat behandelen, d.w.z. door een dierenarts of dierennatuurgeneeskundige, hoe groter de kans dat er in de eerste plaats geen ontsteking optreedt of dat deze binnen korte tijd weer verdwijnt. Je hond gedraagt zich atypisch en twijfel of je naar de dierenarts moet? Meer hierover lees je in onze adviezen “Mijn hond is er slecht aan toe – wanneer moet ik naar de dierenarts?”

  Je hond herstelt van een ernstige anaalklierontsteking en je wilt weten hoe je hem kunt ondersteunen in de herstelfase? Dan bent je van harte welkom om een kijkje te nemen in ons advies “Beterschap – Hoe je de hond kunt ondersteunen bij het herstel”.

 • Hoe vaak moeten de anaalklieren van een hond worden geleegd?

  Je dient de anaalklieren van je hond alleen te laten legen als deze problemen geven, bijvoorbeeld omdat ze verstopt zijn. De anaalklieren mogen niet profylactisch geleegd worden.

 • Welke voeding bij verstopte anaalklieren?

  Verstopte anaalklieren kunnen het gevolg zijn van een voedingstype dat niet optimaal is voor je hond. Wil je een passend voedingsconcept voor je hond vinden? Kijk dan hier: Welke voeding past bij je hond?

 • Welk hondenvoeding bevat veel vezels?

  Voedingsvezels zijn onverteerbare koolhydraten die niet door de darmen worden verteerd of worden opgenomen. Ze vullen de darmen, bevorderen de darmperistaltiek en zijn onmisbare voeding voor de darmbacteriën. Ze komen vooral voor in plantaardige ingrediënten en hun gehalte is het hoogst wanneer het betreffende ingrediënt zo min mogelijk industrieel gemodificeerd of bewerkt is. Het vezelgehalte in bruine rijst is bijvoorbeeld aanzienlijk hoger dan dat in witte gepolijste rijst, deze laatste bevat nóg minder voedingsstoffen dan gewone witte rijst. Als het om hondenvoeding gaat, moet je er daarom voor zorgen dat alleen hoogwaardige ingrediënten worden verwerkt in de meest behoedzame productieprocessen, omdat op deze manier darm bevorderende vezels, natuurlijke vitaminen en andere waardevolle plantaardige ingrediënten zo goed mogelijk behouden blijven. Wil je weten waar je nog meer op moet letten bij goede hondenvoeding? Kijk dan hier: De Naturavetal voedingswijzer: daar gaat het om als het om voeding gaat!

Heb je vragen of wil je persoonlijk advies? Bel ons dan gerust. Ons advies-team beantwoord graag al je vragen. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur op het telefoonnummer (+31) 06 574 9090 3 of per e-mail naar: info@naturavetal.nl.

Deel dit bericht

Share on email
E-Mail
Naturavetal Newsletter
Naturavetal Logo

Onze nieuwsbrief met waardevolle tips en informatie over nieuwigheden

Meld u nu snel en gemakkelijk aan voor onze nieuwsbrief! Hierin informeren wij u over onze nieuwigheden over puur natuurlijk, gezond hondenvoer en soortspecifiek kattenvoer – en geven waardevolle tips voor het voeden en bewaren – voor een lang gezond en vitaal leven voor uw hond en uw kat.