Mijn Naturavetal
zoek op naturavetal.nl

Versterk op natuurlijke wijze het immuunsysteem van de hond

We hebben allemaal gehoord over het immuunsysteem en weten hoe belangrijk het is voor onze gezondheid en om gezond blijven. Het immuunsysteem beschermt ons tegen ziekten als het sterk is; als het echter zwak is, zijn we vatbaar voor verschillende ziekten en infecties. Onze honden hebben ook een immuunsysteem en de functie daarvan bij honden is natuurlijk dezelfde als de taak van het immuunsysteem bij mensen. Om de samenhang beter te begrijpen en een idee te krijgen van het immuunsysteem, is het de moeite waard om de verschillende bedreigingen voor het lichaam, hun werking en de afweermechanismen van het lichaam nader te bekijken en op deze manier te begrijpen hoe infecties zich ontwikkelen. Hoe kunt u ze vermijden en hoe kunt u het immuunsysteem van de hond op natuurlijke wijze versterken om infecties te bestrijden?

Nadere uitleg: Wat bedreigt het lichaam van de hond - welke ziekteverwekkers zijn er?

Ziekteverwekkers die ziekten in het organisme kunnen veroorzaken en daarom schadelijk zijn voor de gezondheid van de hond. Daaronder vallen:

 • Bacteriën
 • Virussen
 • Endo en ectoparasieten

Bacteriën

Ze spelen een belangrijke rol in het lichaam, b.v. door de darmflora in de darm of de huidflora op de huid te vormen. Sommige bacteriën zijn pathogeen. Deze bacteriën kunnen de oorzaak zijn van etterende wondinfecties, orgaaninfecties of zelfs bloedvergiftiging.

Trouwens: sommige bacteriën en schimmels scheiden stoffen af ​​die voorkomen dat andere micro-organismen (microscopisch kleine organismen) zich vermenigvuldigen en ze zelfs kunnen doden. Hier ligt de oorsprong van de huidige antibiotica. Antibiotica zouden structuren of mechanismen aanvallen die alleen voorkomen in de cellen van bacteriën en normaal niet in dierlijke of menselijke cellen. Helaas zijn ze niet selectief voor de verschillende soorten bacteriën – de bacteriën die te veel lijken op de bacterie die de schade veroorzaakt, worden allen vernietigd door het antibioticum.

 • Borreliose wordt veroorzaakt door bacteriën van het type Borrelia
 • Ontsteking van het maagslijmvlies kan worden veroorzaakt door bacteriën van het type Helicobacter
 • Diarree of braken kan worden veroorzaakt door bacteriën van het type Escherichia

Naturavetal-advies

Het gebruik van een breedspectrum antibioticum is zo gevaarlijk omdat het ontworpen is om een ​​zo breed mogelijk spectrum van bacteriën aan te vallen. In veel gevallen kunnen ook bacteriën worden aangetast die het lichaam niet beschadigen of zelfs in positieve zin bijdragen aan het welzijn. Voor ziekten die geen levensbedreigende aandoening vertegenwoordigen, is het daarom alleen zinvol om met een antibiogram vast te stellen welk antibioticum geschikt is voor de toepassing en specifiek gericht is op de veroorzaker.

Virussen

Virussen zijn afhankelijk van gastheercellen en hun metabolisme om zich te kunnen voortplanten. Ze hebben geen eigen metabolisme, maar ze kunnen zich wel verspreiden naar andere cellen om zich vervolgens te vermenigvuldigen in geschikte gastheercellen.

Overigens: antibiotica kunnen niet tegen een virus worden gebruikt.

De enige manier om virussen aan te pakken is door ervoor te zorgen dat het virus de gastheercel niet kan binnendringen, door het cel metabolisme zodanig te beïnvloeden dat het schadelijk is voor virusreplicatie, of door te voorkomen dat het virus zich na vermenigvuldiging verspreidt. Het virus treedt uit de cellen om vervolgens andere cellen te infecteren.

 • Rabiës wordt veroorzaakt door het rabiësvirus
 • Parvo wordt veroorzaakt door het parvovirus
 • Hondenziekte wordt veroorzaakt door het distemper-virus bij honden

Endo en ectoparasieten

Parasieten zijn levende wezens die ten koste van andere levende wezens leven. Ze krijgen dus de middelen die ze nodig hebben om te leven van andere levende wezens. Vaak dienen b.v. de lichaamsvloeistoffen van de gastheer als voedsel voor de parasiet. Sommige parasieten kunnen andere ziekteverwekkers dragen en deze naar hun gastheer doorgeven.

Er leven parasieten op de gastheer. Daaronder vallen:

 • Teken
 • Vlooien
 • Mijten

Er zijn echter ook parasieten die in de gastheer leven. Daaronder vallen:

 • Lintwormen
 • Draadwormen
 • Giardia
 • Coccidia

De afweermechanismen van het lichaam van de hond

Barrière 1: Hondenhuid en slijmvliezen als niet-specifieke afweer tegen infecties

Huid en slijmvliezen (bv. in de spijsvertering, luchtwegen en geslachtsorganen) dienen niet alleen als afbakening tussen “buiten” en “binnen”, maar vormen ook een barrière die het voor bacteriën en virussen moeilijk maakt om het lichaam, in een gezonde toestand, binnen te dringen.

– Zelfs de kleinste verwondingen aan de huid en slijmvliezen kunnen dienen als “toegangspunt” voor ziekteverwekkers.

Niet alleen deze barrièrefunctie beschermt het lichaam, ook de huid en slijmvliezen hebben chemische wapens tegen ziektekiemen. De talgklieren zorgen voor een zure pH-waarde op de huid, waardoor ziekteverwekkers moeilijk kunnen koloniseren. Hier leven ook veel verschillende micro-organismen, die ook vreemde ziekteverwekkers verdrijven.

 

– De natuurlijke huidflora met haar barrièrefunctie is de reden waarom u uw hond niet constant moet wassen. Regelmatige ingrepen in dit systeem, dat in gezonde toestand zeer goed werkt, kunnen de huidflora vernietigen. Het is dan veel gemakkelijker voor ziekteverwekkers om het lichaam binnen te dringen.

De cellen van de slijmvliezen scheiden slijmerige afscheidingen af, ​​die oppervlakken kunnen reinigen en ziektekiemen kunnen insluiten. Zo wordt voedsel, inclusief de eventueel aanwezige ziektekiemen, met mondsecreet vermengd en ingeslikt. Eenmaal in de maag valt het maagzuur de ziektekiemen aan. Maar niet alleen de pH van de verschillende afscheidingen dient als kiem verlagend middel, ook de bacteriedodende eiwitten die erin zitten vallen ook vreemde micro-organismen aan.

Barrière 2: Witte bloedcellen, antimicrobiële eiwitten en ontstekingen als een niet-specifieke afweer tegen infecties van de hond

Als micro-organismen erin slagen de eerste barrière te overwinnen en zo het lichaam binnen te komen, wacht het volgende afweermechanisme van het lichaam op hen, deze circuleren voortdurend door het lichaam. Omdat sommige van de witte bloedcellen in het bloed ziekteverwekkers kunnen herkennen en vernietigen (zogenaamde fago-cytotische bloedcellen). Deze cellen kunnen bijvoorbeeld door chemische signalen worden gelokt, het bloed verlaten en migreren naar geïnfecteerd weefsel, waar ze de ziektekiemen vernietigen.

Een ander afweermechanisme dat ook deel uitmaakt van de tweede reactie op infecties, is ons allemaal zeer bekend – de ontstekingsreactie. Op het gebied van blessures wordt de bloedtoevoer verhoogd en worden de bloedvaten permeabel – dit leidt tot roodheid, opwarming en zwelling. Chemische signalen initiëren de ontstekingsreactie – sommige komen van het penetrerende organisme zelf, andere, zoals histamine, worden door de lichaamscellen afgegeven als reactie op weefselbeschadiging. De verhoogde bloedstroom zorgt er ook voor dat de fago-cytotische cellen steeds meer het geblesseerde gebied bereiken en daar hun werk kunnen doen. Chemokinen trekken extra fagocyten naar de regio aan en zijn ook belangrijk in het verdere ontstekingsproces.

Tot dusver hebben we het gehad over lokale ontstekingsprocessen die beperkt zijn tot één regio, maar de reactie van het lichaam op infectie kan veel uitgebreider zijn. Het aantal leukocyten in het lichaam kan binnen zeer korte tijd vele malen toenemen, waardoor de lichaamstemperatuur op een hoger setpoint wordt ingesteld. Bovendien kunnen ziekteverwekkers toxines afgeven die koorts veroorzaken. Hoge koorts is gevaarlijk en kan verwoestende gevolgen hebben voor het organisme – maar een lichte temperatuurstijging is zeer nuttig bij de verdediging tegen sommige micro-organismen en bij het versnellen van de metabole en leukocytenfunctie.

Er zijn een groot aantal antimicrobiële eiwitten die micro-organismen direct aanvallen of hun vermenigvuldiging beperken. De interferonen horen ook tot deze. Ze worden vrijgegeven door cellen die met een virus zijn geïnfecteerd en zouden andere cellen moeten activeren om zichzelf tegen het virus te beschermen of het te bestrijden. Interferonen worden door de cellen uitgescheiden als een vroege niet-specifiek immuunrespons voordat het immuunsysteem specifieke antilichamen kan vormen. Ze zijn niet virus specifiek en zijn daarom zeer nuttig bij snel verspreidende infecties zoals verkoudheid of griep.

Tot dusver hebben we het gehad over niet-specifieke afweermechanismen die niet werken tegen specifieke ziekteverwekkers zoals op een bepaalde bacteriestam. Ze zijn al aanwezig vanaf de geboorte en kunnen zich niet omvormen.

Barrière 3: Het immuunsysteem - Antistoffen en lymfocyten als specifieke afweer tegen infecties tegen de hond

Er circuleren twee hoofdtypen lymfocyten in het lichaam, de zogenaamde B-cellen en T-cellen. Ze circuleren in het bloed en de lymfe, concentreren zich in de milt en lymfeklieren, maar ook in andere lymfatische weefsels. Het herkent bepaalde vreemde moleculen en micro-organismen en reageert daar direct op. Een stof die hun reactie uitlokt, wordt een antigeen genoemd. Er is een enorme verzameling lymfocyten die door zeer verschillende antigenen kan worden geactiveerd. Vanuit deze enorme verscheidenheid worden alleen geschikte cellen geactiveerd. De activering initieert hun celdeling. Uit deze klonen groeien duizenden cellen, die allemaal zijn ontworpen om het ene antigeen te vernietigen. Een manier waarop een antigeen een immuunrespons kan veroorzaken, is het activeren van een B-cel, die vervolgens speciale eiwitten gaat aanmaken, d.w.z. antilichamen (zogenaamde immunoglobulinen). Mogelijke antigenen zijn virussen, schimmels, bacteriën, eencellige organismen en parasitaire wormen, maar ook pollen of insecticiden.

Het duurt ongeveer 10-17 dagen vanaf het eerste contact met het antigeen tot de maximale productie van antilichamen – dit proces wordt het primaire immuunrespons genoemd. Gedurende deze tijd kan het lichaam symptomen van de ziekte vertonen die verdwijnen zodra het lichaam het antigeen heeft geëlimineerd. Als het lichaam maanden later weer met het antigeen wordt geconfronteerd, verloopt de reactie op het antigeen veel sneller, binnen 2-7 dagen. Dit staat bekend als het secundaire immuunrespons. Het immuunsysteem kan daarom bekende antigenen herkennen en er sneller en effectiever op reageren – dit vermogen staat bekend als immunologisch geheugen.

Het immuunsysteem en de darmen van de hond

De verhouding tussen lichaamslengte en darmlengte bij honden is ongeveer 1: 6,5. Bij een grote hond kan er gemakkelijk 6,00 m (en meer) darm in de buik bevinden. Bovendien leidt de meervoudige uitzetting van de slijmvliezen tot een enorme toename van het oppervlak van het spijsverteringskanaal. Dus om te zeggen dat de huid het grootste orgaan in het lichaam is, is eigenlijk niet juist. Als we de darmen zou spreiden en ontvouwen, zouden deze het recht hebben op de titel: het grootste orgaan. Met het spijsverteringskanaal biedt het organisme de buitenwereld een veel kwetsbaarder oppervlak dan de huid. Geen wonder dat een groot aantal afweermechanismen van het lichaam zich in dit gebied hebben gevestigd. In het midden van elke villi bevindt zich een netwerk van bloedcapillairen en een centraal lymfevat – dit is verbonden met het lymfestelsel. Het lymfestelsel is onderverdeeld in lymfatische organen zoals de thymus, milt en lymfeklieren en het lymfatische systeem. Het is belangrijk voor het vochttransport in het lichaam, maar ook een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. Lymfevaten verzamelen niet alleen water uit de ruimte tussen de cellen, het vocht wordt ook door de lymfeklieren gefilterd. Ze dienen ook om de bovengenoemde lymfocyten te verspreiden (een deel van de witte bloedcellen zoals B-cellen en T-cellen). We vinden dus een verscheidenheid aan lymfevaten langs het hele darmslijmvlies. Lymfefollikels en de zogenaamde Peyerse platen worden ook in de hele dunne darm aangetroffen. Dit zijn verzamelingen van een groot aantal lymfefollikels, die op hun beurt bestaan ​​uit kolonies van B-lymfocyten, die differentiëren en vermenigvuldigen.

Hoe verder je naar het spijsverteringskanaal kijkt, des te sterker is de darmflora, die bestaat uit een extreem hoog aantal verschillende soorten bacteriën, die hier altijd aanwezig zijn. Studies suggereren zelfs dat het aantal bacteriën dat in de dikke darm leeft het aantal lichaamscellen van de gastheer met een factor 10 kan overschrijden – afgestoten darmbacteriën vormen 25% van de hoeveelheid ontlasting van de hond. De darmflora van het lichaam vormt een ander belangrijk afweermechanisme tegen infecties en is ook erg belangrijk voor de voedingsstoffenvoorziening van het organisme.

De aanwezigheid van de juiste voedingsstoffen en de eliminatie van metabole producten maakt het voor vreemde ziektekiemen nog moeilijker om zich te huisvesten en/ of zich te vermenigvuldigen. Bovendien, wanneer de receptoren van de slijmvliezen bezet zijn door goede bacteriën kunnen deze niet worden ingenomen door vreemde ziektekiemen – het immuunsysteem wordt constant “getraind” en onderhouden door de darmflora.

De betekenis voor onze hond:
Voedsel is het grootste deel van de “buitenwereld” dat zijn spijsverteringskanaal beïnvloedt.

Synthetische toevoegingen in hondenvoer kunnen dus een gezond organisme belasten.

Kunstmatige toevoegingen worden onder andere gebruikt om een ​​product langer houdbaar te maken, de pH of consistentie te stabiliseren, de kleur te veranderen of eetbaar te maken. Veel van deze stoffen worden onderzocht op hun acute toxiciteit of het veroorzaken van kanker – maar de invloed die ze kunnen hebben op het spijsverteringskanaal, het darmslijmvlies of de darmcellen en de darmbacteriën komt slechts ondergeschikt in beeld. Als een conserveermiddel bedoeld is om bederf van een product gedurende lange tijd door schimmel of bacteriën te voorkomen, wat betekent dit dan voor de darmflora? Als een emulgator ervoor zorgt dat twee eigenlijk niet mengbare stoffen, zoals olie en water beter mengen – wat betekent dat voor de darmwanden, waarvan de functionaliteit ook is gebaseerd op het doorlaten van de ene stof, maar niet op andere.

In veel gevallen wordt één type voedsel meerdere dagen tot maanden meerdere keren per dag gevoerd – wat betekent dit voor het organisme wanneer het constant wordt geconfronteerd met conserveringsmiddelen, synthetische vitamines en andere synthetische toevoegingen of inferieure bijproducten zoals verenmeel, klauwen, schillen of stengels?

Het voeren is tegenwoordig zo eenvoudig, het is zo gewoon dat je gemakkelijk vergeet hoe bijzonder de processen zijn die beginnen zodra het voedsel wordt ingeslikt en wat het organisme hier elke dag mee doet. Ongeacht de voeding wordt het organisme elke dag blootgesteld aan verschillende externe invloeden die het kunnen belasten. Of het nu gaat om ziektekiemen of medicijnresten in het water, uitlaatgassen in de lucht of gewoon de vaak bestaande stress van het dagelijks leven – het organisme moet altijd op volle toeren draaien.

Wat we onze honden elke dag voeren, zou het lichaam moeten ontzien en bijdragen aan het welzijn ervan. In geen geval mag het een extra onderwerp zijn op de lange lijst van externe invloeden die de hond belasten of zelfs schaden.

De basis voor een natuurlijk sterk immuunsysteem van de hond is daarom een ​​natuurlijke hondenvoeding. Die voeding mag in feite geen stoffen bevatten die twijfelachtig zijn qua efficiëntie voor het organisme en vooral het spijsverteringskanaal – zodat uw hond een gezond en stabiel spijsverteringssysteem opbouwt en dus ook een sterk immuunsysteem kan behouden. De juiste voedingsstoffen zijn essentieel voor de gezondheid van honden. Echte, originele ingrediënten en de vitamines en mineralen die ze bevatten, bieden de beste beschikbaarheid voor opname in het lichaam. Ze hebben de ontwikkeling, het sterke afweersysteem en de prestaties de afgelopen millennia mogelijk gemaakt – daarom zitten alleen natuurlijke vitamines en mineralen in een soortgeschikt hondenvoer en géén synthetische toevoegingen.

In tijden van toenemende vraag is er de mogelijkheid om het organisme te ondersteunen met de gerichte toevoeging van verschillende natuurlijke stoffen en het immuunsysteem te bevorderen en te versterken. Omdat een sterk immuunsysteem altijd de beste bescherming biedt tegen bacteriën, schimmels, virussen en andere ziekte veroorzakende factoren. Vooral omdat een virus niet kan worden behandeld met een antibioticum, is het hier met name belangrijk om een ​​sterk immuunsysteem te bevorderen – de natuur biedt voldoende mogelijkheden om het immuunsysteem op verschillende plaatsen te ondersteunen en te bevorderen:

 • Darmflora – ontwikkeling en onderhoud
 • Metabolisme – ontgiften en eliminatie
 • Nutriënten – optimalisatie voor speciale behoeften
 • Vochtbalans – bevordering van biochemische basisprocessen in het lichaam
 • Levensstijl – evenwichtige geest, geschikte woonomstandigheden
 • Bescherming en verzorging – Met de kracht van de natuur voor externe gezondheid

Versterk op natuurlijke wijze het immuunsysteem van de hond met Naturavetal

Darmflora - ontwikkeling en onderhoud

Canis Extra Petflora

Om een stabiele darmflora te ondersteunen en een sterk immuunsysteem te bevorderen (vooral aanbevolen na antibiotica of chemische ontworming).

Canis Extra Wortelgranulaat

Snelle ondersteuning van uitermate zachte ontlasting en zeer waardevol bij het voeden of als kuur voor goede darmbacteriën.

Canis Extra Darmverzorging

Ondersteunt de reiniging van het spijsverteringskanaal, bijvoorbeeld bij winderigheid of na het eten van afval

Canis Extra Mineraalmoor

Ter ondersteuning van de regeneratie van de gehele gastro-intestinale functie en slijmvliezen.

Canis Extra Biologische Kokosolie

Kan de afweer tegen ziekteverwekkers zoals schimmels, virussen en bacteriën bevorderen door laurine- en caprinezuur.

Canis Extra Biologische Egyptische Zwartkummelolie

Ondersteunt het immuunsysteem bij algemene immuundeficiëntie en kan ziekteverwekkers zoals gist en schimmels in de darm afweren, b.v. Candida albicans of bacteriën door middel van thymoquinone.

Metabolisme - Ontgiften en eliminatie

Canis Extra Ceolife

Versterking van de zelfregulatie van het organisme en bevordering van natuurlijke cel bescherming door de verdediging tegen vrije radicalen en d.m.v. binding, evenals de verwijdering van energie-verbruikende verontreinigende stoffen. Ondersteunt ook een gunstig zuur-base-evenwicht.

Canis Extra Chlorella

Ondersteunt op natuurlijke wijze het ontgiften van het lichaam en kan het weefsel reinigen.

Canis Extra Spirulina

Voorziet het lichaam van stofwisseling ondersteunende ingrediënten en kan zo een positieve bijdrage leveren aan de reiniging en mineralisatie van de cellen.

Canis Extra Actief

Activeert het metabolisme, voor een snellere uitscheiding van gifstoffen en voor ondersteuning in herstelfasen.

Nutriënten - optimalisatie voor speciale behoeften

Canis Extra Bessenkracht

Krachtige mix van waardevolle, gekleurde bessen die flavonoïden, vitamines, antioxidanten, mineralen en andere gezonde ingrediënten voor het immuunsysteem leveren.

Canis Extra Duizend Groen Biologische Kruiden voor BARF

De geconcentreerde biologische kruiden is een enorme krachtbron en voorzien het organisme van waardevolle vitamines, mineralen en secundaire plantaardige stoffen.

Canis Extra VitAllergan

bevat een effectieve combinatie van gebalanceerde sporenelementen en vitamines die in een zeer lage concentratie in het bloed van allergische dieren voorkomen. Hun inname kan de weerstand van de hond tegen allergene stoffen verhogen, allergische symptomen verlichten, antioxiderende hulp bieden en de normale werking van het immuunsysteem stabiliseren.

Canis Extra Krill Olie

Oxidatieve stress kan een enorme belasting zijn voor het organisme en is een belangrijke oorzaak van degeneratie en beginpunt van veroudering van de cellen. Krillolie kan een waardevolle bijdrage leveren aan het behoud van de gezondheid van het organisme en het verouderingsproces vertragen.

Canis Extra Volle Geitenmelkpoeder

Bevordert de vitale darm, versterkt het immuunsysteem, geeft kracht, verhoogt de weerstand.

Canis Extra Biologische Rozenbottelpoeder

Het hoge gehalte aan vitamine C, carotenoïden en antioxidanten helpt beschermen tegen vrije radicalen, het hele immuunsysteem profiteert van de positieve eigenschappen en de bloedvorming kan worden gestimuleerd.

Vochtbalans - bevordering van biochemische basisprocessen in het lichaam

Canis Extra Mineraalmoor

Kan het drinkgedrag van de hond bevorderen door het aan het drinkwater toe te voegen.

Canis Extra Biologische Egyptische Zwartkummelolie

Kan bijdragen aan de zuiverheid van het drinkwater en maakt het voor ziektekiemen moeilijk om zich daarin te vermenigvuldigen.

Canis Extra Zalmolie

Kan het drinkgedrag van de hond bevorderen door het aan het drinkwater toe te voegen.

Canis Plus® Compleet-Menu's

of puur vlees in blik of vleesrollen met groenten/ fruit of vlokken en een natuurlijke calciumbron - Het vochtgehalte van het voer kan de hoeksteen zijn van de vloeistoftoevoer, voor honden die anders overdag geen vocht consumeren.

Levensstijl - evenwichtige geest, passende woonomstandigheden

Canis Plus® Kauwsnacks

Honden die stress hebben, hebben vaak gedragsproblemen. Door liefdevol en consequente begeleiding draag je enorm bij aan het gezond houden van je hond. De hond moet echter ook de mogelijkheid krijgen om zelfstandig stress te verminderen - een kauwsnack waar hij lang aan kan knagen, doet een beroep op zijn kauwinstinct en kan zo helpen om stress te verminderen. Canis Plus® Hertengewei, Paardenpezen, Runderkophuid of de verschillende Vachtrepen zijn hier bijzonder geschikt voor.

Canis Extra Nervenheld

Ondersteunt de normale werking van het zenuwstelsel. Kalmte en balans kunnen worden bevorderd, wat kan bijdragen om stressvolle situaties zoals dierenartsbezoeken, tentoonstellingen, trauma’s scheidingen of verandering van huis/ eigenaar aan te kunnen. Deze situaties kunnen zo gemakkelijker worden beheerst.

Bescherming en verzorging - Met de kracht van de natuur voor externe gezondheid

Canis Extra Vermcurat®

Kan de reiniging van de dikke darm ondersteunen, waarbij parasieten in de ontlasting kunnen worden uitgescheiden en zo een voeding gerelateerde, wormenpopulatie helpen voorkomen.

Canis Extra Vermprevet®

Kan een veerkrachtige darmomgeving stabiliseren en op deze manier het dier helpen om gemakkelijker wormen uit te scheiden en een positieve invloed op het darmslijmvlies te hebben - zonder de darmflora daarbij te beschadigen.

Canis Extra Afweer Complex

Natuurlijke bescherming voor de preventie en behandeling van teken en vlooien. Bijzonder geschikt voor enthousiaste honden die veel zwemmen.

Canis Extra Anti-Parasieten Complex

Natuurlijke vacht verzorgingsproduct voor directe behandeling van vlooien- en mijten.

Canis Extra Mineraal Spray

Natuurlijk vacht verzorgingsproduct, vooral geschikt tegen eczeem en droge, jeukende huid.

Canis Extra Verzorgende Shampoo

Voor algemene verzorging, preventie en behandeling van vachtproblemen zoals roos, vachtuitval en ongedierte.

Canis Extra Gebitsverzorging

aangenaam geurend oliemengsel dat de hond helpt het tandplak zachter te maken en te verwijderen. De antibacteriële etherische oliën remmen ziektekiemen, bevorderen een gezonde bek met een frisse adem, de flora wordt op lange termijn gestabiliseerd en bij regelmatig gebruik kan tandsteen worden voorkomen.

Canis Extra Oog verzorging

Preventief, reinigend en zacht verzorgend effect, ook toepasbaar bij milde ontstekingen.

Canis Extra Oor verzorging

Eenvoudige, grondige reiniging van de oren, ook toepasbaar bij lichte irritatie van de oren en aantasting door oormijt.

Canis Extra Poot en Huid Balsem

Verzorgingsproduct voor het versterken en beschermen van de poten en bij huidirritatie.

Het vermijden van onnodige toevoegingen bevordert de gezondheid van honden

Uitgaande van een gezonde en natuurlijke voeding kun je het immuunsysteem opbouwen, daarbij zou men additieven, antibiotica, ontworming en dergelijke alleen gebruiken als het écht nodig is.

 • Er zijn bijvoorbeeld vaccins die ten minste 3 jaar bescherming bieden en nog steeds jaarlijks worden gevaccineerd, dus vraag uw dierenarts hoe lang het vaccin bescherming biedt.
 • Wormbehandelingen worden regelmatig toegediend zonder te controleren of de hond wormen heeft. Aangezien een ontworming kuur geen preventieve bescherming biedt, kunt u ook een ontlasting monster indienen en wachten tot de laboratoriumresultaten uitslag geven. Ook hier biedt de natuur verschillende mogelijkheden om het lichaam te ondersteunen bij het afstoten van deze parasieten.
 • Antibiotica worden profylactisch toegediend, ook al zou het dier de infectie zelf kunnen bestrijden, of wordt een breedspectrum antibioticum gebruikt om de omslachtige weg via een antibiogram te voorkomen. Dit kan echter ook ten koste gaan van vele bacteriën, die eigenlijk goed zouden zijn geweest voor het organisme en juist nodig en ondersteunend zouden zijn bij de afweer tegen ziektekiemen.

Versterk op natuurlijke wijze het immuunsysteem van de pup

Elke hond heeft het vermogen om een ​​gezond immuunsysteem op te bouwen. De darm en de darmflora, met zijn veelheid aan goede bacteriën, ontwikkelt zich pas bij de geboorte van de jonge hond. Daar krijgt de pup, bij een natuurlijke geboorte, zijn eerste darmbacteriën. Pups die het daglicht zien via een keizersnede missen deze mogelijkheid. Voor hen wordt een actieve darmopbouw sterk aanbevolen. De natuurlijke bacterie legt een waardevolle eerste steen, gevolgd door moedermelk, de ziektekiemen in de omgeving en de eerste voeding opname, die de darmflora en het immuunsysteem vormen. Het is erg belangrijk om dit beginproces zo ongestoord mogelijk te laten verlopen en natuurlijk te voeden zodat de hond een gezond en stabiel spijsverteringsstelsel en daarmee een sterk immuunsysteem kan opbouwen en onderhouden. Daarom is het zo belangrijk om dit proces, dat essentieel is voor het immuunsysteem, niet in aanraking te brengen met darmflora-gevoelige zaken, zoals die vooral in chemische stoffen voorkomen, zeker als er geen reden voor is.

Als u vragen heeft over deze onderwerpen, geven wij u graag uitgebreid advies. U kunt ons bereiken van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur op 06 574 90 903 (NL) – 0492 310 922 (B) of per e-mail: info@naturavetal.nl

Deel dit bericht

Share on email
E-Mail
Share on print
Print
Naturavetal Newsletter

Onze nieuwsbrief met waardevolle tips en informatie over nieuwigheden

Meld u nu snel en gemakkelijk aan voor onze nieuwsbrief! Hierin informeren wij u over onze nieuwigheden over puur natuurlijk, gezond hondenvoer en soortspecifiek kattenvoer – en geven waardevolle tips voor het voeden en bewaren – voor een lang gezond en vitaal leven voor uw hond en uw kat.