Zoeken
Mijn Naturavetal
zoek op naturavetal.nl
Giftige Lebensmittel für Hunde

In één oogopslag: Giftige levensmiddelen voor honden

Wat wij lekker vinden en misschien zelfs op ons dagelijks menu staat, is vaak een groot probleem voor onze viervoetige gezinsleden. Want niet alles wat wij lekker vinden, is ook geschikt om onze honden en katten te voeden of mee te belonen en kan soms zelfs gevaarlijk zijn. Helaas loeren overal gevaren – in ons eigen huis, tijdens onze dagelijkse wandeling of tijdens een gezamenlijk uitstapje. Een voorbeeld: honden zijn dol op kersen, pruimen, perziken en ander fruit. Waarom? Omdat van de boomgevallen fruit zoet smaakt. Grote hoeveelheden ervan kunnen echter spijsverteringsproblemen veroorzaken. Als ook de pitten in de vrucht worden opgegeten en gekauwd, bestaat er een risico op blauwzuurvergiftiging. Deze vruchtenpitten bevatten een glycoside dat blauwzuur vrijgeeft bij vertering en neurologische aandoeningen kan veroorzaken.

Hund mit langem Fell

Naast het fruit uit eigen tuin of het van de boom gevallen fruit op het veldweggetje, zijn er nog andere bronnen van gevaar tussen de levens- en genotsmiddelen die op het eerste gezicht onschuldig lijken. Vooral pups proberen alles uit – zelfs dingen die niet zo lekker zijn, zoals bijv. sigarettenpeuken. De dodelijke dosis hiervan is 5 tot 25 g gedroogde tabak. Zelfs als je hond uit waterplassen drinkt waarin sigarettenpeuken drijven, bestaat er risico op dodelijke vergiftiging. In het volgende stuk leggen wij uit welke voedingsmiddelen honden beter niet kunnen eten omdat ze giftig of zelfs dodelijk voor hen kunnen zijn.

Voedselvergiftiging en andere bronnen van gevaar thuis en onderweg

In het huishouden liggen veel verborgen gevaren op de loer, zelfs in voorwerpen en levensmiddelen, die op het eerste gezicht volkomen onschuldig lijken. Rondslingerend textiel, zoals sokken, kan door de hond worden ingeslikt en tot verstopping van de darmen leiden. Hetzelfde geldt voor kabels of hondenspeeltjes van zacht plastic. Vooral te klein speelgoed kan levensbedreigend zijn, want bij inslikken bestaat het risico op verstikking of maag- en darmobstructie. Sommige medicijnen die nuttig zijn voor mensen, zijn absoluut gevaarlijk voor honden. Een hond mag nooit Aspirine, Paracetamol, Ibuprofen of Diclofenac toegediend krijgen. Voorzichtigheid is ook geboden met huishoudelijke schoonmaakmiddelen, was- en ontsmettingsmiddelen. Afvoerontstoppers en toiletreinigers zijn bijzonder giftig. Zelfs wegwerpdoekjes voor het afvegen kunnen chemicaliën bevatten die via de pootjes op de huid kunnen komen en vervolgens dan via het likken en het schoonmaken van de pootjes in het lichaam terechtkomen. Bij regelmatig gebruik van deze doekjes en contact met het dier kan een ongezonde hoeveelheid chemische stoffen zich ophopen in het hondenlichaam en een geleidelijke vergiftiging veroorzaken.

Zwei Hund laufen einem Menschen hinterher

Let ook op, wat je in de vuilnisbak gooit en vooral, of je hond de kans krijgt om in de vuilnisbak te rommelen. In principe mag een hond niets eten dat al is weggegooid.

Maar er liggen ook gevaren op de loer van diverse voedingsmiddelen die de mens graag eet. Zelfs als er maar een klein beetje chocolade of uien in zit, kan het zeer schadelijk zijn voor de hond.

Naast het reeds genoemde rijpe fruit, zijn de voedselvergiftigingen voor de viervoeters in de eigen tuin of op de wandeling vooral verborgen in de vorm van onzichtbare chemicaliën of pesticiden. Pesticiden hechten zich onder meer aan graanstengels en wijnstokken. Ze kunnen worden weggespoeld door de regen en zich verzamelen in plassen. Het gevaar schuilt in het inslikken van de stengels en korrels of het drinken uit plassen. Kleine dieren die sterven door bestrijdingsmiddelen kunnen ook een gevaar vormen als ze worden opgegeten. Meststoffen of bestrijdingsmiddelen zoals muizen- of rattengif en mierenlokaas zijn uiterst giftig. Slakkenkorrels zijn zeer gevaarlijk, omdat ze zoet smaken en daarom graag door honden worden gegeten. Het effect van slakkenkorrels is nog sneller dan dat van rattengif – je hond kan binnen 30 minuten na inname dood zijn. Wees daarom thuis en onderweg voorzichtig en leer je hond niets te eten wat niet door jou is goedgekeurd.

Hund läuft über eine Blumenwiese

Opvoeden van niet alleen de hond, maar ook van de familieleden - herkennen van giftige levensmiddelen

Het weekend komt eraan, we gaan op bezoek bij familie of vrienden, er is taart – die onlangs gebakken is met Xylitol. En omdat de hond er zo lief uitziet, krijgt hij een extra groot stuk. Misschien is het zelfs chocoladecake. Met spoed naar de dichtstbijzijnde dierenkliniek is in beide gevallen aan te raden. Of de hond is bij vriendelijke hondenoppassers, die zo blij zijn met zijn aanwezigheid, dat ze de bank en ook de doos bonbons met hem delen, omdat ze de hond gewoon een heel speciale traktatie wilt geven. Informeer je familie, vrienden, kennissen en hondenoppassers over wat werkelijk aanvaardbaar is voor de hond. Zodra je niet bij je huisdier bent, zorg er dan voor dat de persoon bij wie je huisdier verblijft – al is het maar voor een uurtje – echt op de hoogte is van wat een hond of kat mag eten en wat gevaarlijk kan zijn. Ook mag het toevertrouwde dier niet zonder toezicht worden achtergelaten.

Voorzichtigheid is geboden voor honden met deze levensmiddelen

Schokolade Logo

Chocolade en cacao

Chocolade en alle voedingsmiddelen die cacao bevatten, horen absoluut niet thuis op het menu van honden en katten. Chocolade bevat een stof die theobromine wordt genoemd en die varieert naar gelang van het cacaogehalte. De dodelijke dosis voor een hond is ongeveer 100 mg theobromine per kg lichaamsgewicht. Dit komt overeen met ongeveer 60 g melkchocolade of 8 g pure chocolade. Bij de afbraak van koffie, cola en andere sterk cafeïne houdende dranken, alsmede alcohol, wordt overigens ook theobromine geproduceerd. Het zou dus vanzelfsprekend moeten zijn dat deze dranken taboe zijn voor onze honden. Meer over het onderwerp chocoladevergiftiging bij honden vind je hier in ons advies.

Trauben Logo

Druiven en rozijnen

Heerlijk voor ons – giftig voor honden. 11,6 g druiven per kg lichaamsgewicht kan al tot de eerste vergiftigingsverschijnselen leiden. In het geval van rozijnen volstaat zelfs een kleinere hoeveelheid, aangezien deze door het droogproces een hogere concentratie aan schadelijke stoffen bevatten. De eerste tekenen van vergiftiging bij honden zijn braken en diarree. Als er heel veel druiven of rozijnen zijn gegeten, kan dat leiden tot nierfalen.

Avocado Icon

Avocado

Avocado’s bevatten veel vet – en honden zijn dol op vet. Avocado’s bevatten echter ook een stof genaamd persine, die zeer giftig is voor honden. Persine kan leiden tot ernstige hartspieraandoeningen en zelfs de dood.

Fallobst und Steinobst Logo

Rijp fruit en steenvruchten

Honden houden van rijp fruit vanwege de zoetheid. Grote hoeveelheden kunnen echter spijsverteringsproblemen veroorzaken. Wanneer de zaden worden gegeten, kan het blauwzuur dat ze bevatten neurologische aandoeningen veroorzaken. Kweeperen zijn onverteerbaar voor honden, bevatten veel looistoffen en smaken daarom erg bitter.

Sternfrucht Logo

Stervrucht (Carambola)

Sterfruit is niet geschikt voor honden met nierinsufficiëntie. In sommige gevallen is na consumptie zelfs een vermindering van de hartactiviteit waargenomen.

Kartoffeln Logo

Rauwe aardappelen

Rauwe aardappelen zijn onverteerbaar voor de hond en worden ook niet verdragen. Ze bevatten de steroïde-alkaloïde solanine direct onder de schil, vooral in de groene delen, en in de zaailingen. Hoe groener de aardappel, hoe hoger het solanine gehalte. Als je zelf aardappelen kookt, geef de hond dan niet het overgebleven kookwater, want dat bevat het in wateroplosbare solanine, dat zeer hittebestendig is. Aardappelen bevatten ook veel zetmeel. Het van tijd tot tijd voeden van zelfbereide aardappelen is geen probleem voor een gezonde hond. Het constante voeren van aardappelen moet echter worden vermeden.

Naturavetal tip

Veel voederfabrikanten bieden graanvrij droogvoer met een hoog aardappelaandeel aan. Als dagelijkse voeding raden wij aan geen aardappelen te geven wegens het hoge zetmeelgehalte. Wanneer droogvoeding wordt gegeven, is het beter gezonde alternatieven van hoge kwaliteit te gebruiken, die b.v. gierst of boekweit bevatten.

Tomate Logo

Tomaten, paprika en aubergines

Net als bij aardappelen geldt hier hetzelfde: Hoe groener de tomaten, hoe hoger het solanine gehalte. Rijpe tot overrijpe tomaten zijn minder schadelijk door het lagere solanine gehalte. De situatie is vergelijkbaar met groene paprika’s. Rode, gele of oranje paprika’s verdienen de voorkeur. Geef ze echter gekookt, nooit rauw.
Aubergines bevatten grote hoeveelheden solanine, zodat ze zowel rauw als gekookt niet geschikt zijn om te voeden.

Kapstachelbeeren Logo

Kaapse kruisbessen of Goudbes

Kaapse kruisbessen (ook bekend als Physalis) behoren, net als aardappelen en tomaten, tot de nachtschadefamilie ¬en zijn niet te verteren door honden.

Rhabarber Logo

Rabarber

Rabarber bevat, net als sommige groenten, oxaalzuur en mag niet worden gevoerd aan pups en jonge honden tot ze een jaar oud zijn. Het is ook taboe voor honden met ijzerstofwisselingsstoornissen.

Zwiebel Logo

Uien en prei

In welke vorm dan ook, rauw, gekookt, gebakken of gedroogd: uien horen niet thuis op het menu van een hond. Zelfs niet de schillen die sommige honden graag uit de vuilnisbak halen. De zwavelverbindingen allylpropylsulfide en N-propyldisulfide die in uien en prei voorkomen, zijn de schuldige. Ze vernietigen de rode bloedcellen bij honden en kunnen leiden tot levensbedreigende bloedarmoede. Dit gebeurt als je grote hoeveelheden uien of prei over meerdere dagen voert. De toxische dosis voor uien bedraagt 50 g per dag per kg lichaamsgewicht. De eerste vergiftigingsverschijnselen zijn diarree, braken, aanvallen van zwakte, hartkloppingen en versnelde ademhaling. Constante over stimulatie met te hoge doses kan ook problemen met het spijsverteringsstelsel veroorzaken. Met knoflook is er alleen voorzichtigheid geboden. Zoals Paracelsus al benadrukte: De dosis maakt het vergif. In kleine hoeveelheden is knoflook onschadelijk en zelfs goed voor de gezondheid.

Hülsenfrüchte Logo

Peulvruchten

Bonen, erwten en linzen zijn peulvruchten. Rauw zijn ze absoluut ongeschikt voor de hond en gekookt zijn ze ook tamelijk slecht verteerbaar. Peulvruchten en alle koolsoorten kunnen winderigheid veroorzaken en de neiging hebben gas te produceren, wat op hun beurt weer een maagtorsie kan bevorderen.

Naturavetal tip

Als je echt niets anders bij de hand hebt en een kleine hoeveelheid erwten kookt, voeg dan zeker vet toe, want de toevoeging van vet vermindert de gasvorming door de darmbacteriën. Erwten mogen echter alleen in uitzonderlijke gevallen worden gevoerd.

Schweinefleisch Logo

Rauw varkensvlees

Rauw varkensvlees kan het Aujeszky-virus bevatten, dat absoluut dodelijk is voor honden en katten. Hoewel de pseudo-rabiës virussen in Duitstalige landen nu bijna niet meer voorkomen, kan het gevaar nog steeds niet worden uitgesloten. De virussen zijn echter zeer hittebestendig, dus varkensvlees moet altijd alleen zeer goed gekookt worden gevoerd.

Maronen und Kastanien Logo

Tamme en wilde kastanjes

Er is niets mis mee om je hond een gekookte, gepelde kastanje te geven. Kastanjes zijn vetarm en bevatten veel B-vitamines. Tussendoortjes zijn toegestaan, maar mogen niet de hoofdmaaltijd worden. Helaas zijn sommige honden er dol op om rondslingerende kastanjes, die ook nog eens in de groene stekeldop zitten, open te kraken en ze vervolgens met smaak op te eten. Zowel in de groene schil als in de kastanje zelf zitten ingrediënten die in grote hoeveelheden gevaarlijk worden voor de hond en ook in kleinere hoeveelheden tot spijsverteringsstoornissen kunnen leiden. Wanneer honden kastanjes inslikken, is het oppervlak nog mooi glad, maar éénmaal doorgeslikt, wordt het oppervlak van de kastanje ruw door het maagzuur en kan het zelfs vast komen te zitten in de darm en zo leiden tot darmobstructie. Hetzelfde geldt natuurlijk voor stenen, die naast het typische steenbijtersgebit ook kunnen leiden tot darmobstructie.

Walnuss Logo

Noten

Noten zijn voor een hond vrij moeilijk te verteren en bevatten over het algemeen veel vet. Ook al zijn ze rijk aan vele oligo-elementen, toch zou je er heel wat van moeten voeden om in de behoefte te voorzien. Noten bevatten ook veel fosfor. Je moet onrijpe, ongepelde walnoten vermijden. Zij kunnen besmet zijn met een giftige schimmel die epilepsie-achtige aanvallen met stuiptrekkingen en beven kan veroorzaken. Het eten van de groene schil kan ook ernstige spijsverteringsproblemen veroorzaken. Pecannoten, die verwant zijn aan walnoten, kunnen ook aangetast zijn met een giftige schimmel. Macademia noten zijn absoluut ongeschikt voor honden omdat zij een werkzame stof bevatten die neurologische stoornissen en zelfs verlammingen kan veroorzaken.

Zuckerersatzstoffe Logo

Suikervervangers Xylitol/ Berkensuiker/ E 967

De suikervervanger Xylitol leidt bij honden tot een enorme insulinesecretie en, indien onbehandeld, tot hypoglykemie en de dood. Het wordt via de slijmvliezen opgenomen, dus spontaan braken of braken opgewekt door een dierenarts heeft geen effect. De eerste symptomen van hypoglykemie treden binnen 10 minuten op en uiten zich door braken, lusteloosheid, coördinatiestoornissen en toevallen. Als de hond xylitol, berkensuiker of een ander vervangingsmiddel heeft gegeten, moet als eerste hulp suikerwater, dextrose of honing worden gegeven om de weg naar de dierenarts te overbruggen. Bij vergiftiging door suikervervangers treedt leverbeschadiging op, vaak uitmondend in acuut leverfalen. Dit verstoort de bloedstolling dermate dat bloed of stollingsfactoren intraveneus moeten worden toegediend. Als deze maatregelen niet worden genomen of worden uitgesteld, zal de hond inwendig doodbloeden.

Holunderbeeren Logo

Vlierbessen

Vlierbessen zijn absoluut ongeschikt voor honden. Zij bevatten het zogenaamde sambunigrine, een glycoside waaruit blauwzuur vrijkomt, dat ook in onrijpe vruchten en in groene twijgen zit. Het kan ernstige diarree en overgeven veroorzaken. Koken vernietigt het gif.

Giftige en dodelijke levensmiddelen

Avocado

De pit kan worden ingeslikt en er bestaat een risico op verstikking. Bevatten persine, dat giftig is voor honden en het hart aantast.

Uien en prei

Uien en alle preigewassen zijn absoluut ongeschikt voor honden, rauw, gekookt, gebakken of gedroogd. Bij knoflook hangt het af van de hoeveelheid.

Peulvruchten

Rauwe bonen en andere peulvruchten kunnen winderigheid veroorzaken, zijn slecht verteerbaar en bevorderen de gasvorming, die op haar beurt een maagtorsie kan bevorderen.

Aardappelen, aubergines, paprika, tomaten enz.

Voor alle nachtschadeplanten geldt: de onrijpe, groene delen, maar ook de groene onderkanten van de schil bevatten solanine, dat giftig is voor honden.

Druiven en rozijnen

Afhankelijk van de ingenomen hoeveelheid zijn druiven en rozijnen giftig voor honden. Overmatige consumptie kan leiden tot nierfalen.

Rijp fruit en steenvruchten

Steenvruchten kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken bij honden. Als veel pitten gegeten worden, kan blauwzuurvergiftiging optreden.

Stervrucht (Carambola)

Sterfruit is niet geschikt voor honden, vooral niet voor honden met een verminderde nierfunctie.

Kaapse kruisbessen

Kruisbessen of goudbessen behoren tot de nachtschadefamilie en zijn onverteerbaar voor honden.

Rabarber

Rabarber is niet geschikt voor pups, jonge honden en honden met een ijzermetabolisme stoornis. Het bevat ook oxaalzuur.

Vlierbessen

Vlierbessen zijn in hun rauwe vorm absoluut ongeschikt voor honden. Alleen koken vernietigt het gif dat erin zit.

Noten

Noten zijn, afhankelijk van de soort, moeilijk verteerbaar of totaal ongeschikt en kunnen ook giftig zijn als gevolg van schimmel.

Tamme en Wilde kastanjes

De schillen bevatten ingrediënten die in grote hoeveelheden gevaarlijk kunnen zijn voor de hond. In kleinere hoeveelheden veroorzaken zij spijsverteringsstoornissen.

Rauw varkensvlees

Noch van wilde, noch van tamme varkens mogen honden het rauwe vlees te eten krijgen. Er bestaat een risico op overdracht van Aujeszky-virussen, die alleen door koken worden vernietigd.

Chocolade en cacao

Theobromine, dat giftig is voor honden, wordt aangetroffen in chocolade en cacao. Hoe donkerder de chocolade, hoe hoger het cacaogehalte en dus ook het theobrominegehalte.

Suikervervangers zoals xylitol/ berkensiroop/ E 967

Alle suikervervangers zijn absoluut taboe voor honden en katten. Indien niet behandeld, kan het tot hypoglykemie en de dood leiden.

Giftige levensmiddelen

Ongezonde levensmiddelen

Naturavetal info

De dosis maakt het vergif. Het gewicht en de grootte van de hond bepalen of hij iets nog net kan verdragen of dat er een levensbedreigende vergiftiging zal optreden. Een goed voorbeeld is de consumptie van chocolade of cacao: de dodelijke dosis bedraagt ongeveer 100 mg theobromine per kg lichaamsgewicht. Afhankelijk van het cacaogehalte komt dit overeen met ongeveer 60 g melkchocolade of 8 g pure chocolade. Voor een kleine Chihuahua zouden twee stukjes pure chocolade met het overeenkomstige theobrominegehalte levensbedreigend zijn.

Symptomen van voedselvergiftiging bij honden

Symptomen van vergiftiging zijn niet altijd onmiddellijk en duidelijk herkenbaar. Verschillende symptomen kunnen ook tegelijkertijd optreden. Iedere oplettende eigenaar weet wanneer zijn huisdier zich anders gedraagt dan normaal. Let op de volgende voorbeelden van vergiftigingssymptomen:

  • Diarree
  • Braken
  • Overmatige speekselproductie
  • Verlies van evenwicht tot apathie
  • Sterke opwinding, verwijde pupillen, onrustig heen en weer ijsberen.
  • Koorts
  • Schuimen in/ op de mond
  • Drastische daling van de temperatuur, bijvoorbeeld als gevolg van een schok
  • Plotselinge, sterke tremoren
  • Krampen/ ongemak, hond kijkt naar de buik of krult zich op
  • Hart-/ circulatieproblemen tot aan collaps
  • Ademhalingsmoeilijkheden tot ademnood
  • Bloedingen van onbekende oorzaak in braaksel of uitwerpselen

Niet alle symptomen treden op hetzelfde moment op en kunnen, afhankelijk van het soort vergiftiging, onmiddellijk of pas na enkele uren worden opgemerkt. Vergiftiging met rattengif kan pas na een periode van 36 uur optreden, maar kan dan wel levensbedreigend zijn. De reis naar de dierenarts moet onmiddellijk worden gemaakt. Afhankelijk van het gif, kunnen de symptomen zeer uiteenlopend zijn.

Wat je kunt doen als je hond giftig voedsel heeft gegeten

Noodplan

Telefonische hotline: Meestal bieden dierenartsen of dierenklinieken een noodlijn aan. Sla het nummer op in je mobiele telefoon. Zo hebt je het altijd bij je en kun je in noodgevallen snel reageren zonder het te hoeven zoeken.

Dierenarts of dierenkliniek: Het plotseling optreden van trillen, braken of verlies van evenwicht wijst erop dat je hond levensmiddelen heeft binnengekregen dat giftig voor hem is. In dat geval moet je onmiddellijk een dierenarts of een dierenkliniek raadplegen. Als je hebt opgemerkt welk levensmiddel of welk gif je dier heeft gegeten, laat het de dierenarts dan al weten tijdens het telefoongesprek of op weg naar de praktijk, zodat er geen kostbare tijd verloren gaat als de hond aankomt en de dierenarts zich adequaat kan voorbereiden.

Dierenambulance: In bijna alle regio’s zijn er al dierenambulances die 24 uur per dag een noodoproepdienst aanbieden. Wellicht zijn die er ook in jouw buurt?

Mocht je vragen hebben over dit onderwerp, dan geven wij je graag uitgebreid persoonlijk advies. Je kunt ons van maandag t/m vrijdag van 9 uur tot 17 uur bereiken op het telefoonnummer 06 574 9090 3 of per e-mail: info@naturavetal.nl.

Deel dit bericht

Share on email
E-Mail
Naturavetal Newsletter
Naturavetal Logo

Onze nieuwsbrief met waardevolle tips en informatie over nieuwigheden

Meld u nu snel en gemakkelijk aan voor onze nieuwsbrief! Hierin informeren wij u over onze nieuwigheden over puur natuurlijk, gezond hondenvoer en soortspecifiek kattenvoer – en geven waardevolle tips voor het voeden en bewaren – voor een lang gezond en vitaal leven voor uw hond en uw kat.