Zoeken
Mijn Naturavetal
zoek op naturavetal.nl
Hond in de natuur

Gezonde hondenvoeding: alles wat belangrijk is in één oogopslag

Niet alles wat lekker smaakt, is ook gezond. Dit geldt niet alleen voor onze eigen eetgewoonten, maar ook voor de hond. Smaakversterkers en andere lokstoffen beïnvloeden de smaak van zoete snacks en hartige hapjes, zowel voor mensen als ook in voer voor honden. Het enorme aanbod op de markt maakt ook vele hondeneigenaren onzeker. Welk hondenvoeding is echt gezond? Wat mag het wel of niet bevatten? En waar moet je op letten als je je trouwe viervoeter gezond wilt voeden? Op deze pagina hebben we de belangrijkste feiten over gezonde hondenvoeding voor je op een rijtje gezet.

Hoogwaardig en natuurlijk - de ingrediënten van gezonde hondenvoeding

In tegenstelling tot katten zijn honden niet uitsluitend carnivoren, maar het hoofdbestanddeel van hun dieet moet nog steeds vlees zijn. Daarbij horen ook groenten, fruit en kruiden. Bij een uitgebalanceerde voeding krijgt de hond voldoende energie uit koolhydraten maar ook uit essentiële vetzuren, eiwitten, mineralen, vitaminen en andere belangrijke voedingsstoffen. Het vlees en alle plantaardige ingredienten moeten van hoge kwaliteit en natuurzuiver zijn. Gezonde hondenvoeding heeft slechts één enkele dierlijk eiwitbron per maaltijd en is het beste, omdat het aansluit bij de natuurlijke eetgewoonten van de hond.

Gezond zonder graan

Grote hoeveelheden granen zoals tarwe, rogge of gerst horen niet thuis in hoogwaardige hondenvoeding. Kortom, er zit veel energie in graan; het bevat vitaminen, mineralen en sporenelementen. Maar als de verhouding niet klopt of als er plantaardige bijproducten zoals wortels of schillen worden verwerkt, dan is het geen soortspecifieke hondenvoeding. Daarnaast zijn veel honden allergisch voor de verschillende graansoorten of kunnen ze de gluten die in het graan zitten niet verdragen. Daarom vermijden we altijd granen met gluten. Onbewerkt graan is moeilijk te verteren – het leidt niet alleen tot constipatie of diarree op korte termijn, maar kan ook leiden tot langdurige ziekten van het maagdarmkanaal en andere organen. Als je zelf de gezonde hondenvoeding voor je trouwe viervoeter wilt samenstellen, kun je de gangbare graansoorten beter vermijden. Gebruik in plaats daarvan liever graanvrije boekweit of gierst als alternatief.

Koudgeperst = soortspecifiek

Hondenvoeding is gezond als alle natuurlijke ingrediënten behouden blijven door zorgvuldige en behoedzame verwerking. Daarom is koudgeperste droogvoeding zoals Canis Plus® van Naturavetal® ideaal voor een evenwichtige voeding. Industrieel geproduceerd droogvoer voor de hond wordt grotendeels geëxtrudeerd. Tijdens de productie worden de afzonderlijke ingredienten sterk verhit, waardoor vitaminen en voedingsstoffen verloren gaan. Door de behoedzame koude persing blijven alle waardevolle en licht verteerbare voedingsstoffen behouden. Op deze manier draagt het bij aan de gezondheid van de hond.

Giftig levensmiddelen – dat mogen honden niet eten.

Bij alle voedingsmethodes is het belangrijk om te weten dat honden sommige voedingsmiddelen niet mogen eten. Sommige zijn voor hen simpelweg onverteerbaar, terwijl andere zelfs zeer giftig zijn, zoals ons overzicht met gedetailleerde informatie laat zien. Uiteraard bevat onze gezonde hondenvoeding geen onverdragelijke of zelfs maar schadelijke ingrediënten. Vooral tijdens wandelingen, bij familiebezoek of in andere situaties is het belangrijk op te letten wat de hond oppikt.

Gezonde hondenvoeding en BARF

Heb je gekozen voor BARF of wil je je hond deels vers voeden? Dan is het heel belangrijk om te zorgen voor een gezonde en evenwichtige voeding, zodat er geen symptomen van tekorten ontstaan. In dit advies en in deze ingrediëntenlijst hebben we alles samengevat wat je moet weten over het eten van rauw vlees. Gezonde hondenvoeding en BARF zijn nauw met elkaar verbonden, want daarachter zit de filosofie om het dier zo soortspecifiek en natuurlijk mogelijk te voeden. De focus ligt op het eetgedrag van de wolf, die samen met het vlees van zijn prooi ook de plantaardige inhoud ervan eet. Ongeveer 70% vlees en 30% groenten, fruit, kruiden en kiemen – deze verhouding kenmerkt gezonde hondenvoeding.

Niet te veel en niet te weinig - het gaat om de hoeveelheid

Het bepalen van de juiste hoeveelheid van gezonde hondenvoeding is soms niet zo eenvoudig, omdat sommige honden een grote eetlust hebben – en helaas ook overgewicht hebben. Anderen zijn buitengewoon temperamentvol en hebben daarom veel energie en zodoende ook vaak meer voeding nodig. In feite voeden de meeste eigenaren van gezelschapsdieren te veel. En de meeste honden eten de overdadige inhoud van de etensbak leeg, omdat ze het gewoon lekker vinden. Verbazingwekkend genoeg is weinig echter al voldoende: 3% van het lichaamsgewicht is voldoende voor de dagelijkse hoeveelheid natvoeding. We raden 5% aan voor pups en 2,5% voor senioren. Ondervoede en zieke honden hebben een individuele behoefte, die je het beste kunt afstemmen met ons Advies-team.

Gezonde hondenvoeding van Naturavetal - Dit zijn de voordelen!

Wij geven je graag uitgebreid advies over de juiste voeding voor jouw hond. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer (+31) 06 574 90 903 of per e-mail: info@naturavetal.nl.

Deel dit bericht

Share on email
E-Mail
Naturavetal Newsletter
Naturavetal Logo

Onze nieuwsbrief met waardevolle tips en informatie over nieuwigheden

Meld u nu snel en gemakkelijk aan voor onze nieuwsbrief! Hierin informeren wij u over onze nieuwigheden over puur natuurlijk, gezond hondenvoer en soortspecifiek kattenvoer – en geven waardevolle tips voor het voeden en bewaren – voor een lang gezond en vitaal leven voor uw hond en uw kat.