Zoeken
Mijn Naturavetal
zoek op naturavetal.nl
Hund kaut auf einem Kauknochen

Gebit van de hond

De hond is een roofdier en is van nature uitgerust met een geperfectioneerd gereedschap: de hoektanden en scheurkiezen. Bij de geboorte is de pup tandeloos. Op de leeftijd van ongeveer 3 weken, zoeken 28 melktanden door het tandvlees heen de vrijheid. Deze scherpe tanden zullen geleidelijk wisselen vanaf de 12e week van zijn leven. Het wisselen van tanden kan duren tot de 8e maand.
Omdat de eerste premolaren en de molaren niet in het melkgebit zijn aangelegd, bevat het permanente gebit uiteindelijk 42 tanden:
Bovenkaak: 6 snijtanden, 2 hoektanden, 12 kiezen
Onderkaak: 6 snijtanden, 2 hoektanden, 14 kiezen

Zo heeft de hond 10 tanden meer dan de mens.
De vervanging van de melktanden door de permanente tanden gebeurt doordat van permanente tanden druk door groei van onderaf tegen de wortels van de melktanden geven. Deze wortel sterft geleidelijk af en zo ontstaat er ruimte. De wortel van de melktand tand wordt stukje voor stukje naar boven geschoven en de permanente tand groeit in de juiste positie.

Het verschuiven van de melktanden door het tandvlees is ingewikkeld en het durend proces dat kan worden geholpen met behulp van geschikte kauwsnacks. De kauwbehoefte, is zoals de naam behoefte al verklaart, een instinct en helpt het tandvlees door de wrijving terug te brengen; sneller wisselen om het voor de permanente tand gemakkelijker te maken om door te breken.

Vooral de runderhoofdhuid in 12,5 cm en de huidrepen zijn geschikt, omdat de pup deze snacks lang kan bewerken met zijn speeksel en tanden.

Problemen met de tanden en dubbele tandenrijen van de hond

Soms zijn er problemen met de tanden van de hond en wordt de wortel van de melktand niet volledig geresorbeerd, zodat er een dubbele tandenrij ontstaat. Er zijn melktanden en permanente tanden in de kaak en dit veroorzaakt pijn en ruimteproblemen. In dit geval moet de hond naar een dierenarts.
Deze dubbele tanden komen regelmatig voor en kunnen, net als bij baby’s, vermoeidheid, koorts en diarree veroorzaken.

De tanden van een carnivoor

De hond heeft sterk ontwikkelde hoektanden in de boven- en onderkaken om de prooi te vangen en vast te houden. De premolaren zijn kleinere, voorste kiezen die de vangst van de prooi ondersteunen. De achterste kiezen (molaren) hebben veel verschillende randen en zijn sterker voor het breken van botten tot inslikbare/ verteerbare grootte. De kleine, platte snijtanden kunnen vlees van het bot afschrapen. De grootste kies in de bovenkaak wordt ook de scheurkies genoemd. Het kaakgewricht is niet ontworpen, zoals in het geval van het paard, voor het malen van zijwaartse bewegingen, maar eerder voor vastbijten, afscheuren en de verticale beweging voor verplettering.

Naturavetal Info

Hieruit blijkt dus ook, dat de hond een vleeseter is en dat de gevoede, complementaire granen gegaard moeten worden, omdat de hond niet door voldoende maalbeweging kan verkleinen.

Hoe vaak moeten kauwsnacks worden gevoerd?

Niet alleen voor pups, maar ook voor de volwassen hond blijft het een plezier en behoefte hebben om te kauwen. Je kunt dus 2-3 keer per week gedurende een beperkte tijd een langdurig kauwstuk aanbieden. Dit kan ook een ruw bot zijn, b.v. Kalfsribben of runderborstbeen. Deze zijn malser en langer om aan te knagen. Kauwen helpt tandsteen te voorkomen en versterkt de kauwspieren, is intensief en kan helpen bij stressvermindering.

Canis Plus Vachtrepen van verschillende proteïnebronnen kunnen een bijzonder reinigend effect op de tanden hebben, terwijl de tanden en kauwspieren tegelijkertijd worden getraind en versterkt. Van wilde honden is bekend dat de harige vacht van de prooi binnen in de darm wordt verteerd, een reinigend effect, en ook een ontslakkende werking alsmede een anti-worm-effect heeft. Naast het voeren van vlees zijn vachtrepen ook essentieel als vezelbron.

Het Canis Plus hertengewei is ideaal voor het reinigen van tanden voor honden die geen grote keuze hebben aan harde en grote kauwartikelen vanwege b.v. allergieën. De geweien van het wilde rendier zijn puur natuurlijke producten die instinctief door de wolven worden gebruikt voor natuurlijke tandverzorging.

Kleinere traktaties en trainingssnacks zijn geschikt voor een verscheidenheid bij oefeningen en motivatie, maar ook voor de energietoevoer of als tussendoortje op lange reizen. Hier zijn de powersticks of sterrenhemelsnoepjes zeer geschikt.

Naturavetal Info

Smaak is niet alles, maar gezondheid wel. Dus kunstmatige kleurstoffen en conserveermiddelen horen niet thuis in onze hondensnacks of kauwartikelen en worden, net als bij onze kwaliteitsvoeding, consequent vermeden.

Onze hondenkluiven zijn voornamelijk hoogwaardige eiwitten die door middel van vlees en vis en verteerbare vezels voor het gezonde maag-darmkanaal gemaakt zijn. Deze bevorderen de gezondheid van het dier, zijn spelinstinct en kracht op een natuurlijke manier.
Allergenen worden vermeden in onze voeding, zodat allergische of gevoelige honden een ruime keuze hebben.

Tandsteen bij de hond

Veel hondenbezitters komen de kwestie van de tandsteen tegen en bij het lezen ontdek je veel inconsistenties en verkeerde informatie. Er is nog steeds de overtuiging dat droog voeding tandsteen tegengaat en nat voedsel het juist in de hand werkt. Maar dat is niet het geval. De samenstelling van het voedsel heeft heel veel meer invloed heeft op het tandsteen. Het komt zoals de meeste ziekten van binnenuit. Daarom is synthetisch vrije voeding en het regelmatig voeren van botten of harde kauwsticks de beste manier om tandsteen te voorkomen.

Natuurlijke tandverzorging

In de natuur gebruiken wolven hun sterke tanden om rauwe botten te schrapen en ze in kleinere stukjes te breken met hun kaakgewricht. Dit is de beste tandverzorging die er is. Dus als u kauwsnacks aanbiedt, zoals runderhuid of huidrepen, kan het de tanden reinigen. Maar ook veel voedingssupplementen als b.v. algen Chlorella, Spirulina en Ascophyllum nodosum (Zeealgenpoeder) kunnen door hun reinigende werking van binnenuit helpen de pH van het speeksel positief veranderen. Dit is naast de natuurlijke voersamenstelling, significant betrokken is bij de conservering van de tanden. Regelmatige tand- en mondhygiëne levert hier een belangrijke bijdrage aan. Slechts ongeveer 30 seconden dagelijkse reiniging met een gezond oliemengsel als Canis Extra Tandverzorging levert een enorm voordeel op voor de tandgezondheid. Om de jonge hond al vroeg te laten wennen aan tandenpoetsen zal het echt zijn vruchten afwerpen, de moeite waard en met Canis Extra Dental Care is het vrij eenvoudig.

Naturavetal-Info

Heeft u vragen of wilt u een individuele consultatie? Neem dan alstublieft contact met ons op: Ons team van experts staat u graag persoonlijk te woord: +31 6 574 90 903 | info@naturavetal.nl of +32 492 310 922 | info@naturavetal.be

Deel dit bericht

Share on email
E-Mail
Naturavetal Newsletter
Naturavetal Logo

Onze nieuwsbrief met waardevolle tips en informatie over nieuwigheden

Meld u nu snel en gemakkelijk aan voor onze nieuwsbrief! Hierin informeren wij u over onze nieuwigheden over puur natuurlijk, gezond hondenvoer en soortspecifiek kattenvoer – en geven waardevolle tips voor het voeden en bewaren – voor een lang gezond en vitaal leven voor uw hond en uw kat.