Zoeken
Mijn Naturavetal
zoek op naturavetal.nl
Verschiedene Kräuter und Beeren

Belangrijke secundaire fytochemicaliën

Degenen die een gezond, natuurlijk voeding volgen, kunnen steeds meer lezen over belangrijke fytochemicaliën zoals bitterstoffen, tannines en flavonoïden en hun goede en belangrijke eigenschappen. Maar wat betekenen deze veelgebruikte termen eigenlijk? In planten zijn niet alleen mineralen en sporenelementen aanwezig, maar een breed scala aan voedingsstoffen, waarvan elke stof een speciale functie vervult.
Bitterstoffen worden ook Amara genoemd. Hun toepassingsgebied is duidelijk de ondersteuning van de spijsverteringsorganen. Ze stabiliseren onder andere de vorming van gal en maagsap en ze kunnen ook de pancreas op een natuurlijke manier ondersteunen bij zijn taken. Daarnaast wordt de functie van de lever ondersteund, waarvan de rol onder meer is: afbraak en eliminatie van gifstoffen. Bitterstoffen ondersteunen de activering van de slijmvliezen in het spijsverteringsstelsel – hierdoor krijgen ze hun elasticiteit en flexibiliteit.

Naturavetal Info

Vooral op oudere leeftijd neemt de functie van de spijsverteringsklieren af, hier kunnen de bitterstoffen een waardevolle en puur natuurlijke ondersteuning zijn!

Bitterstoffen hebben vele uitstekende eigenschappen en worden in vele traditionele geneeswijzen beschouwd als de basis van levenslange gezondheid en vitaliteit. Ze zijn, naast de ondersteuning van de spijsverteringsorganen, uitstekende eetlustremmers en laten het verlangen naar “zoet” meestal snel verdwijnen. Bittere substantie medicijnen ondersteunen de bloedsomloop en bloedvorming, en worden toegepast bij nervositeit, vermoeidheid en bij herstel.

Naturavetal Info

De bekendste bitterstoffen zijn onder meer te vinden in artisjok, paardenbloem, schenkel, gentiaan, duizendguldenkruid, kamille en vele andere planten.

De term “flavonoïden” is feitelijk een verzamelterm voor verschillende stoffen met dezelfde chemische structuur – alle van volledig natuurlijke oorsprong. Het gebruik van flavonoïden is veelzijdig en ze zijn meestal gebonden aan glycosiden. Planten of speciale delen van planten zijn al eeuwenlang door mensen verzameld en verwerkt. In de loop der jaren is de opgedane ervaring van generatie op generatie doorgegeven. Tegenwoordig zijn planten en hun toepassingen in toenemende mate van wetenschappelijk belang. Flavonoïden die bijvoorbeeld in selderij worden aangetroffen, kunnen worden gebruikt als voedingsondersteuning bij kankertherapie, rutine uit kastanje kan helpen de aderen gezond te houden, meidoorn flavonoïden kunnen een positieve bijdrage leveren aan de hartfunctie en berk en guldenrood bevatten flavonoïden, die helpen een goede gezondheid te behouden van de nieren en blaas. Flavonoïden worden ook polyfenolen genoemd en zijn over het algemeen antioxidanten. In dit spectrum kunnen ze de ontstekingsremming, de bloedsomloop en de afbraak van ziektebeschadigd weefsel ondersteunen en spelen ze ook een rol bij pigmentatie. Bijzonder rijk aan flavonoïden zijn onder andere groene bladgroenten zoals b.v. spinazie of basilicum. Tannines hebben een zeer kenmerkende eigenschap: het samentrekkingseffect, dat ook wordt gebruikt bij de productie van leer. Tannines kunnen zowel intern als extern worden gebruikt. Intern b.v. ondersteunen ze de gezondheid van het darmslijmvlies en helpen tegen diarree. Uitwendig b.v. gebruikt bij gingivitis, wonden of huidaandoeningen, omdat de tannines een specifieke verbinding kunnen vormen met de eiwitstoffen van de huid en het slijmvlies en zo beschermen tegen de indringing van bacteriën en toxines.

Naturavetal Info

Tannines komen vooral voor in schors en wortel. Bekend zijn hier de tormentil (Tormentill) maar ook b.v. in de eikenschors.

De verscheidenheid aan fytonutriënten is zeer breed en uiterst waardevol voor het behoud van de gezondheid of voor herstel! Het is heel belangrijk om niet alleen als geïsoleerde stof te voeden, omdat deze vaak wordt aangetroffen in de vorm van synthetische vitamines, maar om juist de hele brede essentie van een plant met alle natuurlijke actieve ingrediënten toe te dienen. Omdat deze ingrediënten elkaar aanvullen en belangrijk zijn voor het effect – omdat deze allemaal op natuurlijke wijze aan het organisme worden toegediend, worden de ontgiftingsorganen juist niet belast, wat met gebruik van synthetische vitaminen wel het geval is.

Naturavetal Info

Met een uitgebalanceerd voeding van hoogwaardig natuurlijk kwaliteit, kunt u voldoen aan de behoeften van belangrijke plantaardige stoffen voor uw hond. U kunt de voeding verrijken, vooral als de behoefte aan vitale stoffen is toegenomen, zoals bij herstel – en is het zinvol om een doordachte mix van deze voedingsmiddelen toe te dienen.

Deze kan graag meerdere keren per jaar Duizendgroen biologische kruidenmix gebruikt worden- met pauzes ertussen – toegevoegd aan de voeding van uw hond. Als u vragen heeft over de voeding, helpt het Naturavetal-team u graag verder!

Deel dit bericht

Share on email
E-Mail
Naturavetal Newsletter
Naturavetal Logo

Onze nieuwsbrief met waardevolle tips en informatie over nieuwigheden

Meld u nu snel en gemakkelijk aan voor onze nieuwsbrief! Hierin informeren wij u over onze nieuwigheden over puur natuurlijk, gezond hondenvoer en soortspecifiek kattenvoer – en geven waardevolle tips voor het voeden en bewaren – voor een lang gezond en vitaal leven voor uw hond en uw kat.