Vlooien bij katten zijn erg vervelend voor katten, omdat katten erg schone dieren zijn, die elke dag veel tijd besteden aan het verzorgen van zichzelf. Maar het is niet alleen de kat die last heeft van een vlooienplaag, vlooien bij katten kunnen ook een enorme last zijn voor het hele gezin. De intense jeuk en het constante krabben maken niet alleen de arme kat gek, een vlooienplaag bij katten veroorzaakt ook veel andere problemen.
Vlooien geven de voorkeur aan een gastheer, maar zijn er niet aan gebonden - dus een vlooienplaag op de ene kat kan heel snel leiden tot een vlooienplaag op de volgende kat en ook andere gezinsleden, zoals je hond, zijn dan niet veilig is voor vlooien. Als je vlooien bij katten niet onder controle krijgt, is er een risico op gevolgen voor de gezondheid, er kunnen vervelende huidinfecties optreden, als de kat zichzelf te veel krabt en er is ook een risico op wormbesmetting. In dit Advies laten we je graag zien hoe je vlooien bij katten kunt herkennen en hoe je ze op een natuurlijke manier tegen vlooien kunt beschermen.
Onze deskundigen geven je graag persoonlijk advies.
Als je vragen hebt over dit onderwerp, geven we je graag uitgebreid advies.
van 9 tot 17 uur
Wat zijn vlooien en waar kan een kat besmet raken?
Vlooien zijn parasiterende insecten die zijn onderverdeeld in verschillende soorten. Elk van deze soort heeft een voorkeursgastheer - een favoriet voedsel, zogezegd, omdat vlooien zich voeden met het bloed van hun gastheer. De zogenaamde kattenvlo heeft een voorkeur voor alle katachtige soorten als gastheer, maar plaagt ook honden en mensen.
De vlo
Vlooien zijn kleine insecten en parasieten. Afhankelijk van de soort zijn ze enkele millimeters groot en dus zichtbaar met het blote oog. Ze zijn donkerbruin tot zwart van kleur en glanzen een beetje door hun chitine pantser. Ze hebben geen vleugels, maar wel zeer sterke achterpoten. Hiermee kunnen ze bijna een meter ver springen. Hun zwarte chitine pantser is erg hard, waardoor ze erg moeilijk te pletten zijn.
Hoe krijgt een kat vlooien?
Er zijn veel verschillende manieren waarop je kat vlooien kan krijgen. Contact met een besmet dier, zoals een zwerfkat in de buurt, een egel of knaagdieren zoals muizen en ratten in je tuin, maar ook contact met vlooieneitjes of een omgeving die besmet is met andere ontwikkelingsstadia van vlooien, kan het begin zijn van een meestal hardnekkige vlooienplaag. Vlooien worden aangetrokken door de warmte en beweging van dieren en mensen, en ze reageren ook op de kooldioxide in de lucht die ze inademen. Het vlooienseizoen komt meerdere keren per jaar voor, afhankelijk van de buitentemperatuur. Vooral als het kouder wordt, proberen de bloedzuigende parasieten bij het warme dier of in het warme huis te komen.
Naturavetal®-Info
Interessante feiten over vlooien
Vlooien kunnen niet alleen worden onderscheiden aan de hand van hun gastheer, maar ook aan de hand van hun gedrag. Er zijn zogenaamde nestvlooien en vachtvlooien.
De nestvlo verstopt zich overdag en komt 's nachts tevoorschijn om zijn gastheer aan te vallen. Zijn gastheer wordt daarom meestal willekeurig geteisterd door vlooienbeten over zijn hele lichaam. Als de nestvlo zijn behoefte heeft gedaan, kruipt hij terug in zijn schuilplaats waar hij eitjes legt. Hij is lichtschuw en geeft de voorkeur aan een constante omgeving. Zijn nesten bevinden zich daarom op plaatsen waar de gastheer in de buurt is, maar waar niet veel beweging is.
De vachtvlo is het tegenovergestelde van de nestvlo - hij zit graag op zijn gastheer en beweegt mee. Hij heeft ook geen problemen met licht. Hij springt ook graag van zijn eigenlijke gastheer naar mensen, die hij dan als tussengastheer gebruikt tot hij een geschiktere gastheer vindt.
Vlooien herkennen bij katten
Zoals al beschreven is de volwassen vlo zichtbaar met het blote oog. Als de kat steeds meer krabt, kun je met een vlooienkam door de vacht van de kat kammen en zie je de vlo misschien direct op de vlooienkam. Omdat je echter niet altijd een volwassen vlo met de vlooienkam zult uitborstelen, zijn uitwerpselen van vlooien een betrouwbaardere methode om vlooien bij katten op te sporen.
De symptomen van een vlooienplaag bij katten
De makkelijkste manier om een vlooienplaag te herkennen is als je kat vaker krabt. In het begin kan de kat alleen last hebben van een paar vlooien en zich af en toe krabben. Vlooien kunnen zich echter snel vermenigvuldigen en dus zullen de symptomen blijven toenemen.
Symptomen van vlooien bij katten zijn onder andere:
- De kat is rusteloos en nerveus, verandert vaak van plaats
- Ze krabt en bijt zichzelf vaker of wrijft met haar lichaam tegen voorwerpen
- Krabben maakt hun vacht dof of de huid schilferig
Vlooienpoepjes vinden is een betrouwbare methode om vlooien bij katten op te sporen.
Dit is wat je nodig hebt om vlooien bij katten op te sporen:
- Een wit vel papier
- Een vochtige doek
Hoe voer je de test uit?
- Afhankelijk van je eigen voorkeur kun je je hand of een vlooienkam gebruiken. Ga naast je kat zitten en houd een vel wit papier op heuphoogte naast de rug van je kat.
- Kam met je hand of de vlooienkam voorzichtig door de vacht langs de ruggengraat tot aan de basis van de staart en probeer al het vuil uit de vacht op het witte papier te borstelen.
- Plet nu het vuil op het witte papier met een vochtige doek.
- Als het vuil roodbruin van kleur is, zijn het vlooienpoepjes en heeft je kat vlooien.
Waar zitten vlooien het liefst?
Vlooienlarven en vlooieneitjes zijn niet met het blote oog te zien en zitten meestal niet op de kat, maar in zijn omgeving. Alle ligplekken en alle plaatsen waar je kat langere tijd verblijft, zijn daarom mogelijk besmet met vlooieneitjes of larven. Omdat de vlo het graag donker en warm heeft, moet je op zoek gaan naar verborgen plekken waar niet veel beweging is als je op zoek gaat naar vlooiennesten.
Vlooien bij katten komen ook vaker voor in hun omgeving, dan op de kat zelf. Op de gastheer zijn ze vaak te vinden op de rug, langs de ruggengraat, en daarom kun je hier ook de vlooiendetectieprocedure uitvoeren. Er is een berekening, dat voor elke vlo die je op het dier ontdekt, er nog eens 90 vlooien (in de vorm van eitjes, larven of poppen) in de omgeving verstopt zitten. Daarom is een doordachte aanpak van de omgevingsbehandeling een van de belangrijkste verdedigingen tegen vlooien bij katten.
Is een vlooienplaag gevaarlijk voor de kat?
Voor "normaal gezonde" katten zijn "een paar" vlooien op zich niet gevaarlijk, maar ze zijn ook erg vervelend en zelfs één enkele vlo kan verantwoordelijk zijn voor een wormbesmetting bij de kat. Als de aantal vlooien uit de hand lopen, kunnen ze een gezondheidsrisico vormen, zelfs voor een verder gezonde kat. Een vlooienplaag kan echter vooral gevaarlijk zijn voor jonge of immuun verzwakte katten.
Gevolgen van een vlooienplaag bij katten:
- De vlooienplaag kan de kat zodanig verstoren dat zijn gedrag wordt beïnvloed - hij kan snel geïrriteerd raken of zich steeds meer gaan terugtrekken.
- Krabben kan verwondingen aan de huid veroorzaken, die kunnen gaan ontsteken.
- Het bloedverlies kan leiden tot een bloedarmoede en ijzertekort, waardoor het dier erg zwak kan worden.
- De kat kan via de vlo besmet raken met andere ziekten en wormen. Vergeet daarom niet om je kat op wormen te laten controleren als hij last heeft gehad van een vlooienplaag.
- Vlooien kunnen worden overgedragen van dier op dier en ook op mensen.
- Als de kat een vlooienspeekselallergie heeft, is de reactie op de vlooienbeet bijzonder extreem en kan deze langer aanhouden.
Wil je meer weten over wormbesmetting? Bekijk dan ons Adviezen.
Is een vlooienplaag gevaarlijk voor mensen?
Het grotere probleem met vlooienplagen bij katten is dat de kat via de vlo besmet kan raken met verschillende ziekten, die vervolgens ook gevaarlijk kunnen zijn voor mensen.
Vlooien zijn lintwormdragers. Mensen kunnen ook besmet raken. Hoewel dit zelden gebeurt, treft het vaker kinderen. Maar niet alleen lintwormen, zoals de komkommerlintworm, vormen een gevaar, want hoe verder je naar het zuiden reist, hoe meer je hoort over zogenaamde Rickettsiae, die ook via vlooien kunnen worden overgedragen en de oorzaak zijn van gevlekte koorts.
Helaas komen sommige ziekten die voorheen meer bekend waren uit het Middellandse Zeegebied of als "reisziekte" nu ook steeds vaker voor in het noorden en alles wijst erop dat deze trend zich de komende jaren zal voortzetten.
Wanneer moet ik naar de dierenarts voor vlooien bij katten?
Als algemene regel geldt dat je actie moet ondernemen zodra je merkt dat je kat vlooien heeft. Zodra je merkt dat het gedrag van je kat aanzienlijk verandert - hij is bijvoorbeeld lusteloos en moe - is dit een teken dat hij meer last heeft van de vlooienplaag dan zou moeten. Houd je kat in de gaten - als hij zich zo erg krabt dat het bloedt en er ernstigere verwondingen ontstaan, dan bestaat er een risico op huidinfecties en deze moeten ook door een dierenarts worden onderzocht. Als je kat allergisch is voor vlooienspeeksel, kan zelfs een enkele beet ernstige symptomen veroorzaken.
Vlooienallergie bij katten herkennen
Bij een vlooienspeekselallergie reageert het lichaam op het eiwit in vlooienspeeksel met een allergische reactie. De symptomen die je kat dan vertoont, kunnen veel extremer zijn en veel langer duren dan bij een normale reactie op een vlooienbeet.
- De kat is extreem rusteloos, krabt en bijt zichzelf of wrijft met zijn lichaam tegen voorwerpen.
- De vacht wordt dof en schilferig.
- De vlooienbeten kunnen erg rood en gezwollen zijn en als de kat blijft krabben en bijten, kan er een ontsteking volgen.
- Er kunnen zich huidkorsten vormen.
- Er kan plaatselijk vachtverlies optreden, dat zich over een groot gebied kan verspreiden.
Vlooien bestrijden - onze deskundige tips
Er zijn drie belangrijke punten waar je rekening mee moet houden om vlooienplagen bij katten permanent onder controle te houden:
- De vlooien op de kat moeten worden behandeld.
- De vlooien in de omgeving van de kat moeten worden behandeld.
- De behandeling van de kat en zijn omgeving moet gedurende minstens 6 weken strikt worden uitgevoerd en gedurende nog eens 6 weken nauwlettend worden gecontroleerd.
Een vlooienplaag voorkomen
Hoe je kunt voorkomen dat je kat vlooien krijgt, hangt af van verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. Ten eerste speelt de regio waarin je woont of tijd doorbrengt met je kat een grote rol. In warmere streken is de kans groter dat je vlooien tegenkomt dan in koelere streken. Als je kat veel tijd doorbrengt op plaatsen waar wilde dieren zijn, is de kans op een vlooienplaag groter, zelfs als de wilde dieren alleen maar egels zijn. Elke kat kan vlooien krijgen, maar het risico op een vlooienplaag kan per kat sterk verschillen. Als je met je kat in de buurt van een bos woont en hij regelmatig in het bos op prooi jaagt, dan kan het nodig zijn om de kat het hele jaar door op een natuurlijke manier tegen vlooien te beschermen om een vlooienplaag te voorkomen. Als je echter met je kat aan zee woont of als je kat een binnenkat is, hoef je je misschien helemaal geen zorgen te maken over vlooienpreventie of hoef je je er alleen zorgen over te maken als er temperatuurschommelingen zijn, bijvoorbeeld als de herfst overgaat in de winter, omdat de vlooien dan proberen te ontsnappen naar de warme woning via onze huisdieren.
Naturavetal®-Info
Vlooien bij binnenkatten
Alleen omdat je kat een binnenkat is, is hij niet automatisch veilig voor een vlooienplaag. Vlooien kunnen via verschillende wegen het huis binnenkomen, zoals via jezelf, en vervolgens je kat besmetten.
Deze verschillende factoren bepalen hoe vaak je maatregelen moet nemen om een vlooienplaag te voorkomen. Wil je je kat het hele jaar door beschermen, dan is ons Felins Plus® Afweer-Complex bijzonder interessant voor jou; wil je je kat slechts af en toe beschermen tegen vlooien, dan is onze Felins Plus® Biologische Kokosolie ook een optie. Ga je echter regelmatig met je kat de natuur in of ben je op pad, waar wilde dieren voorkomen, dan raden we zeker ons Felins Plus® Afweer-Complex aan.
Felins Plus® Afweer-Complex
Geurgerelateerde afweer tegen teken, vlooien en mijten
Felins Plus® Afweer-Complex bevordert een lichaamsgeur die ectoparasieten zoals teken, vlooien en mijten vermijden vanwege hun geur. De bescherming wordt langzaam opgebouwd tijdens een basisimmunisatiefase. Gebruik onze Afweer-complex de eerste 3 weken dagelijks, daarna slechts 2-3 keer per week. Geschikt voor katten vanaf 6 maanden.
Vlooienplaag bij stadskatten
Als je met je binnenkat in de stad woont en maar zelden buiten komt of met hem gaat wandelen in de natuur en er daar geen wilde dieren zijn, kun je onze Felins Plus® Biologische Kokosolie direct voor het naar buiten gaan in de vacht masseren. Dit maskeert de geur van de kat gedurende een kortere tijd en kan zo tijdelijke bescherming tegen vlooien bieden.
Felins Plus® Biologische Kokosolie
Afweer & verzorging van binnen en buiten
Felins Plus® Biologische Kokosolie kan uitwendig worden aangebracht of met de maaltijd worden genuttigd om te helpen, dat vlooien je huisdier ontwijken. Bovendien is onze biologische kokosolie zo zacht dat het ook op het gezicht van het dier kan worden aangebracht. Voor uitwendig gebruik, afhankelijk van de grootte van het dier, smelt je een kleine hoeveelheid kokosolie in je handpalmen en smeer je het op de vacht van de kat.
Welke invloed heeft voeding op de vlooienplaag bij katten?
Naast de buitentemperatuur, die de vlooienactiviteit beïnvloedt, kunnen ook de lichaamsgeuren van het dier vlooien aantrekken. De lichaamsgeur van je kat kan sterk beïnvloed worden door de voeding, dus is het belangrijk om natuurlijke voeding, zonder synthetische stoffen zoals synthetische vitaminen, smaakstoffen en conserveringsmiddelen, te geven. Medicatie en stress hebben ook invloed op de stofwisseling van je kat en dus ook op zijn lichaamsgeur. Over het algemeen geldt: hoe meer stress het organisme heeft, hoe aantrekkelijker het is voor vlooien en andere parasieten zoals teken, mijten en wormen. Sommige dieren hebben genetisch een lichaamsgeur die aantrekkelijker is voor parasieten of ze hebben een bijzonder dichte vacht waarin vlooien en teken zich bijzonder goed kunnen vastklampen of verstoppen.
Om parasieten te voorkomen, kan het zeker helpen om over te schakelen op een natuurlijke voeding, zoals onze Felins Plus®. Door het vermijden van synthetische vitaminen wordt het organisme beschermd tegen een overdaad, die de ontgiftingsorganen anders moeizaam uit het lichaam zouden moeten verwijderen. Zonder conserveringsmiddelen heeft de gezonde darmflora de kans om zich te ontwikkelen, zichzelf te reguleren en gezond te blijven. De geselecteerde kruiden ondersteunen de stofwisseling, zodat het lichaamsoppervlak - d.w.z. de huid - de ontgiftingsorganen niet langer hoeft te ontlasten, wat weer een positief effect kan hebben op de lichaamsgeur.
Je kat behandelen tegen vlooien - instructies
Als je kat vaak krabt en je hebt ontdekt dat je kat vlooien heeft met een vlooien-test (hierboven beschreven), moet je er alles aan doen om de vlooienplaag snel onder controle te krijgen. Vlooien zijn erg vervelend voor je kat en kunnen zich snel vermenigvuldigen in zijn omgeving en, afhankelijk van de soort, ook gevaarlijk zijn voor jou.
Vlooien bij katten - behandeling uitgelegd in een paar stappen
- Als het mogelijk is, kun je je kat grondig kammen en zo proberen de vlooienpoep uit zijn vacht te verwijderen.
- Föhn je kat als hij het toelaat. De hitte van de föhnlucht kan problemen veroorzaken voor de vlo (maar het kan ook te heet zijn voor je kat, dus doe dit alleen met twee personen en als je zeker weet dat je altijd één hand vrij hebt om de temperatuur van de föhnlucht én de huid van de kat te voelen en dat je de föhn continu kunt draaien).
- Zodra je de vlooienpoepjes van je kat zo grondig mogelijk hebt verwijderd, breng je onze Felins Plus® Biologische Kokosolie aan. Om dit te doen, smelt je een kleine hoeveelheid olie in je handen en wrijf je het in de vacht van je kat, waarbij je vooral aandacht besteedt aan de gebieden waar vlooien zich graag ophouden, d.w.z. de ruggengraat, nek en schouderbladen. Herhaal deze stap indien nodig.
- Begin onmiddellijk met de omgevingsbehandeling.
Vlooien bij katten - nazorg
- Als de huid van je kat geïrriteerd is door constant krabben, kun je Felins Plus® Biologische Kokosolie op de geïrriteerde plek om de huid te voeden.
Als er meerdere dieren in je huishouden leven, moet je ze allemaal controleren op vlooien en zo nodig behandelen, zelfs als ze niet allemaal de klassieke symptomen van een vlooienplaag vertonen. Anders kunnen de huisdieren steeds opnieuw door elkaar besmet raken en het probleem van vlooien bij katten tot een blijvend probleem maken. Hoe je vlooien bij je hond onder controle krijgt, lees je in ons advies over vlooien bij honden.
Vlooien in huis? Behandeling van de omgeving is belangrijk!
De vrouwtjes vlo bezoekt de kat voor een maaltijd en kan korte tijd later beginnen met het leggen van haar eerste eitjes - dat kunnen er wel 30-50 per dag zijn. Aangezien de vrouwtjes vlo elke dag eitjes legt, kun je gemakkelijk uitrekenen hoe snel de vlooien vermenigvulden in je huis. De eitjes worden vervoerd in de vacht van je kat en vallen er her en der uit. Ze zijn dus overal te vinden waar je kat rondloopt en vooral op plekken waar je kat langere tijd doorbrengt, zoals de ligplekken.
Behandeling van de omgeving is zo belangrijk, omdat het je de kans geeft om in te grijpen in de ontwikkelingscyclus van de vlo.
De vlooieneitjes ontwikkelen zich binnen een paar dagen tot vlooienlarven, die actief in diepere voorwerpen in huis kunnen kruipen (tapijten, bekleding, enz.). Vlooienlarven voeden zich voornamelijk met vlooienpoepjes en kleine organische deeltjes in huis. Na het larvenstadium verpoppen ze zich. Dit duurt ongeveer 2 weken, maar kan enkele maanden duren als de omgeving geen gunstige omstandigheden biedt. Over het algemeen wordt echter gezegd dat een "vlooiencyclus" in huis ongeveer 3-5 weken duurt.
Dagelijks stofzuigen en wassen van dekens, kussens en ander textiel kan het aantal vlooieneitjes in huis aanzienlijk verminderen en in tegenstelling tot de vlooienlarven kunnen ze zich nog niet actief verplaatsen en verstoppen. Deze grondige schoonmaakmaatregelen verwijderen ook de vlooienpoepjes. Aangezien vlooienlarven zich hier voornamelijk mee voeden, ontneem je ze hun voedselbron. Houd er rekening mee dat je de zak van je stofzuiger regelmatig moet vervangen, want afhankelijk van het model is het mogelijk dat er weer vlooien uit komen. Omdat dit erg duur kan zijn, kun je als alternatief proberen de zak ongeveer 20 minuten in de oven te bakken op 80-100 graden of ongeveer 2 minuten in de magnetron te stoppen op 600 watt. Je moet echter wel controleren of je stofzuigerzak hiervoor geschikt is en het aankan - je moet er ook voor zorgen dat er geen voorwerpen in de stofzuigerzak zitten die problemen kunnen veroorzaken in de oven of magnetron.
Zelfs als je niet alle textiel op 60 graden kunt wassen (deze temperatuur zou de vlo doden), worden zelfs bij lagere temperaturen de eitjes tijdens het wasprogramma in ieder geval gedeeltelijk uitgespoeld, waardoor je de vlooienpopulatie verder kunt terugdringen.
Vanwege de hierboven beschreven levenscyclus, waarin vlooien zich voortplanten, moet je de omgeving minstens 6 weken lang dagelijks behandelen en daarna nog eens 6 weken in de gaten houden. Anders is het heel goed mogelijk dat het probleem opnieuw begint, omdat vlooienpoppen ergens in huis kunnen zijn blijven leven, na een paar weken uitkomen en dan je kat opnieuw besmetten.
De voortplantingsstrategie van de vlo vergroot de overlevingskansen van de vlo enorm en is ook de reden waarom veel honden- en katteneigenaren na een paar weken weer met vlooien worden geconfronteerd, ondanks een succesvolle vlooienbehandeling.
Vlooien in bed of op de bank - wat moet ik doen?
Als je kat vlooien heeft en ze zijn in huis gekomen, dan moet je ervan uitgaan dat de eitjes overal te vinden zijn waar je kat tijd doorbrengt. Als je kat in bed of op de bank mag liggen, dan zullen hier ook vlooieneitjes te vinden zijn. Zoals hierboven beschreven, helpt dagelijks grondig schoonmaken om de vlooienpopulatie zoveel mogelijk te beperken. Natuurlijk kun je niet alles in de wasmachine stoppen (het matras, grotere dekens, kussens etc.) - maar je kunt veel dingen stofzuigen, buiten ophangen om te luchten en uit te kloppen, invriezen (voor 5-7 dagen) en bespuiten met Canis Extra Parasieten Interieur Spray (maar vergeet niet om de stof van tevoren te testen). Alles wat helpt om de vlooienpopulatie te verminderen, helpt je om vlooien onder controle te houden.
Naturavetal®-Info
Canis Extra Parasieten Interieur Spray voor omgevingsbehandeling
Onze Canis Extra Parasieten Interieur Spray bevat tea tree olie en is daarom niet geschikt voor direct gebruik op katten. Je kunt het gebruiken op banken, kussens, tapijten en soortgelijke materialen als je vooraf hebt getest of het materiaal bestendig is en de spray alleen gebruikt als de kat niet in de kamer is. Ventileer de kamer daarna goed of hang kussens en dekens buiten om te luchten.
Vlooien in de auto
Denk bij het behandelen van je kat tegen vlooien niet alleen aan je huis, maar aan elke plek waar je kat tijd doorbrengt of heeft doorgebracht - inclusief je auto, het tuinhuisje, de garage, enz. Maar al te vaak worden vlooien een permanent probleem, omdat de kat ze vanaf deze plekken mee naar huis blijft nemen. Autostoelen en bekleding kun je gedurende minstens 4 weken om de paar dagen profylactisch inspuiten met onze parasietenspray en ook föhnen. Stofzuig de auto ook regelmatig.
Vlooienplaag in je eigen tuin
Als je kat vlooien uit de tuin mee naar binnen neemt (bijvoorbeeld omdat er egels of andere wilde dieren in je tuin leven), kun je het probleem alleen oplossen als je je kat permanent beschermt. Welke producten geschikt zijn en hoe je ze moet gebruiken, lees je hierboven bij "Vlooienplaag voorkomen". Het is bijna onmogelijk om je tuin vlooienvrij te houden als er wilde dieren in leven, die je niet kunt behandelen. De enige hoop is dat een goede winter het vlooienprobleem in de tuin oplost en dat het volgend jaar niet meer terugkomt. Je kunt ook proberen planten te planten zoals pepermunt, rozemarijn of lavendel, omdat deze vlooien zouden moeten afschrikken.
Meer informatie en veelgestelde vragen (FAQ) over vlooien bij katten op natuurlijke wijze bestrijden
De geur van geranium-, rozemarijn-, lavendel- of citroenolie kan vlooien afschrikken. Vlooien planten zich echter heel snel voort. Als je kat vlooien heeft, moet je onmiddellijk beginnen met de maatregelen die in dit advies staan beschreven.
Vlooien reageren op verschillende essentiële oliën zoals pepermunt-, geranium- of rozemarijnolie en vermijden deze. Voor katten geldt echter: wees voorzichtig met etherische oliën, omdat ze bij inname de stofwisseling van de kat kunnen belasten. Gevoelige katten kunnen zelfs op kleine hoeveelheden reageren - daarom moet je zelf geen etherische oliën gaan gebruiken, maar vertrouw op producten die al zo zijn samengesteld, dat de kat ze kan verdragen.
Katten kunnen vlooien overbrengen op mensen en hen besmetten.
Producten zoals Felins Plus® Biologische Kokosolie zijn onmiddellijk effectief tegen vlooienplagen bij katten. Het is echter belangrijk om op te merken dat dit alleen niet voldoende is, want zelfs als de kat beschermd is en je de vlooien al in huis hebt, kan je kat na een paar weken nog steeds opnieuw besmet worden met vlooien. Daarom moet je je huis ook gedurende meerdere weken behandelen.
Mocht je vragen hebben, neem dan gerust telefonisch contact met ons op. Wij helpen je graag met uitgebreid advies. Je kunt ons van maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur bereiken op 06 - 574 909 03 (NL)/ 04 - 923 109 22 (B) of per e-mail naar: info@naturavetal.nl.